КАТ прави хайка...
Модератор: Общи модератори
- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
Re: КАТ прави хайка...
Според мен клипчета като английските /най-вече такива съм виждал във вбокса/ за ефекта от използването на коланите ще са по-ефективни и ще накарат хората сами да искат да си сложат коланите дори отзад.
А за техническото състояние отдавна трябваше да се вземат мерки, защото масово се движат коли "на магия" и коланът не може да ни спаси от тях.
А за техническото състояние отдавна трябваше да се вземат мерки, защото масово се движат коли "на магия" и коланът не може да ни спаси от тях.
В Германия и Англия глобяват пасажера, а не шофьора. Това е право на избор на пасажера. Това ми го каза един таксиджия в Щутгарт и ми го потвърдиха няколко приятели. Проблема сега, е че когато и да се кача на такси в BG, по навик слагам колана и нашите бакшиши ме гледат като извънземен...Mollov написа:Само не разбрах що трябва да глобяват и водача, че тия отзад не са с колани? Да не им е началник?!? Или трябва да ги дебне като пъдар.... еб@ти глупостта... в чужбинско има ли подобна глоба?
Имахме един случай в Англия се качихме на задната седалка със голям стек бира, който ползвахме за подлакътник и англичанина, който караше, каза че е на наш риск, понеже ще глобят нас двамата, че пием бира в колата... аз гледах като тряснат. Тук в БГ изключително редовно като тръгнем на път, някой от хората които се возят с мен, пият по пътя...
Аз се чудя как ти е позволил да пиеш дориliloff написа:В Германия и Англия глобяват пасажера, а не шофьора. Това е право на избор на пасажера. Това ми го каза един таксиджия в Щутгарт и ми го потвърдиха няколко приятели. Проблема сега, е че когато и да се кача на такси в BG, по навик слагам колана и нашите бакшиши ме гледат като извънземен...Mollov написа:Само не разбрах що трябва да глобяват и водача, че тия отзад не са с колани? Да не им е началник?!? Или трябва да ги дебне като пъдар.... еб@ти глупостта... в чужбинско има ли подобна глоба?
Имахме един случай в Англия се качихме на задната седалка със голям стек бира, който ползвахме за подлакътник и англичанина, който караше, каза че е на наш риск, понеже ще глобят нас двамата, че пием бира в колата... аз гледах като тряснат. Тук в БГ изключително редовно като тръгнем на път, някой от хората които се возят с мен, пият по пътя...

by ''kompleksa''
Много се радвам за такъв закон.Аз без колан не карам дори и 20 метра навик.Коланите отзад в БМВ-то са толкова подвижни ,че когато се сложат не се усеща ,че са те обградили със сигурност.Когато стане критичният момент тогава разбираш ,че тоя "каиш" ти е спасил живота и утре пак ще можеш да прегърнеш майка си и татко си ,а не те да реват на гроба ти.

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
liloff написа:В Германия и Англия глобяват пасажера, а не шофьора. Това е право на избор на пасажера.
А така... за това иде реч... ама тука нали всичко е наобратно.... дай да ги гърчим поголовно...

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Mollov написа:liloff написа:В Германия и Англия глобяват пасажера, а не шофьора. Това е право на избор на пасажера.
А така... за това иде реч... ама тука нали всичко е наобратно.... дай да ги гърчим поголовно...
Е ще ти глобят детето ли?
Баси, толкова ли голям проблем е да спазвате правилата, бе хора. То не е разсъждаване, не е чудо, ама в тая страна е така, ама в оная инак. От 10 кладанеца вода ще донесете, за да не се слага колан. Просто се качваш и слагаш колан и не те ебе къде отиват парите за глоба, понеже НЕ Я ПЛАЩАШ, защото си изряден. Значи от доста време го чета форума и постоянно има "тъпите куки тва, тъпите куки онова". Ама ако няма нищо нередно няма да има какво да ти кажат. После пък теми "какво не е наред" и еди колко си убити в катастрофи. Аре замислете се малко какво ви ковства слагането на колан и заслужава ли си всичките празни приказки и разсъжедния цялата тая работа... Българина просто не обича да спазва правилата и не обича да си понася последствията после за дързостта си, това е.
- stozashto
- младши ентусиаст
-
- Кара: каквото изпадне...
- Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
- Детайли за колата: тотална щета...
pampo написа:Баси, толкова ли голям проблем е да спазвате правилата, бе хора. То не е разсъждаване, не е чудо, ама в тая страна е така, ама в оная инак. От 10 кладанеца вода ще донесете, за да не се слага колан. Просто се качваш и слагаш колан и не те ебе къде отиват парите за глоба, понеже НЕ Я ПЛАЩАШ, защото си изряден. Значи от доста време го чета форума и постоянно има "тъпите куки тва, тъпите куки онова". Ама ако няма нищо нередно няма да има какво да ти кажат. После пък теми "какво не е наред" и еди колко си убити в катастрофи. Аре замислете се малко какво ви ковства слагането на колан и заслужава ли си всичките празни приказки и разсъжедния цялата тая работа... Българина просто не обича да спазва правилата и не обича да си понася последствията после за дързостта си, това е.

