20г от падането на Стената и 20г от края на една епоха....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

20г от падането на Стената и 20г от края на една епоха....

Мнение от SKISA » 09 Ное 2009, 19:44

днес е 9ти! тази нощ преди 20г падна Берлинската стена! утре е 10ти!това е датата на падането на комунизма в страната ни!

на тази дата падна една тухлена стена и милиони малки ,но твърди стенички в умовете и сърцата на хората в източният блок!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: "пъргава" 316-ка
Мечтае да кара: IS-ka

Re: 20г от падането на Стената и 20г от края на една епоха....

Мнение от 6per40 » 09 Ное 2009, 19:51

SKISA написа:днес е 9ти! тази нощ преди 20г падна Берлинската стена! утре е 10ти!

10 ноември 1989 е велика дата в нашата история.. все пак аз съм се родил тогава...

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 09 Ное 2009, 19:56

По-добре ли сме след толкова много години?
Струваше ли си всичко за нас българите?
Промяна у нас усети ли се?
Защо все още има прекалено много хора които въздишат по Бай Тошовото време?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 09 Ное 2009, 20:05

Да паметна дата, 10 ноември '89...България успява да изтръгне вирусът наречен комунизъм от тялото си и в първите свободни демократични избори пак избира начело да са комунисти...е тва ако не е шанс :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Louis » 09 Ное 2009, 20:11

прави ми впечатление че много ги разбирате комунистите колеги...
със сигурност комунистите са виновни за всичко! :mhihi:
тва че някой са утрепки се вижда
че сме невероятни хора също ... типичен пример са софииските улици по пиковите часове и не само
Упомена!Одере!Сдържам!Учуден! ВанОс! ПрУжина! АкУмулатор! СемеринГ! АУспУх! КлапАн! РезервОар! ГаЗ! ФорУм! ОбрЪч! КУпувам! ВрЪЗка! БОбина! ЛосТче! КаРбУратор! ИталиАнски! ГрадУс
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 09 Ное 2009, 20:18

SKISA написа:днес е 9ти! тази нощ преди 20г падна Берлинската стена! утре е 10ти!това е датата на падането на комунизма в страната ни!

на тази дата падна една тухлена стена и милиони малки ,но твърди стенички в умовете и сърцата на хората в източният блок!!!

За съжаление както каза Бойко, комунизмът падна сега (надявам се)! За разлика от други хора определено смятам, че сега е по-добре, бил съм на 15-16 тогава, но доста добре си го спомням, не ми се навлиза в подробности защо. И все пак да ни е честита тази годишнина, защото е едно изключително събитие, след което цял свят се промени!

Ангелинов
Аватар

Мнение от Ангелинов » 09 Ное 2009, 20:19

Тези дни гледах някакво научно-популярно филмче за падането на стената.
Всъщност Горби е имал за цел плавно да станат нещата и контролирано ...
Трябвало да се допускат източногерманци да пътуват в западна германия , но с визи.
Обаче някакъв комуняга от източна германия прави грешката да пропусне това , докато спами по националната телевизия и се изтриса, че е разрешено преминаването на границата "from this moment ... immediately " :shock:
Половин час след предаването на вратите на стените в Берлин има ~ 1 000 000 души.
Кадрите , които гледах бяха на някаква улица, където на вратата има 6 граничаря , а 20 000 човека чакат да минат :mhihi:
А спри ги ако можеш :smoke:

Славни времена , ама съм бил първи клас тогава и самият аз не помня много от 10-ти ноември.
Спомням си , че майка ми и баща ми бяха много развълнувани ... имало е защо :winky:

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 09 Ное 2009, 20:20

първите свободни избори не са тези,на които е избран луканов!
явно сте били малки тогава и сте изпуснали некои нюанси!
всеки си решава от собственото си виждане за живота .
http://www.vbox7.com/play:ad422aa0&al=1&vid=2295

дали си струваше!? да!
дали комунизма е бил калпав строй!? явно! просто не издържа на съревнованието!
дали сме по-свободни!? очевидно!
дали можем да сме още по-...или да живеем по-добре от сега!?!? абсолютно!

не знам как някои оценяват живота си и ако е само с пари,почивка на бунгало на приморско ,със зелена жигула,чакана 15г или с незаключена гарсониера /то така или иначе няма кво да се открадне от нея/
или със свободата да изразиш мнението си /както и правим в момента/,с правото да искаш да успееш и да се опиташ да го направиш ,да можеш да критикуваш ,да имаш правото на избор........
е ми всеки си решава сам!
в крайна сметка в този момент мисля ,че никой не би бил убит или заключен заради убежденията си!!!!! за разлика от преди...! а живота е по-ценен от каквото и да е друго.....

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 09 Ное 2009, 20:35

SKISA написа:днес е 9ти! тази нощ преди 20г падна Берлинската стена! утре е 10ти!това е датата на падането на комунизма в страната ни!

