1000 лв. годишен еко данък за дизел 92г. от 1 януари 2010г.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 28 Май 2009, 19:27

Демирев написа:
acho.rs написа:кой замърсява повече - Кайен Турбо със разход 30 кила и 80 000 км на година или Е36 316 със 20 000 км на година , ама без Евро серт :roll:

И тук ли ще трябва да изнасям таблици че съвременните всъдеходи и Комън-Рейл замърсяват над два пъти по-малко от 18 годишните бензинови таралясници!
Още по фрапираща става разликата между 8 цилиндров Комън-Рейл второ покколение и 8 цилиндров бензинов баварец 84 г. - последният изхвърля над 6 пъти повече СО в атмосферата!!!

Да , дай таблиците на бензиновите Е36 без Евро и тези на нов Комън-Рейл и не забравя , че и ти не си малък замъсител със СО2 :idea: И не забравяй че шибаното , инертно СО2 далеч , не е най-големи враг на екологията . Виж и другите емисии на новите "приятели на делфините" Комън-Рейл дизелите , особено тези без филтър за твърди частици . А да не забравяме , че данните за разход на гориво(респективно СО2) бяха реални за разлика от 12те литра среден разход на 760и битурбото и 8 кила нафта на Х5цата (13 според ауто билд) - изобщо , много интересно ги мерят . Скоро ще ги искарат , че горят 0,5 л на 200 км .

Пък , както казах , но никой не обърна внимание - защо не стимулират карането на Метан , като им се мисли за околната среда - справка - метана замърсява със 90% по-малко , от аналогичния дизел (новия спасител на света) .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 28 Май 2009, 19:53

кога трябва да се говори че съм мълчал ? изразих си мнението ,съжалявам че не съвпада с твоето но 100% одобрявам новия закон ,според мен е крачка в правилната посока и съм сигурен че всички вие които се пените сега против него тайничко знаете че е много по справедлив от сегашния - 10 лв данък за 25 годишна лада и 400 лв данък за чисто ново БМВ ,замърсяващо 10 пъти по малко ... все пак това е еко данък ... аз лично ще съм много разочарован ако данъка за коли без евро1 е по нисък от планираните 1000 лв ,но най вероятно ще се стигне до цифра от порядъка на 300-350 лв най много .. а данъка на моите 2 коли ще падне с общо над 200 лв ,това ми е бирата за цяла година :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 318is
Мечтае да кара: e36 m3

Мнение от fxp » 28 Май 2009, 20:07

Alexi написа:тайничко знаете че е много по справедлив от сегашния - 10 лв данък за 25 годишна лада и 400 лв данък за чисто ново БМВ ,замърсяващо 10 пъти по малко ... все пак това е еко данък ...

Да така е .. справедливо е, НО с въвеждането на този еко данък никъде не е посочено че ще се махне сегашния :| .. от тук следва че си плащаш екото и 400лв. което си е чист обир.
Аз разбирам да въведат този прословут данък, но да махнат сегашния който е по местоживеене (данък мпс ли к'во се води не ми трябва и да знам) и тия разни му винетки и простотии които само имат за цел да обират хората без на практика тия пари да отиват по предназначение.

И съм съгласен и не съм съгласен за този данък .. зависи от много фактори и как ще го комбинират със сегашните данъци.

Толкова ли беше сложно да го направят като в някоя цивилизована държава ... всичко се облага върху горивата и това е .. който кара много => плаща много .. който не кара .. не плаща. Така нито щеше да се налага да мислим за данъци, нито за винетки, нито за еко такси .. те трябваше да са наложени върху горивата. Колкото повече гориво е изгорено (отделени вредни емисии) толкова плащаш (за горивото) че да можеш да караш.
Не вярвам на нищо което кърви по пет дни и не умира!

