11 години от януарските събития пред парламента

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: по улици без дупки
Детайли за колата: E36 m50b20
E36 M52B28
E39 M52B28

11 години от януарските събития пред парламента

Мнение от Mecho » 19 Дек 2008, 2:42

На 10 януари се навършват 11 години от началото на протестите пред Народното събрание през 1997 г. на тази дата около сградата на парламента се събират хиляди хора, недоволни от управлението на БСП. Стига се до сблъсъци с органите на реда, ранени са протестиращи и опозиционни функционери. Направен е опит да се щурмува парламента, като доста по-късно от заснетите кадри се вижда, че водачите на щурма са "професионалисти" от силовите служби.

Основен двигател на протестите са студентите и учениците, които направиха блокади на основните кръстовища в столицата. Към тях след това се присъединиха синдикатите и неформални сдружения на граждани.

Протестите бяха предизвикати от резкия скок на инфлацията, която прерасна в хиперинфлация и тоталната безпомощност на правителството на Жан Виденов да овладее икономическата криза и да предотврати тоталното обедняване на хората. Протестиращите искаха да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП, след като кабинетът на Виденов вече бе подал оставка на 28 декември 1996 г. и по конституция БСП имаше право на нов опит за съставяне на правителство.

По-късно става ясно, че за годините на управлението на Виденов икономиката на страната се връща с години назад.

В деня на началото на започване на протестите - 10 януари, тогавашният президент Желю Желев, чиито мандат изтичаше на 22 януари, не подписа указ за съставяне на кабинет на БСП, макар че по конституция бе задължен да го направи. Той остави това да реши следвашият президент – Петър Стоянов. Стоянов се съобрази с конституцията и връчи мандата за съставяне на правителство на социалистите.

Протестите продължиха близо месец и на техния фон се водеха интензивни преговори между основните политически сили за излизане от кризисната ситуация. На 4 февруари 1997 г. номинираният за премиер Николай Добрев, който бе вътрешен министър в правителството на Жан Виденов, и тогавашният нов лидер на БСП Георги Първанов върнаха мандата.

Сред постигнатото споразумение е и провеждането на предсрочни избори през април 1997 г. За служебен министър-председател е назначен столичният кмет Стефан Софиянски.

На изборите СДС печели абсолютно мнозинство и бива съставено правителството на Иван Костов, считано и от привърженици, и от опонентни за най-реформаторското, провело най-големите, важни и неотложни промени в икономическия и социален живот на страната в 18-годишня преход на България. .

Кризата от началото на 1997 г. все още не е достатъчно осветена и голяма част от случилото се тогава остава зад завесата на недоизказаното и несъобщеното. Въпреки "откровенията" на тогавашни представители и на СДС, и на БСП, не е достатъчно ясна голяма част от политическата игра на Николай Добрев, на Георги Първанов, на Жельо Желев, Петър Стоянов и Иван Костов. Все още не е направена и обществено-политическа оценка на ролята на Жан Виденов като министър-председател и лидер на БСП и дали той бе персоналният виновник за дълбоката икономическа криза, която управлението на неговата партия и правителство докара.
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 19 Дек 2008, 3:06

Баш пък в Страхотни истории... :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от savski » 19 Дек 2008, 3:42

Дам. Времето на лозунга "Кой не скача е червен"... :roll:

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 19 Дек 2008, 3:50

Когато стимулираха 11 и 12-то кластниците да стачкуват, давайки им сладолед... средата на зимата. Болни хора :shock: :shock: :shock:
Изображение

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 19 Дек 2008, 4:46

Ако успеете да развиете темата само с факти, ще я оставя.
Внимавайте и най-вече мислете като пишете - политическа пропаганда и/или пошли изказвания тип "след петата ракия в Хоремага, са че ти обясним кви са теа" няма да бъдат допуснати и темата директно ще я хване липсата.
MORE BEER!

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 19 Дек 2008, 11:15

според мене е рано-има време до януари...!
но фактите ...или просто емоциите от онова време бяха убийствени.
участвал съм пряко в събитията,помагах и на барикадите за да бутнем правителството и на охраната в парламента,щото са ми приятели,а пострадах без вина....!!! бяха страхотни няколко седмици...!!!! това е историята и по принцип е кофти да живееш в интересни времена ,но това е събитието от още няколко в живота ми ,което ще помня винаги и съм горд ,че съм бил там.

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 19 Дек 2008, 12:26

Лошото е, че всичко се повтаря отново и по същото време. 10-ти не е далеч, а като гледам какви протести са се заформили от сега... дано не съм лош пророк...
Иначе като бивш участник в събитията (и да не дава Господ - бъдещ) ми се иска нещата да не стигат отново до там, въпреки че с това положение социално положение на хората...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 19 Дек 2008, 12:41

Мен пък днес ме очуди, че народните ни представители гласуваха бързо, бързо законите и промените, които трябваше да гласуват тази седмица и излезнаха в Коледна Ваканция...

Дали пък и те не осъзнават, че нещата могат да се повторят... :?:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 19 Дек 2008, 13:04

Vlados написа:Лошото е, че всичко се повтаря отново и по същото време. 10-ти не е далеч, а като гледам какви протести са се заформили от сега... дано не съм лош пророк...
Иначе като бивш участник в събитията (и да не дава Господ - бъдещ) ми се иска нещата да не стигат отново до там, въпреки че с това положение социално положение на хората...

Като чета днес пресата ще има голям протест пред парламента :confused:
Изображение

Назад към Извън Темата