Въпрос за боядисване със спрей

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318ti
Мечтае да кара: BMW M3 G-Power Hurricane

Въпрос за боядисване със спрей

Мнение от MasterRalf » 13 Авг 2009, 14:56

Здравейте колеги, разгледах с търсачката, но не намерих каквото ми трябва, та да ви питам..
Днес ще си взема направена бронята, но не е боядисана, а не ми се дава на бояджия, че нещо със спирането по този център постоянно някой ме закача. Та съм решил с някакъв спрей да пръсна предната броня, черните елементи на задната, страничните пластмаси и сивите прагове. Та видях един спрей на Cosmos (http://www.elitsa-3.bg/spray_paint/cosmoslac.htm), който е боя с лак. Аз си мислех за мат и сигурно ще взема спрей без лак, но имате ли някакви впечатления от марката, какво ще ми препоръчате?

И какви съвети можете да ми дадете, за да си го направя сам и за немного пари.
1. изшкурвам боята (до какъв цвят и с каква шкурка)
2. слага ли се някакъв грунд или друг материал
3. след спрея какво?
Последна промяна MasterRalf на 13 Авг 2009, 16:37, променена общо 1 път
Никоя война не е свещена!
Храбрите не живеят вечно, но предпазливите въобще не живеят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 13 Авг 2009, 15:02

стържеш с №80 първо, после с по фина около 200, макс 300, минаваш с парцал напоен със спирт и после пръскаш, това е, поне така направих и съм супер доволен с двете брони, е в бързината позабравих някои дребни неща, но не пречи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

Мнение от boywalking » 13 Авг 2009, 15:10

Първо - с много едра шкурка да изпилиш старата боя и някъде ако има неравности да се изравнят - после с по-финна шкурка да заглади от предната и мене ако питате накрая с една водна да се мине за да стане идеално гладко, иначе като се пръсне после може да изглежда като грапаво пръсканото.... след това хубаво със спирт или някакъв разредител за да се обезмасли и не трябва да се пипа с пръсти.... пръскаш и някъде на по-топло или на слънце за да стегне по-бързо боята и да се опъне като хората, 10минтутки след като си я пръснал - пръскаш още веднъж (но не прекалено, за да не стане на капки да се отича) и си ти... само, че тези спрейове незнам как ще реагират като ходиш да я миеш някъде на безконтактно, някъде ако се залюпи и от пороструйката направо на парчета ще ти вади боята после....
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318ti
Мечтае да кара: BMW M3 G-Power Hurricane

Мнение от MasterRalf » 13 Авг 2009, 15:23

NikiNikolov написа:стържеш с №80 първо, после с по фина около 200, макс 300, минаваш с парцал напоен със спирт и после пръскаш, това е, поне така направих и съм супер доволен с двете брони, е в бързината позабравих някои дребни неща, но не пречи.

А ти с какъв спрей си пръскал?
И мога ли да ползвам същият спрей за метала и за праговете, защото това сивото не е ли някакво покритие или си е така?
Никоя война не е свещена!
Храбрите не живеят вечно, но предпазливите въобще не живеят.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 13 Авг 2009, 15:37

А защо не си поръчвате точно вашия си цвят в някоя бояджийска фирма?
Все си мисля че могат да я направят на спрей и да стане идеално за кърпежи :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 13 Авг 2009, 15:44

не беше спрей, а боя черна, българска, автоемайлак с компресора и не само броните :winky:

Потребител
Аватар
Кара: без книжка
Мечтае да кара: M5

bmw

Мнение от hakerov » 13 Авг 2009, 17:57

И мога ли да ползвам същият спрей за метала и за праговете, защото това сивото не е ли някакво покритие или си е така?

Това за праговете май се казваше Шагрен(и не е скъпо).А относно пластмасите трябва да се минат със шприц кид.Ако си виждал налюпени брони или някакви пластмасарийки те от това е.Просто не се задържа боята ако не се шприцнат и след време пада.Грозна гледка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Мнение от Kambe » 13 Авг 2009, 18:19

за пластмасовите части се използва грунд за пластмаса. А аз ти препоръчвам да използваш акрилна боя, по-здрава е всички коли са боядисани с бои на акрилна или водна основа ! На КосмосЛак спрейовете НЕ СА акрилни.
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 13 Авг 2009, 18:56

Със спрей предна броня не става,поради простата причина,че е подложена на интервенции от изхвърчащи камънчета на автомобилите движещи се пред теб и куп гадории като мушици,комари и какво ли още не...Като идеш да си миеш автомобила на автомивка,и оператора се "закрепи" малко върху бронятата ти,ще е олюпи цялата.
Спреьовте са еднокомпоненти(без втвърдител)и нямат почти никаква издръжливост.Стават за малки детайли,но за предна броня...абсурд.
Отделно,че нямат никакво налягане и не могата да "набият"боята.
По добре си подготви детайлите и се разбери с някой бояджия да ти ги пръсне както си пише по-дебелите книги,така ще спестиш средства.
Но ако никога до сега не си подготвял елементи за боядисване(както е май)мога да напиша стъпка по стъпка какво е необходимо на направиш.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kambe » 13 Авг 2009, 19:00

Колега, в нашия магазин пълним и двукомпонентни системи :!: било то акрил или лак с втвърдител в съответното съотношение. Пък за металик нали си се запечатва с 2К лак отгоре... :roll: Стига да има ръка доста добре би го направил според мен ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 13 Авг 2009, 19:13

Пак казвам,че със спрей става за малки елементи,да речем лайсни и подобен род шукарийки,но за предна броня.....Да не говорим,че със спрея трябва да си "виртооз"за да се справиш отлично особено ако пръскаш металик или перлените бои.
Просто спрея няма това налягане за набие боята в елемента,от там слоят става с неподходяща дебелина и съответно здравината му е от ден до пладне.Да не говорим,че си има спектрограма и всеки цвят се пръска при различно налягане на въздуха за да се улучи максимално цвета до оригиналния(това за перлените и металицитте)това със спрея няма как да го постигнеш.
Със спрей става ако си решил да продаваш колата и после новия собственик да си чука главата.
Да си затъмниш някоя друг стоп,или да пръснеш лайстните,но за калник,броня или друг голям елемент си е пълен абсурд.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320 Ci
Детайли за колата: Black, M6 Rims

Мнение от Xscape » 13 Авг 2009, 21:41

Ходи на бояджия, иначе само ще си загубиш времето. Точно отпред нищо недей пръска сам, една разходка по магистралата с >100 и ще видиш защо го казвам :)
Think. Believe. Dream. Dare...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 13 Авг 2009, 21:55

колегата по горе е абсолютно прав,а и няма как да не е .всеки които има основни понятия знае че боя и лак се нанася с компресор при високо налягане,а тия спреичета са прьдня без налягане. пьрво няма никькво качество ,особенно на Космос и друго -никьква покривност ,за тия работи дето искаш да ги прьскаш няма да ти стигнат 3 спрея

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kambe » 13 Авг 2009, 23:01

няма спор че пистолета си е пистолет и изобщо цялото бояджийско оборудване за 1000-2000 лв. няма как да се замести със спрей за 20 лв..
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от krasman » 13 Авг 2009, 23:13

vld написа:А защо не си поръчвате точно вашия си цвят в някоя бояджийска фирма?
Все си мисля че могат да я направят на спрей и да стане идеално за кърпежи :roll:

:yes:
BMW-"Шофирай с удоволствие"
Изображение

Следваща

Назад към E36