Старо vs Ново строителство

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ново vs старо

старото
61
45%
новото
59
43%
панела
17
12%

Общо гласове : 137
ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 19 Ное 2008, 23:33

Може и така да е, щом казваш :)

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 19 Ное 2008, 23:37

Съотношението цена - качество определено липсва. На бул. България искахме да купиме един магазин 100 кв.м ново строителство...."ало..така и така колко е кв.м?"..."6000 евро"...баси от злато ли е правен този блок бе :shock: Вярно, че е на доста стратегическо и удобно място, ама чак дотолкова да се изнасят....за 6000евро/кв.м ще си купя 50 квадрата в центъра на Париж, и познайте къде ще предпочета??? :mhihi:
Дали ще си купиш ново/старо стоителство в "престижен" район или не....това няма особено голямо значение....каруцата с коня пак ще ти мине, циганите пак ще ти ровят в кофата отпред и така.
И че се претупва строенето е така....като се взимат Хасан..Мюмюн..Мустафа и т.н....и на мен да ми кажеш да мажа и аз ще мажа...па после стените що падали??!! :mhihi:
Вярно, че има фирми и фирми, но се вижда едно безразборие на строене и не може да ги настигнеш...може би ако искаш апартамента да ти е на ниво...трябва да търчиш след майсторите и да гледаш как върви.
Старото може да е здраво...не знам...въпреки че баба ми живее в панелка, не бих я предпочела пред 2 апартаменти, които имаме ново строителство.

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 20 Ное 2008, 0:46

DirtySouth написа:Аре на бас на по едно БМВ че дори не знае от къде му минават кабелите по апартамента ,а иначе бате мога да ти кажа че винаги предприемача си уставя апартамент или офис в зградата нормално е и аз бих го направил ,а иначе те техническите незнаят какво се случва по етажите ,а камоли предприемача ;) така че предполагам говориш глупости от незнание

Предлагам на вниманието ти една не много кратка лекция за гордостта и смирението :mhihi:

А иначе сериозно - пробвай малко по-полека. И с квалификациите си за хората на които отговаряш, и с басовете, на които си готов да се хванеш. Никой във форума не е длъжен да търпи арогантния ти тон.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 20 Ное 2008, 0:55

Нека и аз да изкажа едно мнение :) Като на първо време искам да кажа че гласувах за новото строителство... НО с едно НО....Главното изискване е политиката на фирмата която строи...Дали е фирма за бърз удър или фирма държаща да е на пазара и да предлага един висококачествен продукт който да радва не само сегашните му собственици но и другите...А по този начин да си привлече още повече клиенти... Виждал съм доста в последните години и едно нещо мога да кажа... Строителството днес ПО ПРИНЦИП трябва да е по добро от старото..Като започнем от инсталациите... Днес за парното примерно е приета системата с хоризонтални разводки не с некви милион щрангове вървят по сграда и носят огромни загуби по топлопреносната система...
Четох някви интересни коментари... Ми те бетонират при -10 градуса... Ами да колега ... Могат да бетонират и при -30 градуса... Няма проблеми...Има си добавки позволяващи да определяш всякакви качества на бетона...От консистенцията.. През периода на набиране на якост и стигнем до температурата... По тая логика дай да не бетонирами и при 40 градуса навън... Щото бетона пълзи и пука... Има си грижи за материала в ранна възраст... И ако не се спазват се получават издънки....
Другото смешно нещо е скалата на РИХТЕР!!! Айде спрете с тая скала че е смешно... По телевизията говорят за Рихтер и кой чул недочул и веднага... Разберете! Сградите в България се оразмеряват по скалата на Медведев-Шпонхоер-Кармик... Която е доста по показателна от тая на Рихтер...Последната показва само обема на разрушения и е 10 степенна а първата е 12 степенна и показва честота на хоризонталните и вертикалните трептения...
Другото което е ... Старото строителство не е и чувало за противоземетръсни линейни вертикални елементи... Или накратко казано земетръсни шайби.... Другото което е ... Вижте фундирането на старите сгради...В центъра на ул.Иван Асен 2 правих една сграда на калкан на стара... Ами просто изтръпнах като видях че на съседната сграда фундаментите са на 2.20м под земята... Ама нищо де сградата си седи... Потъвали новите сгради...Ами да ще потъват... Ще потъват следващите 1-2 години...Ама хората са казали...Довършителни работи се правят в сградата 1 година поне след грубия строеж...Ама кой ще иска да си загроби милионите и да чака година .... Никой...
Мухлясвали новите сгради... Ми ще мухлясват много ясно...Като нито скелета на сградата нито замазките нито мазилката е изсъхнала... Както и да е да не навлизаме в чак толкова подробности...
Старото строителство...За кое старо строителство говорим ? Има старо монолитно има и старо ППП... Сега някой ще пита какво е ППП...Пакетно повдигани плочи...Унас се е изпълнявало някъде около средата на 70те години до средата на 80те години... В САЩ е познато като Lift Slabs... А кажете ми сега при изпълнението на това строителство от къде сте сигурни след като са отпуснали плочата дали са направени добре заварките и са замонолитени правилно...Не сте нали ??? Ами ако чичо Колю с електрожена е бил пиян предната вечер и вижда четворно??? Тоя вид строителство е спрян не заради нещо друго ами щото е било трудно синхронизирането на хидравликите ... Иначе яко да се беше строило така...

