Смяна Абс помпа?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530 Д/ Е34 525 тдс
Мечтае да кара: M6 разбира се

Смяна Абс помпа?

Мнение от Gancho » 25 Юли 2009, 14:50

Здравейте колеги.Скоро ми предстои смяна на Абс помпата че моита е заминала,та въпроса ми е някой сменял ли го е това чудо,дали ще мога да се справя и сам или трябва да вървя някъде по сервизите.Колата е 318тдс 96г.
На отговорилите благодаря предварително. :)

старши ентусиаст
Аватар

Re: Смяна Абс помпа?

Мнение от metodi80 » 25 Юли 2009, 15:35

Gancho написа:Здравейте колеги.Скоро ми предстои смяна на Абс помпата че моита е заминала,та въпроса ми е някой сменял ли го е това чудо,дали ще мога да се справя и сам или трябва да вървя някъде по сервизите.Колата е 318тдс 96г.
На отговорилите благодаря предварително. :)

Колега , въпроса ти е малко странен .... в смисъл , че ни питаш нас дали ти ще можеш да се справиш (това си го знаеш само ти ...).
Иначе ако питаш дали има нещо по особено , то според мен - няма ....Източваш спирачната течност , отвиваш тръбичките на АБС-а , които влизат в помпата , освобождаваш я от основата и (хваната е с два болта) и тя пада (барабар с казанчето...). После слагаш новата помпа , наливаш течност, обезвъздушаваш и готво....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gancho » 25 Юли 2009, 16:00

Колега аз ще сменям самия абс модул(не помпата на спирачките с казанчето за нея),в които влизат мисля че 5 трабички.За разкачането няма проблем,но как да източа спирачната течност и как става номера с обезвъздушаването на цчлата система. :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 25 Юли 2009, 16:17

Gancho написа:Колега аз ще сменям самия абс модул(не помпата на спирачките с казанчето за нея),в които влизат мисля че 5 трабички.За разкачането няма проблем,но как да източа спирачната течност и как става номера с обезвъздушаването на цчлата система. :)

Ясно , ти ще сменяш самия АБС ...
Най добре източи течността от пробките на колелата ... отвиваш капачката на казанчето за спирачна течности и после отвиваш пробките на всички колела . След това завиваш пробките , наливаш течност в казанчето до мах. , лягаш/слизаш под колата и отвиваш пробката на задно- дясно колело (през това време някой ти помпа на педала , за да избутва въздуха от системата , а друг налива в казанчето ако е необходимо , като следни нивото в казанчето да е постоянно.) Взимаш едно маркуче и го надяваш на щуцера на пробката и поставяш маркучето в едно шише , като шишето го поставяш някак да седи изправено а маркучето да има лек наклон спрямо щуцера на пробката. Целта е да излиза въздуха и да не се загуби голямо количество течност докато се обезвъздушава.... Когато въздуха излезе (няма вече мехурчета , а тече само течност ...) затваряш пробката . След това отиваш на задно ляво колело и правиш същото , после на предно дясно и на края на предно ляво. Хубаво е и съединителя да се обезвъздуши , за да си сигурен , че всичко ти е 6 ( и той по същия начин...).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gancho » 25 Юли 2009, 18:28

Мерси колега.След като минат жегите се захващам :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gancho » 25 Юли 2009, 18:31

Само забравих да питам като налея спирачната течност и започна да помпя педала(обезвъздушавам),двигателя трябва ли да работи или не? :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 25 Юли 2009, 18:41

аз също сменях скоро. колегата по горе ти е обяснил много точно.
не е кои знае какво. озад са два тампона , а отпред е една гаика. Ще се ориентираш лесно. Самите трабички ще ги отвиеш и те си идват на местата.. няма начин да ги разместиш.... при новата помпа...
Желатено е да работи мотора като обезвъздушаваш и тн.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 26 Юли 2009, 13:01

И аз сменях ABS помпа в началото на лятото, сменяха ми я в сервиз, но от това което видях, колегите много точно са обяснили как става, само да добавя, че като махнаха старата помпа, от вътре потекоха едни черни катрани и се наложи да прочистват цялата система, преди да налеят нова спирачна течност и да обезвъздушат. А как до този момента е имала колата спирачки, само тя си знае :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 26 Юли 2009, 16:04

changethegame написа: само да добавя, че като махнаха старата помпа, от вътре потекоха едни черни катрани и се наложи да прочистват цялата система, преди да налеят нова спирачна течност и да обезвъздушат.

Ами така става , когато спирачната течност не се сменя с години ...!!!! А няма да казвам колко уврежда цялата система точно този "катран" . Спирачната течност е много реактиен химичен компонент и е хубаво да се сменя "чат-пат" .... !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е46 facelift
Мечтае да кара: Е90
Детайли за колата: E46 318i N42 143h.p.

Мнение от nedbmw » 26 Юли 2009, 19:42

Малко инфо за незнаещите относно спирачната течност,тя е хигроскопична(поема влагата от въздуха) и за това се препоръчва смяната и на всеки две години,а освен това и за профилактика и почистване на спирачната с-ма.Марките DOT3,DOT4,DOT5.1,не се пресичат при смесване,но това не е така при DOT5 която,мисля че е на синтетична основа.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 26 Юли 2009, 20:07

неделчо янев написа:Малко инфо за незнаещите относно спирачната течност,тя е хигроскопична(поема влагата от въздуха) и за това се препоръчва смяната и на всеки две години,а освен това и за профилактика и почистване на спирачната с-ма.Марките DOT3,DOT4,DOT5.1,не се пресичат при смесване,но това не е така при DOT5 която,мисля че е на синтетична основа.

Таман това щях да питам, колега :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318 TDS touring

Мнение от St.Dilov » 26 Юли 2009, 21:40

преди да почнеш, да помпаш на педала..
развий всички пробки, да излезне малко течност на самотек!
ще си спестиш, доста напомпване!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gancho » 26 Юли 2009, 23:23

Благодаря на колегите за компетентните отговори по темата. :)

Назад към E36