запушен катализатор ?! + ВИДЕО !!! (авариен режим?)
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
62 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
Re: запушен катализатор ?! + ВИДЕО !!!
jakson написа:защо след като препука ауспуха на 3500 об/мин се оправи ??? като я загасих катализатора пукаше ....
Препуква в ауспуха, защото има горивна смес в неправилно съотношение- по-малко въздух и повече бензин, след форсиране, оборотите падат под 600- има колебание за няколко секунди и след това се стабилизират, защото горивната смес е преобогатена и загрелия двигател се "дави", докато не влезе малко повече въздух и закрепи положението за известно време. Препукването е изгаряне на остатъчното количество гориво /неизгорялото, вследствие ненормалната смес/ в катализатора, който в скоро време ще е заминал напълно, ако изобщо има някакъв живот в него. Проблемът, който не е в твоя телевизор може да бъде- дебитомер, температурен датчик, ламбда сонда, катализатор. В случая не става въпрос за повреда по електронните елементи, а изцяло механичен. Преди да ти изчистят дюзите, те са били задръстени и са пръскали по-малко количество бензин, оттам по-доброто ускорение в ниските и средни обороти, сравнено с поведението на автомобила след почистването. Не съм 100% сигурен в това, което пиша, съдя само от клипа по тракането на повдигачите. Износените гърбици на разпределителния вал, кобилици и повдигачи, дават закъснение във фазите на газоразпределението, отделно клапаните не се отварят с необходимия ход, намалява въздушния поток през колектора, закъснение дават и акустичните вълни от затваряне на смукателните клапани, подпомагащи пълненето на цилиндрите, като цяло намалява количеството на въздуха, за сметка на бензина, двигателят започва да се дави на празен ход, особено след форсиране, когато стигне критична граница, примерно 5000-5500 оборота, бие прекъсвач и т.н.
Последна промяна ивчо3 на 02 Ное 2009, 16:36, променена общо 1 път
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
При мен има понякога едно съвсем леко падане на оборотите под 600 и за секунда се стабилизират,тези неща който си написал съм ги сменил всичките без МАФ-а и не се е оправило, сега ще поръчвам нов МАФ като го сменя ще видя дали е от това!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
Nukem написа:При мен има понякога едно съвсем леко падане на оборотите под 600 и за секунда се стабилизират,тези неща който си написал съм ги сменил всичките без МАФ-а и не се е оправило, сега ще поръчвам нов МАФ като го сменя ще видя дали е от това!
МАФ-а няма какво да му се развали, едва ли е от него. Е, не е напълно изключено, по-добре първо пробвай с друг, а тогава купувай. Това /понякога/, вероятно е на напълно загрял мотор и след стартиране, съвсем нормално е, поне при М42. Температурния датчик за въздуха се намира в кутията на дебитомера и на изключен мотор се загрява с повече от 10 градуса, разбира се за няколко секунди след стартиране не отчита коректно, има колебание на оборотите 500-700. Не знам на М44 дали е така.
- jakson
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E38
- Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40
Колеги , да ви кажа честно немога да чуя да тракат клапани и повдигачи . Питах и майстора , викам абе майсторе , да не би да е от вала , повдигачи нещо ... ? той вика нечувам повдигачи , двигателя ти рабори перфектно , показа ми и 1на осциограма в коята се виждаше характеристика на 4те цилиндъра . вика всичко е в норма . даже отзад мери изгорелите газове вика 0.3 са каквото и да е това 0.3 ... каза , че имам нагар по клапаните . Каза ми , че се съмнява м/у 2 неща бензинова помпа и развален компютър . Каза , че по -вероятно е помпата да си е заминала . Той човека доста време ми отдели . Каза , че сондата работи , температурните датчиси бачката . даже ми показвашв диаграмите на сондата гледах напрежението как мърда от 0.4 до 0.9 волта ако не се лажа . температурните датчици бачкали . вика твоята кола е мистерия . Иначе пък като я купих вървеше страшно ... пак нещеше да вдигне обороти но иначе вървеше лато самолет . Приятели които са се возили викат тва неможе да е 1.6
иначе след почистването на дюзите проблема с вдигането на високите обороти се задълбочи , взе още по-осезаемо да си гасне почти . майстора вика , бензина не ти стига .... нз вече ....

- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Ми освен да пробваш с друг комп, това поне е лесно само трябва някои отзивчив колега със същия да намериш!Имаше един приятел не му вдигаше обороти и беше от комп.!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- jakson
- ентусиаст
-
значи ако не се лъжа мисля че се води моторник 1.3 неразбирам много но на майстора на монитора видях отметка на това .
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
Майсторът може и донякъде да е прав, но не от нагар по клапаните, а от прогорял клапан, или разрушено клапанно гнездо откъм изпускателния колектор. При всеки сгъстителен такт, излиза горивна смес през неуплътненото място, има частично недоизгаряне в горивната камера, в катализатора от високата температура- над 700 градуса, изгаря и припуква. Това лесно може да се провери с манометър при измерване на компресията. А защо не го е направил, не знам. 

