въпрос за климатроника
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
въпрос за климатроника
здравейте, нормално ли е след като климатика е работил известно време (става въпрос за дигиталния) след като го спра и остане само на духалки да има една особена миризма за около 1-2 минути (много странна като на прокиснало мляко)
- Vasilen
- Доктор на БМВ науките
-
- Кара: 400 коня и едно магаре зад волана
Мне точно, някакви гъбични образувания(не са смейте де така съм чул
) са които се развиват около климатика и клапите.
По принцип с времето, все пак не караме чисто нови коли се развиват и знам че има някакъв спрей който ги отстранява, но така и не успях да го открия в БГ

По принцип с времето, все пак не караме чисто нови коли се развиват и знам че има някакъв спрей който ги отстранява, но така и не успях да го открия в БГ
May the BMW force be with you!
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Миризмата е от разни гъбични микроорганизми, дето се въдят във влагата по тръбите. Нищо му няма на климатика, просто оставяй вентилатора да работи няколко 1-2 минути след като го спреш, за да издуха влажния въздух от въздуховодите 

Never mistake motion for action...
- Dimitar
- старши ентусиаст
-
Климатика трябва да се пуска през цялата година, поне веднъж в седмицата за по 5-10 мин. и то да върти въздуха в купето - по този начин се отнема влагата във купето и въздуховодите,а е полезно и за уплътненията по тръбите на фреона, защото се разсъхват и той започва да излиза. Ако тези процедури не се правят, се развъждат въпросните микроорганизми и гъбички. Неприятно е, защото почва да мирише гадно, а и веднъж появили се, много трудно се отстраняват. Има едни спрейове, с който се пръска, но но са скъпи и ефекта от тях е краткотраен.
- Dimitar
- старши ентусиаст
-
© написа:...ако някой измисли начин да се отървем от това - да казва...
Ами питали сме разни специалисти по климатиците, ама всеки казва, че е като спина - хванеш ли ги, оттърване няма

наскоро (преди 2 дни) ходих да ми "долеят" фреон и останах много доволен от момчетата: опавиха ми фреона почистиха от тази "гъбичка" с някакъв химикал (след което никакъв мирис) и ми закачиха колата за една диагностика по моя молба и това за 85лв. /не мисля че е скъпо/
Та намират се в Люлин след Билата на кръстовището има автомивка (посока от тунела към магазина) и питате на нея за климатиците или 0887 336 750 - Стефан; 0888 96 46 30 - Венци
Та намират се в Люлин след Билата на кръстовището има автомивка (посока от тунела към магазина) и питате на нея за климатиците или 0887 336 750 - Стефан; 0888 96 46 30 - Венци
- Niky Georgiev
- младши ентусиаст
-
При мен имаше лек мирис миналата година. Купих от Метро някакъв спей (в комплект с една дълга тръбичка) против бактерии в климатични инсталации. За два дни го изпръсках. От тогава (цялото минало лято и в момента - няма никакъв мирис. Не си спомням марката, но цената беше окло 6-7 лв.
Niky Georgiev
- Dimitar
- старши ентусиаст
-
Kris написа:казаха ми че не съм с R12 а с друг по-добър, което се връзва с казаното от предишния собственик а той и беше първи всепак
Значи си с R134a фреон, който в никакъв случай не "по-добър", а просто колите след 92 г. са с него по екологични съображения. Но за да се каже дали е скъпо или евтино, трябва да се знае колко са доляли. Ако са напълнили целия климатик (около 1.200 кг. фреон) в зависимост от това къде са го правили е 60-70 лв. Диагностиката нормално е около 15-20 лв. Така, че може сам да прецениш

- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
аз долях на почти празен климатик (вече не охлаждаше
) за 40 лв .. а това за мириса - никога не съм имал такъв проблем ,зимата рядко го включвам ,когато се сетя .. то той под 3 градуса май изобщо не тръгва .. но съм чувал че има ефективни спрейове които решават проблема , на цени около 30 лв .. не знам къде може да ги има.

25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2