Честито на застрахованите в УНИКА ... и Дженерали

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Честито на застрахованите в УНИКА ... и Дженерали

Мнение от tankishev » 13 Ное 2008, 11:06

Наскоро ако някой ме попиташе къде да си застрахова колата щях да отговоря Булинс или ДЗИ - стабилни компании, от които съм доволен вече над 4 години.
От скоро обаче имам и още един аргумент - застрахователи .... за да бъда по-ясен погледнете какво правят другите така наречени "застрахователни компании" Дженерали и УНИКА

Брокери: "Уника" прекратява предсрочно застраховки "Каско"
INSURANCE.BG

запиши отпечатай изпрати на приятел

Пол Мориц: Това е допустима практика. Докато пазарът не приеме практиката на франшиза, "Уника" ще трябва да търси други решения, за да поддържа портфейла си печеливш и да защитава интересите на клиентите си

Eдна от най-големите застрахователни компании у нас - „Уника“, прекратява предсрочно застраховки „Каско“, алармираха пред варненския вестник "Народно дело" застрахователни брокери. По техните думи, договорите се спирали, когато щетите по МПС-то надвишат платената премия. Това нарушава основните принципи на застрахователната дейност, алармираха те и изразиха опасения, че клиентите ще се отдръпнат от услугите им, защото ще се почувстват подведени. "Например, ако сте платили 1000 лева премия, а покриването на щетата ви е на стойност 1100 лева, ще ви я изплатят, но веднага след това прекратяват застраховката", разказа адвокат Явор Якимов, който възнамерява да заведе дело срещу компанията от името на неколцина свои клиенти с такъв проблем. Според него така се нарушава Кодексът на застраховането. Все пак в договорите пише, че срокът на застрахователната полица е 1 година и би трябвало да се покриват всички щети, станали през целия период, посочи юристът. Става въпрос за вътрешни разпоредби на "Уника", които са влезли в сила преди дни, обясниха застрахователи.
Специално за Иншурънс БГ Паул Мориц, главен изпълнителен директор на застрахователна компания "Уника" АД и "Уника Живот" АД, коментира:
"Направихме анализ на нашите каско полици, тъй като финансовите резултати от каско бизнеса не бяха задоволителни за нас. Бихме искали да подчертаем, че основен принцип в застраховането e група клиенти да споделя риска заедно, което ние наричаме „колективна съдба”. Ако и когато някой от тази група клиенти наруши баланса на групата повече от останалите, ние трябва да предприемем мерки, за да защитим другите членове на колектива. Затова започнахме прекратяване на онези договори, в които тежестта на щетите нахвърля значително границите на средното равнище за групата. Тези мерки ни позволяват да поддържаме качеството на обслужване и нивото на цените на пазара, така както сме правили и досега. Не смятаме, че това ще застраши нашата доказана репутация на пазара, напротив, смятаме, че тези наши действия показват, че ние работим професионално и надеждно, тъй като "Уника" има дългосрочни намерения за българския пазар.

Ние не нарушаваме условията на застрахователния договор, нито тези на Кодекса за застраховане, тъй като автомобилният и имущественият бизнес следват различни и много критерии, които трябва да се имат предвид, за разлика от животозастраховането. Ние следваме нашия международен опит и ноу-хау, бидейки член на една от водещите застрахователни групи в Европа.

Мога да Ви предоставя информация за тази практика, не само в Австрия и Западна Европа, където "Уника"е водещ застраховател, но и в страните на присъствие на "Уника" в този регион, като Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия. Навсякъде прекратяването на "Каско" договори в случай на дял на загубите над определен процент в рамките на срока на застрахователния договор, е допустима практика.

Ето и няколко конкретни примера:

Чехия и Словакия: след две щети и коефициент на загубите над 75% следва прекратяване на застрахователния договор, без право той да бъде продължен. Франшизът (самоучастие на застрахования в щетата) е включен преди повече от 5 години и от 2005 година действа сегментирана тарифа.
Унгария: тъй като портфейлът се състои основно от лизингови компании, е въведен модел на споделяне на печабата и загубата от клиента и този модел регулира премията. В Унгария франшизът също се използва повече от пет години, както и сегментираната тарифа е въведана през 2005 година.
Сърбия: прекратяване на догорова въз основа на коефициента на загуба.
Румъния: активно управление на портфейла чрез увеличаване на премията и вече въведен франшиз в размер на 100 евро.

Това, което е по-различно във всички останали страни, които Ви дадох за пример, е че те прилагат франшиз и селективен подход, включващ процес на мониторинг. Затова ситуацията в България не е сравнима с тази в останалите страни. Докато пазарът не приеме практиката на франшиза, "Уника" ще трябва да търси други решения, за да поддържа портфейла си печеливш и да защитава интересите на клиентите си.

