1000 лв. годишен еко данък за дизел 92г. от 1 януари 2010г.
Модератор: Общи модератори
- CheGevara
- Weißwurst-Fresser
-
- Кара: F40
на фона на нашият стандарт на живот 1000 лв (500 EUR) на година ми се струват отвратително много !!! Пък и като се замисля, не се сещам за друга европейска страна с толкова висок данък, било то и за 20 год. коли!
Моето лично мнение е, че ако това се приеме ще трябва 20% от колите да се спрат от движение ...

Моето лично мнение е, че ако това се приеме ще трябва 20% от колите да се спрат от движение ...
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
ако трябва да съм наистина загрижен за екологията...
каква полза от данъка, като няма(реално) тестове за емисии... има ли някой, който да не си е махнал кат-а след като му е заминал или просто за повече коне. да не говорим за хората с турбо двигатели (било то бензин или дизел)
. + това повечето от старите коли са на газ така или иначе (тез дето са без евро 1 точно) и *ако* са настроени като трябва може да са достатъчно чисти.
каква полза от данъка, като няма(реално) тестове за емисии... има ли някой, който да не си е махнал кат-а след като му е заминал или просто за повече коне. да не говорим за хората с турбо двигатели (било то бензин или дизел)

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
Демирев написа:И крайно време е поне в 3-те най-големи града у нас да има забрана като в Ню Йорк - сам човек в колата в пиковите часове през 5 те работни дни от 16 до 19.30 ч - 500 долара глоба - тук 500 лева.
не мисля че има такава забрана... въпреки че ако си плащаш за паркинга в сити-то е... достатъчно голяма тесла

виж- има "кар пул лейнс" дето са оградени ленти на магистралите близо до градовете по които можеш караш ако сте двама или повече в колата... но и те са задръстени обикновено...
Последна промяна alx на 19 Юни 2009, 17:52, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Е, нали чакаме сега месията, наречен метро изведнъж да оправи всички проблеми в града...
Never mistake motion for action...
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 1&id=13593
На извънредното заседание, проведено на 29 април 2009 г., Комисията по европейските въпроси разгледа проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен от Румен Овчаров и група народни представители.
В заседанието взеха участие Кирил Желев – заместник-министър, и Людмила Елкова – директор на Дирекция „Данъчна политика” в Министерство на финансите.
І. В държавите-членки на ЕС съществува голямо разнообразие от законодателни мерки, целящи данъчно облагане на автомобилите. В повечето страни има данъци за регистрацията на автомобилите (Латвия, Унгария, Гърция, Дания, Холандия и др.), като в Дания този вид данък при някои автомобили достига до 180 процента от стойността им. Има, също така данъци за ползването на автомобилите (Германия, Литва, Латвия, Австрия и др.), а така също акцизи (Полша, Великобритания, Кипър и др.) Напоследък при данъчното облагане на автомобилите се наблюдава тенденция то да се обвързва с емисиите на парникови газове и на други вредни вещества.
Спокойно. За бензин и газ 1992 г. ще е около 300 лв. - само за дизели до 1992 г. ще е 1000 лв. годишно!
Освен това не знам кой ви плаща данъците и плащате ли ги, но те могат да се разсрочат на 4 вноски през 3 месеца.
Гледам масата е с коли 95-96 г. всички сте с бензин - Евро 2 тоест 140 лв. годишен данък. Не виждам нищо плашещо.
Не видях тук някой да кара дизел произведен преди 92 г.
На извънредното заседание, проведено на 29 април 2009 г., Комисията по европейските въпроси разгледа проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен от Румен Овчаров и група народни представители.
В заседанието взеха участие Кирил Желев – заместник-министър, и Людмила Елкова – директор на Дирекция „Данъчна политика” в Министерство на финансите.
І. В държавите-членки на ЕС съществува голямо разнообразие от законодателни мерки, целящи данъчно облагане на автомобилите. В повечето страни има данъци за регистрацията на автомобилите (Латвия, Унгария, Гърция, Дания, Холандия и др.), като в Дания този вид данък при някои автомобили достига до 180 процента от стойността им. Има, също така данъци за ползването на автомобилите (Германия, Литва, Латвия, Австрия и др.), а така също акцизи (Полша, Великобритания, Кипър и др.) Напоследък при данъчното облагане на автомобилите се наблюдава тенденция то да се обвързва с емисиите на парникови газове и на други вредни вещества.
CheGevara написа:на фона на нашият стандарт на живот 1000 лв (500 EUR) на година ми се струват отвратително много !!! Пък и като се замисля, не се сещам за друга европейска страна с толкова висок данък, било то и за 20 год. коли!
![]()
Спокойно. За бензин и газ 1992 г. ще е около 300 лв. - само за дизели до 1992 г. ще е 1000 лв. годишно!