Както и да е ...След дългата лекция... Мога да кажа какъв е краткия извод... Преди да си купите апартамент вземете някой колега да погледне какво е правено и как е правено...

Мога още дълго да обяснявам ама не ми се занимава честно казано... Нека всеки да си мисли какво си иска...

Успех...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 20 Ное 2008, 1:03

Евала на SaSo един да говори нещата както са ;) Иначе си прав колега на панелите им е лабава зглобката така е ! Но не мисля че само зарди това са спряни първо по бавно се строй така второ е много по скъпо ,а в днешно време всичо е пари ! Затова е най-добре ново стройтелство къща да имаш идея за кво става дума и да си следиш строежа ;)
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от SaSo » 20 Ное 2008, 1:11

DirtySouth написа:Евала на SaSo един да говори нещата както са ;) Иначе си прав колега на панелите им е лабава зглобката така е ! Но не мисля че само зарди това са спряни първо по бавно се строй така второ е много по скъпо ,а в днешно време всичо е пари ! Затова е най-добре ново стройтелство къща да имаш идея за кво става дума и да си следиш строежа ;)

ППП колега не са панели... ППП е строителство при което се вдига стълбищната клетка монилитно ( или по друг начин казано по алтернативния метод )... После всяка плоча се прави на земята и се налива...после се прави следващата като се разделя от предната най-често с найлон...И така ... След това се вдигат всички плочи като те се разделят с едни планки наречени гирлянди... Отдолу се редят другите вертикални елементи и се отпуска върху тях плочата .... Процеса се повтаря до горе като всеки път се остава най-долната плоча... Водач в случая е стълбищната/и клетка/и...А за панелното строителство... То също е доста издръжливо на земетръс заради възможността за поемане на преместванията... Но там съшо незнаеш как са правени заварките... Отделно с това... В много от случаите в градовете няма заводи за префабрикати... И се транспортират от далеч... Което води до микро пукнатини в елемента... А иначе бетона в Заводски изготвените манели е с доостаааа висока якост... не за нещо друго просто защото се правят заводски...Но е адски нерентабилно строителство... Отделно с това инсталациите трябва да се ревизират... Има огромен преразход на материал... И не толкова голямо пестене на труд... И така....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 20 Ное 2008, 1:14

Мен ми е интересно якоста на бетона от какво зависи от стареенето или от качеството на матеряла защото съм копал дупка за конзола в 30 панелка + и в зграда на 1 година в тая панелката се измъчих яко ,а в новата зграда ми е 10тиан минути работа
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от SaSo » 20 Ное 2008, 1:23

someone написа:
D3BEP написа:ПП. ЕПК не беха ли едропанелни кооперации, или едроплощен куфраж? Стоманобетон демек? Какви са тея тухли и хоросани? Туй ше да е някоя допълнително иззиждана стена от цигани - майстори...
Не го защитавам, но не ми стана ясно кво прави там такава стена...

Точно това е - дебел бетон навсякъде с изключение на фасадните и някои от преградните стени. Само дето съм чувал какво ли не тълкуване на тази абревиатура, като последно един строителен техник ми разясняваше, че било ЕдроПлощен Кофраж.