- jakson
- ентусиаст
-
а има ли значение компютъра на колата какъв е ? всмисъл ако се окаже , че си е отишъл пак ли със същия трябва да го сменя или може и друг ? и другото което е лесно ли става смяната ?
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
jakson написа:а има ли значение компютъра на колата какъв е ? всмисъл ако се окаже , че си е отишъл пак ли със същия трябва да го сменя или може и друг ? и другото което е лесно ли става смяната ?
Не става с друг, трябва да е за система мотроник 1.3. Смяната е за 5-10 минути, сваля се кората от жабката и се вижда компа под еърбега. Има няколко букси към него, разкачат се и свързват към другия комп. А и този майстор като е сигурен в показанията на компютъра, откъде му хрумна, че може да е от него?

- Митко Ганчев
- старши ентусиаст
-
Неговия е зад акумулатора, през жабката май няма как да се стигне...

- jakson
- ентусиаст
-
да , зад акумолатора е компа . аз нямам бег и климатик . колата ми е 93та год .
- iliyapavlov
- Потребител
-
- Кара: BMW 318i
- Мечтае да кара: Ролс Ройс
- Детайли за колата: BMW 318i 2000 куб. 2007г.
Момчета с БМВ-та спасявайте ме бързо, какво да направя , бързо, лесно и евтино за запушения си катализатор / установено от "Камор Ауто"- наченки на запушване/ след смяна на свещи, бобини, и инжектори/дюзи/. Бамби е на 4 години/11.2007г, 3-ка, 2000куб.-Е90/. Това резонаторно гърне дали ще стане при тая електроника или тръба ще свърши работа. А в моята бамби май има два катализатора. Кажете и пишете какво, къде и как е най-добре за да се насладя на моето БМВ-е? Чакам вашите препоръки.
- jakson
- ентусиаст
-
iliyapavlov написа:Момчета с БМВ-та спасявайте ме бързо, какво да направя , бързо, лесно и евтино за запушения си катализатор / установено от "Камор Ауто"- наченки на запушване/ след смяна на свещи, бобини, и инжектори/дюзи/. Бамби е на 4 години/11.2007г, 3-ка, 2000куб.-Е90/. Това резонаторно гърне дали ще стане при тая електроника или тръба ще свърши работа. А в моята бамби май има два катализатора. Кажете и пишете какво, къде и как е най-добре за да се насладя на моето БМВ-е? Чакам вашите препоръки.
Според мен, в твоя случай е задължително да сложиш резонатор!
Само незнам как си успял да запушиш катализатора ?
Колко километра си навъртял ?
Да не те мамят нещо за да ти вземат парите ?
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 compact,96'индивидуъл
- Мечтае да кара: 6 serries
- Детайли за колата: монреалблауууу
iliyapavlov написа:Момчета с БМВ-та спасявайте ме бързо, какво да направя , бързо, лесно и евтино за запушения си катализатор / установено от "Камор Ауто"- наченки на запушване/ след смяна на свещи, бобини, и инжектори/дюзи/. Бамби е на 4 години/11.2007г, 3-ка, 2000куб.-Е90/. Това резонаторно гърне дали ще стане при тая електроника или тръба ще свърши работа. А в моята бамби май има два катализатора. Кажете и пишете какво, къде и как е най-добре за да се насладя на моето БМВ-е? Чакам вашите препоръки.
то хуу колега ама нещо си объркал подфорума тук сме със бабите на твойто бамби

иначе по темата посъветвай се с някъв оторизиран сервиз че е90 с тия2 3 там колкото катализатора са имат и ламбди някъде между тях и може и някви други датчици да имат воабще не съм запознат с е90 пробвай във подфорума на е90 или най сигурно иди в някъв сериозен сервиз,щото аз на мойта един ден ми хрумна гениалната идея да го махна и след 15 мин вече бях с резонатор и никви дертища ама с тва е 90 не съм много сигурен че всичко ще е ок без каталист

- jakson
- ентусиаст
-
Вярно за 2-те сонди...
Определено няма да стане работата....
Те май им слагат една сонда преди и една след катализатора, точно целта на 2рата е да следи състояноето на катализатора...
Определено няма да стане работата....
Те май им слагат една сонда преди и една след катализатора, точно целта на 2рата е да следи състояноето на катализатора...
62 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5