Проблем: Колата не спира добре при топло време
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
31 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- avox76
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '95, 320i, Touring
Проблем: Колата не спира добре при топло време
Здравейте колеги,
Отдавна се чудя дали да споделя моя проблем, който е много странен, а на някои ще се стори и смешен, но е факт. Търсих информация в нашия форум, в чужди BMW форуми, Google и т.н., но нищо. Проблемът е, че когато времето е топло колата спира много по-трудно от колкото при студено време. До преди няколко дни все още си мислех, че си внушавам, но с рязката промяна на температурата вчера, разбрах, че разликата в спирането е факт. При минусови температури съвсем леко докосване на педала заковава колата, а при жега натискам все едно няма серво и все имам чувството, че някой път ще спра в багажника на колата пред мен
Поради този проблем в началото на лятото смених всички накладки с оригинални текстар, като отзад смених и дисковете, пак с текстар. Смених и спирачната течност с Bendix. Предните дискове са сменявани от предишния собственик, не ги знам какви са, но са си почти нови. Така или иначе едва ли точно в конкретния случаи марката на дисковете е от значение. Вероятно ако сложа Brembo ще има някаква разлика, но това едва ли ще реши проблема.
Ако предположим, че проблемът не в дисковете и накладките, остава да е в спирачните апарати, сервото, спирачната помпа или в главата на задкормилното устройство (последното в кръга на шегата
).
Ако някои има логични предположения на какво може а се дължи странния проблем, и/или е имал подобен проблем ще съм благодарен да сподели. Във форума има много хора с опит така, че се надявам на компетентни отговори и съвети
Отдавна се чудя дали да споделя моя проблем, който е много странен, а на някои ще се стори и смешен, но е факт. Търсих информация в нашия форум, в чужди BMW форуми, Google и т.н., но нищо. Проблемът е, че когато времето е топло колата спира много по-трудно от колкото при студено време. До преди няколко дни все още си мислех, че си внушавам, но с рязката промяна на температурата вчера, разбрах, че разликата в спирането е факт. При минусови температури съвсем леко докосване на педала заковава колата, а при жега натискам все едно няма серво и все имам чувството, че някой път ще спра в багажника на колата пред мен

Поради този проблем в началото на лятото смених всички накладки с оригинални текстар, като отзад смених и дисковете, пак с текстар. Смених и спирачната течност с Bendix. Предните дискове са сменявани от предишния собственик, не ги знам какви са, но са си почти нови. Така или иначе едва ли точно в конкретния случаи марката на дисковете е от значение. Вероятно ако сложа Brembo ще има някаква разлика, но това едва ли ще реши проблема.
Ако предположим, че проблемът не в дисковете и накладките, остава да е в спирачните апарати, сервото, спирачната помпа или в главата на задкормилното устройство (последното в кръга на шегата

Ако някои има логични предположения на какво може а се дължи странния проблем, и/или е имал подобен проблем ще съм благодарен да сподели. Във форума има много хора с опит така, че се надявам на компетентни отговори и съвети

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- PNR
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e36 318is COUPE M42
Re: Проблем: Колата не спира добре при топло време
какво ти е написал bum_bum огромно значение за спирането имат гумите друг фактор е температурата както и ти си споменал все пак при по студено дисковете се охлаждат многократно пъти по добре отколкото при топло времеможе и от товада е но е доста по малко верочтно защотот казваш че разликата е огромна ... а не би трябвало да си ги прегрял толкова много а сега да не си защотот от тук следва че и стила на каране е различен такаче температурата на охлаждането на диска е голям фактор но не вчрвам да е от него. ГУМИ
- avox76
- кандидат ентусиаст
-
Хм,
Малко ме съмнява да са гумите. В случая не става въпрос за екстремно спиране, примерно от 200 км/ч, да натисна до края и да видя как ще спре. Освен това гумите са добри. Става въпрос, че колата не спира добре и при нормално градско каране, особено пък ако има повече от трима човека вътре. Като се качим четири човека имам чувството, че спирачния път става като на влак
Другото което ми прави впечатление е, че когато натисна рязко педала, със засилка, колата спира добре. Когато обаче го натисна леко, примерно само да намаля, и изведнъж се наложи да го донатисна до края...ами просто няма никои. Миналата седмица щях да се инсталирам в един ML320, който бая време се двоуми дали да изскочи пред мен в моята лента, или не, и добре, че в последния момент се отказа
Напролет обаче може да сменя и предните дискове. Тя сега зимата колата си спира
Ако дисковете не решат проблема продължавам по веригата.
Другата седмица ще ходя на майстор за смяна ламбда сонда, та ще повдигна и пред него въпроса. Ще видим и майстора каква теория ще изкаже.
Малко ме съмнява да са гумите. В случая не става въпрос за екстремно спиране, примерно от 200 км/ч, да натисна до края и да видя как ще спре. Освен това гумите са добри. Става въпрос, че колата не спира добре и при нормално градско каране, особено пък ако има повече от трима човека вътре. Като се качим четири човека имам чувството, че спирачния път става като на влак

