Баланс на гуми
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Баланс на гуми
Миналата година, ноември месец, сложих нови зимни гуми на стоманените джанти но въпреки, че ги балансираха - започнаха да бият. В началото на лятото сложих пак летите, които бях съхранявал надути в легнало положение и пак се усеща биене. След многократни опити за балансиране, така и не поаднах на надеждни специалисти в тази област. Едни го балансират само от едната страна, други ги балансират и отвътрешната и от външната страна, всеки си има собствена теория, но биенето си продължава.
Особенно ми прави впечатление задния мост, след като баланса на една от гумите падна и колата започна да скача докато успея да намаля. От отгава слухът ми е насочена все на там.
Въпроси:
1. Някой може ли да препоръча "изпитана марка" майстори за баланс на гуми в София, където да започна от проверка на джанти и да свърша с балансирани гуми?
2. Мислите ли, че може да има нещо в окачаването/задвижването, окето да предизвиква подобен ефект? Реглаж е правен миналата есен и от тогава не са правени никакви интервенции в окачването.
Особенно ми прави впечатление задния мост, след като баланса на една от гумите падна и колата започна да скача докато успея да намаля. От отгава слухът ми е насочена все на там.
Въпроси:
1. Някой може ли да препоръча "изпитана марка" майстори за баланс на гуми в София, където да започна от проверка на джанти и да свърша с балансирани гуми?
2. Мислите ли, че може да има нещо в окачаването/задвижването, окето да предизвиква подобен ефект? Реглаж е правен миналата есен и от тогава не са правени никакви интервенции в окачването.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Баланс на гуми
Скоро имах подобен проблем с летните гуми - оказа се, че едната се е изметнала малко и е леееко крива. Свалиха я и я сложиха наново и работата се оправи.
За реглажа - в Люлин има една голяма гумаджийница близо до Билата - там са свестни и си разбират от работата.
За реглажа - в Люлин има една голяма гумаджийница близо до Билата - там са свестни и си разбират от работата.
Si non confectus, non reficiat.
- marto853.
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 coupe 323ci
- Детайли за колата: Някво купе 2.5
дай малко повече инфо за това тресене зада можем колега да ти помогнем,тресе ли по енерция като натиснеш спирачка ли се появява това тресене в завои ли как
но ако си сигурен,че е от гумите ходи в дианата

новият ми номер: 0877787835
- Zagy
- нафтения
-
Аз в Диана повече няма да стъпя - тия са абсолютни калъфи.
- marto853.
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 coupe 323ci
- Детайли за колата: Някво купе 2.5
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
marto853. написа:дай малко повече инфо за това тресене зада можем колега да ти помогнем,тресе ли по енерция като натиснеш спирачка ли се появява това тресене в завои ли какно ако си сигурен,че е от гумите ходи в дианата
Тресенето е съвсем леко осезаемо, някой дори не би го усетил, но ме притеснява и специфичния шум (който също едва се чува) на замятане от крива гума/джанта. И почвам да изпадам в умопомрачения и да мисля за лагери, главини, полуоски и т.н.

Заги, в Люлин това, което е срещу Билата ли имаш предвид? Представа за цени случайно да можеш да споделиш?
- Zagy
- нафтения
-
pazokolarov написа:Заги, в Люлин това, което е срещу Билата ли имаш предвид? Представа за цени случайно да можеш да споделиш?
Баш за него става дума - ми цени примерно на мен за баланс на двете предни гуми + наместване на едната (сваляне и повторно поставяне на джантата) + монтаж/демонтаж беше 12 лева...
Сега като се замисля то не е точно срещу Била, ами се пада по към тунела на Люлин, като караш от Била към тунела се пада отляво, няколкостотин метра след Била е. Представлява едно голямо хале с доста клетки в него, трудно ще го сбъркаш, има надписи, трудно ще го пропуснеш (баси как сложно го обясних).
Здравейте, нека да разкажа една историйка - а всеки да си прави сам изводите.
Към средата на лятото реших да смена оригиналният Мишок (Primacy Pilot) 16" с който взех от Австрия колата - просто 4те гуми бяха на 3мм грайфер. С тях колата от 0-200 не съм имала резонанси, тресене, ... Отивам в дианата - харесах си един модел на Нокиан (средна хубост 165 без ДДС за 205 16") - плащам ги, отделно отивам при монтажника - залепям му една 10-тачка , оставям малко за почерпка на останалите и им казвам - пичове слагяйте гумите върху джантите но се постарайте (обращайте ги, въртете ги, така и така бях улучил време когато нямаше никой) - но да се балансират с минимални тежести. Гледал съм по часовник (70 мин за 4 гуми) - как ли не ги въртяха и обръщаха - под 60-70 грама на страна на гума (за лети джанти ) Направо ги съжалих момчетата - минимум по 4 опита на джанта правиха - НЕ и НЕ - не пада под 60 грама. Да спомена че с оригиналният Мишок - джантите бяха с по 10- до 30 грама. Както и да е - взех я колата . Момчето което се занимаваше с нея - ми каза накрая - този партида на Нокиан са леко криви , по добре да беше взел по евтини (Клебер или скъпи Мишоци). Завъртях колата по магиостралата - вярвайте ми неможах да я позная. Едва се удържаше волана при 60, 90,150 - за повече не съм я и натискал .... Бегом обратно - ЛЮТ скандал с някаква мома на вторият етаж на Диана - да ми разпище протокол че ми подменя гумите и бегом при онзи с 10-тачката. Викам му давай Клебера . Сле десет минути - и 4-те гуми бяха с по 20-30 грама тежести и бягаше до 200 без резонанси ....
