Правилно използване на автоматик

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530XD 2008 235 hp
Детайли за колата: М sport

Правилно използване на автоматик

Мнение от moleo » 13 Авг 2009, 11:58

Здравейте отново !

Тъй като, това е първата кола, която карам с автоматични скорости ( 525 Д ), бих искал да разбера как използвате най-правилно вашата скоростна кутия.

Кога използвате N ( неутрална ) ? Някои хора ми казаха, че е по-добре в задръстване да я оставям на N + ръчна, други минавайки от D (директна ) на задна ( R ) да минавам първо през неутрална за 1-2 секунди. Изобщо има ли значение, ако съм на директна скорост да превключа веднага на R. Също така бих искал да разбера, кои от вас ползват ръчно превключване на скоростите и кога ?
Идеята ми е да обобщим всички мнения, за да можем да запазим скоростните си кутии по-дълго време.

Благодаря.
Последна промяна moleo на 13 Авг 2009, 12:13, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 525 tds ЧЕРНАТА ПИЧЕЛОВКА
Детайли за колата: С чио чипс :D

Мнение от **Novobraneca » 13 Авг 2009, 12:06

Тва ще стане доста добра тема, нека колегите да кажат :roll:
ШЕСТАКА СИ Е ШЕСТАК ;) [OO==[|][|]==OO] ;)
Продавам E39 523I на части viewtopic.php?f=15&t=206351&p=2266070#p2266070

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 13 Авг 2009, 12:55

Ами то има една тема в "Майсторско шофиране" - "автоматик, тайни, трикове и прочие"

Моето мнение е:
При дълъг престой в задръстване е добре да се даде на "P" или "N". за да се избегне прегряването на маслото в кутията.Като казвам дълъг, имам предвид над 5мин.

Автоматика (стептроника) след потегляне, спиране и пак потегляне, вече потегля на 2-ра предавка.Ако искаш да потеглиш на 1-ва, трябва преди това да си дал на "N".

Спорт режима е хубаво нещо, особено когато стоиш зад някой камион и чакаш да го изпревариш.Просто постоянно държи колата в обороти, от които като дадеш газ и да порегли бързо, а не след подаването на газ, да започне сваляне на скорости и да се губи ценно време за самата маневра.

Ръчния режим...кво е това животно :D Все пак си има приложение, особено когато се кара по проход със завои и особено по наклон.При изкачване съм забелязал, че когато си на автоматичен режим, дори и да е на спорт, почти никога не е на нужната предавка, защото ореди завоя и вътре в завоя примерно си без газ, а от средата на завоя трябва да подадеш газ и почти винаги сваля предавката когато вече е късно.

И такива ми ти работи, за сега не се сещам за друго, освен че автоматика е много арна работа :D

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от ivo1bg » 13 Авг 2009, 14:53

mad_presley написа:Ами то има една тема в "Майсторско шофиране" - "автоматик, тайни, трикове и прочие"

Моето мнение е:
.........................за сега не се сещам за друго, освен че автоматика е много арна работа :D

Не изклювай от скорост в движение (не пускай по инерция;) ) и не включвай на скорост в движение (движиш се по инерция и включваш на D )

Дакела
Аватар
Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
Мечтае да кара: F-22 Raptor
Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.

Мнение от DAEL » 13 Авг 2009, 15:01

ivo1bg написа:
mad_presley написа:Ами то има една тема в "Майсторско шофиране" - "автоматик, тайни, трикове и прочие"

Моето мнение е:
.........................за сега не се сещам за друго, освен че автоматика е много арна работа :D

Не изклювай от скорост в движение (не пускай по инерция;) ) и не включвай на скорост в движение (движиш се по инерция и включваш на D )

Колега, може ли малко да се обосновеш, т.е. защо да не се пуска по инерция?

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 13 Авг 2009, 15:06

DAEL написа:
ivo1bg написа:

Моето мнение е:

Колега, може ли малко да се обосновеш, т.е. защо да не се пуска по инерция?

да, и аз много го практикувам, какъв е проблема?