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 28 Май 2009, 22:45

Защо да е просто като може да е сложно?!? :help: Булгаристан!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320 Ci
Детайли за колата: Black, M6 Rims

Мнение от Xscape » 28 Май 2009, 23:51

Като ще ми държат на околната среда - няма проблем, да ми купят катализатор и ще го сложа даже за моя сметка. За вредни газове нека не говорим, в булгаристан сме, тука всеки си кара каквото му падне. Ако се стегнат прегледите мисля че ще се понаредят нещата малко или много обаче. Ама не да се стегнат като още 10 лева под масата, а да има малко по-строг контрол.
Think. Believe. Dream. Dare...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 29 Май 2009, 1:22

Бъркаш, Alexi. За теб и за останалите недоразбрали ще обясня за пореден път: в момента акциз се дължи от собственици на коли над 163 к.с., има проекто - наредба тази тежест да се замени с еко такса, с която да се облагат всички автомобили, като по-старите да плащат по-висока такса, а по-новите - по-малка, съответно. Събираният до момента акциз по това перо възлиза на 20 млн. Пътният данък е местна такса, която няма да се отменя. Тя се определя според конските сили, според годината на производство, като по-новите коли са с по-висок коефициент и зависи от това дали има катализатор или не. Повтарям, такса МПС няма да се замени от екотаксата.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 29 Май 2009, 9:44

ferdy написа:Тц, данъците никога не са ни били безобразни, води се умерена социална политика в тази насока от зората на демокрацията досега. Не можеш да се оплачеш от данъците, особено ако ги сравниш с данъците на други страни, погледни Великобритания например. Доход от над 40 000 паунда на година се облагат с 40 % данък. Ние сме на светлинни години от такива суми.

Да погледнем от друга гледна точка. Турците са прибирали десятък и се е считало за голямо бреме. :twisted:
40% се пладнешки обир и това е факт. Умерена социална политика, как не.

ferdy написа:Двойните ведомости ги има и досега, и аз се разписвам на такава и в момента. Това е заради тъпата икономия на работодателите и защото на работниците не им дреме и не си търсят правата.

Аа, не... това е защото са умерени данъците и не можем да се оплачем от тях. :roll:

ferdy написа:Ми те са еднакви, но все пак за луксозни стоки е редно да се плаща повече.

Колко пъти? Ако искам нова петица, аз ще си плащам повече, така или иначе, щото базовата и цена е няколко пъти над базовата на една Дачия, примерно. Разликата е там, че когато ги давам тия пари на BMW, виждам за какво ги давам. Когато ги давам на държавата, не виждам нищо.

ferdy написа:Не съм съгласна, ама хич. ТИР трудно ще те изблъска, най-много да те накара да натиснеш спирачките ако изпреварва пред теб с 90 или да не те види някъде и да те натисне.

Точно за ТИР-овете... недей. Във въпросния случай ме накара да си натисна спирачките, защото другите възможности бяха да се нахакам в него или да изляза от платното - от лявата страна. Да не говорим пък, че ме е изпреварвал ТИР, в завой без абсолютно никаква видимост насреща. И ако се беше показала някоя кола в насрещното, най-вероятно щях да го отнеса и аз.

ferdy написа:Говоря ти ако изпреварваш колона, например, и някои халогенки прегарят зад теб с поне 100 км над ограничението и на оня ще му се схване ръката да свети и ти е на 5 см зад бронята.

Имал съм един такъв случай, на магистралата, ама с доста под 100 км/ч над ограничението. Някакъв Мерцедес беше и така и не му разбрах идеята - святка, пускам го, продължавам да си карам, след малко го настигам, изпреварвам и след малко той пак святка. :mhihi: Честно да ти кажа, не ме притесняват особено тези изпълнения. Не са толкова опасни колкото, да речем, да изпреварвам колона и някоя кола от колоната да тръгне точно пред мен и тя да изпреварва. И ситуацията не е хипотетична, за съвсем малко беше да ме отнесе блейката.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 29 Май 2009, 13:29

