318is М42 глъхне на определени обороти

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 318is M42 95y

318is М42 глъхне на определени обороти

Мнение от vladi16v » 03 Окт 2009, 19:15

Здравейте,от скоро карам любимата марка и след покупката устанмових,че при 4800об колата заглъхва все едно,че съм върнал газта и пак съм дал газ до долу,а не е така-постостоянно си я държа.Ходих на диагностика и имаше записани 2 грешки едната беше,че няма сигнал от датчика за скорост,а другата грешка от кнок сензор(датчик за детонациите),човека ми изчисти грешките и ми вика ходи да видим сега как върви колата и дали ще ги запише пак тези грешки,колата пак заглъхваше на същите обороти,отначало като настъпя газта тръгва да върви много хубаво,но винаги на тези об го прави това,много се дразня.След чистенето на грешките я закачахме още няколко пъти след доста тестове,но не записа никакви грешки,а вървежа винаги е същия-до тези об върви добре,на 4800 заглъхва за момент и пак до ограничител си върви супер.При загряла кола като запаля се изфорсира нормално и после рязко падат об аха да изгасне,пак ги вдига и се заклащат няколко пъти докато ги стабилизира,а иначе не мени обороти изобщо след това, това също мисля,че не е нормално.Ако имате идея помагайте колеги,благодаря предварително на всички отзовали се.
Откачена работа

ентусиаст
Аватар
Кара: 316

Re: 318is М42 глъхне на определени обороти

Мнение от dopestar » 03 Окт 2009, 23:08

мисля си че е от дебитомера, пробвай да смениш с друг или просто го откачи и виж дали ще глъхне на 4800
:)

Потребител
Аватар

Мнение от vladi16v » 04 Окт 2009, 20:53

Днес наблюдавах колата,че това се проявява само при пълна или при повече от половината газ,при постепенно подаване на газ го няма това нещо,а също забелязах,че не само при тези об,а при подаване рязко на газта не набира така добре,както при плавно подаване,има някакво замисляне леко.Моят дебитомер е от тези с клапата и при откачане на буксата му няма ли съвсем да е спъната колата след като не се отвори клапата му,няма да влиза въздух от там,много малка е дупката на клапата,има ли някой представа от цената на дебитомера,а има ли начин да се изчисти ,защото аз го пръсках с спрей за почистване и после го издухах с въздух,никаква промяна,върви си по същият начин.
Откачена работа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 05 Окт 2009, 0:31

Клапата в дебитомера я отваря въздуха,така че дори и с разкачена букса ще влиза въздух,спокойно... ;)

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 05 Окт 2009, 8:34

Мойта не че глъхне,но на 5к оборота все едно се включва турбо и продължава да си набира.И при мен чат пат играят оборотите когато е загряла и при палене се опитва да гасне,но съм и свикнал и си я изфорцирам малко,но това не е винаги
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 05 Окт 2009, 8:58

vladi16v написа:Здравейте,от скоро карам любимата марка и след покупката устанмових,че при 4800об колата заглъхва все едно,че съм върнал газта и пак съм дал газ до долу,а не е така-постостоянно си я държа.Ходих на диагностика и имаше записани 2 грешки едната беше,че няма сигнал от датчика за скорост,а другата грешка от кнок сензор(датчик за детонациите),човека ми изчисти грешките и ми вика ходи да видим сега как върви колата и дали ще ги запише пак тези грешки,колата пак заглъхваше на същите обороти,отначало като настъпя газта тръгва да върви много хубаво,но винаги на тези об го прави това,много се дразня.След чистенето на грешките я закачахме още няколко пъти след доста тестове,но не записа никакви грешки,а вървежа винаги е същия-до тези об върви добре,на 4800 заглъхва за момент и пак до ограничител си върви супер.При загряла кола като запаля се изфорсира нормално и после рязко падат об аха да изгасне,пак ги вдига и се заклащат няколко пъти докато ги стабилизира,а иначе не мени обороти изобщо след това, това също мисля,че не е нормално.Ако имате идея помагайте колеги,благодаря предварително на всички отзовали се.

