Тампони Е32 750

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E30 biTurbo

Мнение от Barovski » 03 Фев 2009, 16:04

Колеги,нема по-голям карък от мене. Понеже си купих тампоните предварително,се оказа,че моите са в первектно състояние. Проблема ми е бил от фтулките на паразитния хебел. Имам и една биалетка за смяна и един шарнир. Утре в 9 я карам в сервиз да оправят цялата предница,после на реглаж и вечерта ще пиша дали ми се е решил проблема,щото ми казаха,че може и да е от секторната кутия :(

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 03 Фев 2009, 20:47

Е34-ката няма сменяеми шарнири - сменя се цял носач,но не са скъпи...така или иначе ще правиш предницата,смени и въпросните тампони,за да е бетон всичко и да си караш с кеф :D
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Barovski » 03 Фев 2009, 22:36

mitko_n1 написа:Е34-ката няма сменяеми шарнири - сменя се цял носач,но не са скъпи...така или иначе ще правиш предницата,смени и въпросните тампони,за да е бетон всичко и да си караш с кеф :D

Да, колега, точно това ще направя. Утре в 9 сутринта колата влиза в бокса, като се свърши всичко ще има тест и след това ще пиша за крайния резултат.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Barovski » 05 Фев 2009, 11:07

Колеги, вчера и днеска приключиха ремонтните дейности по колата. Цялата предница е сменена, сложени са нови гуми,направен е реглаж на предницата и биенето м/у 90 и 100 си остана. Промени се само усещането,но проблема си го има. :( Майсторите,които правят колата като ми погледнаха дисковете казаха , че понеже сда в много лошо състояние е възможно някой от дисковете (най-вероятно десния,тъй като биенето се усеща в дясно) се е дебалансирал. Кажете вашето мнение. Не знам какво да правя вече - пълен ремонт на предница и проблема си остана :(

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 05 Фев 2009, 11:20

Ето това са частите за пълен ремонт на предницата:
Изображение
Ето и линк към EBAY
Ти всичко това ли смени?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 05 Фев 2009, 12:02

Postman написа:Ето това са частите за пълен ремонт на предницата:
Изображение
Ето и линк към EBAY
Ти всичко това ли смени?

Здрасти, красота :D Всичко това за предница е налице при мен, плюс всичко що касае задницата, плюс 4 диска, накладки и т.н. готово за монтиране :D

Имам само един въпрос :roll: Тези тампони на аморт. какви са признаците че са вече замина ли и са за смяна :roll:

Postman Имам към теб един въпрос тъй като знам че си със Кони Спорт - предни, тези аморт. могат ли да бъдат поставени на нормални пружини :?: И задължително условие ли е поставянето и на същите аморт. задни или може да се монтират други :?:

Предварително благодаря

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 05 Фев 2009, 12:50

Barovski написа:Колеги, вчера и днеска приключиха ремонтните дейности по колата. Цялата предница е сменена, сложени са нови гуми,направен е реглаж на предницата и биенето м/у 90 и 100 си остана. Промени се само усещането,но проблема си го има. :( Майсторите,които правят колата като ми погледнаха дисковете казаха , че понеже сда в много лошо състояние е възможно някой от дисковете (най-вероятно десния,тъй като биенето се усеща в дясно) се е дебалансирал. Кажете вашето мнение. Не знам какво да правя вече - пълен ремонт на предница и проблема си остана :(

Аз си мисля ,че не е възможно от дискове да има биене между 90 и 100 км/ч :!: Аз зимата имам проблем с биене при същите условия ,защото стоманените джанти са ми 7 инча широки ,карам ги с тасове и отвътре са нула време се събира страшна мръсотия ,налепи от пясъци ,луга ,прах и като ги сваля и изчистя хубаво отвътре колата заспива от всякъде :idea: Това е една вероятна причина , джантите се знае ,че трябва да са балансирани ...

Тампоните на носачите не могат да бъдат диагностицирани ,освен ако не са тотално скъсани при което колата ще е невъзможна за управление и държане на права посока на скорост :!: Въпросните тампони се сменят ако това не е правено задължително :!:
Всеизвестна е закономерноста ,че в движение направо при абсолютно всички видове автомобили без оглед на компоновка на задвижване, колелата на предния мост се опитват да се разтварят "лявото наляво,дясното надясно" , затова ъгъла на сходимост е в отрицателни величини ,колелата са леко събрани по закон.Пак ще кажа ,че цялото услилие при движение пада именно върху т.нар. коси рамене
'горните носачи" които се стремят да се разтворят.Когато единия тампон започва да омеква точно там носача се опитва да мине назад и започват вибрации ... Ако всички точки по качването отпред (носачи,биалетки,накрайници) са здрави аз лично не виждам причина защо не са пожелали да сменят въпросните тампони при положение ,че ти им ги носиш и ще си платиш за труда :confused:

Моята кола от 2005 година след смяната няма помен от каквито и да било вибрации и сеене ,само колелата да са балансирани и чисти отвътре.Летите джанти нямат проблем с измиване на автомивката ,но стоманените са отврат :!: Даже днес следобяд ще ги свалям и чистя ,че от ходенето на ски,каране по разни снежни пътища с вартите напред за нула време се пълнят и веднага ми излизат вибрации ...

Георги Пенчев
Последна промяна Penchev на 05 Фев 2009, 12:53, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Barovski » 05 Фев 2009, 12:52

Postman написа:......

