Липсата на автозастраховка - престъпление(заглавие dir.bg)

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Липсата на автозастраховка - престъпление(заглавие dir.bg)

Мнение от Vasilen » 21 Дек 2004, 16:04

http://novini.dir.bg/LISTS/DIRBG_banks_1news/news_504756.php
E немам думи еееееееее на тия ще им се напукат петите от зор да ни вкарат в пандиза ако не платим скапаната ГО :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
May the BMW force be with you!

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 21 Дек 2004, 16:05

ДА ГО ДУХАТ
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Дек 2004, 16:49

във всяка цивилизована държава ако те хванат да караш без застраховка- обикновено се седи във затвора докато си платиш глобите (огромни) и не си направиш застраховка (трудно защото застрахователите знаят че си проблемен).

застраховката е за доброто на хората- представи си че смелиш някои сериозен автомобил- как ша го плащаш? (ако се абстрахираме от другите проблеми които ще имаш)...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 21 Дек 2004, 16:50

да ама в цивилизованите плащат при инцидент,а тука
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Дек 2004, 16:52

да. разбирам. така е... но е важното е да има механизъм.. веднаж на място- въпрос на време е да тръгне.

най-болезненото е когато механизмите са на място, но все още не вървят. и това важи за абсолютно всичко. бг във момента е във такова положение. което обаче е много по-добре от това да няма изобщо механизми.

та така...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Доктор на БМВ науките
Аватар

Мнение от Vasilen » 21 Дек 2004, 17:05

Ми хубуу, а сългасуване със обстоятелствата няма ли да има?
Гражданската отговорност по някои думи "плавно" поскъпвала тази година 200 догодина 300 и по натам до към 400-500 за среден клас кола, застрахователите твърдят в статията че не е непосилно плащането на подобна застраховка което вече е нахално!
Искат да утвърдят бизнеса си с помоща на съда и полицията да увеличат печалбите си (как имаха печалба като беше ГО 50-100 лв) със средствата на институции на които реално аз и всички останали плащаме, тоест ние плащаме на институциите които да прокарат на застрахователите бизнеса и да вземат още пари от нас и то прекалено много!
В един момент ГО ще се изравни със каското(за определени коли) въпреки че риска е по-малък, но никой не отчита факта(както е в така наречените бели държави) че аз нямам ПТП от 10 години :?:
Хубаво има рискови шофьори, ама аз ще плащам толкова колкото някой дивак дето млати колата наляво-надясно :evil:
И на фона на това ще искат да криминализират неплащането на ГО при условие че противазаконното отнемане на МПС не е криминално престъпление ... ами ядосвам се :evil:
alx не мисля че си 100% прав някъде към 50% си ;)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Дек 2004, 17:14

50% ми стигат... останалите ша ги доработваме във движение - това е и идеята.

а проблема със колите е по-общ (както сам се досещаш). някои неща във родината все още са по-евтини от колкото във западна европа, но колите не са едно от тях. от там и всички разходи по тях са "европейски". от там и го-то ще стане $500 на година - както си е във останалата европа. защото загубите като се случат струват толкова колкото и на запад. та така- едното повлича другото. проблема е във неплатежоспособноста на българина- ма това е съвсем друга тема... имаме си политици - те да я мислят :)

а това за което говориш - застраховане според риска на шофьора - изисква инфраструктура която още не е на място. но- работи се по въпроса :idea: точките на талона ти ще са обратно пропорционални на застраховката ти- го във по-малка степен и каско във по-голяма. като ти вземат 3 точки и ще ти скочи 200 лева застраховката за 2 години- примерно. иде- не го мисли ... тогава нещата ще се нормализират...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Доктор на БМВ науките
Аватар