Така че имайте предвид какви гуми слагате ... Понякога и нови и балансирани могат да те накарат да смениш половината предница
Към средата на лятото реших да смена оригиналният Мишок (Primacy Pilot) 16" с който взех от Австрия колата - просто 4те гуми бяха на 3мм грайфер. С тях колата от 0-200 не съм имала резонанси, тресене, ... Отивам в дианата - харесах си един модел на Нокиан (средна хубост 165 без ДДС за 205 16") - плащам ги, отделно отивам при монтажника - залепям му една 10-тачка , оставям малко за почерпка на останалите и им казвам - пичове слагяйте гумите върху джантите но се постарайте (обращайте ги, въртете ги, така и така бях улучил време когато нямаше никой) - но да се балансират с минимални тежести. Гледал съм по часовник (70 мин за 4 гуми) - как ли не ги въртяха и обръщаха - под 60-70 грама на страна на гума (за лети джанти ) Направо ги съжалих момчетата - минимум по 4 опита на джанта правиха - НЕ и НЕ - не пада под 60 грама. Да спомена че с оригиналният Мишок - джантите бяха с по 10- до 30 грама. Както и да е - взех я колата . Момчето което се занимаваше с нея - ми каза накрая - този партида на Нокиан са леко криви , по добре да беше взел по евтини (Клебер или скъпи Мишоци). Завъртях колата по магиостралата - вярвайте ми неможах да я позная. Едва се удържаше волана при 60, 90,150 - за повече не съм я и натискал .... Бегом обратно - ЛЮТ скандал с някаква мома на вторият етаж на Диана - да ми разпище протокол че ми подменя гумите и бегом при онзи с 10-тачката. Викам му давай Клебера . Сле десет минути - и 4-те гуми бяха с по 20-30 грама тежести и бягаше до 200 без резонанси ....
Така че имайте предвид какви гуми слагате ... Понякога и нови и балансирани могат да те накарат да смениш половината предница
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Тея Е46 са много капризни на гуми. И най-малкият дисбаланс се усеща зверски на волана. На моменти има гуми, които просто не могат да се балансират достатъчно за да се карат безпроблемно на Е46. От друга страна имам усещането че напоследък се появяват фалшификати на големите марки гуми, произведени незнайно къде. Или може би както писа колегата преди мен в България се внасят дефектни париди. Иначе прблеми по окачването и криви спирачни дискове също могат да преизвикат тресене на волана но в повечето случаи е от гадни гуми.
- kokakabana
- младши ентусиаст
-
това за калпави гуми е много вярно напоследък се наблюдава чисто нови гуми на големи марки се износват без пречино все едно си с нерегулирана предница. за клебера и нокиан преди много години карах нокиан и бях доволен много а сега втора зима ще карам с клебер и сам много доволен никаде не саме оставяли като се има предвид каква е релацията в моя град.
- nik4o_83
- младши ентусиаст
-
- Кара: на ток
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Мдааа...както каза колегата с Nokian - в много случаи покупката на нова гума е последвана със страшно много мъки докато се открие, че проблема идва именно от тях.
От моя опит - марките Nokian, Hankook, Toyo...кривят се страшно бързо по нашите пътища. Същото важи и за Dunlop и BFGoodrich.
За сервиз - сервиза, който казва брат ми (Zagy) - ходил съм 2 пъти при тях и са свестни.
Иначе за да си 100% сигурен - само Друмник!!! Но си приготви едни 80-100 лева за сваляне на гумите, баланс и т.н.
Това е единствения сервиз, където като ти свалят гумата, ИЗМИВАТ я с препарати, премахват всякъкви камъчета (!?!?!?!?!), махане на абсолютно всички тежести и остатъчно лепило, подсушаване и чак тогава баланс!!! Ако и след като минеш през тях пак ти тресе....нямам други предложения за гумажнийници.
Успех колега.
От моя опит - марките Nokian, Hankook, Toyo...кривят се страшно бързо по нашите пътища. Същото важи и за Dunlop и BFGoodrich.
За сервиз - сервиза, който казва брат ми (Zagy) - ходил съм 2 пъти при тях и са свестни.
Иначе за да си 100% сигурен - само Друмник!!! Но си приготви едни 80-100 лева за сваляне на гумите, баланс и т.н.
Това е единствения сервиз, където като ти свалят гумата, ИЗМИВАТ я с препарати, премахват всякъкви камъчета (!?!?!?!?!), махане на абсолютно всички тежести и остатъчно лепило, подсушаване и чак тогава баланс!!! Ако и след като минеш през тях пак ти тресе....нямам други предложения за гумажнийници.
Успех колега.
- Face
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320Д(M47TUD20)
nik4o_83 написа:От моя опит - марките Nokian, Hankook, Toyo...кривят се страшно бързо по нашите пътища. Същото важи и за Dunlop и BFGoodrich.
Ааа клега за тойо ше трябва да поспорим!
И аз имах проблем със старите дънлопки,предна дясна биеше като че ли имаше 1см цицина.Но откакто обух тойо т1r съм супер доволен,единствено веднъж по невнимание нагазих 1 трап и последтвието беше само 1 дебалансирана гума.Карам ги вече 20к км и нямам проблеми,дори не си личи да са се износили значително(но са си цифра пущините).
- m4r1qn
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: C20LET
Пролетта взех 4 нови Клебер от Диана. Имаше вибрация и с предеишните гуми (отново монтирани в Диана) и след монтажа и баланс вибрацията остана реших че има проблем по окачването и отидох в Дару кар. Там провериха колата - нямаше проблем с окачването, и пребалансираха джантите. Вибрацията изчезна като удоволствието ми струваше допълнително пари за да стане ясно че в Диана не работят качествано. Няма да стъпя там повече.
- Zagy
- нафтения
-
14 мнения
• Страница 1 от 1