Да,колега,всичко това е сменено и играенето си остана. За това се съмняват,че е от дебалансиран диск. Тя колата като я ускоря над 100 и го няма проблема, ако ще и по черен път да я карам.

Съветвам те да пробваш с други гуми отпред (примерно сложи задните отпред ако не са твърде широки) - възможно е някакъв малък локален балон на една от предните гуми, който не влияе на баланса, но поражда тези вибрации. Ако е от това, вибрациите ще се "преместят" отзад.

П.П. Брей, тук направих грешка и вместо да цитирам, натиснах модераторския бутон ПРОМЕНИ. Извинения!
Postman

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Barovski » 05 Фев 2009, 13:17

Postman, това с гумите го направих. Обадих се в магазина и си поръчах два тампона за горните носачи Лемфьордер. Утре ще ги сложим тях и ще видим какво ще стане. Щом казвате че не е възможно да е от дискове няма да бързам да ги поръчвам.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 05 Фев 2009, 13:33

Barovski написа:... Цялата предница е сменена, сложени са нови гуми,направен е реглаж на предницата и биенето м/у 90 и 100 си остана. ...... Не знам какво да правя вече - пълен ремонт на предница и проблема си остана

Postman написа:Ето това са частите за пълен ремонт на предницата:
Изображение
Ето и линк към EBAY
Ти всичко това ли смени?

Barovski написа:...Обадих се в магазина и си поръчах два тампона за горните носачи Лемфьордер. Утре ще ги сложим тях и ще видим какво ще стане.

:dunno: :dunno: :dunno:
Колега, не схващам логиката - сменил си всичко, но понеже тампоните са Corteco и според теб те са причината, сега си поръчал Лемфьордер и разчиташ да решат въпроса... не вярвам...
От скромния ми опит според мен проблема ти е в кормилните щанги - при разбит кормилен накрайник и определен релеф на пътя е възможно да има такива вибрации, както и от прекомерна аксиална хлабина на хебела на кормилната кутия. Имал съм ги и двата случая до момента, но и двете повреди се хващат при преглед на предницата - те са очевидни дори за нискоразрядни майстори.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 05 Фев 2009, 16:25

Същата тази вибрация, я има и колегата Saso. При 90 км/ч колата му се тресе страшно и той става, като картечар в ръцете.:mhihi: При него е от криви гуми (зимни). С летните му гуми такова нещо няма. А щом си сменил тампоните на горните носачи, не ги барай пак. Остават ти кормилни накрайници, гуми или джанти (криви).

При предишната ми кола (орел вектра А), задна дясна джанта ми беше крива и от там такива вибрации идваха във волана, че направо умирах от яд. Провери всички джанти дали са ти прави.

Поздрави
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Barovski » 07 Фев 2009, 18:51

Значи колеги след като сложихме тампоните лемфьордер вибрацията значително намаля (да не кажа даже че изчезна). Днеска ходих до София. На отиване никакви проблеми. Нямах само време да мина пак реглаж на предния мост след смяната на тези тампони. Единствения проблем на отиване беше,че дърпаше колата леко наляво. На връщане обаче пак почна да се тресе яко колата. Значи на 100% проблема не е в гумите нито в джантите. Ако в понеделник след като мина пак реглаж на преден мост не се оправят нещата направо нз какво да правя. Приятеля, с който ходихме днеска до София се има с Румен Тонков. Каза, че можело да е от тампон на скоростната кутия и от там да идвала вибрацията при определена скорост.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 07 Фев 2009, 21:52

Колеги,

Не писах до сега, защото исках да проверя... и проверих... та, сега:

Като взех колата ей така чаткаше точно м/у 90 и 120. Допуснах, че е от небалансирани гуми - хвърлих ги старите и купих нови - ЗАСПА!

Не бях излизал извън града дълго време, но преди месец ми се наложи и забелязах, че пак чука - побеснях... викам няма да ми се размине ремонта, но нали зима хвана и нищо не направих.
Като прочетох, какво е написал Пенчев и си викам бързо на автомивката и газ към Шумен. ЗАСПА, колеги - няма чат - няма пат - случаят на Пенчев за мръсотията в джантите се потвърди и при мен.

Та в заключение - проверете си джантите и гумите преди да почнете ремонта! 8)

Поздрави
Д
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Barovski » 08 Фев 2009, 13:20

Колеги,какво мислите, възможно ли е тази вибрация да е от тампона на скоростната кутия?

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 08 Фев 2009, 14:32

Ами те са два в задния край стоят.Това аз лично не мога да кажа категорично ,мисля си ,че ако са дефектирали кутията ще застане в друго положение и може да излезе малко проблем с превключването на скоростите ,но не съм сигурен в това :roll:

Знаеш ли какво да направиш - докато караш и усещаш тресенията си протегни дясната ръка назад и си сложи дланта на основата под задното седло ,която е облечена в подовата настилка :idea: Казвам ти го за да усетиш дали със сигурност вибрацията идва отпред ...

Тампоните имат едни малки белези - триъгълничета ,които при запресоването към носачите трябва да сочат едно към друго ,един вид двата тампона да се сочат един друг ,като е вдигната колата на крик и ги гледаш отдолу , по този начин ли са набити ? Това принципно няма особенна връзка с вибрациите ,но има с продължителноста на живота им :idea:

Георги Пенчев
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E34