Липсата на автозастраховка - престъпление(заглавие dir.bg)

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Дек 2004, 16:36

мите... виж- винаги някъде някой прави пачки. изключение няма. дали във бг ще са застрахователите като личности или на запад ще е корпорацията която прави застраховките- винаги се правят пачки. това е бизнес- ако нямаше пари във него- нямаше да го има (и нямаше да е един от най-силните на запад където нещата би трябвало да са улегнали). ти какво очакваш- да изплащат всичко каквото са събрали и да са на 0 всяка година? няма такова положение- ще дерат колкото могат- където "могат" се дефинира от това колко можеме да платиме ние. като вдигне застраховките 25% за една година, ма на следващата се окаже че клиентите не са му намаляли- ще я вдигне още следващата и така докато види спад на клиентите. европа не е място където колата е задължителна- от там които е решил да кара- ще го дерат както се дере за луксозни стоки. знам че не е правилно и е унизително, ма... просто пазарен механизъм.

идеята на задължителната застраховка е да можеш да платиш щети които си нанесъл които иначе не би имал финансовата възможност да покриеш. от там и идеалната цел е правилна. но както знаеш никоя идеална цел не се реализира идеално (справки- комунизма като система). а всяка система за да може да се изглади от проблеми трябва първо... да се построи... сега сме на етап "строене"...

та съгласен съм че системата не работи- но както писах преди- във бг е важно да се създрават механизми. от там- въпрос на време да тръгнат. със всичко е така.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 30 Дек 2004, 17:12

Аз проблем с хората дето правят пачки нямам и никога несъм имал, даже за разлика от повечето хора тук аз уважавам и се възхищавам на всеки, който по един или друг начин ги прави. Проблема е, че правят обикновенните хора на идиоти, не друго. И без да искам някой да се засяга, пък най-много се дразня, когато някой дето се е изнесъл в белите държави почне да ми разправя и той да сме търпели и, че нещата щели да се отрегулират и всичко щяло да стане ОК, защото хора - вие сте далеч и въобще си нямате представа какво става тук (поне досега съм останал с такова впечатление). Та така - ще се оправим и ние тук, но като измрат още поне 2-3 поколения. По принцип несъм конфликта натура и уважавам мнението на всеки, но не и когато почне да ме поучава. Защото се имам за поне средноинтелегентен човек, които все пак може да разсъждава и малко или много да определи сам кое е правилно и кое не и невиждам нищо лошо в това да взема да си кажа мнението по определен въпрос.

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Мнение от Vasilen » 30 Дек 2004, 17:38

Принципно уважавам и двете мнения, но имаше един ред които май митето не е прочел :winky: "макар че като се замисля в "белите" държави е по същия начин, а ние още не сме готови за стадото "
На Алекс му е лесно защото той е примирен и си плаща и защото преди него са го отнесли други(като нас) дет са се ядосвали и са дървили за да стане това което е.
Митко пък е прав за друго и на CheGevara и на alx им е много лесно да дават акъл от там 8) защото са регулирани нещата.
Цялата идея на поста ми бе че трябва да има алтернативни мнения които да са коректор по възможност на лакомията на застрахователните компании, в противен случай CheGevara alx ако наведем галавата ще я съсекат до кръста.
Те пробват до къде ще поемеме както казва alx, но нали за да не ни наведът докрай трябва да се противопоставим.
Лирично отклонение, едни от най-добрите търговци са децата ... поради непознаването на обществото те опитват да наложат своето безогледно, на тях им се смеем и радваме :P , но този приьом в ръцете на други хора е естественно и правилно да предизвика гняв. А аз оценявам поведението им(на застрахователите) точно като такова :evil:
May the BMW force be with you!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Дек 2004, 17:53

аз не мисля че някои тука те поучава- просто... ти се представя друга гледна точка- на хора които знаят как е във бг, но знаят как е и във други общества дето си застраховат колите от 50 години насам... във това отношение ако мислиш че ние във бг-то ще откриеме топлата вода... не мисля... но, нито съм ти учител, нито родителско тяло, нито имам интерес да те поучавам- просто ти предлагам.. алтернативна гледна точка. ти може да я приемеш, а може и да ме отсвириш. ефекта за мене е същия (никакъв). така че- писането ми е със идеална цел 8)

но ще се опитам да ти дам друг пример (като говориме за гледна точка)

да кажеме че една нормална заплата във бг е 3600 на година (300 на месец) и че във примерно америка е $30,000 (което всъщност е доста над средната заплата, ма.. за примера).

