Турбината ми пренадува???

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 520d LCI
Мечтае да кара: Самолет

Турбината ми пренадува???

Мнение от brabusbg » 05 Дек 2008, 18:24

Имам проблема който имат почти всички с 320d 1999г. 136к.с. - загуба на мощност след 2500 оборота.
Закарах я в сервиза и ми казаха че не било нито дебитомер, нито ел.клапана. Турбината пренадувала и изключвала - само че не могат да разберат от какво го прави това все още.
А преди месец като ми я гледаха ми казаха че турбината била в много добро състояние.

Някой може ли да каже дали е възможно да е така и от какво може да е ако е??

Или трябва да отида и на друг сервиз да видя какво ще ми кажат?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kasabov » 05 Дек 2008, 19:17

според мен е от ел.клапана. Ако не от него , е от уестгейта. Мисля, че въпросът е елементарен. Няма от какво да е щом пренадува.

Смени сервиза със сигурност. А и щом това не се сещат, според мен не може да им се вярва и на мнението им, че пренадува. А ако не пренадува проблемът е в клапана и дебитомера, както при останалите колеги.

ентусиаст
Аватар

Мнение от plamen_hh » 05 Дек 2008, 20:51

Каде го видяхте само този уестгейт неразбрах :mhihi:
Някой сменял ли е датчика за налягането в колекторите :?:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brabusbg » 05 Дек 2008, 21:28

plamen_hh написа:Каде го видяхте само този уестгейт неразбрах :mhihi:

Не - от както си е моя не е сменен (макар да не знам какво е това) но със сигурност това не е сменяно.
Ей сега преди малко ми казва че при че при 1600 оборота толкова надувала колко би трябвало да е при около 3000 оборота.
А както казах преди два месеца (до преди около 3000км) двама майстори са ми я гледали и ми казаха че турбината е перфектна.

Това което забравих да спомена е че въпросният майстор ми каза че ще ми махне преди около месец катализатора и леко щяло да започне да вие през аспуха.
И сега виенето се чува осезателно. и той ми казва това е турбината - заминава!

Аватар
Кара: E30 318hi ---> E30 328ihA
Детайли за колата: Бърз, здрав и безумно чист , това е моят автомобил :) Съвсем скоро M52B28 inside :DD

Мнение от V-max » 05 Дек 2008, 23:00

plamen_hh написа:Каде го видяхте само този уестгейт неразбрах :mhihi:

уестгейт = променливата геометрия ;)

Забиването е от клапана най-вероятно , а защо да не е и дебитомера ... Те "майсторите"чакат да изгори и да даде грешка , ама това става доста по-натам в употребата ... :confused: Ако искаш проблема да се реши трябва да провериш няколко неща наведнъж - ел клапана (проба с друг) , дебитомера (пак може да се пробва с друг) , сваляне на турбото и почистване на геометрията , смяна на актуатора на променливата геометрия , махане (смяна) на катализаторите преди всичко . В тази последователност ще е най-добре да имаш някоя изправна 320д за пробите ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brabusbg » 06 Дек 2008, 4:25

V-max написа:махане (смяна) на катализаторите преди всичко . В тази последователност ще е най-добре да имаш някоя изправна 320д за пробите ;)

След махането на катализатора именно започна да вие - ако трябва да бъда честен даже вече започвам да се чудя дали не ми е сменено турбото с неое умряло - колкото и грубо да звучи :(

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 06 Дек 2008, 9:00

и аз залагам на ел.клапана- смени го!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brabusbg » 06 Дек 2008, 11:27

A това виене от къде се получава - а доколото така като се заслушам май го чувам само през ауспуха??

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '08 535d
Мечтае да кара: F10 M550d

Мнение от bojky » 06 Дек 2008, 12:39

Колега V-max колко струва тази цялата процедура която си описал по горе...да знам 4е и моята май е за тези неща...

Назад към E46