Мнение от Vasilen » 21 Дек 2004, 17:24

alx написа: ...проблема е във неплатежоспособноста на българина- ма това е съвсем друга тема... имаме си политици - те да я мислят :)
а бе мислиме си я ние че ако оставим на политиците гладни ша умпрем,
alx написа: а това за което говориш - застраховане според риска на шофьора - изисква инфраструктура която още не е на място. но- работи се по въпроса :idea: точките на талона ти ще са обратно пропорционални на застраховката ти- го във по-малка степен и каско във по-голяма. като ти вземат 3 точки и ще ти скочи 200 лева застраховката за 2 години- примерно. иде- не го мисли ... тогава нещата ще се нормализират...
инфраструктурата е няколко закона и въвеждането им, застрахователите са готови и със софтуера и със оценката на рисковете, но въвеждането ще редуцира приходите им :idea: за това колокото по късно толкоз по добре :evil:
Ще дойде алх убеден съм виждам го че идва, за това седя тук и с топ не могат да ме мръднат, но се вбесявам от популизма и опита да се манипулира общественото мнение ... макар че като се замисля в "белите" държави е по същия начин, а ние още не сме готови за стадото :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ....

Мнение от netsurfer_bg » 21 Дек 2004, 17:58

онзи ден в някой от вестниците пишеше, че тази година застрахователите са имали приход от ГО - над 150 млн. лева, а са изплатили щети за около 50 млн лева. А за следващата предвиждат приходи от над 200 млн. лева, при положение, че изплатените щети едва ли ще се овеличат, защото сумите по щетите няма да се променят
BMW 318is E30 / BMW 318ci m54b25 кабрио :) / BMW е90 318d
ех '06 AUDI A8 4.2 ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 21 Дек 2004, 18:46

alx написа: ...защото загубите като се случат струват толкова колкото и на запад. та така- едното повлича другото. проблема е във неплатежоспособноста на българина...

Проблема е, че реалната стойност на ГО-то е около 35 лв. в зависимост от щетите, които се плащат (това е по статистиката за миналата година). Защо ми е да имам ГО което покрива 400 000 лв. материални щети - като няма такива коли в България, които да смажа с моята. Защо трябва да покрива примерно 200 000 лв. неимуществени щети, след като обещетенията, които се присъждат при смърт са между 15 000 и 30 000 лв.
Знаеш ли - тоя лаф, че всичко трябва да струва колкото на запад (без заплатите естествено) нещо взе да се поизтърква вече. Защо аз трябва да плащам тока по 18 ст. /кВч щото толкова бил в Европа, а НЕК да го продава на Турция по 3 цента/кВч. Това беше само един пример - незнам дали е правилен или не, но тия приказки със сравнението на запад са пълни глупости, защото тук никой не ти предлага качеството на услугите и стоките, които са на същата цена дето била на запад. Плюс това нали уж пазара е свободен - какви са тогава тия налагания на цени.
A иначе съм съгласен, че ГО-то трябва да е задължително и да зависи от шафиатора, но съм съгласен и че трябва да плащат при щета, щото сега ако нямаш каско си за никъде.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Дек 2004, 19:30

да. вярно е че качеството не е на ниво- и още много време няма и да бъде. но както казах- важно е да се полагат механизмите на мястото. във един момент ще тръгнат. уви, разбира се че докато тръгнат ще е за сметка на потребителя. никои не се опитва и да ти каже че няма да си ти, аз, тя и той които ще страдат от това.

а че застрахователния бизнес е доходоносен- за това 2 мнения няма. но мисълта ми беше че вътрешния пазара се сверява със западния защото просто няма друг начин- България не е кораб откъснат от света. цените са такива каквито потребилите могат да носят. на това му се казва капитализъм ;)

а за застраховките- не забравяй че има много хора със много скъпи коли които като ги удариш няма да отидат при "кольо от махалата" а ще отидат във ауторизирания сервиз и ще друснат сметката на застрахователя да я плаща. не знам дали си виждал такава сметка, но аз съм виждал доста и може свят да ти се завие. и не е задължително да удариш кола- може да се препречиш на някои тир и като се обърне да си вътре половин милион загуби...

така че.. не ги защитавам- да, ударили са го на печелбарство (затова и са във този бизнес), но нещата не винаги са такива каквито изглеждат отдалече...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 21 Дек 2004, 20:12

alx написа:...........
а за застраховките- не забравяй че има много хора със много скъпи коли които като ги удариш няма да отидат при "кольо от махалата" а ще отидат във ауторизирания сервиз и ще друснат сметката на застрахователя да я плаща. не знам дали си виждал такава сметка, но аз съм виждал доста и може свят да ти се завие. и не е задължително да удариш кола- може да се препречиш на някои тир и като се обърне да си вътре половин милион загуби...