във бг го-то е примерно 80 лева. във америка е $600 (ако си карал нормално и нямаш глоби последните 5 години- на повечето хора реално ГО-то им е повече от $600). 80 лева към 3600 е 45; $600 към $30,000 е 50. така че процентно от заплата ти - 80 лева не са толкова много колкото си мислиш.

да не говориме че едно го от $600 е със граници $40,000 покритие и ако се блъснеш във някои скъп автомобил (дето са навсякъде общо взето), ще се окаже че имаш да плащаш от собствения си джоб още доста...

та мисълта ми е че може да изглежда много- но не е. вярно че обслужването което ти предлагат не е на ниво, но за това трябва време.

василене, а за съсичането- въпрос на организация. не знам на каква база се определя цената на го-то, но във един момент пазара ще се саморегулира... просто защото ако е преоценен, ще дойдат нови играчи които ще подбият цените със цел пазарен дял. а ако е недооценен, ще изпаднат тези дето не правят пари. капитализма има едно хубаво качество и то е саморегулацията...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 30 Дек 2004, 19:00

Виждам, че нещата се усмиряват и се води добра дискусия :yes:

Мите, аз не искам да давам акъл на "вас" които вадите картофите из огъня, а искам да ти кажа, че по цял свят е така и всеки народ минава по тази фаза на гняв и яд ....
Това, което се случва в БГ в момента аз съм го изтърпял преди 5 години. Мисля, че се сещаш как съм псувал първия път като регистрирах колата - плащах близо 2000 ЕUR ГО на година. Ще кажеш ама ъащо толкова много, ами защото застрахователите си имат системи за оценка на риска и те се прилагат- аз имах българска книжка (която не се признава) и директно влизам в най рисковата група .... Като кажех на някой немец колко плащам ГО той получаваше инфаркт!
Сега след 5 год. цакане, си дойдох на нормалното ниво на застраховка, което имат поне 70% от народа. Сега си плащам близо 500 EUR на година и си свиркам, защото знам че ако (недай си боже) се случи нещо, ще мога да си градя живота нормално, а не да лежа по затворите или да плащам на някой бакшиш колата цял живот.

Вярвай ми познавам много хора тук, които НЕ МОГАТ да си плащат застраховките и просто нямат кола ... вярвай ми проблема с плащането не е само в БГ. Както каза вече и АЛХ процентуално взето застрохователните премии са съпоставими ....

мир да има .... другото ще го преживеем :bgflag:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 30 Дек 2004, 19:27

Първо - извинявам се ако съм засегнал някого - не това е била целта ми, а точно - да се получи дискусия. Щеше да е много по-лесно ако просто си бях платил всички застраховки и данъци, защото на мен това не ми е проблем и да се правя на луд, че бай Пешо със пенсията от 80 лв. няма и да помирише вече жигулката дето цялата струва колкото ГО-то. Да, ама щеше да съм поредния темерут дето не му пука за нищо, а аз неискам да е така.

alx написа:... не знам на каква база се определя цената на го-то, но във един момент пазара ще се саморегулира... просто защото ако е преоценен, ще дойдат нови играчи които ще подбият цените със цел пазарен дял. а ако е недооценен, ще изпаднат тези дето не правят пари. капитализма има едно хубаво качество и то е саморегулацията...

