Не ми свети дясната дълга светлина

Класически модели - Е12/E21/E23/E24/Е28

Модератори: alpina-ma6inata, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е12 520 1979,Е30 318и 1989

Не ми свети дясната дълга светлина

Мнение от Kin_klad_dze » 04 Юни 2009, 11:24

Здравейте колеги,дали някой има опит с тоците по е12,че имам проблем,
от нищото спря да ми свети дясната дълга светлина,някой може ли да ми каже какав е пътя на кабелите до този фар?Тъй като ел. схема ми е трудно да открия...;(

ентусиаст
Аватар

Мнение от Louis » 04 Юни 2009, 11:56

я първо провери бушоните ... че на 21цата толкова често ми спира нещо от нищото че ...
и винаги се оказва бушон :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kin_klad_dze » 04 Юни 2009, 13:59

Е все пак не съм съвсем лаик:),проверих всички бушони които ги има(незнам кой за какво е,тъй като нямам схемата,ако някой я има,ще съм му благодарен),първо визуално а после и с мултицет(да неби пък някой контакт да се е окислил),и всичките бяха ок.Също знам че лявата и дясната дълга светлина са на отделни бушони.Имали бушони някаде на друго място извън двигателния отсек?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DEMIURGE » 04 Юни 2009, 16:10

Другото, което трябва да провериш, дали не е прекъснат минусовия-земния проводник.
Това често се случва - кородира и прекъсва , понякога и вътре в куплунга към цокъла на фара.
Иначе се проверява и самия куплунг. Корозията важи и за него, но това лесно се хваща с разбутване и наместване на куплунга.
Други бушони, освен в таблото в двигателния отсек - за светлините няма, но има реле...... Мизерии може да правят и контактните пластини в таблото. Тоест, при замерване с мултицет - мериш не само в края на бушоните, а върху краищата на пластинките - често се губи там.
То в крайна сметка - ако с мултицета или с пробната лампа установиш, че имаш плюс 12 волта върху куплунга на фара - най-вероятното е да липсва земята.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kin_klad_dze » 04 Юни 2009, 19:51

КОе му викаш куплонг?Самата крушка е хваната там с еднао телче,и отгоре има едно капаче(което леко се завърта за да се вкара или изкара)и на него има два изводакоито директно отиват в крушката.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DEMIURGE » 05 Юни 2009, 13:38

На кое викам куплунг.....
Щом си стигнал до крушката - почваме в обратен ред.
Крушката е хваната към корпуса на фара с "едно телче". Това телче е много важно, защото то е първото нещо, което се грижи за читавата маса. Тоест това "телче" трябва да има много добър пружинен ефект, за да гарантира добрия контакт на земната част крушката към земната част на фара - все пак от там минават ампери. После, към онова капаче, "което леко се завърта за да се вкара или изкара" - казано с други думи - то е на байонет - та между фара и това капаче има две жици, принципно, кафява за минус и бяла - към крушката директно за плюс. Говорим, обаче само за дългите светлини, защото при късите има три жици - третата е плюс за "габарити". На върха на това капаче се намира въпросният куплунг - с три извода. В случая за дълги се използват двата крайни - успоредни извода. Тази част на куплунга е мъжка, изводите стърчат, :D но всеки куплунг има и женска част, в която се вкарва стърчащата мъжка (по една друга аналогия) Та много често, именно тази женска част на куплунга прави мизерии (пак по аналогия). Влиза си кабелът /жицата/ вътре, уж добре е кримпнат /хванат/ за изводите на куплунга, но при внимателен "прочит" се вижда, че е прекъснат.
Затова, идеята ми беше, да провериш с уред или пробна лампа - къде точно ти се губи плюса или минуса. Ако на женската част на куплунга имаш плюс - тоест, след бушона, релето и таблото изобщо - внимателно, за да не объркаш плюс и минус, взимаш едно парче жица и правиш мостче от двигателя или купето /но с хубава, гарантирана земя/ и го вкарваш на минуса на ТОЗИ КУПЛУНГ - белкем светне....
Това е - дерзай...