Освен това не знам кой ви плаща данъците и плащате ли ги, но те могат да се разсрочат на 4 вноски през 3 месеца.
Гледам масата е с коли 95-96 г. всички сте с бензин - Евро 2 тоест 140 лв. годишен данък. Не виждам нищо плашещо.
Не видях тук някой да кара дизел произведен преди 92 г.
Е как да не е плашещо? Ще вземат от мен 140 лв за тоя, дето духа.
Няма никакъв план какво екологично ще направят с тях, тогава аз просто няма да ги платя. И ако всички откажем да плащаме, таксата просто ще се махне или ще се преосмисли.
Не ме разбирайте погрешно, за екология съм склонна да давам и давам много повече от тия 140 или 1000 лв, но да знам за какво точно отиват.
Тези, въпросните, просто ще потънат в бюджета, а на мен ми писна да съм донор на бездънна яма.

Не ме разбирайте погрешно, за екология съм склонна да давам и давам много повече от тия 140 или 1000 лв, но да знам за какво точно отиват.
Тези, въпросните, просто ще потънат в бюджета, а на мен ми писна да съм донор на бездънна яма.
ferdy написа:Е как да не е плашещо? Ще вземат от мен 140 лв за тоя, дето духа.Няма никакъв план какво екологично ще направят с тях, тогава аз просто няма да ги платя. И ако всички откажем да плащаме, таксата просто ще се махне или ще се преосмисли.
Напълно съгласен! Точно за това става въпрос, че ще "изтекат" пак там където не трябва!
- Демирев
- ентусиаст
-
ferdy написа:Е как да не е плашещо? Ще вземат от мен 140 лв за тоя, дето духа.Няма никакъв план какво екологично ще направят с тях, тогава аз просто няма да ги платя. И ако всички откажем да плащаме, таксата просто ще се махне или ще се преосмисли.
Доста тъпо мислене. Няма да плащам защото не знам къде ще отидат.
И така как да се започне нещо европейски замислено?
И винтеки не плащаш и пътен данък, ама всички пищят няма пътища. Е откъде да съберат пари? От близката кайсия или круша да си наберат?
Докато нивото на събираемост е 45 % ще е такова положение навсякъде.
950 000 да откажат да платят, еми няма нищо екологично да направят - съвсем нормално.
Има си предварителни разчети.
А пък ако съвестните данъкоплатци на въпросния са малко гледайте как ще върнат бързо акциза двойно по-висок и пътен данък ще друснат по-голям.
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Демирев написа:ferdy написа:Е как да не е плашещо? Ще вземат от мен 140 лв за тоя, дето духа.Няма никакъв план какво екологично ще направят с тях, тогава аз просто няма да ги платя. И ако всички откажем да плащаме, таксата просто ще се махне или ще се преосмисли.
И винтеки не плащаш и пътен данък, ама всички пищят няма пътища. Е откъде да съберат пари? От близката кайсия или круша да си наберат?
950 000 да откажат да платят, еми няма нищо екологично да направят - съвсем нормално.
А пък ако съвестните данъкоплатци на въпросния са малко гледайте как ще върнат бързо акциза двойно по-висок и пътен данък ще друснат по-голям.
Не знам как са ви във Варна улиците, ама в мига, в който ти си плати винетката примерно какво се случи? Спря да влизаш в дупки ли?

Явно още не си изпитвал чувството да влезеш в дупка и да излезеш с крива джанта, балон на гумата и т.н. А за другите повреди по самия автомобил да не говорим. Ти си плащай винетки, докато ти се чупи колата. И мен може да ме нахраниш, ама на колите на нашето семейство оставяме луди пари в данъчното всяка година и накрая на годината оставяш още толкова в сервиза да ти оправят колата, задето си плащаш всички данъци, винетки и т.н.

А града? Колко по-чист стана след като си плати?

