колега за помощ смяна дискове и накладки...

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

колега за помощ смяна дискове и накладки...

Мнение от boywalking » 23 Авг 2009, 22:57

Значи накладките ми взеха да стържат нещо.... свалям гумата - гледам диска счупен, напукан на няколко места !!!
та утре ще взимам дискове, накладки имам, но доколкото знам бая яки инструменти си трябват, а аз разполагам с почти нищо...
някой ако има желание, инструмени, и му се пие биричка... може да ми помогне... понеже и не съм сменял дискове, а неща да ме ръсят по сервизите... бих се зарадвал на помощ
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от IPI78 » 23 Авг 2009, 23:20

Предни или задни?

старши ентусиаст
Аватар

Re: колега за помощ смяна дискове и накладки...

Мнение от metodi80 » 23 Авг 2009, 23:56

boywalking написа:Значи накладките ми взеха да стържат нещо.... свалям гумата - гледам диска счупен, напукан на няколко места !!!
та утре ще взимам дискове, накладки имам, но доколкото знам бая яки инструменти си трябват, а аз разполагам с почти нищо...
някой ако има желание, инструмени, и му се пие биричка... може да ми помогне... понеже и не съм сменял дискове, а неща да ме ръсят по сервизите... бих се зарадвал на помощ

Колега , не знам какво имаш предвид под яки инструменти , но дискове и накладки се сменят със съвсем нормални инструменти .... Не съм от София иначе на драго сърце бих помогнал ... Искам да кажа само , че ти трябва съвсем нормална гедория , не са необходими кой знае какви "яки " инструменти .... Ако ти се разкарва до Враца , ела ще ги смениме тук ... за 30 мин работа .... (въпреки , че то май парите за път , ще са като да си платиш на сервиз ....)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '01 E46 318Ci

Мнение от joreto_88 » 24 Авг 2009, 0:21

На драго сърце бих помогнал, но нямам инструменти :(
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Re: колега за помощ смяна дискове и накладки...

Мнение от ///MapTo » 24 Авг 2009, 0:28

metodi80 написа:Колега , не знам какво имаш предвид под яки инструменти , но дискове и накладки се сменят със съвсем нормални инструменти ....

Особенно нормално е да намериш камък 16 в село горна малина :mhihi: зимата в един студ питай Боби (turboto) как се сменят дискове...колега,обърни се към nParMaTuK ако си е в София съм сигурен,че няма да ти откаже помощ..той си е безделник и гараж с части има :mhihi:
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 24 Авг 2009, 0:55

Колега от кои квартал на София си,че съм от Костинброд и съм на 10 минути от кв.Надежда
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320 Ci
Детайли за колата: Black, M6 Rims

Мнение от Xscape » 24 Авг 2009, 0:59

Направете една how-to тема за смяна на дискове и накладки... с описание на нужните инструменти... и снимков матрял :) и мое гоним и време некво за смяната..
Think. Believe. Dream. Dare...

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 24 Авг 2009, 1:18

Колега-вдигаш колата с крика,сваляш гумата,разширяваш накладките с по здрава права отвертка,поглеждаш зад барабана и отвиваш болтовете с камак-гидоре номер 16 и спирачния механизъм пада,оттам взимаш еврейска звезда и отвиваш отпред болта който го прикрепя към главината(където стегаш джантата).Ако не иска да помръдне от годините вземи едно чукче и удрай по диска но не много силно просто да отлепи от главината.После зглобяваш по обратния начин ;)
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

Мнение от boywalking » 24 Авг 2009, 2:22

имам малко комплектче гедоре... голямо вече нямам (сложно е за обяснение защо) и като пробвах да сваля апарата за да сменя накладките и малко видях сметката на тресчотката и шестограма... по-добре да дам 20-30лева и да ми е мирна главата
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 24 Авг 2009, 10:20

Камък 16 и шестограм 7мм. са по специфичните неща които ти трябват.
Всичко друго е до това някой да ти прави компания докато ги сменяваш, че да не ти е скучно ;)
Ако си по сръчен 30 минути за двата диска са предостатъчни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 24 Авг 2009, 10:42

Пропуснахте шестограм 5, или6 и един чук. Яко млатене си трябва докато изпадне диска от главината. :mhihi: Има един болт от вътрешната страна в долната част на апарата на задните дискове, който дори и с WD40 не може да се развие, ако не знаеш как става. Само не го бий с чука, защото може да го скъсаш, или да орониш главата на болта и тогава ще си намериш работа за цял ден.

ентусиаст
Аватар
Кара: 'Е36'
Мечтае да кара: e92 m3

Мнение от Garribaldi » 24 Авг 2009, 10:55

И мойте трябва да ги сменя някой ден... ама нямам гидория... а и сам не ми се започва.... като намериш човек да ти помогне пиши тука да дойда и аз ;) :mhihi:
rrrrryyyyyymmmmm...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 24 Авг 2009, 14:10

Ето една тема със снимки :
Смяна на диск-
http://www.pelicanparts.com/BMW/techart ... e-Disc.htm

Смяна на накладки -
http://www.pelicanparts.com/BMW/techart ... e_Pads.htm

Колега , не е никаква философия , давай смело .... Вложка 16 съм сигурен , че се намира не само в Горна малина ами и в Каспичан дори и във почти всяка железария (казвам го понеже някои колеги изразиха мнение , че не се намира ....), както и шестограм 6. Значи аз ползвам шестограм (6) накрайник за вложка , след това вложката я пъхам не в тресчотка (защото се чупи тресчотката от голямата сила с която е необходимо да се натисне...) , а едни ключ с цилиндрична дръжка и чупещо рамо ( по този начин имам голям лост ) и с много малък напън се отвива супер лесно .... ти можеш да импровизираш с едно парче тръба и обикновен шестограм ,за да ползваш тръбата като лост)....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 24 Авг 2009, 15:55

metodi80 написа:Ето една тема със снимки :
Смяна на диск-

Смяна на накладки -

Колега , не е никаква философия , давай смело .... Вложка 16 съм сигурен , че се намира не само в Горна малина ами и в Каспичан дори и във почти всяка железария (казвам го понеже някои колеги изразиха мнение , че не се намира ....), както и шестограм 6. Значи аз ползвам шестограм (6) накрайник за вложка , след това вложката я пъхам не в тресчотка (защото се чупи тресчотката от голямата сила с която е необходимо да се натисне...) , а едни ключ с цилиндрична дръжка и чупещо рамо ( по този начин имам голям лост ) и с много малък напън се отвива супер лесно .... ти можеш да импровизираш с едно парче тръба и обикновен шестограм ,за да ползваш тръбата като лост)....

Лесно става и без гидоре и тресчотка с чупещо рамо, а само с ключ- лула. Вдига се с крика колата до макс, поставя се ключа на болта /има значение положението му при развиване/, под ключа се поставя нещо на което да опре, примерно камък, или нещо друго, с крика се спуска леко до като опре рамото на подложката и се продължава спускането докато не "изпука" болта. Оттам нататък е лесно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 24 Авг 2009, 18:53

ивчо3 написа:
metodi80 написа:Ето една тема със снимки :
Смяна на диск-

Смяна на накладки -

Лесно става и без гидоре и тресчотка с чупещо рамо, а само с ключ- лула. Вдига се с крика колата до макс, поставя се ключа на болта /има значение положението му при развиване/, под ключа се поставя нещо на което да опре, примерно камък, или нещо друго, с крика се спуска леко до като опре рамото на подложката и се продължава спускането докато не "изпука" болта. Оттам нататък е лесно.

:yes: И така става ....

Назад към E36