:yes: http://www.vbox7.com/play:436f3a86
А тези които се оплакват сега от живота не са имали "щастието "да живеят преди тази дата.Да си затворник в собствения си дом,да ти казват как да се обличаш,как да се постригваш,каква музика да слушаш и още много много други работи.Мойта баба ,лека и пръст,така и не можа да доживее отново да види родната си къща в Демир Хисар /днешно сидерокастро /отнета от гнусните византийци.
Изображение

Аватар

Мнение от jordanpar » 09 Ное 2009, 20:49

kokobm написа:
За съжаление както каза Бойко, комунизмът падна сега (надявам се)!

Кой,кой го каза,бившия бодигард на стожера на българския тоталитаризъм ли :mhihi: :mhihi: :mhihi: ?
Истината е че в БГ случващото се септември-ноември ´89 всичко е било добре дирижирано,същия тип хора си останаха и след това да управляват кораба.
Смяната на едни с други до днес също бе тактика,всеки пореден се извиняваше с наследството което поемал от предходния и така и в наши дни,а както се очертава завинаги.
Според чужди финансови проучвания за тоя период източените от БГ навън пари са около 100 милиарда нови деноминирани лева.Евала на елита през тея години,който можа да изсмуче тея пари от уж бедна България.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 09 Ное 2009, 21:18

Малко след това бях в Берлин и никога няма да забравя атмосферата!
Никога няма да забравя Стената! Това е уникално Нещо, минаваше напряко през жилищен блок, през средата! Просто нямам думи да опиша падането на Стената.......
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Мнение от Maverick_VS » 09 Ное 2009, 21:20

SKISA написа:дали си струваше!? да!

не знам как някои оценяват живота си и ако е само с пари,почивка на бунгало на приморско ,със зелена жигула,чакана 15г или с незаключена гарсониера /то така или иначе няма кво да се открадне от нея/
или със свободата да изразиш мнението си /както и правим в момента/,с правото да искаш да успееш и да се опиташ да го направиш ,да можеш да критикуваш ,да имаш правото на избор........
в крайна сметка в този момент мисля ,че никой не би бил убит или заключен заради убежденията си!!!!! за разлика от преди...! а живота е по-ценен от каквото и да е друго.....

:bowdown: :yes: :clap:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS;E30 325i
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Helix » 09 Ное 2009, 21:33

SKISA написа:първите свободни избори не са тези,на които е избран луканов!
явно сте били малки тогава и сте изпуснали некои нюанси!
всеки си решава от собственото си виждане за живота .
http://www.vbox7.com/play:ad422aa0&al=1&vid=2295

дали си струваше!? да!

Евала бате! :bowdown: :bowdown:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 09 Ное 2009, 21:50

Е аз не бях толкова малък когато падна стената и си спомням всичко. Може би защото смятате свободата за даденост си мислите, че през комунизма е било по-добре. За разлика от много от вас аз се родих роб,собственост на партията. И трябваше постоянно да съм и благодарен че ми осигурява добър живот. Под мъдрото ръководство на другаря Тодор Живков. Дали е било дирижирано или прехода не е минал като трябва, не ме интересува. За мен това си остава най-голямото историческо събитие което съм преживял. И ако днес я имаше стената нямаше да можете да пишете добре ли живеем и колко крадливи са политиците. И нямаше да ви трябват пари, защото нямаше да има какво да си купите с тях. Нямаше и да ви дреме как ви приемат в Европа, защото на границата никой нямаше да ви пусне да излелзете от България. Дори на 30 километра от границата нямаше да ви пуснат без разрешение от милицията(полицията). Спомням си как София полудя тогава. Велик момент. И всичко започна с падането на стената. Всъщност всичко е започнало с построяването и.
Изображение

Аватар

Мнение от jordanpar » 09 Ное 2009, 21:54

Така е евала.
Струваше си,защото така все повече хора си отвориха очите за заобикалящият ни свят.
Свободни сме,защото много хора вече не бяха задържани зад Желязната завеса.
Стотици хиляди избраха да напуснат и да си потърсят късмета на друго място.
За съжаление голяма част не се завърнаха--оказа се че това което само се прокрадваше като информация за по-добрия живот на запад е самата истина и те избраха да са успели и по-заможни имигранти,отколкото бедни и незабелязани българи.
И да,за много българи и сега действителността си остава с 10 годишния немски автомобил купен веднага,но с цената на кредит който ще бъде изплащан години,почивка благодарение на оувърдрафта по дебитната карта и апартамент купен на фанъастични цени чрез ипотека,която не се знае кога точно няма да може да успява да изплаща.
Все пак нека надеждата че уж сме по-добре ни крепи и занапред.
Както казва ЛЮбен Дилов-син: Очакванията на хората са винаги по-големи от възможностите на реалността. Това разминаване се нарича надежда.

Следваща

Назад към Извън Темата