"Административнонаказателна отговорност"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

"Административнонаказателна отговорност"

Мнение от mangini » 27 Ное 2008, 15:53

Така е озаглавена глава 7 от закона за движение по пътищата, в която пише следното нещо:

Чл. 182. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водач, който превиши разрешената
максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч - с глоба 10 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч - с глоба 30 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 150 лв. и един месец лишаване от
право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване над 41 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право да
управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 250 лв. и три месеца лишаване от право да
управлява моторно превозно средство.
(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва,
както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч - с глоба 10 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч - с глоба 30 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 50 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 100 лв. и един месец лишаване от
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч - с глоба 150 лв. и два месеца лишаване от
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 200 лв. и 3 месеца лишаване от право да
управлява моторно превозно средство.

До тук нищо ново. Интересното е в следващия член от закона:

Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба
10 лв. водач, който:
1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.,
в сила от 01.01.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) не носи определените документи
- свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на
управляваното моторно превозно средство;

Т.е., карам без никакви документи и плащам глоба от 10лв??

Но има и друг текст в закона относно книжките:

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба
от 100 до 300 лв.:
1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право
по съдебен или административен ред;
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното
свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;

Интересно ми е, ако някой са го спирали и е нямал документи в него, какви са били последствията? На един познат ще му се наложи да покара 2 месеца без книжка, затова се интересувам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 27 Ное 2008, 16:12

10 лв. ако нямаш други текущи нарушения и просто си си забравил книжката.
Ак осе обадят обаче и книжката ти е отнета или талона ти е в КАТ, хич няма да е 10 лв. 10 лв ако всичко ти е редовно и на тръгване си го забравил на масата във вас.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Мечтата карах. Сега е ред на ГТ
Мечтае да кара: F10

Мнение от R_Lakov » 27 Ное 2008, 16:16

Ами ако те хванат с голямо превишение на скороста, и си за солена глоба, какво става ако кажеш че не си носиш или си изгубил талона.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E36 320 Coupe

Мнение от Totogada » 27 Ное 2008, 16:23

radoslav_lakov написа:Ами ако те хванат с голямо превишение на скороста, и си за солена глоба, какво става ако кажеш че не си носиш или си изгубил талона.

Ами съставят ти акт за нарушение.Също пишат,че не представяш талон към свиделството за управление на МПС.
Мисля,че дори и да не ти вземат талона те практически ти праскат глобата и ти отнемат точките след като излезе постановлението с глобата определена от начилника .Ако не са точно така работите нека някой да ме поправи :roll:
Изображение
R.I.P. Champion 1968 – 2007 Colin McRae

Дружба Дринк Тийм
Аватар
Кара: Само на БИРА !

Мнение от dizle » 27 Ное 2008, 17:28

radoslav_lakov написа:Ами ако те хванат с голямо превишение на скороста, и си за солена глоба, какво става ако кажеш че не си носиш или си изгубил талона.

получаваш си 2та акта ;)
ИзображениеИзображение

Слабите се стремят към порядъка, силните владеят xаоса! Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 27 Ное 2008, 17:59

да но реално всички документи са си в теб и няма нужда да ходиш в кат и ако задържиш 2г без нарушения излизаш чист от ситоацията
ще си позволя да цитирам колегата ///petr
Цитат:
Съгласно чл. 82. ал. 1 от ЗАНН административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
- две години, когато наложеното наказание е глоба;
- шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
- три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания гражданин за изпълнение на наказанието. Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:
- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;
- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;
- поканата за доброволно плащане/изпълнение;
- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.
След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Re: "Административнонаказателна отговорност"

Мнение от Vlados » 27 Ное 2008, 20:56

mangini написа:......................
.....................

Ти сериозно ли го питаш това или пробвай кой спи пред компютъра? :shock:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 316

Мнение от dopestar » 27 Ное 2008, 21:06

а ако ти вземат книжката с 0.66 промила колко време би било лишението и какви пари би струвало, ако сте чули факти де
:)

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 27 Ное 2008, 21:36

dopestar написа:а ако ти вземат книжката с 0.66 промила колко време би било лишението и какви пари би струвало, ако сте чули факти де

Закон за движение по пътищата написа:Чл. 174. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 1 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух, а водач, придобил правоспособност за управление на моторни превозни средства от две години, и водач на моторно превозно средство за обществен превоз на хора и опасни товари - с лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 2 до 12 месеца и глоба от 300 до 600 лв.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.

