Карате ли на фарове през деня?
Модератор: Общи модератори
67 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Niky Georgiev
- младши ентусиаст
-
Не съм чел правилника скоро... от години си карам фарове+халогени и сега за пръв път прочетох тук, че било забранено... та даже и наказуемо. Немога да повярвам, аз и без това като ги изключа все едно че карам на габарити - нищо не се вижда. Немога да разбера каква е логиката на подобна забрана. Съжалявам, че се отклоних от темата, иначе не карам през деня с пуснати фарове, не съм забелязал да има предимства, пък да не говорим, че фаровете с лупи са трудно забележими от околните през деня. Несмятам, че в България карането с пуснати фарове през деня може да доведе до по-малко ПТП, то и иначе всеки тевижда, но не му пука...
Niky Georgiev
- bonbonev
- кандидат ентусиаст
-
Niky Georgiev написа:... Несмятам, че в България карането с пуснати фарове през деня може да доведе до по-малко ПТП, то и иначе всеки тевижда, но не му пука...
Абе аз си карам винаги на къси...и съм убеден, 4е има ефект... - имах няколко случая - срещу пазара "Иван Вазов" - там като завивам надясно за в "Стрелбище", и тез дето ще излизат от там( въпреки десният ми мигач) - ме чакат да завия

- ICE
- Ледения
-
- Кара: Е60 535d
- Мечтае да кара: из Las Vegas!
Винаги на халогени и/или на фарове. Карам така най-вече, за да пазя пешеходците и те мен
, както и заради останалите шофьори. Не на последно място поставям и лошата (меко казано) пътна настилка.
Относно куките, нека ме спрат, пък да видим дали ще карам на хологени или не.
. Като оправят пътните настилки и другите работи, чак тогава ще ми правят забележки. 

Относно куките, нека ме спрат, пък да видим дали ще карам на хологени или не.

- ivokaza
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 406HDI
Само в България се кара с включени халогени+къси светлини, когато няма намалена видимост - ама как селските бекове иначе да избият комплекси
Всичко започна от едно време, когато да имаш такива осветители беше нещо като гъзария, а сега вече всяка кола почти, ги има фабрично. Ама какво да обясняваш, че са забранени, защото заслепяват насрещните водачи - нали е важно да изглеждаш гъзар. А има даже и турбо-гъзари дето си карат в града на дълги + фарове за мъгла, задни светлини за мъгла и въобще всичко което свети по-колата. И наистина в ЗДП е специално упоменато, че не се разрешава включването им с къси светлини. Единственият вариант е с габарити. 

- ivokaza
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 406HDI
tsvet40 написа:ivokaza написа:И наистина в ЗДП е специално упоменато, че не се разрешава включването им с къси светлини. Единственият вариант е с габарити.
Това не е така - друго пише в закона![]()
Другата част от поста не я коментирам - за мен е, как да кажа, безсмислена
ОК - това за кой кара с халогени в комплект с къси светлини (когато няма намалена видимост) си е лично мое мнение - не ангажирам никой с него. А колкото до закона - ето го и него - кажи коя част не ти е ясна

Чл. 135. Светлините за мъгла трябва да се включват едновременно с
габаритните светлини и да се използват само при намалена видимост поради
мъгла, снеговалеж или дъжд.
ivokaza написа:tsvet40 написа:ivokaza написа:И наистина в ЗДП е специално упоменато, че не се разрешава включването им с къси светлини. Единственият вариант е с габарити.
Това не е така - друго пише в закона![]()
Другата част от поста не я коментирам - за мен е, как да кажа, безсмислена
ОК - това за кой кара с халогени в комплект с къси светлини (когато няма намалена видимост) си е лично мое мнение - не ангажирам никой с него. А колкото до закона - ето го и него - кажи коя част не ти е ясна
Чл. 135. Светлините за мъгла трябва да се включват едновременно с
габаритните светлини и да се използват само при намалена видимост поради
мъгла, снеговалеж или дъжд.
Въпросният член не е от ЗДП, а от Правилника за прилагане на ЗДП.

vicho написа:... се бутат пред колата и т.н. и бързат, да им се невидят 2-3 мин. понякога и толкова няма, като рискуват шофьора да влезе в затвора и те в болница!!! Глупава работа...![]()
![]()
![]()
Пускайте си фаровете и през деня задължително!
Ами да. Като е чакал половин час на тротуара и секи шофьор като го види и гледа да засили да не би пък онзи да възнамери да пресече точно пред него а не пред следващия...
- bawarka
- Красива и екстремна
-
- Кара: bmw 328
- Tod
- ентусиаст
-
- Кара: M3 и Volvo XC70
Винаги карам с включени къси светлини+халогени(спира ли са ме няколко пъти за това, но никога не са ме глобявали), не разбирам защо голяма част от колегите на пътя не осъзнават ползата от включените светлини денем! Дори, някои изчакват съвсем да се смрачи, за да си включат фаровете, все едно са им вързани за електромера!!!
ПС Гпупостта с лопата да я ринеш!
ПС Гпупостта с лопата да я ринеш!
67 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5