"... _ _ _ ..."
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
Сондьора написа:Mollov написа:liloff написа:В Германия и Англия глобяват пасажера, а не шофьора. Това е право на избор на пасажера.
Според мен тук идва другия момент, че родител е отговорен за детето си до навършване на 18 годишна възраст следователно след като то не може да си отнесе глобата може родителя му, който отговаря за сигурността и здравето на детето си.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Spit-Fire написа:Сондьора написа:Mollov написа:liloff написа:В Германия и Англия глобяват пасажера, а не шофьора. Това е право на избор на пасажера.
Според мен тук идва другия момент, че родител е отговорен за детето си до навършване на 18 годишна възраст следователно след като то не може да си отнесе глобата може родителя му, който отговаря за сигурността и здравето на детето си.
Taka e , както и че шофьора е отговорен за пътниците.
Аз незнам, карам си с колан и съм му свикнал вече.
Ся пътниците тряя свикват.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
колена не е проблем,само не знам как с един колан ще се предотвратят катастрофите с жертви,ако отворите статистиката една проста сметка ще покаже че със или без колан жертвите на дадена катастрофа са неминуеми,как колана ще ти помогне...ако си заспал на волана...или си вдигнал с легена 200 ,или си си правил дрифтче и некак'во нагло дърво/стълб ти е взел прединството и кенефа(колата) предницата поради не сходство с характерите се е разделила със задницата ,а шофьора като дете при развод е вънка от играта.
И на тея дето дават книжките ей така и на родителите дето дават колите и некакви псевдо състезатели които сте наредили като "вечна им памет" във важните теми
И на тея дето дават книжките ей така и на родителите дето дават колите и некакви псевдо състезатели които сте наредили като "вечна им памет" във важните теми
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
Колега мисля че тук е времето да проявим нашия си български егоизъм и да си слагаме коланчетата защото мислим за НАС а не за статистиките, че със и без колан било еднакво. Ако е еднакво нямаше да ги има тея колани. Не вярвам да сме по-умни от баш инжинерите дето са ги измислили.
Аз просто вече като се кача на кола не се чувствам на мястото си ако не сложа колан, някак си ми е доста неудобно без да знам че няма кой да ме държи отпред. Дори и да не е катастрофа, набий рязко спирачки и без коланче си чупиш главицата в таблото или джама а може и двете едновременно. Или пък малкото ти дете което не подозира нищо и си играе отзад с количките си прехвърча покрай теб и излита нанякъде! Тва не са приятни неща ми се струва. Да си сложиш колан са две секунди, да го махнеш е само едно натискане на копчето на машинката. Ще позволим на 3 секунди да ни убият ли? Това че над 100 км/ч колана не помагал или помагал не мога да дам мнение. Мнението ми е, че над тея скорости ако ще и да си залепен за седалката си е въпрос на късмет на къде ще се метнеш и какво ще си счупиш.
Карайте разумно колеги, на вас може да не ви е мил живота, но на тоя отсреща може да му е мил, било то 40 годишен пияница или 18 годишен келеш със прясно взета книжка. Мисля че е по-добър вариант да мислим първо и единствено за себе си, ако почнем да се пазим сами, и другите ще се пазят и ще намалеят тея гадости. Но ние още сме си на етап " за какво да внимавам като оня отсреща може да е пиян и да ме отнесе ".
Аз просто вече като се кача на кола не се чувствам на мястото си ако не сложа колан, някак си ми е доста неудобно без да знам че няма кой да ме държи отпред. Дори и да не е катастрофа, набий рязко спирачки и без коланче си чупиш главицата в таблото или джама а може и двете едновременно. Или пък малкото ти дете което не подозира нищо и си играе отзад с количките си прехвърча покрай теб и излита нанякъде! Тва не са приятни неща ми се струва. Да си сложиш колан са две секунди, да го махнеш е само едно натискане на копчето на машинката. Ще позволим на 3 секунди да ни убият ли? Това че над 100 км/ч колана не помагал или помагал не мога да дам мнение. Мнението ми е, че над тея скорости ако ще и да си залепен за седалката си е въпрос на късмет на къде ще се метнеш и какво ще си счупиш.
Карайте разумно колеги, на вас може да не ви е мил живота, но на тоя отсреща може да му е мил, било то 40 годишен пияница или 18 годишен келеш със прясно взета книжка. Мисля че е по-добър вариант да мислим първо и единствено за себе си, ако почнем да се пазим сами, и другите ще се пазят и ще намалеят тея гадости. Но ние още сме си на етап " за какво да внимавам като оня отсреща може да е пиян и да ме отнесе ".
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
Е.Димитров написа:колена не е проблем,само не знам как с един колан ще се предотвратят катастрофите с жертви,ако отворите статистиката една проста сметка ще покаже че със или без колан жертвите на дадена катастрофа са неминуеми,как колана ще ти помогне...ако си заспал на волана...или си вдигнал с легена 200 ,или си си правил дрифтче и некак'во нагло дърво/стълб ти е взел прединството и кенефа(колата) предницата поради не сходство с характерите се е разделила със задницата ,а шофьора като дете при развод е вънка от играта.
...каза най-можещия и най-знаещия...