М/у другото, в Бургас малко след 89-та, срещу бившия магазин "Волга" построиха една сграда, на която дори и фасадните стени са и 40 см. стоманобетон. Това сигурно военните го водят на отчет за в случай на ядрена война да го ползват като щаб ;)

Ами правилно ти е казал човека... ЕДРОПОЛОЩЕН КОФРАЖ Е! И абривиатурата е ЕК... Тоест не значи че стените са по 40см.. А че формата в която се изливат вертикалните елементи е обикновенно метална рамка с метални ребра отзад и се сглабя лесно прихваща се със шпилки и скоби... Ползва се и днес... И то доста... По-заможните строителни фирми могат да си го позволят... Струва скъпо но се изплаща ако имаш доста обекти и се върти постоянно...Подлежи и на рециклиране... Произвеждат го известни фирми като Пери ( Мултифлекс ) , Хюнебек ( Манто ) , ДОКА ( не си спомням тяхната система как се казваше ), Алтрад ( Мостостал )....

Незнам ама в България след като взе да се сменя комунизма със фашизма :mhihi: куцо и сакато стана политик и взе да разбира от политика... Като почна строителството куцо и сакато стана строител и взе да разбира от строителство...Както са казали старите хора...Айде всяка жаба да си знае гьола... :evil: Аз що не давам акъл на доктора като отида да ме лекува... :evil:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от rever » 20 Ное 2008, 1:49

Много на сериозно го вземате бе хора, всеки има глава на раменете и си решава дали това, дали онова.
Първо някой хора дори не са запознати много добре, къртели стената и отслабвала конструкцията дрън дрън... :mhihi: :mhihi: Хора вие къртите стената не ШАЙБАТА. Щото на щайбата ще ви падне 15 пъти феса докато я изкъртите.
Кооперация или каквото ще да е със средни размери, не се прави толкова бавно! Една средна плоча се връзва за 3-4 дена! Оттам веднага леят бетона, на другия ден бетона е сух и почват да се насаждат колони и да се плетат шайби в рамките на 3-4 дена и това е готово! После куфражистите имат около 5-6 дена работа на сложат бандове мандове, хюнебеци, оттам се почва горната плоча и т.н.!! Отдолу бандовете стоят различно време в зависимост от дебелината на плочата, но средно около 20-30 дена, за да не се напука бетона!
Етажа се държи на колони и няколко шайби, предимно в края и в средата тук таме! После вече с какво ще се запълват стените на стаите, тухли ли ще е, какво ще е това въобще не влияе на устойчивостта на сградата!
Принципно 3-те стени на асансьорите са изцяло от шайби. Идете там да къртите. :mhihi: Нормално е да има хора дето си кажат, толкова пари за този апартамент пък той.. му се лющи мазилката. :lol: Само, че не мога да се съглася панелките, били по-здрави ? Кое им е по здраво ? Мазилката ли... :mhihi: Да не дава господ ама, при война или земетресение да не съм около панелен или вътре в него блок. :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 20 Ное 2008, 1:53

rever написа:Много на сериозно го вземате бе хора, всеки има глава на раменете и си решава дали това, дали онова.
Първо някой хора дори не са запознати много добре, къртели стената и отслабвала конструкцията дрън дрън... :mhihi: :mhihi: Хора вие къртите стената не ШАЙБАТА. Щото на щайбата ще ви падне 15 пъти феса докато я изкъртите.
Кооперация или каквото ще да е със средни размери, не се прави толкова бавно! Една средна плоча се връзва за 3-4 дена! Оттам веднага леят бетона, на другия ден бетона е сух и почват да се насаждат колони и да се плетат шайби в рамките на 3-4 дена и това е готово! После куфражистите имат около 5-6 дена работа на сложат бандове мандове, хюнебеци, оттам се почва горната плоча и т.н.!! Отдолу бандовете стоят различно време в зависимост от дебелината на плочата, но средно около 20-30 дена, за да не се напука бетона!
Етажа се държи на колони и няколко шайби, предимно в края и в средата тук таме! После вече с какво ще се запълват стените на стаите, тухли ли ще е, какво ще е това въобще не влияе на устойчивостта на сградата!
Принципно 3-те стени на асансьорите са изцяло от шайби. Идете там да къртите. :mhihi: Нормално е да има хора дето си кажат, толкова пари за този апартамент пък той.. му се лющи мазилката. :lol: Само, че не мога да се съглася панелките, били по-здрави ? Кое им е по здраво ? Мазилката ли... :mhihi: Да не дава господ ама, при война или земетресение да не съм около панелен или вътре в него блок. :)

дупката в плочата я правя точно за 15тина минути не е толко сложно

а иначе много хора тук си мислят че щом бавно се прави е качествено ... Ми не е така в лозенец една зграда я правиха 5 години веднъж минах отзад и видях че качват тухлите с макара .....
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от SaSo » 20 Ное 2008, 1:58

rever написа:Много на сериозно го вземате бе хора, всеки има глава на раменете и си решава дали това, дали онова.

