Катализатора дрънчи ....

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Катализатора дрънчи ....

Мнение от metodi80 » 01 Апр 2009, 20:32

Колеги , проблема е следния ....
Качвам се в колата днес паля и чувам едно леко дрънчене от долу на колата. В първия момент реших , че металната пластина ,която придържа средното гърне към скоростната кутия се е разхлабила (понеже предния ден сменях двете тампончета , чрез които е закрепена пластината за скоростната кутия). Слязох в канала (както си работеше колата, като бях почти 100% убеден , че пластината ще е виновника), но що да видя ..... :shock: пластината си е перфектно стегната и не мърда , не вибрира , не дрънчи. Дрънчене ,обаче се чува от катализатора. Поразклатих гърнетата (докъто още не бяха нагрели), потупах с ръка на корпуса на катализатора и дрънченето се усилваше. Та проблема е ясен - керамиката на катализатора вероятно се е "разджвакала" (може и всичко вътре да е на попара). Та въпроса ми е това (много леко) дрънчене от катализатора означава ли , че на всяка цена трябва да го сменям (понеже липсват характерните признаци на скапан катализатор - не ми мени обороти колата , не прави преразход на гориво , няма миризма , дърпа се перфектно).
Моля само за компетентни мнения !!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: lancia delta, bmw e46

Мнение от HF4WD » 01 Апр 2009, 20:45

има вероятност в този случай след време да почне да се запушва катализатора, но това ако стане със сигурност ще го усетиш

старши ентусиаст
Аватар

Re: Катализатора дрънчи ....

Мнение от tsb_bg » 01 Апр 2009, 20:57

metodi80 написа:... Поразклатих гърнетата (докъто още не бяха нагрели), потупах с ръка на корпуса на катализатора и дрънченето се усилваше. Та проблема е ясен - керамиката на катализатора вероятно се е "разджвакала" (може и всичко вътре да е на попара)...

Щом се е "раздрънкал" се подготвяй (психически и финансово) за смяна или замяна с резонансно гърне (второто не го препоръчвам, но все пак всеки знае колко струва катализатора).
И да не е спешно, то е предстоящо в най-скоро време.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 01 Апр 2009, 21:06

И аз съм така само че страното при мен е ,че не дрънчи а звука е някакъв такъв ....не е плътен ...а катализатора като го потупам е плътен...днес докато ми сменяха катализатора ми свалиха някакви като влакна от тръбата ...за какво става дума ?Не са го изпразвали
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 01 Апр 2009, 21:19

tsb_bg написа:
metodi80 написа:... Поразклатих гърнетата (докъто още не бяха нагрели), потупах с ръка на корпуса на катализатора и дрънченето се усилваше. Та проблема е ясен - керамиката на катализатора вероятно се е "разджвакала" (може и всичко вътре да е на попара)...

Щом се е "раздрънкал" се подготвяй (психически и финансово) за смяна или замяна с резонансно гърне (второто не го препоръчвам, но все пак всеки знае колко струва катализатора).
И да не е спешно, то е предстоящо в най-скоро време.

Оххх ....има и трети вариянт , който преди време обсъждахме с колегата Лазаров (не за моята кола) - за т.н. катализаторно гърне, но точно това не ми се ще да правя .... :( (Аман от тия бараки значи ,само качествени части слагам , пари не жаля , карам я подобаващо , поддържам я , гледам я като малко дете,нещо като се обади веднага легам под нея да правя....... и все нещо се обажда :banghead: :comp: Това обаче ми преля чашата .... То като пуснах темата ми беше ясно какво ми предстои , ама като че се самозалъгвах , че може па и да се размине за малко поредния ремонт и си викам , чекай да видиме некой колега да ме разубеди белким.... Спирам , че почнах да спамя в собствената си тема !!!)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 01 Апр 2009, 21:23

Не разбирам какво се ядосваш ,не е нищо кой знае какава ремонт,като имаш време бягаш до крафт слагаш едно резонаторно,после продаваш катализатора и си 6 и 6те ти се поотпуши колата!Не се товари с глупости аз като чета за какви ремонти пишат някой колеги косата ми се изправя!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw 320 d ,E36 TDS
Мечтае да кара: BMW X5

Мнение от jibo » 01 Апр 2009, 21:26

колега и аз така направих кола над 250 хиляди километри сигорно и отгоре тои катализатора ве4е се е спекал едно гарне и няма се занимаваш с излишни нерви :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 01 Апр 2009, 21:28

Щом си го хванал още в началото имаш време, не бързай и прецени кой е е най-добрия вариант (или поне най-безболезнения за теб и колата компромис)

Даже се сещам и друго - защо не измериш СО-съдържанието в изгорелите газове. Това ще те ориентира ако не за физическата цялост на питата, то поне до колко функционира самия катализатор и не е скъпо

