въпрос за авто-диагностика

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34

въпрос за авто-диагностика

Мнение от skylord » 06 Мар 2009, 21:29

Здравейте колеги, искам да си закупя някаква авто-диагностика до към 200 лв.. и си харесах BMW CARSOFT 6.5, но изниква следния проблем... трябва да се върже на лаптоп със ком порт, а аз на моя нямам такъв, нямам и PCMCIA с какъвто гледах че става... Има ли някакъв вариант за USB макар че гледах за преходници, но ми казаха че не става с тях..
Благодаря предварително!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 06 Мар 2009, 21:58

Аз ползвам Car Soft 6.5 през Express port, съответно с карта Express-to-Serial. Погрешка си купих PCMCIA карта, но се оказа, че слота ми е за Express, като в бързината не съм обърнал внимание и се чудех после защо не се получава :mhihi: .
Няма никакви проблеми с комуниукацията през Express картата, има обаче друг комуникационен проблем, глобален - Car Soft-a успява (поне на моята кола, тя е '95) да се свърже само с 5 от 17 системи на колата, т.е. с една дума е почти безполезен. С DME-то (ECU-то) досега нито един път не съм успял да се свържа (изписва ми Module does not respond). За щастие разпознава климатика и AIR BAG-a, понеже от време на време ми се появяват грешки там, та успявам да ги изтрия. Ако не беше този псевдо успех, за мен щеше да е абсолютно безполезен.
Пробвали сме и с друг лаптоп с истински сериен порт - същата работа, т.е. не е от протокола, а си е от Car Soft-a.
Помисли си хубаво дали ти трябва ;).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528iA

Мнение от IAV » 06 Мар 2009, 22:02

Postman написа:Аз ползвам Car Soft 6.5 през Express port, съответно с карта Express-to-Serial. Погрешка си купих PCMCIA карта, но се оказа, че слота ми е за Express, като в бързината не съм обърнал внимание и се чудех после защо не се получава :mhihi: .
Няма никакви проблеми с комуниукацията през Express картата, има обаче друг комуникационен проблем, глобален - Car Soft-a успява (поне на моята кола, тя е '95) да се свърже само с 5 от 17 системи на колата, т.е. с една дума е почти безполезен. С DME-то (ECU-то) досега нито един път не съм успял да се свържа (изписва ми Module does not respond). За щастие разпознава климатика и AIR BAG-a, понеже от време на време ми се появяват грешки там, та успявам да ги изтрия. Ако не беше този псевдо успех, за мен щеше да е абсолютно безполезен.
Пробвали сме и с друг лаптоп с истински сериен порт - същата работа, т.е. не е от протокола, а си е от Car Soft-a.
Помисли си хубаво дали ти трябва ;).

Колега проблема ти е от това че не ползваш реален COM порт имах карсофта на моя лаптоп и се връзваще 10 от 10!интересно ми е дали с инпа софта и твоите кабели за ком порт ще се получи нещо?!?!?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 06 Мар 2009, 22:10

Аз съм пробвал и с лаптоп с реален COM порт. Както написах и по-горе - никаква разлика. Явно или са пратили "свирка без топче, или ме е срещнала глухата акула". Т.е. не изключвам възможността Car Soft-a да е по някакъв начин повреден, въпреки че се държи еднакво откакто го ползвам, а дойде от Германия (ибей).

П.П. Към skylord - колега, USB донгълите са много капризни с Car Soft-a и е въпрос на късмет да попаднеш на такъв, който наистина работи. По-добре потърси алтернатива.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 06 Мар 2009, 22:20

Postman написа:Аз съм пробвал и с лаптоп с реален COM порт. Както написах и по-горе - никаква разлика. Явно или са пратили "свирка без топче, или ме е срещнала глухата акула". Т.е. не изключвам възможността Car Soft-a да е по някакъв начин повреден, въпреки че се държи еднакво откакто го ползвам, а дойде от Германия (ибей).

П.П. Към skylord - колега, USB донгълите са много капризни с Car Soft-a и е въпрос на късмет да попаднеш на такъв, който наистина работи. По-добре потърси алтернатива.