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от ivo1bg » 13 Авг 2009, 15:34

Когато си купих първия автоматик, беше на един "Цедес", човека ми каза, че по този начин се пре.....ли ламелите и да не го практикувам, че той един път вече е правил скоростна кутия (много е дебело). От тогава карам само автоматици и гледам да спазвам този съвет. Може и да не е вярно на 100%, но нищо не ми пречи да спирам преди да включвам на скорост. Мисля, че някой, който е разглобявал такава скоростна кутия може да даде малко повече светлина.
П.П.
Истина е, че от тогава авт. скоростните кутии претърпяха много голямо развитие и сега нещата може и да са различни, но пак казвам: не ми пречи, а и така съм свикнал ;). Освен това не виждам смисъла от пускането по инерция 8).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Мнение от im0tep » 13 Авг 2009, 17:24

Незнам дали при автоматиците е така като при ръчните скоросто,но предполагам че е така,та мисълта ми е ,че когато колата е на скорост но педала на газта(крака не е на педала на газта) е отпуснат тогава колата е по икономична от колкото когато колата е пусната по инерция на свободна скорост...ако има невярващи да проверят стрелката на моментния разход каде стои когато е по инерция колата и когато е на скорост с напълно отпуснат педал на газта :)

Забравих да отбележа,че става въпрос само за бензиновите двигатели

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E70 4.0d и F15 M50d
Мечтае да кара: BMW

Мнение от M_krika » 13 Авг 2009, 18:27

Забравих да отбележа,че става въпрос само за бензиновите двигатели[/quote]

Сигурен ли си ,че става въпрос само за БЕНЗИНОВИТЕ двигатели колега ,значи моя TDS е бензинов ,6том и при мен е така!
Добре ве4е като зареждам 6те знам на TDS -бенз 95 до горе :roll:
Rise Of The Machines-Only The Strong Will Survive

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Мнение от im0tep » 13 Авг 2009, 19:40

M_krika написа:Забравих да отбележа,че става въпрос само за бензиновите двигатели

Сигурен ли си ,че става въпрос само за БЕНЗИНОВИТЕ двигатели колега ,значи моя TDS е бензинов ,6том и при мен е така!
Добре ве4е като зареждам 6те знам на TDS -бенз 95 до горе :roll:[/quote]

Май аз не се изразих правилно.Имах предвид,че при бензиновите двигатели съм сигурен,че е така,но с дизелите не съм много запознат

А ти ако искаш и керосин си слагаи на нафталинката...все ми е тая

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Morskiq » 14 Авг 2009, 1:00

Готина тема колеги. Автомата е вечен стига да го пази човек. аз например при дълго седене на място на светофар понякога давам на неутрал. При спиране на наклон дърпам и ръчната преди да дам на паркинг. Стептроника го ползвам само при наклони надолу.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 14 Авг 2009, 1:09

Morskiq написа:Стептроника го ползвам само при наклони надолу.

Това не го разбрах?
На ръчни ли минаваш като се спускаш надолу?
Щото кутията автоматично минава на по-долна и действа като леека моторна спирачка, а ако и подадеш съвсем малко газ и минава 1 нагоре и вече си намаляш със спирачките...

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 14 Авг 2009, 10:05

Dimitroff написа:
Morskiq написа:Стептроника го ползвам само при наклони надолу.

Това не го разбрах?
На ръчни ли минаваш като се спускаш надолу?
Щото кутията автоматично минава на по-долна и действа като леека моторна спирачка, а ако и подадеш съвсем малко газ и минава 1 нагоре и вече си намаляш със спирачките...

При спускане на наклон и то през зимата, ръчният режим е за предпочитане, защото действа като моторна спирачка, т.е при Д електрониката не позволява да се развият по-високи обороти на мотора и тя превключва на по-горна предавка. Много пъти ми се е случвало при спускане на Д скоростната кутия да я хвана неподготвена точно когато имам нужда от моторната спирачка кутията вместо да държи на ниска предавка тя качва на по-висока.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 14 Авг 2009, 10:57

Миналата зима годих в Широка Лъка на гости при едно приятелче - сняг имаше доволно (явно бях улучил просто време), пътя почти не беше почистен - и на изкачванията и на спусканията съм бил само на S - никакви проблеми! (иначе това което казваш е вярно, но следващия път пробвай на S и си ти).

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 14 Авг 2009, 11:34

Dimitroff написа:Миналата зима годих в Широка Лъка на гости при едно приятелче - сняг имаше доволно (явно бях улучил просто време), пътя почти не беше почистен - и на изкачванията и на спусканията съм бил само на S - никакви проблеми! (иначе това което казваш е вярно, но следващия път пробвай на S и си ти).

Колега тук става въпрос за Стептроник кутия, а тя няма S!?

Следваща

Назад към E39