Свързване на усилвател и бас Е 46 - стъпка по стъпка

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F11 520 D

Свързване на усилвател и бас Е 46 - стъпка по стъпка

Мнение от shaterhand » 25 Яну 2009, 13:07

Предстои ми добавяне на бас и бих искал да направим едно кратко ръководство кое и как се прави. Не че не мога да отида при някой майстор, но сам си е по-сладко да го направя.
И така:
1. Да определим оптималните модели на бас и усилвател в различните ценови диапазони - до 300, до 500 и т.н. лв.
2. Свързване на усилвателя към баса.
3. Свързване на усилвателя към плеъра.
4. Свързване на захранване на усилвателя от акумулатора.
5. Позициониране на баса в багажника.

Надявам се да се получи добра дискусионна тема.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 25 Яну 2009, 15:52

Точка 3 плеъра оригинален ли е или е заменен ?В случай ,че е оригинален има или изходи по ниско ниво (чинчове) ? Ако не е оригинален пак същия въпрос .
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 26 Яну 2009, 11:07

къде смяташ да извършиш тази интервенция? мен също дейно ме интересува темата- аз съм с оригинална навигация 16/9 и музиката е под всякакво ниво....никакъв бас![/u]

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shaterhand » 26 Яну 2009, 15:57

Смятам да я извърша сам, след като си намеря подходящата комбинация бас+усуилвател.
Последна промяна shaterhand на 27 Яну 2009, 21:10, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от alexsch » 27 Яну 2009, 8:07

...пиши като намериш! аз съм силно заинтересован. може да ти стана клиент!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от AGT » 28 Яну 2009, 14:37

Решил ли си къде ще се монтира баса ? В затворен обем (box) или на кората ? Имай в предвид ,че BMW имат добра изолация и е важно къде и как ще бъде монтиран ( ако е един де ) .
Съвет от КАТ !

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shaterhand » 28 Яну 2009, 18:05

опасявам се че монтаж на кората няма да е възможен - прекалено голяма и груба интерванция ще трябва да е - рязане и т.н.
мислех да направя нещо на мястото на подлакътника на задните седалки .....

ентусиаст
Аватар

Мнение от alexsch » 29 Яну 2009, 7:57

...е аз там имам ски-сак!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shaterhand » 29 Яну 2009, 9:27

И аз имам - махаме го, без да го чупим и може и да стане.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от AGT » 29 Яну 2009, 23:57

Не само ,че може ами ще си стане на 100%.
Съвет от КАТ !

ентусиаст
Аватар

Мнение от alexsch » 30 Яну 2009, 9:08

....ако някой от вас е навит да ми помогне да го направя това срещу заплащане от моя страна на неговия труд- нека драсне едно ЛС

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shaterhand » 30 Яну 2009, 12:02

AGT - сподели малко челен опит ако имаш за поставянето на бас на мястото на ски сака.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shaterhand » 30 Яну 2009, 12:04

Един малко тъп въпрос но все пак:

свъзваме усилвателя към задните тонколони или с кабел към самия плеър? Плеъра има ли свободни букси за усилвател? И всъщност като усилвам звука от плеъра това ще важи и за баса - нали? а не да го пускам допълнително?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от AGT » 30 Яну 2009, 16:32

Значи ето ти една полезна тема като за начало. http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=27&t=107002
Значи първо за ски сака . Намираш си плоскост от ПДЧ (така наречения талашит в БГ ) с дебелина 18мм може 25мм.Изрязваш я (острани) така ,че да прилепне добре към облегалката (от страната на багажника).Правиш дупка подходяща за монтиране на говорителя .При този тип монтаж ти е необходим говорител тип- free air на Pioneer са обозначени с буква F най отзад на модела (примерно TSW-305F ) . На другите марки не ги знам ,но в магазина от където ще купуваш трябва да са наясно.Ако си решил да е bass box ето как изглежда там http://members.chello.nl/m.brokling/cab ... 008858.jpg Преди да монтираш говорителя облепи обработеното вече ПДЧ с плат за тапициране на колони.Възможно е между ПДЧ_то и задните облегалки (ламарината ) да останат промеждутъци задължително е да уплътниш всичко много добре .Аз го бях правил с дунапрен и става ако си измислиш нещо друго по добро няма проблем.Захващаш говорителя към ПДЧ_то а самото него към колата.Гледай при работещ говорител да не опира някъде ,че ще изгори .Трябва да има свободен ход и да не опира никъде.Надявам се ски сака ти е пробит и има видимост към купето вътре.Трябва да изглежда подобно на това от вътре http://lh4.ggpht.com/turbotuli/SAbhWbdo ... G_0794.JPG Можеш по желание да монтираш и решетка пред баса. Относно свързването на плеъра.Той трябва да има изходи RCA -така наречените в БГ чинчове,камбанки Изображение и не знам си още как.Ако няма такива -ЛОШО.Можеш да ползваш и сигнал от изходите за говорителите НО.....................там има едно НО.Трябва усилвателя да има такива входове (вход по високо ниво) а също така и филтри за настройка на баса LPF.При този метод метод обаче сигнала не е добър и се очакват изкриввявания. В общи линий според плеара ще се определи следващата стъпка на действие.Ако си с оригинален едва ли има RCA изходи.Сигурно съм пропуснал нещо,но с времето ще го корегираме.Започни първо с плеара и след това всичко друго.
Съвет от КАТ !

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535D 2012

Мнение от skp » 31 Яну 2009, 16:23

Аз правих тази интервенция лятото. Голяма хамалогия е. С оригинална навигация съм 16/9 и оригинален усилвател. Махнах оригиналния усилвател, защото той е гола вода. На негово място сложих нормален 5-канален. Не знам при теб как е, но имай предвид, че при мен от навигацията до усилвателя сигнала е по ниско ниво и е балансиран. Това второто е много важно, защото този сигнал не е подходящ да се подава на нискосигналния вход на усилвателя. Трябва ти или преобразувател или усилвател, който има балансиран вход. Другият вариант е да вземеш сигнал от задните говорители, но сам разбираш, че от това неминуемо ще пострада качеството. Аз лично смених и всички говорители и новите ги включих към моя усилвател.
За монтаж на баса мисля, че най-подходящото място е ски сака. Аз съм с бас каса, която свалих от предната си кола, но се губи много от силата на баса поради добрата изолация а и има едно забавяне на баса, което без звуков процесор няма как да компенсираш.

Следваща

Назад към Car аудио и видео