Софтуер

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 29 Мар 2009, 16:19

След два дена инсталаций и програмата взема че проработи.... :mhihi:
Искам да изкажа благодарности на Jomby,Milennyc и Стоян от Склад66 който сътвори готовата инсталация на инпата....
Излиза ми грешка че несъм дал на контакт,работя на кола с ОБД букса,кабела ми е ОБД към КОМ и УСБ,как може да се оправи това?

П.с има само един минус че е на руски език а аз него разбирам грам...как мога да си сменя езика без да разваля всички други настройки?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 01 Апр 2009, 17:39

Kолеги, моля ви за помощ, побърках се

Инсталирах Инпа 5.0.3 на колегите от sklad66.com. Купих синия ККЛ кабел от един пич от програматори бг. Тръгна Инпата! До тук добре обаче сега почват проблемите. Няма никакъв проблем с диагностицирането на двигателя - чете и трие грешки, показва данни в реално време, абе всичко както си му е наред. САМО ЧЕ НЕ ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В НИКОЙ ДРУГ МОДУЛ ОСВЕН В ДВИГАТЕЛЯ. НИТО В ЕЪРБЕГ, НИТО В СВЕТЛИНИ, НИТО АСЦ, АБЕ СЪВЕСЕМ НИКЪДЕ. И ако опиташ да влезеш в тези места дава следната грешка:

Изображение

Какво ли не опитах. Смених 100 Инпи и все едно и също - двигателя да, друго не! Кабела го направих по описанието на колегата jomby, който е пуснал темата. Обединих пин 7и8, от 1 пин на ккл кабела през съпротивление 10килоома запоих на базата на обикновен NPN транзистор, от черния кабел на усб(земя) запоих на емитора на транзистора, от червения кабел на усб през съпротивление 47килоома на колектора, от 20 пин на ФТДИ чипа запоих кабелче пак до колектора, обединих 17и18 пин на чипа. И пак същото. Се едно не съм преправял кабела. Двигател да, всичко останало не.
Ей така се движа в един омагйосан кръг вече два дена.

Да споделя и още нещо, което ме съмнява. При инсталацията на инпа5.0.3. става следното:

Изображение

На втория ред от дясната страна дава Warning и отдолу се изписва - Some values have no standard data - May be there are problems!
Това се вижда само при инсталацията на тази весия. Възможно ли е това да омазва нещата? При другите версии това не се вижда и не знам как е? Тука колегата vagkom би могъл да се изкаже, тъй като това е тяхната версия. Инсталирах я и на настолния комп, но там всичко си беше наред, но да не забравяме, че той си има реален КОМ порт. Според мен това е заради липсата на компорт при лаптопите. На друг лаптоп пробвах и се получи същото. Но дали рефлектира върху работата на Инпата, не знам!!! За съжаление!!!

После пича дето ми продаде кабела ми каза, че е необходимо да се съединят само пин 7 и 8, щото двигателя бил на едното, а всичко останало на другото и аз отязах кабелчетата, които бях споил. Обаче пак същата работа.

И последно - чипа на кабела е FT232BL, изтеглих и най-новия пакет драйвери от сайта им и пак нищо. Двигател да, друго не!

Моля Ви колеги, дайте някакви идеи, че се скапах!!! :(
Докато не подкарам Инпата добре, не знам дали ще мога да подкарам Диса после!

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 01 Апр 2009, 18:14

Принципно аз съм с кабела на Склад66, и всичко си бачка повече от 6. Това което виждаш при инсталацията на ИНПА-та на Стоян е че той е автоматизирал процеса с обд.ини и едиабас.ини..... Така че това което виждаш е това. Моя съвет е следния. Преинсталваш си Windows-a(и моя се беше омазал и на Драго и на Jomby). Слагаш само ИНПА-та на Стоян и пробваш би трябвало да работи. Слагаш си драйверите за FTDI, там има едни други настройки който при мен са малко по други... ти пробвай с обичайните пак за другите те ти кажа .... Тръгне ли ИНПА.... ДИС-а няма каде да иде, просто има 3-4 врсии и вече според как си направил кабела ще върви все на еднда кодирането. А диагностиката си върви на всяка версия

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 01 Апр 2009, 19:02

slitter написа:.....
няма връзка между 7 и 8 пин на кабела...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 01 Апр 2009, 19:07

kak така??? не мога да те разбера - не бива да има или си мислиш, че аз не съм сложил? Аз съм направил връзка на крачета 7 и 8 на ОБД. Поясни, моля те!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 01 Апр 2009, 20:28

Колеги, след преинсталация на Windows, пак същата работа - в двигателя се кънектва, не иска в нищо друго... Инпата ли е, кабела ли е, знам ли и аз....

Аватар

Мнение от milennyc » 01 Апр 2009, 20:36

slitter написа:Колеги, след преинсталация на Windows, пак същата работа - в двигателя се кънектва, не иска в нищо друго... Инпата ли е, кабела ли е, знам ли и аз....