Това са фактите и тях ги пише, чуването на приказки е друго...
Изображение

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 27 Ное 2008, 22:58

Начи да ви кажа сега кво става
Ако ви вземат книжката и продължите да си карате без нея,като ви спрат почвате да се правите на луди,ровите в портмонето,уж я търсите..подавате личната карта и казвате,че сте я забравили в къщи/офиса/другата кола или квото ви хрумне...усъмняват се във вас дали изобщо имате такава и правят справка по радиостанцията и отсреща се чува "лицето има валидна шофьорска книжка"
Тази фатка вече 1 година минава ;)
Който и да реши да ми спори и т.н. в най-лошия случай се разминавате с акт на стойност 10лв ;)
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 27 Ное 2008, 23:08

Марто е прав, случвало ми се е веднъж на мен и веднъж на човек, който дори няма книжка. Не го провериха по радиостанциите. Аз спях в моята кола на дясната седалка по пътя. Полицая просто ме попита дали съм в състояние да карам и ни пожела приятен път. (не бях пиян, бях уморен и недоспал)

Втория път на мен ми се случи... имах само лична карта и документите на колата... пак ме пуснаха без нищо. Върнах се до офиса да си взема нещата и втория път като минавах край тях, дори не ме спряха.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 28 Ное 2008, 14:51

Vlados написа:
mangini написа:......................
.....................

Ти сериозно ли го питаш това или пробвай кой спи пред компютъра? :shock:

Да, серизно питам ;)

///МарТо написа:Начи да ви кажа сега кво става
Ако ви вземат книжката и продължите да си карате без нея,като ви спрат почвате да се правите на луди,ровите в портмонето,уж я търсите..подавате личната карта и казвате,че сте я забравили в къщи/офиса/другата кола или квото ви хрумне...усъмняват се във вас дали изобщо имате такава и правят справка по радиостанцията и отсреща се чува "лицето има валидна шофьорска книжка"
Тази фатка вече 1 година минава Wink
Който и да реши да ми спори и т.н. в най-лошия случай се разминавате с акт на стойност 10лв Wink

Дружба Дринк Тийм
Аватар
Кара: Само на БИРА !

Мнение от dizle » 28 Ное 2008, 20:44

mangini написа:........

прочети по-внимателно няколко мнения по-нагоре......
ИзображениеИзображение

Слабите се стремят към порядъка, силните владеят xаоса! Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 316

Мнение от dopestar » 28 Ное 2008, 23:04

2 много важни въпроса който не се дооточняват с копиране на ЗДП

По 1вия, взимат ми книжката за концентрация показана от дрегер 0.6, да речем минимални наказания, НО не ми е за 1ви път, НО от предния път са минали 5 години, какво ме чака според вас

По 2ия, карам само с личната карта, спират ме правя се на луд все едно съм я забравил, но те решават да проверят по радйостанцията и кво ще отвърнат от там, че имам книжка или че имам но ми е отнета за алкохол.

Благодаря ви предварително

ПС

А като е минало 1 седмица от както са ми я взели дали ми е излязло наказателно постановление и има ли варянт да го пратят по пощата или трябва да отида от гишето да си го взема
:)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от HA_PEMOHT » 29 Ное 2008, 0:18

dopestar написа:а ако ти вземат книжката с 0.66 промила колко време би било лишението и какви пари би струвало, ако сте чули факти де

1 месец ако ти е първо нарушение, от 3 до 6 месеца ако е рецидив
Един крайно ограничен и отчайващо глупав бездарник с отрицателен коефицент на интелигентност, както си джитка из интернет, започва да чете това.....

Синтаксис от ергативен тип, в който пециенсът е в субектна позиция, а агенсът - в ергативна

Какво е П.У.Т.К.А ?
Това е Пункт за Управление и Тактическа Координация на Авиацията

Следваща

Назад към Извън Темата