Ремонт воден радиатор на е36 325 TDS
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- Любо /ba1_hu1/
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 325 tds Touring
- Детайли за колата: < Дълга печка със собствено мнение >
Ремонт воден радиатор на е36 325 TDS
Здравейте колеги, преди няколко месеца водния радиатор ми протече.Въпросния теч ми се появи в следствие на изгаряне на входната пробка / дюза / тръба (някой да ме поправи, кое е по-правилно).Беше се счупила почти до основата на радиатора и маркуча, през който навлиза водата нямаше как да се захване плътно.Закрепих го на магия, но това подейства 1-2 дни. Тогава реших да си потърся радиатор. Първо търсих нов, но за съжаление цените бяха удивителни, поради факта, че точно тези радиатори се ползват само за този модел и за М моделите.Реших да търся и втора употреба на първо време, но и там цените бяха доста интересни а и не се знае кога и на този радиатор ще му дойде времето. Започнах ремонтите, разглобих половината предна част на колата за да успея да сваля радиатора, взех въпросната счупена частица и се опитах да я залепя с най-различни силикони. То не бяха полереотани, то не бяха толпло и водно устойчиви силикони, то не бяха смоли и прочее, опитах и вариант с навиване на метална тръба с резба, която да замести въпросната бакелитена частица, но ефект нямаше при нито един от опитите, а аз вече разглабях колата за отрицателно време
Един ден обаче ми се роди доста добра идея.Един приятел спомена нещо за течен метал, и от там включих, че вместо да навивам тръба мога да я залепя. Свалихме отново радиатора, почистихме го добре с бензин.Набих леко тръбата във въпросната счупена частица и я оплътних хубаво и отвътре и отвън с течен метал. Оставихме я така около 2-3 часа. Монитархме обратно радиатора, поставихме входния маркуч на водата и вече ме тресеше нервата дали поне това ще стане, защото вече 1-2 седмици се борих с този прословут радиатор и от квартала почнаха да се ебават, че тая кола само и изтичали водите а нищо нещяла да роди
, запалихме колата, оставихме я да загрее и със задоволствие установихме, че вече течове няма. След това последваха доста тестове и до сега проблеми с радиатора не съм имал и се надявам скоро да нямам. Общо взето този ремонт е на стойност от 14 лева, трайност не повече от 4 часа (3 часа съхнене) и ви спестява доста пари.
Надявам се темичката, да е полезна.Този принцип може да се приложи и при други радиатори с подобен проблем.Днес ще направя снимки на радиатора за да стане по-прегледна и ясна темичката.Ако модераторите сметнат, че темата е полезна, днес вечерта ще я пооправя още малко и ще приложа снимки и мотаг да я сложат при полезни за е36.

Надявам се темичката, да е полезна.Този принцип може да се приложи и при други радиатори с подобен проблем.Днес ще направя снимки на радиатора за да стане по-прегледна и ясна темичката.Ако модераторите сметнат, че темата е полезна, днес вечерта ще я пооправя още малко и ще приложа снимки и мотаг да я сложат при полезни за е36.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Re: Ремонт воден радиатор на е36 325 TDS
Вариянта е добър , също съм го пробвал (на колата на приятел) и е много ефикасен ... Дилемата беше дали да сложиме месингова или медна тръбичка , залепихме я с течен метал и за сега държи (вече половин година), момчето не се е оплаквал от тогава изобщо , буквално забрави за проблема ....
На това ли казвате течен метал?

Дали лепи здраво пластмаса, че ми е счупен триъгълника в багажника и го бях лепнал със двукомпонентна смола, но пак се е счупил...

Дали лепи здраво пластмаса, че ми е счупен триъгълника в багажника и го бях лепнал със двукомпонентна смола, но пак се е счупил...

- Любо /ba1_hu1/
- младши ентусиаст
-
GVT написа::confused: Само аз ли съм балъка да си купувам нов радиатор.Точно заради същия проблем купих нов,но дори и да бях прочел темата пак щеше да е нов.
Никой не е казал, че си балък

ba1_hu1 написа:GVT написа::confused: Само аз ли съм балъка да си купувам нов радиатор.Точно заради същия проблем купих нов,но дори и да бях прочел темата пак щеше да е нов.
Никой не е казал, че си балъкАз лично също бих купил нов радиатор и ще купя, но има моменти когато излишни парички няма. А снимките ще ги оправя утре, че много работа ми излезна
Приятелю,казах го в преносен смисъл,не съм искал да те обидя с нещо.Мисълта ми беше ,че не удачно да се правят такива маневри.Ако си я джиткаш само по града колата става ,но при дълги пътувания може да ти изиграе лоша шега.Кризата не е само при теб,така ,че спокойно.

- Любо /ba1_hu1/
- младши ентусиаст
-
GVT написа:ba1_hu1 написа:GVT написа::confused: Само аз ли съм балъка да си купувам нов радиатор.Точно заради същия проблем купих нов,но дори и да бях прочел темата пак щеше да е нов.
Никой не е казал, че си балъкАз лично също бих купил нов радиатор и ще купя, но има моменти когато излишни парички няма. А снимките ще ги оправя утре, че много работа ми излезна
Приятелю,казах го в преносен смисъл,не съм искал да те обидя с нещо.Мисълта ми беше ,че не удачно да се правят такива маневри.Ако си я джиткаш само по града колата става ,но при дълги пътувания може да ти изиграе лоша шега.Кризата не е само при теб,така ,че спокойно.
Знам колега, че не си го казал в такъв смисъл.Базикам се, напълно си прав и те подкрепям за мисълта ти

- jbankov
- ентусиаст
-
- Кара: e46 M54 '01
Колега,давай снимките,че нещо май ще трябва и аз да правя такава интервенция 

- arr0gance
- младши ентусиаст
-
- Кара: й, и утре е ден.
- Мечтае да кара: Active Autowerke.
И при мен се получи същото,счупи се входа и ми напълни фара с вода та ние навихме тръба с резба в дупката и стана супер,нито течеше нито нищо,но пък от самата гарнитура между казана и алумина сълзеше много леко,та викам айде са да го мъча нещо.Взех един друг радиатор за донор,свалих пластмасовата част т/е казана,наложих старата по-хубава гарнитура така да се каже и го стегнахме ,НО уви тече от едно място.Сега си търся 2ра ръка радиаторче,пък другия ще стане,но ще е като резерва.Сега е на колата и тече с пълни сили,но като го сваля и затворя самото място няма да има проблем,но така на правен радиатор нямам доверие.Като ми се отчупи входа за 5 сек макс вдигна темп на разграфението след 12 часа..Като погледнах пътя беше изхвърлило антифриза за има няма 10 метра,после като доливах ,долях 6л вода т/е имаше останали 3л в системата.Тогава карах с 50км/ч и бях на един баир,та представям си ако избие на магистралата със 120тина км/ч.
Иначе има и друг вариант,да се завари алуминиев казан на мястото на пластмасовия и на практика радиатора с става вечен от гледна точка на казан и вход.
Иначе има и друг вариант,да се завари алуминиев казан на мястото на пластмасовия и на практика радиатора с става вечен от гледна точка на казан и вход.
Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.
9 мнения
• Страница 1 от 1