ДДС
Модератор: Общи модератори
46 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Peter Angelov
- ентусиаст
-
vlad0 написа:аз имам следния въпрос:
Купувам от фирма "Паркет" материали за 1000 лв. + 200 лв. ДДС всичко с фактури.
После продавам една част от тази стока например 500 лв + 100 лв. ДДС
и се получава една разлика от 100 лв. какво се прави тази рализка? Другия ми въпрос е съществува ли наистина такова понятие теглене на ДДС като реални пари или с ДДС може да се плаща само ДДС? Доста лаишки въпроси, но моята квалификация е друга.
П.С. Питам, защото като се съберем една компания винаги - тоя тегли това ДДС, ония тегли еди кое си ДДС и то излезна, че това ДДС-то си е няма такава далавера ... та искам малкко да се светна
Здрасти колега, значи по въпроса за 100 лв. което ти е останало от покупката на паркета, след като си подадеш декларацията на 14 число на следващия месец, ще имаш 100 лв. ДДС възстановяване! По закон това ДДС имаш право да го ползваш/ приспадаш в следващите 3 месеца, като в последния месец от приспадането има няколко вариянта

1. ДДС-то което ти остава и трябва да унищожиш поради изтичане на процедурата му, можеш да продадеш на близки до теб фирми за сътветната цена / цената варира и е процент от ДДС- то което предлагаш, примерно 30-40 % / и ти доволен и те доволни

2. след изтичане на последния период с подаване на декларацията подаваш искане за възстановяване на ДДС- то в НАП и съответно от историята на фирмата, дейността и т.н. ти назначават ревизия може да продължи до 5 месеца макс, правят ти проверката и ако е наред фирмата и самата проверка си прибираш парите.Това е вариянт според моя опит само за фирми които са с чисто досие и история или имаш солидни връзки в НАП.
3. ДДС-то което имаш за възстановяване просто го пускаш като свободен оборот - тук губиш всичко
4. намираш приятел на който го пускаш и в следващи периоди той ти го връща и така можеш поне отново да го ползваш, само че да не ти връща същите примепно материали ами други или примерно няква услуга...
Всичко зависи от конкретната фирма и се решава на момента...
46 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4