Предприетите от нас мерки нямат нищо общо с финансовата криза.

"Уника" е повече от добре обезпечена с капитал компания. Ние сме провеждали ревизии на определени портфейли неведнъж през годините във всички страни, където оперираме и искаме да Ви информираме, че активите на нашата група надхвърлят 50 милиарда лева. Освен това, направените от нас анализи за деветмесечието на 2008 година показват, че тя ще е най-успешната в досегашната история на "Уника".

"Уника България" в момента е на второ място на българския животозастрахователен пазар. Ние се гордеем с тази позиция, но искам да споделя с Вас, че нашата цел е да станем застрахователна компания номер 3 на български пазар, и в общото, и в животозастраховането. Ние притежаваме знанията и опита, за да постигнем тази амбициозна цел, тъй като сме стратегически Европейски инвеститор. На повече от 20 пазара в Европа и за повече от 5,7 млн. клиента, "Уника" е синоним на качество, познание и финансов успех. Ние предлагаме конкурентни продукти и услуги, за да задоволим всички потребности на нашите клиенти, ние сме динамично растяща международна застрахователна институция, базирана в Астрия, със значителен опит в Централна и Източна Европа. Нашите корпоративни ценности са уважение, качество, гъвкавост, взаимност и почтеност. Ние не само дълбоко вярваме в тези ценности, но сме морално задължени да ги споделяме с нашите клиенти и партньори.

А ето и един коментар на брокер на УНИКА от което става ясно до къде се разгръща прекратяването на полици:

Аз също работя с Уника и съм учил застраховане и си мисля, че това противоричи на същите принципи, за които се споменава по-горе. В този тон на мисли - като видиш другия път Макс или Мориц му прати поздрави. Защо: 1. Уника прекратява полици и на коли при втора щета - например Каско на Мерцедес С200- 97 год. застрахован за ~10 хил лева, платил ~600 лв. премия, предишни години е нямал щети и сега за 10 дни му се случват 2 щети за по 100 лв всяка и Уника му прекратява полицата - много поздрави мистър Мориц, но това не е защитаване на интересите на клиентите и "селективен подход". Ако тези 200 лв щети за 2 години представляват групата, която нарушава баланса за който се споменава - браво. 2. Друг пример - клиент няма щети 2 години, но един хубав ден някъв минава на червено и го блъска, като му нанася щети за над 2000 лв. на неговата 4-ри годишна кола. И понеже е платил 1200 лв - Уника му прекратява полицата, защото щетата е над 150 % от премията, въпреки че има регрес по ГО на виновния - много поздрави мистър Мориц - така се постъпва с клиент, който дори няма вина. Излиза, че за Уника клиенти са само тези, който не се удрят повече от 1 път годишно или имат късмета да не бъдат ударени от друг и НАЙ-ВЕЧЕ не си карат колите, а само ги застраховат. Това ли е разпределение на риска? Това ли е Ноу-Хау, това ли е синоним на качество, познание и финансов успех. Предприетите действия към хората от горните два случая показват всичко друго, но не и корпоративните ценности на УНИКА - "уважение, качество, гъвкавост, взаимност и почтеност". Особено ПОЧТЕНОСТ - Aufwiedersehen Herr Moritz Хората се застраховат, за да са спокойни и сигурни за бъдещето си и да посрешнат евентулни загуби без проблеми и сътресения. Едва ли прекратяването на полици има такъв ефект. Дали хер Мориц има идея какво значи думата Insure - защото в застраховките Каксо на Уника няма нищо SURE.

Аз нямам думи .. за вас незнам ... позорни застрахователни практики :evil:
И мен ме "ужили" колега от форума:
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?p=1393313#1393313
Все още чакам извинение ... като от умрял писмо!

Изображение среден разход

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 13 Ное 2008, 11:17

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Грозна работа... :!: :!: :!:

Ние сме го закъсали много сериозно. Режат ни от всякъде от където може... :evil:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 13 Ное 2008, 11:27

аз я застраховах моята в дженерали и съжелявам хиляди пъти, поне каското го пуснах на разсрочено и платих само 2 вноски, а не цялата премия. :evil:
иначе те в дженерали ми платиха за боя на 2 врати 120 лева, при положение че колата ми е оценена на 10к лв :twisted:
по друга щета къде то трябва да ми изплатят десен фар, боя на калник и капак, маска и броня излезнаха с оправданието че са загубили щетата :twisted:
извод само в Армеец за напред :idea:

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 13 Ное 2008, 11:42

Значи схемата е такава:
В началото на годината плащаш примерно 1000 лв. застрахователна премия.
Правиш щета, при което, ако оценката на щетата надхвърля застрахователната премия, компанията ти дава твоите 1000 лв., които през това време е била вложила в бизнеса си, а останалите си ги плащаш сам.