Ето за това говорех като казвах, че не желая да бъда поучаван (може и грешно така да съм го разбрал - пак се извинявам) какво е добро и какво е лошо за мен и как е в другите страни. Та значи - за каква конкуренция може да става въпрос, когато цената на ГО е определена със нормативен акт и никой неможе да предлага цена по-ниска от нея. За по-висока, то е ясно, че също никой няма да предложи. Като ви казвам, че тая цена е висока - значи е висока и сравненията със заплатите и цените в другите страни е пълен абсурд. И като почнахме да правим сравнения на база средни стойности какво ще кажеш тогава за средната цена от 2000-3000 за една кола в БГ. Пак питам защо трябва да има покритие за 400 000 лв. За цената на живота е същото. Може и да си прав, че отнесена ГО-то към средната заплата тук е по-ниска, но пък аз ти казвам, че трябва да е още по-ниска. Защото един застрахователен брокер получава между 20 и 30% комисионна от тая ГО (в щатите да не би да е толкова, щото ако е така, то тогава застрахователните брокери там сигурно са от най-богатите хора), а и отделно, че и самите компании предлагат бонуси на клиента, в някой случаи и до 30 лв. И какво стана сега - излиза, че те пак си печелят и си правят пачките само, че с 30% от това дето е определено като минимална цена. Само, че клиента трябва да се ръсне със цялата сума, от която 2/3 не отиват за покриване на какъвто и да било риск. Ей това ме дразни мен, а иначе за пореден път ви казвам, че съм абсолютно съгласен със всичките ви доводи и, че нещата трябва да станат така както са при вас. И също съм съгласен, че не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава, т.е. ние, защото като дойде време да се гласува в милата ни родина и 70% от хората като гласуват и въобще си нямат понятие защо го правят и защо точно за тази партия или човек гласуват. Та затова и казах, че трябва да измрат поне 2-3 поколения, докато тръгнем да се оправяме.

Акулчо Костенурков Нинджов
Аватар

Мнение от ati » 30 Дек 2004, 20:40

е Вие като че ли не знаете, че държавата е най-голямата мафия и това е поредния номер, с който ни обират, защото сега има дискусия, но за да не ви направят живота тъжен (защото те си определят правилата) ще се принудите да си платите.
За съжаление това е тъжната действителност - законите не се правят, за да защитят интересите на "обикновените" хора, а на богатите (да сте виждали беден управляващ?), които командват парада - така е било, така и ще бъде. Не искам да кажа да сведете глави, по-скоро да ги приемате по-философски нещата и да не се ядосвате, защото от яда файда няма.
А че не плащат мисля, че на всеки му е ясно (говорим за "редови" клиент, не за хората с приятели в компанията)
Ати

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от melody1 » 30 Дек 2004, 23:51

Dimitar написа:
alx написа: ...защото загубите като се случат струват толкова колкото и на запад. та така- едното повлича другото. проблема е във неплатежоспособноста на българина...

Проблема е, че реалната стойност на ГО-то е около 35 лв. в зависимост от щетите, които се плащат (това е по статистиката за миналата година). Защо ми е да имам ГО което покрива 400 000 лв. материални щети - като няма такива коли в България, които да смажа с моята. Защо трябва да покрива примерно 200 000 лв. неимуществени щети, след като обещетенията, които се присъждат при смърт са между 15 000 и 30 000 лв.
Знаеш ли - тоя лаф, че всичко трябва да струва колкото на запад (без заплатите естествено) нещо взе да се поизтърква вече. Защо аз трябва да плащам тока по 18 ст. /кВч щото толкова бил в Европа, а НЕК да го продава на Турция по 3 цента/кВч. Това беше само един пример - незнам дали е правилен или не, но тия приказки със сравнението на запад са пълни глупости, защото тук никой не ти предлага качеството на услугите и стоките, които са на същата цена дето била на запад. Плюс това нали уж пазара е свободен - какви са тогава тия налагания на цени.
A иначе съм съгласен, че ГО-то трябва да е задължително и да зависи от шафиатора, но съм съгласен и че трябва да плащат при щета, щото сега ако нямаш каско си за никъде.

С теб съм Dimitar 10x. :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xaoc777 » 01 Яну 2005, 16:53

всичко което казвате си е така.
аз тази година платих обаче по-малка Го от миналата - Миналата ми беше 74 лева, тази година 100, но с 30 кинта бензин, който вече сипах...
Излиза че съм дал 70 лева за ГО, а безнин така или иначе трябва да си сипвам... :)
Да видиме как ще е догодина. :mhihi: :mhihi:
Изображение

Предишна

Назад към Основен Форум