Въпрос относно джанти и гуми ?
Модератор: Общи модератори
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос относно джанти и гуми ?
Интересува ме , в джанта 8.5х18 кои е минималния размер гума който може да влезне ?
- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
Re: Въпрос относно джанти и гуми ?
Дани^^ написа:Интересува ме , в джанта 8.5х18 кои е минималния размер гума който може да влезне ?
225 (мое мнение)Нека по-компетентните да споделят!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Еми бате простата сметка показва 8,5*2,54=21,59. Демек 215 ама ако е толкова колегата е прав за джантата, тъй че ако е този размер гледай да е с по-голям борд гумата. 

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
Бе аз съм чел, че за да нямаш проблеми с гумата, ширината и трябва да е най малко с 30 мм по-голяма от ширината на джантата, тъй като ширината на гумата се мери на най-широката и част, а не е ширината на ръба, който се хваща за джантата.
Освен това мисля, че един инч е 2.52 см, а не 2.54 (не, че е голяма разликата де)
Значи (8.5 * 2.52) + 3 = 24.42 см.
Т.е. минималният размер гума за тази джанта трябва да е 245.
Пак казвам, че това инфо съм го чел по разни сайтове за гуми като gumi.bg и друго подобни и не съм сигурен доколко е вярно.
Освен това мисля, че един инч е 2.52 см, а не 2.54 (не, че е голяма разликата де)
Значи (8.5 * 2.52) + 3 = 24.42 см.
Т.е. минималният размер гума за тази джанта трябва да е 245.
Пак казвам, че това инфо съм го чел по разни сайтове за гуми като gumi.bg и друго подобни и не съм сигурен доколко е вярно.
- Archangel
- старши ентусиаст
-
- Кара: N42B20 с ръкавици
- Мечтае да кара: Spitfire
Ми на Е46 примерно 18-ките са с различна широчина за преден и заден мост, защото иначе биха опирали.
Та сега се чудя и аз какви гуми да слагам - джантите са следните -
8JX18 ET:47
81/2JX18 ET:50
Второто не го разбирам много, задните трябва да са, обаче обяснение на това 81?
И какви гуми да слагам?
И какви гуми да слагам?
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
- someone
-
Абе, имаше една подобна тема наскоро, за това каква възможно най-тясна гума може да се сложи на джанта 9 инча...за мен поне гумите и ходовата част като цяло, заедно със спирачките са главен фактор за безопасно шофиране и подобен бъзик със собствената ми безопасност а и с тази на всички около мен просто не си струва. Ако не ми достигат парите за по-широки гуми, които да пасват на ширината на джантата, по-скоро бих продал джантите и бих си купил по-тесни. Знам много добре, че по принцип всеки сам си решава тези неща, но никой не е сам на пътя. Не ме притеснява, това, че някой ще си прецака джантата, притеснява ме това, че като му се случи може да се движи със 180 срещу мен.
В случая цената не я гледам особено.Идеята е с окачването и гумата като е възможно най тясна да се получава едно разминаване с калника.
Идеята е нещо такова да се получи :
http://store.picbg.net/pubpic/C0/06/139 ... 99c006.jpg
- someone
-
Дани^^ написа:В случая цената не я гледам особено.Идеята е с окачването и гумата като е възможно най тясна да се получава едно разминаване с калника.
Ами честно казано, точно за този резултат говорех. Повечето хора го правят заради безпаричие, ти би го направил за да ти изглежда по определен начин колата, но това не променя факта, че гумата ти идва по-тясна от джантата...с всички вероятни последствия то това...
Предполагам знаеш, че при такава разлика между гума и джанта има случаи в които гумата просто пада от джантата.
- cucko
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530d touring
Re: Въпрос относно джанти и гуми ?
Дани^^ написа:Интересува ме , в джанта 8.5х18 кои е минималния размер гума който може да влезне ?
Колега гледам караш Мерцедес-Бенз- и ние просто можем да ти кажем че 245 гума е нормално да пасне на 8 1/2J джанта!
Archangel написа:Ми на Е46 примерно 18-ките са с различна широчина за преден и заден мост, защото иначе биха опирали.
И какви гуми да слагам?
А ти си със много вътрешни джанти!Отпред 8JX18 ET:47 и отзад 81/2JX18 ET:50
Обаче нали джанти от е46 стават на е36...и обратно!
Така да направим една сметка....при моите джанти и гуми на е36 как стоят!
И четирите ми джанти са 8JX17 и ЕТ 35(най-минималното ЕТ за е36) Марка Борбет(виж галерията)!
Гумите ми са с размер 225/45/17 Континентал спорт контакт 2 91Y
Тази джанти и гуми без проблем ще станат и на е46,обаче при мен окачването е регулируемо FK(виж галерията-общо взето само предните се регулират)следва, че окачването е регулирано на средно положение което означава че е смъкнато с около 45-50(при което в каталога пише че се регулират от 40 мм. до 65 мм. от стандартното окачване,а отзад нямат регулиране и е смъкнато на най-ниското според пружината която върви комплект (15-25 мм.-не знам точно колко е)
Следния ми проблем при мен е както съм с джанти които са най-външно отнесени(според ЕТ-то) и гуми 225/45/17 на място когато съм и въртя волана докрай много малко опира гумата от вътрешната страна в подкалника(да речем завия в крайна лява страна-от вътрешната страна на дясната гума много леко опира а ако отпусна волана което не е хубаво да се завива така до край нямам никакъв проблем,а на дясната гума леко в калника-това става само при дупки и големи неравности но нали аз се старая при такава настилка да съм в средно положение).За предните друг проблем нямам!
А на задните външната страна на гумата все още не съм забелязал но когато бях със стандартното окачване и седнат 2-ма отзад гумата опираше в калника само при остри завои,а със сегашното още не съм пробвал но според мен по-малко се свива пружината и няма да има кой знае какъв проблем!
Това беше от мен описаното!Макар че на тези джанти идеално ще паснат и 235 гума но на е36 с ЕТ-35 ще има опиране...затова ще трябват поне джанти с ЕТ-38 но отпред не трябва да се превишават 225/45/17.....
При мен с това окачване за отпред с бирените капачки и гуми 205/60/15 не става защото гумата опира пък в гайките на окачването!(Предполагам с 195/60/15 няма да имам опиране)Защото самите бирени джанти е с ЕТ-47 и 15' което клони по-вътрешна джанта!
Така че някой с е46 трябва да опише подобния начин как ще стои колата с 8JX18 ET:47 отпред и 81/2JX18 ET:50 отзад така също да даде минимални и максимални размери на гуми специално за този модел джанти които да се монтират на е46,докато според мен този размер джанти за е36 трябва да обуе гуми с размер 225/40/18-отпред и 235/40/18-отзад за да няма проблем иначе препоръчвам отзад да са 245/40/18!
Успех и надявам се да съм бил полезен!

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Дани^^ написа:...Идеята е нещо такова да се получи :...
A пробва ли да смачкаш веждата на калника от вътрешната страна, където е подгъната ламарината, или направо да я изрежеш? Така няма да има нужда да слагаш тънки гумета, да губиш устойчивост и да хапеш джанти по тротоарите (дупките).

24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2