Тресене на купето при 80-130км/ч

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 320D 2001
Мечтае да кара: M Power

Тресене на купето при 80-130км/ч

Мнение от ceno83 » 16 Юли 2009, 16:23

Ето и първото нещо което излезе на колата ми и се съмнявам в няколко неща. Оплакването ми е следното. Давам газ първа втора към края почва да се усеща леко тресене в купето , не във волана. При подаване на газ тресе като пусна газта спира. Като изключа от скорост пак около 100-110км/ч продължава да тресе. Съмненията са ми следните:

1) Висящ лагер - Проверихме кардана и няма никакъв луфт
2) Гумено каре - едва ли е от него понеже при него би трябвало да тресе постоянно.
3) Най-вероятно баланс и тежести по гумите.

Въпроса ми е възможно ли е при не добър баланс да имам тези симптоми и възможно ли е да е нещо друго което не очаквам.

Благодаря предварително за отговорите:)
,,Болката от сполетялото ни нещастие се дължи не на самото събитие,а на нашата оценка за него.А тъкмо нея ние можем да променим във всеки един момент."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 16 Юли 2009, 16:38

При недобър баланс на гумите тресе яко волана.... това тресене на купето ми се въртят по-лоши неща в главата - геометрия :roll:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Мнение от mili4uk » 16 Юли 2009, 16:42

На мен пък ми се върти крива джанта в главата :)
Скоро и аз имах продобен проблем... баланса излиза перфектен.. мина ли 110-120 км.. и почва странно да влиза в резонанс и да тресе всичко. Оставих на Радиала 80 лв за 2 джанти и след това изчезна проблема тотално ... джантите бяха на зарчета !

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 16 Юли 2009, 16:50

Виж баланса на гумите. Аз преди време имах подобен проблем и се оказа, че втулките за джантите не бяха наред. Струговаха ми едни от мека стомана, набиха ги на джантите и колата заспа.
Si non confectus, non reficiat.

Потребител
Аватар

Re: Тресене на купето при 80-130км/ч

Мнение от rtonchev » 16 Юли 2009, 17:40

ceno83 написа:Ето и първото нещо което излезе на колата ми и се съмнявам в няколко неща. Оплакването ми е следното. Давам газ първа втора към края почва да се усеща леко тресене в купето , не във волана. При подаване на газ тресе като пусна газта спира. Като изключа от скорост пак около 100-110км/ч продължава да тресе. Съмненията са ми следните:

1) Висящ лагер - Проверихме кардана и няма никакъв луфт
2) Гумено каре - едва ли е от него понеже при него би трябвало да тресе постоянно.
3) Най-вероятно баланс и тежести по гумите.

Въпроса ми е възможно ли е при не добър баланс да имам тези симптоми и възможно ли е да е нещо друго което не очаквам.

Благодаря предварително за отговорите:)

Дано излезе от гумите и/или джантите. Притесняваме обаче изречението "При подаване на газ тресе като пусна газта спира." Това ме навежда на мисли, че може да е от трансмисията (кардана). По принцип БМВ-тата нямат проблеми с карданите, освен ако не е имало някакви интервенции с тях или около тях.

Малката Базука
Аватар
Кара: e46 e30

Мнение от bozukov_a » 16 Юли 2009, 18:36

И аз имах подобен проблем,при мен се оказаха гумите-задните две бяха толкова износени,че се бяха изкривили от 90-110км. при набиране друсаше.
Със смяната на гумите проблема изчезна ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 320D 2001
Мечтае да кара: M Power

Мнение от ceno83 » 17 Юли 2009, 10:58

bozukov_a написа:И аз имах подобен проблем,при мен се оказаха гумите-задните две бяха толкова износени,че се бяха изкривили от 90-110км. при набиране друсаше.
Със смяната на гумите проблема изчезна ;)

Това се оказа. Задните гуми бяха на 'яйца" . Сега трябва да купувам гуми и всичко ще е наред :) Мерси на всички !
,,Болката от сполетялото ни нещастие се дължи не на самото събитие,а на нашата оценка за него.А тъкмо нея ние можем да променим във всеки един момент."

Назад към E46