предърпва без газ

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E36 318IS
Мечтае да кара: М3
Детайли за колата: вървачка

предърпва без газ

Мнение от milen1414 » 29 Сеп 2009, 15:10

На празен ход мотора работи идеално.На 1-ва,2-ра без газ,по равен път, предърпва.Сменил съм потенциометър дроселова клапа-нов. :roll:

Потребител
Аватар
Кара: BMW 318 is
Мечтае да кара: BMW M3

Re: предърпва без газ

Мнение от swetkou » 29 Сеп 2009, 20:05

Колега и моята прави същото.Незнам от какво е но ме дразни.Ходих на диагностика но без успех.Дано някоЙ помогне

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M40 1.8 metan

Мнение от buny_boy11 » 29 Сеп 2009, 21:35

и моята прави същото
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e36 316

Мнение от donpapi » 29 Сеп 2009, 22:10

моита прави така от как и сложих 16-ки с 15-ките не бе6е така
луд умора няма само се поти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mileitiii » 29 Сеп 2009, 22:52

От време на време и при мен така се случва. Предполагам, че е нещо от демферен маховик или друго по предаването.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36, 320i

Мнение от NKolev » 30 Сеп 2009, 9:03

Явно при теб е малко по-различно. При мен придърпва на 4-та и на 5-та, когато не подавам газ, движа се по инерция така да се каже, а скоростта ми е около 50-те км/час. Ако върна на 3-та спира да придърпва, също и ако подам газ. Аз също все още не съм открил от какво може да е.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320
Мечтае да кара: М5

Мнение от rosssii » 30 Сеп 2009, 10:57

несъм спец но по мое мнение това е от маховика при съединителя.неровете си двигателчетата. :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 30 Сеп 2009, 11:36

rosssii написа:несъм спец но по мое мнение това е от маховика при съединителя.неровете си двигателчетата. :yes:

Точно и моята има изпуснали пружини на демпферния маховик и понякога прави този номер на първа и втора предавка. Когато сменях съединител проверих свободния ход на маховика, който беше от порядъка на сантиметри. Изправния демпферен маховик не трябва да се отклонява ляво-дясно с каквото и усилие с ръце да се завърти.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 30 Сеп 2009, 12:05

Ще ме извините за незнанието на термини и т.н.
Ама тва не идвали от тва , че сама си подава газ. Тва с демпфера би трябвало да е само при потегляне, тогава да придърпва.
Примерно при мен ако е на 2ра без газ и в момента когато би трябвало да изгасне, сама си подава газ, после пак забива и така до безкрай.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 30 Сеп 2009, 13:15

при мен се случва когато ми паднат оборотите, т.е. на висока за скоростта предавка.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 30 Сеп 2009, 13:46

Сондьора написа:Ще ме извините за незнанието на термини и т.н.
Ама тва не идвали от тва , че сама си подава газ. Тва с демпфера би трябвало да е само при потегляне, тогава да придърпва.
Примерно при мен ако е на 2ра без газ и в момента когато би трябвало да изгасне, сама си подава газ, после пак забива и така до безкрай.

Напротив, при потегляне от място демпфера не играе голяма роля, защото тогава въртящия момент е най-голям и сравнително много бързо се преодолява съпротивлението на пружините. Изпусналите пружини на маховика не могат да синхронизират оборотите при зацепването на съединителя когато се превключват втора, трета, четвърта и пета предавка. Или по-просто казано: Примерно маховика се върти с 4000 оборота на някоя предавка, от първа до четвърта. Натискаш съединителя да освободи и превключваш на по-висока. През това време оборотите падат примерно до 2000 и отпускаш съединителя. Както споменах в предишния си постинг, на блокирал колянов вал маховика не трябва да се отмества наляво-надясно, когато се опита да се завърти с ръце, защото се задържа от демпферните пружини, които оказват силно съпротивление. Съединителя зацепва с маховика и за много кратко време оборотите на двигателя не са синхронизирани с тези на входящия вал и кардана, именно защото има свободен ход на маховика от липсата на действие на демпферните пружини. Резултатът е движение на автомобила на тласъци до момента, в който оборотите се синхронизират. Нещо подобно се получава при движение на втора скорост и обороти около тези на празен ход. Най-малката неравност по пътя е достатъчна да забави за момент автомобила, оттам твърдото и рязко спъване на коляновия вал от маховика, поради липса на демпферен механизъм, който да намали тези колебания, двигателя губи обороти, последва автоматично подаване на газ, отново рязко скачане с маховика и така до като не се подаде повече газ за стабилизиране. Резултатът отново е движение на тласъци. Когато отидете на сервиз за смяна на съединител в качествените сервизи препоръчват и смяна на маховика /става въпрос за автомобилите с клима/, дори на външен вид да изглежда в перфектно състояние.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 30 Сеп 2009, 14:15

ивчо3 написа:
Сондьора написа:Ще ме извините за незнанието на термини и т.н.

Напротив, при потегляне от място демпфера не играе голяма роля, ........ последва автоматично подаване на газ........

Точно при потегляне от място, можеш да разбереш дали демпфера ти е преебан, ако колата ти тръгва на тласъци, а другото на 2 без газ тласъците идват от автоматичното подаване на газ, и на тия без демпфер пак го прави.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 30 Сеп 2009, 14:26

Тия също имат демпфер, само че на феродовия диск. Мойта кола никога не придърпва и няма тласък при потегляне както с мръсна газ, така и нормално каране. Въпреки това маховика ми е за смяна. Тръгването на тласъци, което описваш се дължи на износен феродов-притисканелен диск, разбит аксиален лагер и изобщо когато двете повърхности на феродовия диск и огледалния на маховика не пасват идеално.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с превишена скорост

Мнение от BH5482BH » 30 Сеп 2009, 19:46

Няма да караш на 5-та със 50км :lol: биеш 4-та, 3-та и газ :driving: :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA

Мнение от Тонката » 30 Сеп 2009, 20:02

NKolev написа:Явно при теб е малко по-различно. При мен придърпва на 4-та и на 5-та, когато не подавам газ, движа се по инерция така да се каже, а скоростта ми е около 50-те км/час. Ако върна на 3-та спира да придърпва, също и ако подам газ. Аз също все още не съм открил от какво може да е.

Не мога да разбера, как ще караш с 50км/ч на 5. Така супер много тормозиш колата!!!
На 3-та с 50 е около 2500 оборота и това е оптималната предавка за тази скорост!
ИзображениеИзображениеИзображение
е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`

Следваща

Назад към E36