Пак отворихме интересна тема... Хубаво е да плащат повече тези, които замърсяват повече, но това ще се сблъска като принцип с данъчната политика на България - от тези които имат по-скъпи неща да се взема по-голям данък... АКо преглътнем това, идеята не е лоша. Не ичетох всички 9 страници, но все пак тук говорим за еко-данък, а не за данък собственост или пътен данък (който ще върнат като махнат винетките). Така, до 2 години ще се окажем в ситуацията да плащаме едни и същи неща по няколко пъти. Не забравяйте, че в цената на бензина вече има калкулирана еко-такса, освен акциза, при това не е малка като процент и се увеличава с цената на горивата. Автомобилите винаги са били непресъхващ източник на пари за държавата и като го закъса, тя първо там бърка. А нашата държава го е закъсала сериозно. Така ще си плащаме 2 данъка (собственост и пътен), 2 еко-такси (еднократна всяка година и с бензина), акциз (пак с бензина), както и пътни такси за умопомрачителните бабуни, наречени магистрали. И много вероятно след връщането на пътния данък леко да ни хлъзнат с нови винетки за първокласните пътища. Всичко това ни навежда на мисълта, че като плащаме ще има хубави пътища и чист въздух... :winky:
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 29 Май 2009, 18:48

Който си мисли, че еко таксата има нещо общо с пътния данък много бърка. Това никога неможе да стане защото :

- пътния данък се плаща на ОБЩИНАТА
- еко таксата ако я въведат ще се плаща на ДЪРЖАВАТА

Тея двете по-горе никога няма да се разберат. Няма да се учудя ако трябва да се плащат на различни места , хаха :) . Майка им проста.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 29 Май 2009, 22:37

Feanor написа: Да погледнем от друга гледна точка. Турците са прибирали десятък и се е считало за голямо бреме. :twisted:
40% се пладнешки обир и това е факт. Умерена социална политика, как не.

Тук нищо не можа да кажеш, така че можем да прекратим този клон от темата. :mhihi: Имаме едни от най-ниските данъци в Европа. Факт. Неоспорим.

Feanor написа:Аа, не... това е защото са умерени данъците и не можем да се оплачем от тях. :roll: .

Не, защото работодателите са такива. А и защото работниците им позволяват. А и и без това няма смисъл от тия осигуровки, наливаме в каца без дъно.
Feanor написа: Колко пъти? Ако искам нова петица, аз ще си плащам повече, така или иначе, щото базовата и цена е няколко пъти над базовата на една Дачия, примерно. Разликата е там, че когато ги давам тия пари на BMW, виждам за какво ги давам. Когато ги давам на държавата, не виждам нищо.

Не виждаш, защото така ти изнася. Ами полицията, пожарната, спешната помощ? Парламент от 240 гниди, Правителство и няколко хиляди души администрация? Ми виж ги, те се издържат от нас.
Feanor написа: Точно за ТИР-овете... недей. Във въпросния случай ме накара да си натисна спирачките, защото другите възможности бяха да се нахакам в него или да изляза от платното - от лявата страна. Да не говорим пък, че ме е изпреварвал ТИР, в завой без абсолютно никаква видимост насреща. И ако се беше показала някоя кола в насрещното, най-вероятно щях да го отнеса и аз.

Така е, защото прекалено много турски тирове карат на наша теротория. И защото няма адекватен контрол над тях. 99 % съм убедена, че изпреварвача е или турски ТИР, или някой от хлапетата нашенци.
Feanor написа: Имал съм един такъв случай, на магистралата, ама с доста под 100 км/ч над ограничението. Някакъв Мерцедес беше и така и не му разбрах идеята - святка, пускам го, продължавам да си карам, след малко го настигам, изпреварвам и след малко той пак святка. :mhihi: Честно да ти кажа, не ме притесняват особено тези изпълнения. Не са толкова опасни колкото, да речем, да изпреварвам колона и някоя кола от колоната да тръгне точно пред мен и тя да изпреварва. И ситуацията не е хипотетична, за съвсем малко беше да ме отнесе блейката.

Е, сега, това си е ежедневие. И аз описвах наскоро точно такава ситуация. Тогава само седиш и се молиш онзи зад теб, който лети с твоята скорост да гледа по-напред от твоя заден номер и да види, че има опасност и да не насмете всички.