Ти от каде взе кабела? Да ти кажа, ИНПА-та ми като твоята и всичко си работи. Остава кабела. Аз нищо не съм преправял по кабела на ИНПА. При мен имаше само проблем с кодирането. Но с друга версия на ДИС сега всичко е ОК. Вече съм готов да подкарам и ССС(progman)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 01 Апр 2009, 22:02

Kабела го взех от програматори бг. Това е ККЛ кабел и го препревих по описанието на jomby. Нещо не е наред с него според мене. Това описание не е верно според мен. Просто няма причина да е така иначе. Инсталирах версията на инпа, която е от руския сайт, първоначалната, която изтеглихме всички. Там като включа кабела светва само Battery, a Ignition не светва, което ме навежда на мисълта, че ако светне, ще тръгне. След малко хващам мултицета и почвам да окъсявам пин по пин докъто тръгне. Ако имате някакви идеи, казвайте... ще се радвам

Аватар

Мнение от milennyc » 02 Апр 2009, 7:00

slitter написа:Kабела го взех от програматори бг. Това е ККЛ кабел и го препревих по описанието на jomby. Нещо не е наред с него според мене. Това описание не е верно според мен. Просто няма причина да е така иначе. Инсталирах версията на инпа, която е от руския сайт, първоначалната, която изтеглихме всички. Там като включа кабела светва само Battery, a Ignition не светва, което ме навежда на мисълта, че ако светне, ще тръгне. След малко хващам мултицета и почвам да окъсявам пин по пин докъто тръгне. Ако имате някакви идеи, казвайте... ще се радвам

Да ти кажа при мен това с Ignition i Battery въбоще го няма :) изчезна, ще питам Стоян защо така се получи, но инче както каах и преди си работи. А описанието на колегата Jomby e на 100% вярно. Той предполагам че го е взел от ecubb форума. Там е едно към едно на Английски. Аз мисля че нещо кабела не е на ред

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jomby » 02 Апр 2009, 15:44

Недей да преинсталираш повече, пиши на скайп да видиме дали ще го оправиме.

Аватар

Мнение от milennyc » 02 Апр 2009, 18:14

jomby написа:Недей да преинсталираш повече, пиши на скайп да видиме дали ще го оправиме.

:yes:

Ти нали беше ходил при Стоян и всичко беше ОК.... как така се омаза всичко?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 10 Апр 2009, 21:56

Mомчета, да се похваля, имам работещ кабел за Инпа и Дис. До тук с хвалбата, щото имам няколко въпроса, на които надявам се да можете да ми отговорите.

Значи, кабела, който си поръчах от склад66 дойде днес и работи перфектно с инпата. С тая условност, че не свети игнишъна, но все пак всичко контактува с контролерите. Това обаче ми се струва, че оказва вкияние върху Диса, защото и там ми казва, че не е включен игнишъна и не иска да ми разпознае автоматично колата. Въпроса ми е може ли това да се оправи и как, ако знете. Тук може би колегата от Пловдив Стоян би могул да се изкаже. Все пак с ръчна настройка влиза в колата и в контролерите. Но не във всички или поне тези, които изискват включен игнишън. Същото е с програмирането и кодирането. Някои неща може, други не. Няма проблем да се кодира бордкомпа или фабричната аларма, за да светят светлините при заключване. На който му се иска това, мога да му кажа как да го програмира.

Другия ми въпрос е има ли информация някой дали инпата може да програмира и какво, ако може??
Другия е знаете ли какво може да се програмира/прекодира с Диса иуи по-точно кое какво е, щото малко тръпки те побиват като пипаш!!!
Знаете ли как да си активирам follow me at home или да ти светят фаровете като дръпнеш лоста за мигачите при слизане??? С дис ли става това или с инпата също може, поне така бях чел някъде!

Потребител
Аватар

Мнение от vagcom » 10 Апр 2009, 23:38

slitter написа:С тая условност, че не свети игнишъна, но все пак всичко контактува с контролерите.

Ако използваш преходник - той не прехвърля сигнала за игнишън.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 10 Апр 2009, 23:50

Ако използваш преходник - той не прехвърля сигнала за игнишън.

И през 16 пин дава, че няма игнишън! И при двете букси е така!

Потребител
Аватар

Мнение от vagcom » 11 Апр 2009, 0:18

slitter написа:
И през 16 пин дава, че няма игнишън! И при двете букси е така!

Странно.
Без преходник трябва коректно да показва статуса на игнишън, при включване директно в обд буксата.
Кабела се тестван за това ...
Може да се пробва и на друга кола и после да ми го върнете да проверя защо не работи.

А днессе оказа че инпата и варианта инпа + DIS работят и под Vista с OBD интерфейса.

ПредишнаСледваща

Назад към E46