Почти съм сигурен, че проблемът е от DISA клапата в смукателния колектор. Тя отваря късия път от 4800 оборота нагоре. Симптомите, които описваш са същите когато клапата е в положение перманентно отворен къс път. Тогава при форсиране, оборотите рязко падат и двигателя може да угасне. Късият път дава допълнителна мощност на двигателя при занижен въртящ момент, но за да има ефект, оборотите трябва да са от 5000 нагоре. До 5000 оборота е отворен дългия път, който дава повече въртящ момент, за сметка на малко занижената мощност. Така автомобила има добро ускорение на ниски и средни обороти. Провери лоста на вакуумния регулатор на клапата с пръсти дали се отмества, когато оборотите надвишат 4800 в минута. Няма ли такова отместване със сигурност има или разкачен вакуумен маркуч, или соленоида е сдал багажа. Малко ме съмнява и дебитомера, не е зле да пробваш с друг от същия двигател. Пистите на плочката се износват и няма контакт с палеца в някои сектори. В твоя случай може да е на 4800 оборота.

Потребител
Аватар

Мнение от vladi16v » 05 Окт 2009, 9:40

ивчо3 написа:
vladi16v написа:Здравейте,от скоро карам любимата марка и след покупката устанмових,че при 4800об колата заглъхва все едно,че съм върнал газта и пак съм дал газ до долу,а не е така-постостоянно си я държа.Ходих на диагностика и имаше записани 2 грешки едната беше,че няма сигнал от датчика за скорост,а другата грешка от кнок сензор(датчик за детонациите),човека ми изчисти грешките и ми вика ходи да видим сега как върви колата и дали ще ги запише пак тези грешки,колата пак заглъхваше на същите обороти,отначало като настъпя газта тръгва да върви много хубаво,но винаги на тези об го прави това,много се дразня.След чистенето на грешките я закачахме още няколко пъти след доста тестове,но не записа никакви грешки,а вървежа винаги е същия-до тези об върви добре,на 4800 заглъхва за момент и пак до ограничител си върви супер.При загряла кола като запаля се изфорсира нормално и после рязко падат об аха да изгасне,пак ги вдига и се заклащат няколко пъти докато ги стабилизира,а иначе не мени обороти изобщо след това, това също мисля,че не е нормално.Ако имате идея помагайте колеги,благодаря предварително на всички отзовали се.

Почти съм сигурен, че проблемът е от DISA клапата в смукателния колектор. Тя отваря късия път от 4800 оборота нагоре. Симптомите, които описваш са същите когато клапата е в положение перманентно отворен къс път. Тогава при форсиране, оборотите рязко падат и двигателя може да угасне. Късият път дава допълнителна мощност на двигателя при занижен въртящ момент, но за да има ефект, оборотите трябва да са от 5000 нагоре. До 5000 оборота е отворен дългия път, който дава повече въртящ момент, за сметка на малко занижената мощност. Така автомобила има добро ускорение на ниски и средни обороти. Провери лоста на вакуумния регулатор на клапата с пръсти дали се отмества, когато оборотите надвишат 4800 в минута. Няма ли такова отместване със сигурност има или разкачен вакуумен маркуч, или соленоида е сдал багажа. Малко ме съмнява и дебитомера, не е зле да пробваш с друг от същия двигател. Пистите на плочката се износват и няма контакт с палеца в някои сектори. В твоя случай може да е на 4800 оборота.

