Имам малък проблем със шибедаха

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 17 Авг 2009, 17:07

пробвай да го обучиш копчето.
ако не става- свали стъклото на шибедаха и виж отдолу по релсите дали няма нещо (натрошени държачи на щората на шибедаха отдолу например) което да блокира движението напред...

стъклото се сваля лесно- от вътре в колата както си седнал има по три болта торкс Т26 от всяка страна- отвиваш и избутваш стъклото нагоре. помощник ти го поема и го слагаш някъде, където няма да стъпиш върху него :idea:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 18 Авг 2009, 12:03

какъв е бил точно проблема с твоя шибидах защото моя още продължава да е малоумен. При затваряне не се затваря докрай а стига до едно положение и спира. Това обаче не го прави всеки път

Ами старата песен на нов глас (след обучението рядко го прави). Не е механически проблема според мен. Онзи ден го гледах да не би нещо да е счупено по механизма и да го задржа, но нямаше нищо, всичко си е наред. Софтуерно явно ще да е. Хората с ДИС-а да кажат нещичко най-накрая :) . Че да идваме при тях...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46

Мнение от dhany » 18 Авг 2009, 22:10

Ами старата песен на нов глас (след обучението рядко го прави). Не е механически проблема според мен. Онзи ден го гледах да не би нещо да е счупено по механизма и да го задржа, но нямаше нищо, всичко си е наред. Софтуерно явно ще да е. Хората с ДИС-а да кажат нещичко най-накрая :) . Че да идваме при тях...[/quote]

Моят шибедах е също толкова малоумен, колкото твоя. Прави същите проблеми и понякога не знам как да се преборя с него. :|

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: 318 i

Мнение от krasy1982 » 18 Авг 2009, 22:31

Момчета според мен проблема не е електронен и не се дължи на обучение на копчето. Говорих с един човек, който ми каза че според него има леко запъване по механизма и затова го прави. Логиката е че примерно ако сложиш ръката си на шибидаха и той върви, след като усети малко съпротивление се връща малко назад и спира за да не ви нарани. Пробвах го като си сложих ръката преди мястото на което спира по принцип и наистина стана така. Тези дни като ми остане време ще гледам да го разглобя и да видя къде е проблема. Някой който е отварял подобно нещо ако може да сподели дали трябва да се маха тавана за да се достигне до механизма? Ако знаете как се сваля ако може да опишете цялата процедура за да не счупим нещо :)

Това ли е цялата процедура по разглабянето?
alexsch написа:пробвай да го обучиш копчето.
ако не става- свали стъклото на шибедаха и виж отдолу по релсите дали няма нещо (натрошени държачи на щората на шибедаха отдолу например) което да блокира движението напред...

стъклото се сваля лесно- от вътре в колата както си седнал има по три болта торкс Т26 от всяка страна- отвиваш и избутваш стъклото нагоре. помощник ти го поема и го слагаш някъде, където няма да стъпиш върху него :idea:

ентусиаст
Аватар

Мнение от alexsch » 19 Авг 2009, 7:10

това е само за да свалиш стъклената част....после идва ред на механизмите, но вече имаш достъп до тях и може да видиш каква е счупено

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 19 Авг 2009, 10:20

alexsch написа:това е само за да свалиш стъклената част....после идва ред на механизмите, но вече имаш достъп до тях и може да видиш каква е счупено

Офф, ще се разглабя явно. Няма мърдане. Ще пишем после за студената вода.

ентусиаст
Аватар

Мнение от alexsch » 19 Авг 2009, 10:54

...ако не ти е зор- може да го напарвим заедно (в смисъл- колите са ми хоби, не съм майстор..) обаче до края на седмицата имам мн бач в офиса, после съм до 30/08 на море....та ако си мераклия за след това

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 19 Авг 2009, 14:19

alexsch написа:...ако не ти е зор- може да го напарвим заедно (в смисъл- колите са ми хоби, не съм майстор..) обаче до края на седмицата имам мн бач в офиса, после съм до 30/08 на море....та ако си мераклия за след това

По принцип мислех още утре да я поразглобя ама няма проблем ще те потърся след 02.09.2009 И аз ще съм на море... 8)

младши ентусиаст
Аватар

Re: Имам малък проблем със шибедаха

Мнение от REMUS » 14 Мар 2010, 17:22

Явно има доста проблемни шибидаси и сега ми се налага и на мен да извърша тази процедура.
Моя си трака запира ...... абе пълна програма. Аз предполагам че проблема е във водачите на тапицираната часто отдолу, защото догато го отварях без да съм издърпал назад въпросната тапицерия, люка си работеше, като издърпах назад тапицираната част и нещо блокира. Най вероятно водачите и са прецакани и е заклинил Люка а от там и механизма се е прецакал :confused:
Ако някой има резервни части за свирка :wave:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xdА
Детайли за колата: Става все още.