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
alpina-ma6inata написа:Демирев написа:ferdy написа:Е как да не е плашещо? Ще вземат от мен 140 лв за тоя, дето духа.Няма никакъв план какво екологично ще направят с тях, тогава аз просто няма да ги платя. И ако всички откажем да плащаме, таксата просто ще се махне или ще се преосмисли.
Не знам как са ви във Варна улиците, ама в мига, в който ти си плати винетката примерно какво се случи? Спря да влизаш в дупки ли?Кое друго се подобри по пътя?
Явно още не си изпитвал чувството да влезеш в дупка и да излезеш с крива джанта, балон на гумата и т.н. А за другите повреди по самия автомобил да не говорим. Ти си плащай винетки, докато ти се чупи колата. И мен може да ме нахраниш, ама на колите на нашето семейство оставяме луди пари в данъчното всяка година и накрая на годината оставяш още толкова в сервиза да ти оправят колата, задето си плащаш всички данъци, винетки и т.н.
А града? Колко по-чист стана след като си плати?
Именно - много бързо намриха приложение на няколко милиарда лева - те сумите от ЕУ , дето са в пъти по-малко не ги усвоятват , да не говорим за тези , които ще им дадем със тази еко-такса.Аз лични 6 дни след като си платих годишна винетка , влязох във една , не дупка а яма (беше валял дъжд) със 20км/ч и нещеш ли ПОДВОДЕН КАМЪК - спукан картер , спукана гума и 6-7 литра кастрол 10W40 на 700 км ... е как да не давам пари за винетка . Отделно колко пъти целя брутални дупки , само защото не мога да се изнеса в ляво , заради кола насреща . Бе нямам думи , не винетка ами гуми поне 65ци те спасяват и кола със клиренса на УАЗка

- Демирев
- ентусиаст
-
alpina-ma6inata написа:Не знам как са ви във Варна улиците, ама в мига, в който ти си плати винетката примерно какво се случи? Спря да влизаш в дупки ли?Кое друго се подобри по пътя?
Ахам. От 2 винетки и на минутата нов път

Хубаво е друг съграждани да ти каже ама за последните две години преасфалтираха изцяло 4 основни пътни артерии всяка по 6-7 км. във Варна към кварталите.
Две дълги отсечки в града по 6 км. които сега са задръстени нон стоп са само за над 35 млн. евро. Няколко км. нов прекрасен и добре асфалтиран плажен път направиха 1-ва до 3 буна.
Събрали са ги от мойта и твойта некупента винетка.

Ако събираемоста не беше катастрофално ниска щеше да има далеч повече преасфалтирани пътища!
Пътувам и по отсечката Варна - Бяла - Обзор - Слънчев Бряг. Около Бяла и вътре навсякъде е преасфалтирана. Прохода Обзор-Слънчев Бряг също миналата година почти целия го преасфалтираха.
Това са само основни преасфалтирвания за струващия 4 млн. евро 1 км. полагане на асфалт. Не говорим въобще за кръпки!
И естествено като не видели много рейсъри налазиха отсечката и летят с по 110-120 на път който пълен с многобройни остри завои.
Видят ли път с пресен асфалт дай да натиснем газта до дупка и да изпреварим и изсечем пътя.
Като цяло във Варна и по Черноморието - морските градчета пътят е нов и добър. И към Албена и Шабла има доста отсечки тая година изцяло подменени. Въобще здраво се бачка. Нямам оплакване.
Джанта не си спомням да съм кривил за 11 години. Може би защото карам разумно.
Последна промяна Демирев на 21 Юни 2009, 14:07, променена общо 1 път
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Ти наистина ли реши, че говорех в буквален смисъл?Демирев написа:alpina-ma6inata написа:Не знам как са ви във Варна улиците, ама в мига, в който ти си плати винетката примерно какво се случи? Спря да влизаш в дупки ли?Кое друго се подобри по пътя?
Ахам. От 2 винетки и на минутата нов път![]()
![]()
![]()

Демирев написа:Хубаво е друг съграждани да ти каже ама за последните две години преасфалтираха изцяло 4 основни пътни артерии всяка по 6-7 км.
Две дълги отсечки в града по 6 км. които сега са задръстени нон стоп са само за над 35 млн. евро. Няколко км. нов прекрасен и добре асфалтиран плажен път направиха 1-ва до 3 буна.
Събрали са ги от мойта и твойта некупента винетка.![]()
Е явно при вас има смисъл. Поживей малко в София и ще ме разбереш какво искам да кажа, а недей веднага да се зяждаш както напоследък правиш с всички.

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's

2x Alpine white E30's