Напролет обаче може да сменя и предните дискове. Тя сега зимата колата си спира

Другата седмица ще ходя на майстор за смяна ламбда сонда, та ще повдигна и пред него въпроса. Ще видим и майстора каква теория ще изкаже.
- buny_boy11
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 M40 1.8 metan
Наи вероятно е от сервото или от маркуча и клапана които влизат в него.
- avox76
- кандидат ентусиаст
-
buny_boy11 написа:Наи вероятно е от сервото или от маркуча и клапана които влизат в него.
Да, и аз най-много клоня към тази теория, макар че не знам точно какво е устройството на сервото, но имам някакви предположения, че когато е топло времето от някъде се губи вакуума...
- jakson
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E38
- Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40
да не би някой вакумен маркуч да е хлабав и като е топло материала е по-мек и да се отпуска а като е студено да се свива и да оплътнява по-добре ? Или пък да си с кофти спирачна течност и като е студена да е по-гъста ддз разсъждавам на глас ...
- avox76
- кандидат ентусиаст
-
jakson написа:да не би някой вакумен маркуч да е хлабав и като е топло материала е по-мек и да се отпуска а като е студено да се свива и да оплътнява по-добре ? Или пък да си с кофти спирачна течност и като е студена да е по-гъста ддз разсъждавам на глас ...
Вакуумен маркуч може... Спирачната течност я смених с Bendix, която уж минава за хубава. Но не е от нея, тъй като и преди да я сменя си беше така.
- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
Можеш да имаш проблем в спирачната помпа, маркуч и вакум едва ли е да стяга и отпуска от времето температурата под капака , когато загрее двигателя все си е топло , а спирачна течност MOTUL DOT 5.1 слагаш и се раждаш 

За милиони-няма закони.
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Помпата дори и да испуска пак държи,поне при мен е така на седана,въздуховодите на място ли са да охлаждат,може и спирачните цилиндърчета да не са наред
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
помпата за да не държи не винаги трябва да ти изпуска , имам напредвид че като натиска педала плавно течноста неотива към колелата да спира , а се връща към казанчето поради износил се О-прастен в нея , а въздухо водите човека говори за нормално каране , а не при оптимално спиране.
За милиони-няма закони.
- ivokaza
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 406HDI
Преди да си се утрепал , а и някои невинен, отиди да видят цялата система, едва ли ще ти вземат повече от 20-30 лв., пък после ще видиш откъде и как да ремонтираш. Аз също мисля, че някой маркуч не е добре.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
на топло, ако препомпаш на педала, има ли ефект...
- avox76
- кандидат ентусиаст
-
ivokaza написа:Преди да си се утрепал , а и някои невинен, отиди да видят цялата система, едва ли ще ти вземат повече от 20-30 лв., пък после ще видиш откъде и как да ремонтираш. Аз също мисля, че някой маркуч не е добре.
Благодаря колега, но нещата не са чак толкова зле. Особено сега, когато е по-студено. А иначе на майстор ще ходя съвсем скоро, просто отворих темата, за да видя дали някои не се е сблъсквал с подобен проблем.
Владо написа:на топло, ако препомпаш на педала, има ли ефект...
Не колега, няма разлика. И аз си мислех, че ако има въздух в системата, от студа би могъл да се свива, но не от това. Спирачките са обезвъздушени.
- bmw55
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330xd && 525d
- Мечтае да кара: В европейска България
Колега набил си сумати пари за всичко сложно по колата но наистина си погледни гумите какви са ти.Цяло лято съм карал със зимните ми гуми понеже нямах пари за летни и да ти кажа и при мен беше така просто от голямата жега зимните гуми стават като желе и не правят добро сцепление сега като паднаха температурите спира се едно съм със спортни спирачки
А ако не са ти зимни а летни погледни си дота на гумите защото коклото и да ми говорат че е важно как са гледани гумите и че дота е стар а грайфера е перфектен не е вярно убеждавал съм се много пъти.Провери това и кажи тогава 

Бъди честен пък да става квото ще
31 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3