Мнение от ангелски » 14 Мар 2010, 20:52

Здравеите колеги, да питам има ли профилактика на шибидака? Става въпрос за смазване на лаисните и механизма, за да не се стига до блокирането му?
Ако имаш проблем, не трябва да се безпокоиш. Вариантите са два:
Или намираш начин да го решиш, без да се нервираш, или просто той не е по твоите възможности и няма защо да се ядосваш.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от REMUS » 15 Мар 2010, 10:20

Ами аз предполагам, че проблемите възникват като се износят пластмасовите елементи на тапицирания капак отдолу, тогава се разкривяват и започва едно прескачане и шашкане, ако те се погледнат и сменят, не би трябвало да има проблем............
Изображение

Потребител
Аватар

Re:

Мнение от chupata » 16 Авг 2011, 16:03

alexsch написа:Пробвай следното:

1. отваряш (плъзгаш) до край шибедеха
2. натискаш назад (все едно да плъзгаш) и ЗАДЪРЖАШ натиснато копчето около 30 сек
3. затваряш до край напред
4. натискаш и задържаш пак 30 сек копчето
5. повдигаш докрай
6. натискаш и задържаш копчето за повдигане пак 30 сек

7. купуваш ми едно столично тъмно и ми го пращаш по куриер :mhihi:

Моят слиза по-надолу при затваряне?

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 17 Авг 2011, 13:22

Значи сега и аз да се оплача, на фона на коментарите до тук моя проблем с мед да го намажеш, при мен като го прибера докрай назад и тапицерията влезе в тавана цялата вс е ок, като тръгна да го затварям обаче тъпицерияте не иска да излезе и явно пречи и стъклото застава насредата, вариантите са 2 - бъркам с ръка да го дръпна да излезе, или натискам на пресекулки копчето и стъклото се движи по малко и лека полека издърпва тъпицерията и се затваря, немога да се обясня някое краче ли пречи или сее счупило, иначе няма спрескачане или стържене вс в движението е ок.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 520i benzin/ gaz 1997

Мнение от IVORY » 10 Мар 2013, 13:13

Така и аз да споделя кахърите си.Аз съм със стандартен(не стъклен) шибидах.Работи идеално отваря се нацяло и се затваря.Проблема е че като се вдигне нагоре от едната страна виси(почти е затворен),като го хвана с ръка мърда бая нагоре-надолу.Обучен е-но явна има счупена щипка.Отдолу има кора която също се движи идеално.Ясно е че ще се сваля ,та въпроса ми е от къде да започна :roll: Обикалях го като голям камък катерих се по тая кола и незная от къде да захвана,та ако някои има понятие моля да драсне някои ред. :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 530DA
Мечтае да кара: автобуса на Victoria's Secret(пълен)
Детайли за колата: Е39 530DA wagon

Re:

Мнение от bumer530 » 19 Мар 2014, 22:31

vavilon написа:
CeKo_SiFoNq написа:
alexsch написа:Пробвай следното:

1. отваряш (плъзгаш) до край шибедеха
2. натискаш назад (все едно да плъзгаш) и ЗАДЪРЖАШ натиснато копчето около 30 сек
3. затваряш до край напред
4. натискаш и задържаш пак 30 сек копчето
5. повдигаш докрай
6. натискаш и задържаш копчето за повдигане пак 30 сек

7. купуваш ми едно столично тъмно и ми го пращаш по куриер :mhihi:

Златен си колега !!! :D Давай адреса да ти праштам биричката. :bowdown:

Колега, да не те опиянчим бе. Много ти ставаме с бирите :roll: .
Мерси много :)
Аз тка си правя плафона, да не свети, ама за шибидаха не се бях сетил.

Колеги,как стават нещата с плафоните да не светят?
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!
Караш,каквото караш.......Рано или късно,пак BMW ще си купиш!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9j4XQ-Ayogg

ПредишнаСледваща

Назад към E46