3 странни проблема(съединител,мирис на феродо,индикатор)HELP

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3-ка Black Edition
Мечтае да кара: много неща...
Детайли за колата: много черна....

3 странни проблема(съединител,мирис на феродо,индикатор)HELP

Мнение от PiMPi » 16 Сеп 2009, 2:25

Здравейте, имам следните три проблема с колата и нещо неможах да се справя да открия инфо с търсачката

1. Педала на съединителя от време на време все едно блокира - вместо да се натиска докрай като го натисна до половината и спира все едно отдолу нещо му пречи да се натисне. Пускам го натискам пак и се натиска до долу !? Това дали е проблем, дали е нещо механично или съединителя не е наред !?

2. Като карам колата и от време доста силно мирише на феродо особено ако я изръчкам повече. Накладките са нови сменени преди 100-150км. Нито спирам интензивно нито нищо. По интересното е че при ръчкане смърди здраво после, а примерно съм спирал леко-леко.

3. Днес като запалих колата за първи път ми свети доста дълго една лампа дето е червено празно кръгче с по три тирета отляво и отдясно, което гледах в един manual било за накладки. Ей това е знака Изображение По-късно загасна и не е светило освен като дам на контакт и като си запаля гасне(както би трябвало да е). Накладките уж са сменени и незнам сега има ли проблем или не !? А пък със спирачките шега не бива, че за мен кола която неможе да спира не трябва и да върви. А моята спира засега. Също незнам дали е важно, че сравнително бързо се вкл. ABS-а
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e61 530D 231hP

Мнение от Flymen » 16 Сеп 2009, 8:30

При смяната на накладките сменен ли е и датчика за тях- струва 15-на лева.

старши ентусиаст
Аватар

Re: 3 странни проблема(съединител,мирис на феродо,индикатор)

Мнение от bmw325tds » 16 Сеп 2009, 8:39

pimpi написа:Здравейте, имам следните три проблема с колата и нещо неможах да се справя да открия инфо с търсачката

2. Като карам колата и от време доста силно мирише на феродо особено ако я изръчкам повече. Накладките са нови сменени преди 100-150км. Нито спирам интензивно нито нищо. По интересното е че при ръчкане смърди здраво после, а примерно съм спирал леко-леко.

Възможно е като я изръчкаш да ти пребоксува съединителя. И да мирише от него на феродо, а не от спирачките.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M40 1.8 metan

Мнение от buny_boy11 » 16 Сеп 2009, 9:34

Може притискателния диск да се е счупил.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 16 Сеп 2009, 13:36

Колега възможни проблеми са :
1.Помпа на съединителя
2. Работен цилиндър (долу на скоростната кутия)
3. Липса на спирачна течност , недобре обезвъздушена система
4. Механичен проблем в съединителя - износен феродов диск , крив или счупен притискател , крива вилка , счупено пинче (което придържа вилката от едната страна )...
Миризмата на феродо е най -вероятно от феродовия диск на съединителя , не от накладки , но това може със сигурност да се каже като се огледа на място ...
Това , че ти е светнала лампата на накладките говори , че накладките ти са износени ....това пък може супер лесно да го видиш (особено ако са ти алуминиеви джантите , понеже през тях се виждат лесно накладките , клякаш до джантата и гледаш накладката колко феродо има ... Ако е под 3 мм значи са за смяна ..).
Възможно е и датчиците да правят номера , но това е по -малко вероятно ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PiMPi » 16 Сеп 2009, 14:02

Това със съединителя неможе да се провери набързо нали ? В смисъл трябва да се разглабя за да се види ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 16 Сеп 2009, 16:19

pimpi написа:Това със съединителя неможе да се провери набързо нали ? В смисъл трябва да се разглабя за да се види ?

Всичко може да се провери, иначе дали е на бързо е друга тема ... зависи какво разбираш под набързо. Аз свалям скоростна кутия за 30 мин... всичко е до условия ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PiMPi » 16 Сеп 2009, 17:19

За съжаление нито имам гараж нито условия да свалям скоростна кутия... Въпросът е как да проверя без да го карам на майстор да ми вземе 100лв за разглабяне и сглабяне на съединител или най-добре с нов съединител под ръка и така да го проверя ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 16 Сеп 2009, 21:23

pimpi написа:За съжаление нито имам гараж нито условия да свалям скоростна кутия... Въпросът е как да проверя без да го карам на майстор да ми вземе 100лв за разглабяне и сглабяне на съединител или най-добре с нов съединител под ръка и така да го проверя ?

Добър майстор може да прецени и без да ти сваля кутията дали проблема е в съединителя .... и това е нещо...., да се локализира проблема и да те насочи горе-долу ... А иначе наистина е най-добре , ако се установи ,че има проблем в съединителя да си купиш комплект съединител и като се сваля направо да се сменя ... Въпроса е първо наистина да се установи , че там е проблема ... да не се окаже нещо друго ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PiMPi » 16 Сеп 2009, 21:27

Да де и мен това ме притеснява, ама както предполагам сам знаеш повечето майстори им е през тая работа и ако не сменяш некви части си говорят "Карай бе карай като се счупи ще сменяме !" Затова питах, ако има по нещо да се познават тия неща някви външни белези...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 16 Сеп 2009, 21:36

pimpi написа:Да де и мен това ме притеснява, ама както предполагам сам знаеш повечето майстори им е през тая работа и ако не сменяш некви части си говорят "Карай бе карай като се счупи ще сменяме !"

Еми така е колега .... за това чети , бутай се и се научи сам да си я правиш колата .... Няма как и през форума някой да ти даде точен отговор , просто защото трябва да се види на място ..... Хем казваш , че нямаш условия , хем че не ти се дават пари за майстор ... Не знам какво да ти кажа ... Не виждам в подписа ти от къде си , ако си някъде от северозападна българия (близо до Враца) , ела ще погледна колата .....

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 16 Сеп 2009, 21:44

нещо по хидравличната с-ма ще е . имаш ли течност в казанчето ? да не би да имаш скапани гумички или някакво запушване по тръбичките ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PiMPi » 16 Сеп 2009, 23:42

Утре ще хвърля един поглед на течността, че днес не ми беше ден - малко ПТП имаше... Не е въпроса до парите иначе колега, че не ми се дават ами, че не искам да си купувам нещо дето не е сигурно, че ми трябва, а иначе аман от "компетентни" майстори и си купиш 20 неща от които 2 ти трябват. Иначе сам съединителя със сигурност няма да си сменям, но мисълта ми беше като ми каже майстора еди кво си да не му вярвам сляпо, а да знам кво да видя за да съм сигурен, че е компетентен. От София съм иначе.
Изображение

Назад към E36