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 01 Апр 2009, 21:39

tsb_bg написа:Щом си го хванал още в началото имаш време, не бързай и прецени кой е е най-добрия вариант (или поне най-безболезнения за теб и колата компромис)

Даже се сещам и друго - защо не измериш СО-съдържанието в изгорелите газове. Това ще те ориентира ако не за физическата цялост на питата, то поне до колко функционира самия катализатор и не е скъпо

Да , това съм планирал да направя утре ..... Но така или иначе след като се е раздрънчал ,рано или късно ще стане (ако не е вече) на попара вътре всичко, ако го карам така. То ,за сега мисля , че дори на теста за CO2 ще даде прилични данни , понеже колата не е спъната , не мирише на яйца , нито на бензин , не мени обороти , ама работата ясна ... :(
Ако модераторите сметнат за необходимо , нека заключат темата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '520D 00'
Мечтае да кара: х6
Детайли за колата: м-окачване и всички екстри за модела без кожа.

Мнение от gorota » 01 Апр 2009, 21:55

Колега щом катализатора хлопа от вътре значи е раздробен вътре,защото е биз запушен.И по добре защото ако запуши яко колекторите стават червени и не върви(личен опит).Направо щеше да се пръсне двигателя. :winky:
BMW

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 02 Апр 2009, 4:00

Привет колега.Имах абсолютно същия проблем.3-4 месеца карах така /дрънчеше ламаринено все едно са ми сложили метални топчета в гърнететата абе грозно е/ Та хората си мислеха, че предницата ми яко тропа пък то от гърнетата и преди 3-4 дни го изтърбуших. Аз съм с 318-тка и след махането на катализатора които се беше раздробил ми сложиха права тръба на негово място.Сега е по приятен звука /не ламаринен както си беше преди/ и малко по плътен.Та вчера спирам в едно крайпътно заведение и ме питат "тая 20-тка върви ли" ... :) Катализатори мисля бяха около 1000 лева /може и да греша незнам ама си бяха скъпи/ .... та аз се спрях на тоя вариянт.Вървеж ... няма разлика от преди и сега но звука е в пъти по добър.Ако си от Русе кажи ще те пратя при моя майстор :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: М-43Б-18,318i

Мнение от emes691 » 02 Апр 2009, 10:12

metodi80 написа:Колеги , проблема е следния ....
Качвам се в колата днес паля и чувам едно леко дрънчене от долу на колата. В първия момент реших , че металната пластина ,която придържа средното гърне към скоростната кутия се е разхлабила (понеже предния ден сменях двете тампончета , чрез които е закрепена пластината за скоростната кутия). Слязох в канала (както си работеше колата, като бях почти 100% убеден , че пластината ще е виновника), но що да видя ..... :shock: пластината си е перфектно стегната и не мърда , не вибрира , не дрънчи. Дрънчене ,обаче се чува от катализатора. Поразклатих гърнетата (докъто още не бяха нагрели), потупах с ръка на корпуса на катализатора и дрънченето се усилваше. Та проблема е ясен - керамиката на катализатора вероятно се е "разджвакала" (може и всичко вътре да е на попара). Та въпроса ми е това (много леко) дрънчене от катализатора означава ли , че на всяка цена трябва да го сменям (понеже липсват характерните признаци на скапан катализатор - не ми мени обороти колата , не прави преразход на гориво , няма миризма , дърпа се перфектно).
Моля само за компетентни мнения !!!
Методи,знам че всичките ти мнения и теми са полезни,нали няма да направиш компромис точно с катализатора.Аз слагах разни други дето ги предлагат,какво да ти кажа.....ГАДНА РАБОТА.Накрая събрах парите и си сложих оригиналното за модела....РАЗЛИКАТА Е БАЛКАН

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 02 Апр 2009, 10:46

Ще ви кажа скоро с новия катализатор как е ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 02 Апр 2009, 13:01

emes691, точно това ме е яд , че за тия пари дето ще дам за нов катализатор (а най-вероятно ще скоча на вариянта с нов-оригинален), ще мога доста други неща да стегна по колата (то не че остана какво да стягам, почти всички системи по тая кола съм изпосменил , ама на никой не са му излищни 1000 лв.).

liloff , ти нов , оригинален катализатор ли ще слагаш ? Кажи после какъв е резултата :).

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 520д F10
Мечтае да кара: М5
Детайли за колата: чисто нова

Мнение от lybo 73 » 02 Апр 2009, 13:08

колега ас имах съ6тия проблем и карах така около 10.000 километра но при мене дрън4еше от 2500 до 3000 хиляди оборота и накрая реших да го махна но сега много бръм4и но и в старта се оправи по нее мудно ас сам с 316и компакт.така 4е ако решиш да го маха6 напражи търси да слижи6 гърне на негово място.

Следваща

Назад към E36