Обаче, ако вземеш, че не неправиш щета, компанията си прибира 1000 лв., заради това, че в продължение на една година е била длъжна ако имаш щета, да ти ги върне.

При тези условия не излиза ли по изгодно в началото на годината да вкараш на срочен влог 1000 лв., и ако имаш щета да си ги изтеглиш, а ако нямаш щети, в края на годината да си получиш 1070 лв?

Шантава работа...този изпълнителен директор да вземе да си изгори дипломата! Застраховането няма и никога не е имало нищо общо със споделянето на обща съдба между всички застраховани...

ентусиаст
Аватар
Кара: си

Мнение от txe » 13 Ное 2008, 12:09

аз от генералите съм мега недоволен.. не ми изплатиха доста работи
what a helluva ride

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 13 Ное 2008, 12:26

Алианц му е майката.Всичко съм си прехвърлил към тях и коли и флогове и съм си много доволен до момента.ю
Да чукна на дърво все пак де :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мел

Мнение от ///vlado » 13 Ное 2008, 12:30

ааа ти кво си мислиш .. сички ще станат така :idea: ееее и в Алианц,вече има подобни промени ... според мен тва сички рано или късно ще го въведът ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бас Барабас

Мнение от Яро » 13 Ное 2008, 12:44

Спокойнооо, и по-лошо ще става. Като почнат да отказват да застраховат коли над 10 години тогава ще гледаме сеир. :twisted:
Ще си направим една доброволна застрахователна компания, и ше ги заСтрахУваме сичките дето ни посягат на колите.
Всеки шут в задника - крачка напред!
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 13 Ное 2008, 12:48

съдейки по неприятните теми тук,и без това Дженерали май са първенец по откраднати коли...явно яко затъване са планирали и си мразят клиентите...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 13 Ное 2008, 12:55

///vlado написа:ааа ти кво си мислиш .. сички ще станат така :idea: ееее и в Алианц,вече има подобни промени ... според мен тва сички рано или късно ще го въведът ;)

е тогава те се превръщат в банки с депозити, а не в застрахователни компании. Защо да давам 1000 лева за застраховка, след като ще ми я прекратят след това.

Слагам 100 лева в банка и пак същото

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Мнение от ITK » 13 Ное 2008, 13:02

Аз години наред бях с две коли в ДЖЕНЕРАЛИ и проблеми не съм имал - паркинг щети излащаха квото трябва, колкото трябва и то най-късно на другия ден....даже и цяло липсващо огледало са плащали.....Лоша дума за тях не мога да кажа......
сега обаче там остана само на жена ми Пунтото, а аз поради разни стечения на обстоятелствата съм точно в УНИКА.... :uups:
супер комбинацийка значи съм си спретнал....ама аз от малък съм си карък и то голям :mhihi:
F**k them all!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 13 Ное 2008, 13:03

Колега по месторабота преди месец си взе Лагуна, и снощи в разговор стана дума за гражданска и каско, питам го колко!? - Ами няма двеста,...Казвам това гражданска, а каско,...Двете заедно,... в Дженерали,... Останах изненадан от сумата, каското на една Е36 в Алианц мисля е към 400-500 лв.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 13 Ное 2008, 13:14

:evil:
затва на вноски ще се плаща и като прекратят полицата, вноски друг път.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 13 Ное 2008, 13:41

Е, какво ще ти помогнат вноските? За да ти се изплати щетата ще те накарат да си внесеш всички вноски. Ще ти я платят и после ще ти прекратят каксото. Аз мисля, че пазара ще ги изхвърли. Това е най-добрия инструмент. Хората не са идиоти.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 13 Ное 2008, 13:57

VesoPesa обжалваи!! на един познат му удрят ауди80 и е само на гражданска и то дзи му изплащат 300-400лв и то след месец някаде през това време тои я води на възможно наи некадърния и съотвтетно наи евтиния маистор и тои му взима 700 а как я прави бедна ви е фантазията :mhihi:,така чрез 3ти човек които бачка в сервиз обслужващ дзи по ценоразпис на дзи и по описаните от тях щети му изкара проформа фактура за над 2000лв :shock: и сега пича е написал жалба и приложил проформата и се чака преразглеждане на щетата но мисълта ми е че и пича от сержиза вика обжалване му е маиката може и да не вземе тия 2000+ но и няма да му се подиграват и с тея 300лв

Следваща

Назад към Извън Темата