Благодаря за отговорите колеги,за форсирането говорех след като я запаля,че сама се изфорсира нормално и след това падат об рязко аха да изгасне,пак ги вдига и така заиграват няколко пъти на топла кола,но не винаги го прави,понякога си пали и нормално,само с изфорсиране и връщане до стабилни об,а иначе като я форсирам на място и върна газта няма никакви аномалии,давам рязко газ връщам и си задържа стабилни об,преди да излезе от синия сектор температурата при подаване на повече газ леко заглъхва.След излизане от него няма никакво заглъхване при подаване на газ.Тази клапа в смукателя и при ненатоварен двг ли трябва да се отваря на тези об колега или само на скорост при натоварен двг
Откачена работа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 05 Окт 2009, 10:29

Клапата отваря и затваря в зависимост от оборотите и без значение дали двигателя е натоварен или не. Малко ме съмнява температурния датчик отстрани на главата дали отчита коректно, щом този номер го прави само на загрял двигател. Премери съпротивлението с мултицет, трябва на загрял мотор да е 0.21-0.23 килоома. Нормално е след изключване на загрял двигател и последващо стартиране оборотите да играят един- два пъти, докато се стабилизират. Смукателните тръби и дебитомера силно се загряват и в първите секунди след стартиране топлинния датчик за входящия въздух отчита по-висока температура от реалната. След това въздуха го охлажда и всичко си влиза в нормите. Ако си от София мога да ти услужа за проба с моя дебитомер, моторът ми е м42. Стига да не ти е газифициран двигателя.
Последна промяна ивчо3 на 05 Окт 2009, 10:34, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 4,4 е39
Мечтае да кара: M5 E39

Мнение от joreto007 » 05 Окт 2009, 10:31

Смени си бензиновия филтър !!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от vladi16v » 05 Окт 2009, 14:23

ивчо3 написа:Клапата отваря и затваря в зависимост от оборотите и без значение дали двигателя е натоварен или не. Малко ме съмнява температурния датчик отстрани на главата дали отчита коректно, щом този номер го прави само на загрял двигател. Премери съпротивлението с мултицет, трябва на загрял мотор да е 0.21-0.23 килоома. Нормално е след изключване на загрял двигател и последващо стартиране оборотите да играят един- два пъти, докато се стабилизират. Смукателните тръби и дебитомера силно се загряват и в първите секунди след стартиране топлинния датчик за входящия въздух отчита по-висока температура от реалната. След това въздуха го охлажда и всичко си влиза в нормите. Ако си от София мога да ти услужа за проба с моя дебитомер, моторът ми е м42. Стига да не ти е газифициран двигателя.

Води се,че живея в София,ама постоянно съм командировка колега,мотора ми не е на газ,благодаря ти за отзивчивостта,като съм в Сф др. уикенд ще ти пиша на лични ако може да се срещнем,ако няма развитие до тогава,ще пиша какво съм правил и какво е станало
Откачена работа

Потребител
Аватар

Мнение от Zenon » 17 Окт 2009, 15:20

Колеги и аз имам подобен проблем. След като запаля и оборотите почват да играят в периода 500-1000 по няколко пъти, в някои по-рядки случаи го прави само веднъж, но е много дразнещо, двигатела тресе все едно ще изгасне за малко.... Същото и като сам на полусъединител и газ пак го прави оборотите играят в ниските и все едно тръгва да гасне, все едно че има някакво забавяне, което се осеща при превключване на скоростите. Стщия проблем го прави на място, обикновено на студен двигател в повечето случаи. Много по-често го прави и лятото с пуснат климатик, като изключа от скорост и/или съм спрял. Много е дразнещо, от доста време е така, преди по-рядко се появяваше, но сега го прави много често. Сменил съм куп неща, темп. датчик, ламбда сонда, всякакви тръби по въздушната ситема и всякакви филтри. Компютъра не записва никакви грешки. Общо взето съм излолирал проблема до дебитомер, електронен блок или бензинова помпа. Иначе колата във високите обороти си върви, няма заглъхвания или други подобни проблеми.

Потребител
Аватар

Мнение от vladi16v » 08 Ное 2009, 13:51

Решен е проблема колеги,специални благодарности на колегата Ивчо3,сменихме дебитомера с неговия и колата вървеше по същият начин,оказа се,че бензина идва слаб и при тези об колата заглъхва за по-дълго с слабия бенз,с хубав бензин глъхненето не се усеща толкова усезаемо и е нормално при прехода в тези об.
Откачена работа

Назад към E36