замислял ли си се от къде си купувал колата, дали са превъртани километри и такива други мисли .....
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 06 Мар 2009, 22:28

Да, замислял съм се :). Бедата обаче е, че на която и кола да сме пробвали с този именно CarSoft, работата не е много по-различна.
Но аз не се и оплаквам, а се опитвам да предупредя колегата, че може купувайки си за 200 лв. CarSoft да остане разочарован.
И иначе не въждам връзка между диагностиката на Instrument Cluster-a и ABS-a примерно, освен че се изпълняват последователно, т.е. дори да са ми превъртяли километража с 200,000 км не си обяснявам каква е връзката с ABS-a примерно и невъзможността за връзка между модула и CarSoft-a, според теб протокола на комуникация е подменен и в това е проблема ли?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 06 Мар 2009, 22:29

не замислям се дали не са кръцнали някоя и друга жичка за да не могат да се прочетат оригиналните километри
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd e46
Мечтае да кара: 645i cabrio

Мнение от Azereus » 06 Мар 2009, 22:34

аз пък в сервиза имах TEXA, дават я за много марки и ми се връзва с всичко, без еърбег-а а именно той ми трябва, че свети :(
В ръка чаша държеше, чашата пълна и равна с люта бяла ракия и още върла магия! :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 06 Мар 2009, 22:39

Ами експрс порт имам, но щом казваш, че не върши работа мисля да се въздържа, идеята ми е освен на моята е34-ка да мога да чистя грешки и на брат ми на е46-цата... защото тука сигурно знаеш вип сервиз-а в младост - искат по 36 лв. за закачване и вече почва да ме хваща яд...
Исках да попитам дали има някаква диагностика за USB... в смисъл така да е стандартно не с преходници, или някаква която работи с преходници :confused:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 06 Мар 2009, 22:42

Azereus написа:аз пък в сервиза имах TEXA, дават я за много марки и ми се връзва с всичко, без еърбег-а а именно той ми трябва, че свети :(

Колега каква е тази TEXA и с какво се свързва, цена също така.. аз на мойта нямам бег, но за брат ми ще трябва...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 06 Мар 2009, 22:48

IAV написа:Колега проблема ти е от това че не ползваш реален COM порт имах карсофта на моя лаптоп и се връзваще 10 от 10!интересно ми е дали с инпа софта и твоите кабели за ком порт ще се получи нещо?!?!?

Може и да се получи с INPA, но пак е до късмет... поръчвах скоро за приятел от ИБЕЙ и се оказа, че не работи с М50, без значение дали са в Е34 или Е36. С М52 работи обаче. Някакъв бъг в софуера се появява, но не съм се интересувал от подробности.

Та колега skylord, бъди по-внимателен като поръчваш и дано имаш късмет.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 06 Мар 2009, 22:58

Добре, но какви са алтернативите :roll: гледам някви VAG comander, BMW scanner, които също са на COM порт..., а това, което Postman каза че карсофт-а не се закача и със ком порт също ме озадачи...
Всъщност има ли някой, който работи?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 06 Мар 2009, 23:01

вие защо мислите че ползвам толкова стар комп
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 06 Мар 2009, 23:03

skylord написа:Ами експрс порт имам, но щом казваш, че не върши работа мисля да се въздържа, идеята ми е освен на моята е34-ка да мога да чистя грешки и на брат ми на е46-цата... защото тука сигурно знаеш вип сервиз-а в младост - искат по 36 лв. за закачване и вече почва да ме хваща яд...
През Express порта ще успееш да комуникираш, проблема не е в порта, а в софтуера или хардуера на CarSoft-a (според мен). Но това по отношение на Е34, за Е46 мисля, че няма да имаш никакви проблеми - CarSoft-a дето ползвам се връзва на Е46 съвсем безгрижно, даже изкарва и Live Data.
Така че за мен разумното решение е нека брат ти го купи пък на теб колкото помогне - толкова :mhihi:
skylord написа:Исках да попитам дали има някаква диагностика за USB... в смисъл така да е стандартно не с преходници, или някаква която работи с преходници :confused:

Имам и една такава, оригинално правена за USB - ELM 327, но е за по-новите защото работи през OBD2. Съответно никога не съм я инсталирал и ползвал, защото аз нямам OBD2. А дали има оригинален интерфейс за USB за Е34 честно казано нямам представа, но бих се учудил ако няма.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 06 Мар 2009, 23:06

Това е добре, би ли ми казал какъв точно преходник ползваш за да знам, че поне може да се върже с него...

Следваща

Назад към E34