Но и другото си е опасно, това с лимузините. Не веднъж съм излизала от платното заради такива олигофрени. Имам и една гонка с такъв, защото не му отстъпиш и му счупих страничното огледало. Моето нали е бетон. :mhihi: Та трябваше да си пробвам възможностите на колата и на мен самата. Успях да се измъкна, но не си струваше адреналина.
Заради разни пробутвания по светофарите на два пъти, например, разни дупета са пробвали и физическа саморазправа. Защото аз такива не пускам, изобщо не харесвам тарикатите. Но като изскоча и аз от колата и ме видят, че нямам и 50 кила, и разчитам само на вродена злоба и се отказват. :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от VWGOLF » 14 Юни 2009, 19:35

Демирев написа:В цял свят се обръща много сериозно внимание на вредните газове само в туземска България се смята за пълна глупост.

За първи път да създадат съвременен закон в нашия парламент.
Няма нищо по логично от това, колкото по-ново е возилото, толкова по-нисък да е данъкът.

Най-масовите коли в България: 11-12 годишни бензини и такива на газ ще плащат по 150-170 лв. Една сравнително малка и достъпна сума.
За 17 годишните пушещи дизели е съвсем нормално да е над 1000 лв годишно и дай боже собствениците да се откажат от тях.

Браво за отмяната на глупавия акциз и въвеждането на еко данък, чрез който ще се разкарат 17 годишните грохнали бараки на 800 000 км.

Чакай малко ся братчед ти кат имаш пари да караш кола 2009 година ние немаме. И Мойта е дизел 93 година ама не е на 800 000 км. Ами на 195 000 и не пуши. Колата струва не повече от 3000 лв. трябва ли да се плаща екотакса 1000 лв ? Не мисля че е правилно. :shock:
Кога БМВ ще направи нещо по различно от |Oo-[][]-oO|

Потребител
Аватар

Мнение от VWGOLF » 14 Юни 2009, 19:54

Държава с 1300 години история. Никога няма да се оправим ние. Къде са ни Европвейските пътища. Защо плащаме винетки ако шоферите не възстанат с/у държавата няма да стане нищо това става щото все си мълчим и свикнахме вече да ти го слагат. Елате във Варна да видите за какви пътища става дума. Все едно карам на село. Вижте Румъния сравнително млада държава а къде са. Трябва със старите коли да стане следното както повече държави в Европа. Да не се внасят коли над 5 години да ти вземат старата кола и да ти дадат нова на лизинг с 0 % лихва или възможно най-малката лихва. Но как да стане всичко това като всеки от властта гледа да те измушка и да спечели възможно май много. Ще си караме ние до края старите коли ще се блъскаме с тях щото са стари и ни отказват спирачките. И ще минаваме преглед като колата е в гаража както казвате с една банкнота повече. Ето с тоя автобус какво стана до Ямбол и сега кой виновен шофьора нали. Щото всеки гледа да сгъне някой лев не мисли какво ще стане повече никога никога няма да се оправим ние срам ме е че живея в България и съм неин гражданин. Но няма накъде.
Кога БМВ ще направи нещо по различно от |Oo-[][]-oO|

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320i и E39 535i без ваноси
Мечтае да кара: М5
Детайли за колата: много синя и много черна

Мнение от Hristo » 14 Юни 2009, 21:21

Сега ни пускат мухата за 1000-дарка да ни подготвят лекичко и догодина като свалят на 300 да си мислим, че пак сме на далаваера и да си сваляме гащите директно :evil:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: пеш

Мнение от GTS » 14 Юни 2009, 22:10

Мирише ми на транзитни номера... за няколко години...

И да си задам въпроса пак:
GTS написа:Интересно ако човек си намери трабантче за 300-500 лева, с всички данъци, винетки, екотакси, зимни гуми и застраховки колко ще даде отгоре в рамките на една година?

(студентски пример)

За да знам дали си струва да заделям пари от закуски за 4 колела :mhihi:
Изображение
Резултати 1 - 20 от около 1 780 000 за bmwpower-bg.net

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325 tds Touring
Детайли за колата: < Дълга печка със собствено мнение >

Мнение от Любо /ba1_hu1/ » 15 Юни 2009, 19:29

отново се започнаха с глупостите на министерствата.....дай направо за старите коли 200 000 да се плаща годишно.....за да карам кола от 92-ра или 96-та явно не мога да си взима кола от миналата година.....Нямам думи...Боклуци!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата