Гражданската при продажба?
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- ivopicha
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E61 530D
- Мечтае да кара: BMW 760Li
- Детайли за колата: сива, 06.2004 г.
Гражданската при продажба?
Някой запознат ли е как стои въпросът с гражданската отговорнжст при продажба на автомобила. В смисъл може ли да се получи останалата сума от стария собственик. Защото той новия също трябва да си направи гражданска за останалото време на годината.И така става, че за един автомобил се правят 2 застраховки. Това ако продавача си е направил годишна застраховка(като мен)
- ivopicha
- ентусиаст
-
- Turboman
- ентусиаст
-
- Кара: Citroen Xsara 05' и X9 500cc
- Мечтае да кара: нещо с турбо
- Детайли за колата: телефон
- Shubret0069
- кандидат ентусиаст
-
Ако аз съм новия собственик на колата но още не съм я прехвърлил (карам с пълномощно )
и си направя гражданска отговорност, чие име трябва да пише в нея, моето или на стария собственик ? Защото преди две седмици си направих застраховка и в нея пише името на стария собственик а не моето.
Значи ли това че застраховката е невалидна или като я прехвърля ще трябва да си направя нова застраховка?
И още един въпрос, колко време след купуването трябва да си прехвърля колата, защото нотариуса които направи пълномощното ми каза че с него мога да карам 6 месеца, а при друг нотариус прочетох че срокът е 2 месеца.
и си направя гражданска отговорност, чие име трябва да пише в нея, моето или на стария собственик ? Защото преди две седмици си направих застраховка и в нея пише името на стария собственик а не моето.
Значи ли това че застраховката е невалидна или като я прехвърля ще трябва да си направя нова застраховка?
И още един въпрос, колко време след купуването трябва да си прехвърля колата, защото нотариуса които направи пълномощното ми каза че с него мога да карам 6 месеца, а при друг нотариус прочетох че срокът е 2 месеца.
- sikar
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60 LCI 530 xd MT
- CheGevara
- Weißwurst-Fresser
-
- Кара: F40
tsvet40 написа:При Булинс 100 % не е така... Просто каското минава на името на новия собственик
не става дума за КАСКО, а за гражданска отговорност. Има огромна разлика, която не мога да разбера защо от повечето шофиори на се забелязва.
По закон, трябва да ти върнат парите за оставащото време до края на годината. Новия собственик си прави ГО за оставащото време където иска. Това е така, защото ГО се изчислява на база на водача, неговия стаж, брой катастрофи и т.н. По принцип трябва изрично да имаш написано в полицата ти, че други хора ще карат колата, за да ти важи ГО и за други шофиори. Ако друг направи катастрофа с твойта кола, рискуваш да не ти плати ГО щетите на другия участник в събитието, което води до това, че ти ще трябва да ги платиш от твоя джоб. Това всичко е теория върху закона, разбира се как се прилага в БГ е друго нещо

За каското незнам как е ...

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Каското се прехвърля, с ГО гориш... Имал си бол пари, платил си... Не знам някой да си е взел парите обратно, ама не пречи да си попиташ в компанията, където ти е ГО. И не е зле да споделиш после. Успех!
Never mistake motion for action...
- ivopicha
- ентусиаст
-
Та значи ето какво е положението. Днес се обаждах в компанията. Девойката ми каза " Идвате с договора за покупко- продажба, с оргиналнапа полица на "Гражданска отговорност и личните документи и ви въстановяваме останалата сума". Само не се знае каква е тя
ато я получа ще пиша!

- Veson
- младши ентусиаст
-
- Кара: E87 120d
- Мечтае да кара: x6
Аз имам в ДЗИ гражданска. Преди 2 седмици си продадох колата. Обадих се, и ми казаха да отида с оригиналната полица да ми върнат някакви пари. За съжаление купувача е в Плевен вече и очаквам да ми я прати по пощата. Освен това ако си пазите картата за отстъпка и безплатен ГТП и не сте я ползвали също има още какво да върнат !!! По принцип не ги интересуват срокове, приспадат парите от момента на занасянето на полицата !!! Като приключа ще ви кажа колко са върнали 

stay tuned

- ivopicha
- ентусиаст
-
Plague написа:мдам .... ами ако колата не е продадена ами е тотална щета но от гражданската нищо не е взимано и т.н....?
Колега, задълбаваме друга тема вече.Моля, ако няма какво да се добави още, модераторите да заключат темата!
- Veson
- младши ентусиаст
-
- Кара: E87 120d
- Мечтае да кара: x6
Има и още нещо !! Застрахователите искат и удостоверение от КАТ , че намаш ПТП през съответната година. Отива се в КАТ на гише № 24, 25 или 26 - от там се взима бланка-молба, попълва се и се подава в Деловодството - стая № 9. След това се чака около седмица за удостоверението !! Работно време на КАТ 8.30 - 17.00 (със някакви кратки почивки
) Това е засега.

Последна промяна Veson на 23 Юни 2005, 15:30, променена общо 1 път
stay tuned

23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2