Недей да говориш глупости...Че някои хора тука разбират от строителство и ще ти се смеят... ;)
Изображение

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 20 Ное 2008, 10:52

SaSo написа:Ами правилно ти е казал човека... ЕДРОПОЛОЩЕН КОФРАЖ Е! И абривиатурата е ЕК... Тоест не значи че стените са по 40см.. А че формата в която се изливат вертикалните елементи е обикновенно метална рамка с метални ребра отзад и се сглабя лесно прихваща се със шпилки и скоби... Ползва се и днес... И то доста... По-заможните строителни фирми могат да си го позволят... Струва скъпо но се изплаща ако имаш доста обекти и се върти постоянно...Подлежи и на рециклиране... Произвеждат го известни фирми като Пери ( Мултифлекс ) , Хюнебек ( Манто ) , ДОКА ( не си спомням тяхната система как се казваше ), Алтрад ( Мостостал )....

Незнам ама в България след като взе да се сменя комунизма със фашизма :mhihi: куцо и сакато стана политик и взе да разбира от политика... Като почна строителството куцо и сакато стана строител и взе да разбира от строителство...Както са казали старите хора...Айде всяка жаба да си знае гьола... :evil: Аз що не давам акъл на доктора като отида да ме лекува... :evil:

Не, не...тази сграда с дебелите бетонни стени в Бургас си я правиха с най-обикновени платна. Даже ако се мине сега оттам може да се види ръбовете на платната къде са били, щото така и не я измазаха отвън. Само някаква боя и хвърлиха. И това за тази сграда го разказах, не щото смятам, че е ЕК или ЕПК, а просто за да е весело във форума, щото много киселяшка стана тая тема.

Иначе мога да правя дупки с бормашината, да кова пирони и да човъркам по ел. инсталацията - това са ми уменията в строителството ;) Даже нямам идея кви са тези шайби, за които говорите и как е възможно стена на асансьорна шахта да бъде направена от шайби.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е 30

Мнение от t_andonov » 20 Ное 2008, 10:59

абе нали помните преди няколко години земетресението в турция колко много сгради ново строителство дадоха фира аз от тогава им нямам много вяра то е ясно че бързото строителство е некачествено и се спестяват материали абе общо взето със всичко е така като почнем от колите и стигнем до китайските боклуци

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 20 Ное 2008, 11:02

Тя не само че е киселяшка, ам иси спестих един коментар по Сасо, че трябва да се караме, а той не е виновен, само защитава простащината и бзотговорността в Българското(турско) строителство.

Сасо, бате, и вземи си оправи земетръсните скали, че се излагаш. Неправилно си ги написал и неправилно си ги степенувал - и двете, и явно не знаеш, че официалната скала в България е Рихтер, да не те питам за разлики между двете, че направо изби рибата.... Две скали са и имаш 5 грешки.

Мен лично ми е ясно какво прави човек от турски произход в строителна фирма(говори на турск ис азиатския персонал), само мога да кажа: визирайки разговора тук, това, което съм видял в няколко кооперации и апартамента аз турчин строител повече не ща да видя. Нито голяма, нито малка фирма, хем имам големи такива фирми, на които аз съм бил клиент и те са ми били клиенти...

Не съм нито с предразсъдъци, нито ги мразя, дори съм ги защитавал неведнъж, но за това, което съм видял и което чувам тука... Просто немам думи. Едно е дали са хора, друго е дали са строители.

PS. Правилно изписа колегата земетресението в Измит. Само ще напомня, че по официални данни от около 60 000 жертви повечето се счита, че са паднали жертва на "качественото строителство" в турската столица и курортите.
Което се пресели и при нас.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 20 Ное 2008, 11:11

Аз го прочетох коментара :mhihi:

ПредишнаСледваща