Да ти кажа тука си в грешка, Застрахвателят /по ГО/ прави оглед и после оценка на щетите. А дори и да идеш при твоя застраховател/по Каско/ (а той после да пусне регрес) пак няма да е толкова страшно. Защото гарван гарвану око не вади, т.е. нали после прекарания застраховател ще му пусне такава щета, че да си върне загубата, че и отгоре. И за да не става така ЗК-тата не си нанасят удари под кръста. Пък и да ти кажа, ако тоталирам една кола за 400 000 лева ще ми е все тая дали съм имал или не гражданска. Само ще ми едно хубаво, едно леко на душата и ще слушам едни готини :angel:-ски песни.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xaoc777 » 30 Дек 2004, 2:41

отишъл обикновеният човек при министъра и той му казал: ще увеличиме тока, хляба, парното, данъците и водата. И обикновеният човек казал: е толкова много работи ще увеличите, няма ли да намалите нещо? Да, казал министърът - ще намалиме заплатите.
от там нататък - no comment....
Изображение

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 30 Дек 2004, 13:47

интересно е да гледам тази дискусия :mhihi:

защото същата се водеше преди време и в Полша и в Словакия ... пък може и в други страни да се е водела ...
успокойте се ... тези промени ще ги направят независимо кои управляващи и независимо кога ... просто ще бъдат направени.
Но виждам, че не знаете повечето предимства и недостатъци на новата система.
Най-важното е:
който не прави катастрофи - ще плаща най-малко!
който се окаже в катастрофа и е невинен - ще си получи парите изцяло и коректно!
който иска да пътува из света - няма да бере страх от катастрофи в чужбина, защото старите Зелени Карти не покриваха изцяло риска!
Караш само на село или имаш гараж - плащаш малко.
и т.н.

Като извод - по новата система ще плашате толкова колкото ви е риска. Катастрофите от типа "не ми пука" ще намалеят, защото всеки ще внимава, иначе ще плаща голяма ГО. И не най накрая ... сега ви се струва нелоялно, че вдигат сумата по ГО, но все трябва да се почне от някъде ... със сигурност ако сте лоялни шофьори ще плащате от другата година по-малко от другия до вас на ЕКО-то! :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 30 Дек 2004, 14:59

Сигурно е така както го казваш и съм напълно съгласен с теб, че така трябва да бъде. Но въпроса тук не е само колко струва ГО-то, а и как се определя (макар, че и колко струва е важно, защото примерно дори аз или друг или трети да можем да си позволим такава сума, то 70% от хората - немогат, и когато се определят едни такива цени все пак трябва да се има предвид и стандарта на живот). Я ми кажи на теб как ти изчисляват застраховката - и според това какъв шофьор си и според кубиците на колата ли. Защото една такава смесена система е пълна безмислица според мен. Неможе хем да зависи от колата, хем да зависи от мен. Както не може аз да плащам 92 лв. защото колата ми е 1.8 л., но е 115 коня, а колегата с дизела 1.9 л. дето е 75 коня да плаща 135 лв. щото видете ли той е повече кубици и задължително трябва да е по-опасен на пътя от мен. Лесно ви е на вас дето живеете на запад да казвате, че така е правилно (в което няма никъкво съмнение), само че въобще не отчитате факта, че тук в БГ нещата са "малко" извратени и всичко (или почти всичко) се прави с цел другаря еди кой си да направи пачка щото е наш човек, а пък нали в момента ние сме си на власт и можем да си правим каквото си искаме и после да обясняваме на заблудените овце, че видете ли - така го изисква ЕС, към който всички сме се запътили и където всичко което се прави по някакъв начин е най-правилното. Да, ама не - както беше казал един пич, защото никой не обяснява на овцете точно как се правят и как са уредени нещата в белите държави. Затова бъдете малко по-коректни в изказванията си и не се опитвайте всеки път когато имате възможност да ни наливате акъл в главите, защото ние може да вадим картофите с бомби и да ядем доматите с колците, ама не сме чак толкова прости и залюхани, колкото изглеждаме.

Следваща

Назад към Основен Форум