- aureus_gold
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: колкото може
- Мечтае да кара: докато може
Escape написа:aureus_gold написа:Прощавайте за глупавия въпрос,но дали е задължително ,полицаите когато са на работа да поставят предпазните колани било то отзад или отпред?
Питам,защото съм късоглед...
Ами не просто си късоглед, ами и си необразован. Вместо да пишеш по форуми, вземи прочети закона за движение по пътищата и ще си отговориш сам на въпроса. Там си е супер точно и ясно обяснено кой има право да не носи колан
сега вземи попитай и защо имат право да карат с превишена скорост
Както посочих вече съм късоглед и не виждам посочена ИНДУЛГЕНЦИЯ относно полицаите!!!
Колегата тръгва с рогите напред,което в случая е крайно ненужно...
Раздел XXV. Обезопасителни колани, защитни каски, системи за
обезопасяване на деца (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни
превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение,
използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са
оборудвани.
(2) Могат да не използват обезопасителни колани:
1. бременните жени;
2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на
обезопасителен колан;
3. водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките
на населеното място;
4. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.
Чл. 137б. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Системите за обезопасяване на деца в
зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет
групи:
1. група 0 - за деца с тегло под 10 кг;
2. група 0+ - за деца с тегло под 13 кг;
3. група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг;
4. група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг;
5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.
(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:
1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с
осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи
допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната
вградена лента или ленти;
2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца
и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с
обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа
устройството, в което детето е поставено.
Чл. 137в. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Пътниците в моторни превозни
средства от категории М1, N1, N2 и N3, когато са в движение, използват системи за
обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани.
(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни
средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се
използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на
чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.
(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са
оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под
тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150
сантиметра заемат седалка, която не е предна.
(4) В таксиметрови автомобили, които не са оборудвани със системи за
обезопасяване на деца, деца с ръст под 150 сантиметра се превозват на седалка, която не
е предна.
(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца,
обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство,
когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна
възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.
Чл. 137г. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Системите за обезопасяване на деца
трябва да отговарят на изискванията на Правило 44/03 на Икономическата комисия за
Европа на Организацията на обединените нации или на наредба по чл. 138, ал. 4
относно одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на
обезопасителните колани и на системите за обезопасяване и за одобряване типа на
обезопасителни колани и системи за обезопасяване.
Чл. 137д. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Всички седящи пътници на възраст
три и повече години в моторните превозни средства от категории М2 и М3, когато са в
движение, използват системите за обезопасяване, с които моторните превозни средства
са оборудвани. Системите за обезопасяване на деца се одобряват в съответствие с чл.
137г.
(2) Пътниците в превозните средства от категории M2 и M3 се уведомяват за
задължението да поставят обезопасителeн колан, когато са седнали и когато превозното
средство е в движение. Те се уведомяват за това по един от следните начини:
1. от водача;
2. от придружителя или от лицето, посочено като ръководител на групата;
3. чрез аудио-визуални средства;
4. с табели и/или пиктограма, поставени на видно място над всяко място за
сядане.
Чл. 137е. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите и пътниците на мотоциклети и
мотопеди използват защитни каски.
От всички педали най-много харесвам на газ-та!
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Сондьора написа:
Mного ясно, че не става дума за това... а говоря за хора, които са големи, имат глави на раменете си и ти казват "ае не ща да го закачам тоя колан, ае остави ме на мира..." ... и що точно ти като водач на МПС-то трябва да го отнесеш? Щото явно ще трябва да ги сваляш от колата щом не щат да си слагат колана.... ама показно... изхвърляш ги направо с ритници... така да се каже, спасяваш им живота...