P.S. Все пак приемаме, че си проверил и крушката...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 05 Юни 2009, 14:18

DEMIURGE написа:...
P.S. Все пак приемаме, че си проверил и крушката...

И мен ме съмнява да не го е направил, но все пак да вметна, че дори и на външен вид крушката да не изглежда изгоряла пак може да не свети :idea:
Размени я с тази на другия фар и виж дали на него ще светне/ ако не си го направил вече/ :winky:

На мен на буса, не веднъж ми я правеше тая мизерия с дългата светлина на крушката :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kin_klad_dze » 05 Юни 2009, 18:57

Явно съм създал впечатление за....малумник...но това май си е мой проблем:)
Та крушката беше първата ми работа да я проверя дали свети...и свети,куплунгът и него го проверих и е наред,най лесно е да опъна една жица до фара и да му дам "+",ама не там въпросът...от лявавата страна на двигателя,близо до кутията с бушони има рзни конектори,които ме съмняват.Някой неможе ли да ми даде линк към някой сат с ел.схемата?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DEMIURGE » 08 Юни 2009, 11:17

Никой не те мисли за малоумник...
Направих опит да разкажа подробно, но явно не съм бил ясен и аз...
Защото ти говорих за липсваща маса, а не за липсващ плюс.
Както и да е, за да можем да бъдем полезни с нещо - трябва да кажеш точно къде се губи плюса или минуса. За целта - вземи една пробна лампа (или с мултицет) и тръгни по всички връзки - започвайки от таблото, защото, предполагам, че щом другият фар "дълги" ти работи - значи проблемът не е вътре в купето. Но проверяваш и плюса и минуса. После кажи, къде едното от двете изчезва, и ще го мислим, макар, след това ще можеш да се оправиш прекрасно и сам.
Поздрави.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 08 Юни 2009, 15:36

Във мултимедията горе в дясно има доста ръководства, има и за е28 което може да ползваш, но колегата ти е обяснил точно и ясно. Намери първо какво липсва и тогава го търси, кафявия е винаги маса.Закачаш пробна лампа на маса и при включени дълги търсиш "+" на двата края на предпазителя(случва се старите предпазители особено сегашните да изглеждат здрави, а да не са), на куплунга на фара и на крушката. И обратно за масата.
http://bmw.ctcms.net/BMW/E-Books/E28/
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: Alpina B7 Bi-Turbo

Мнение от axel_stz » 08 Юни 2009, 18:46

Колеги, разполагам със сервизно ръководство на руски език за моделите от 5-та серия, излезли между 72-ра и 87-ма година, в което има няколко ел.схеми. Файлът е PDF формат с размер около 53мб, който го иска да ме търси в скайп и ще му го пратя axel_stz :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kin_klad_dze » 09 Юни 2009, 12:24

Мойт проблем може да не е много съществен(незнам за вас но при мен като се получи дори и малка неизправност направо полудявам преди да я оправя,та затова),и не е интересно колкото реставрацията на БМВ 2002,но и мойта сага си получи завършъка(успешен де):)Та компилирайкки съветите на всички,резнах кабелите водещи към куплунгът на фара(за да разбера далли изобщо ток стига до там),по заголих ги и видях че са нагорели обилно(от снопчето я имаше 30% я не читави нишки) и това става дума за + са,снадих един читав кабел( и бая рязах от оригиналния) и It works!:D
МЕрси на всички.
П.П.Беше ме срам през цялото време да си кажа че съм завършил "Електроника и ел. обзавеждане в автомобила" в не-малко престижния "хенри ФорД":Д

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DEMIURGE » 10 Юни 2009, 12:41

За добро се счита всяко едно начинание, което впоследствие завършва добре...

Назад към Shark Sector