М50В20 (E34, 520i, 1991), прегряване?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Велосипед :)
Мечтае да кара: F10 550i xDrive

Мнение от lester » 12 Ное 2008, 8:16

Преди 30 мин. пробвах да обезвъздушавам, но май нямаше голям ефект... :roll: Ето какво направих:
На студен двигател, долях цял литър антифриз, почти до капачката. Сложих парното на максимум, запалих и през първите няколко минути нивото спадна с 2-3 см. След това, когато термостата отвори, нивото спадна с още 4-5 см. т.е. отиде към средата на разширителния съд. Развивах и завивах тапичката за обезвъздушаване, излизаха мехури и течност при форсиране (а иначе не) и така половин час. Обаче това което ми направи впечатление е, че ако температурата на горния маркуч беше 90 градуса, то тази на долния беше не повече от 60 (по преценка на око, т.е. на ръка :)), а радиатора пък беше леден - само в двата му края (главно в левия, гледано от шофьорското място) беше топъл, явно защото се допира до разширителния съд, пълен с горещ антифриз... През цялото време перката духаше почти студен въздух :shock: - този двигател изобщо загря ли след цял час работа. :!: Преди винаги е духало топло, радиатора не съм пипал, но сигурно и той е бил топъл, иначе откъде ще идва такъв въздух... През миналия месец няколко пъти съм пипал долния маркуч на радиатора и никога не е бил горещ - само топъл.
И така, реших да спра с жалките опити за обезвъздушаване, заради студения радиатор... Така или иначе смятах, че нищо не бях направил и реших да отворя капачката на разширителния съд (в темите които четох, някои казваха че трябва да седи отворена, други че трябва да е затворена и не трябва да се отваря :confused: ). Изгасих двигателя и когато махнах капачката, нивото на антифриза се покачи с около 5 см. След това я затворих, пак запалих, чу се балбукане и за секунда-две антифриза пак спадна докъдето беше преди да развия капачката. После оставих двигателя да поработи още 5 мин. при отворена тапичка - при форсиране излизаше чиста течност, а на празен ход нищо не ставаше...
Сега ще я тествам в хубавото задръстване, което вече се е оформило, че и без това закъснях заради тая история... :mhihi:
ıYı
[Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft]

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 12 Ное 2008, 8:58

Че какво му е на комцентрата... разрежда си го с вода и е същата работа... :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Ное 2008, 9:05

dj_ennsy_1 написа:Че какво му е на комцентрата... разрежда си го с вода и е същата работа... :roll:

След като го разреди концентрат ли е? :roll:
Имам в предвид да не налива концентрат ;)

Потребител
Аватар
Кара: Велосипед :)
Мечтае да кара: F10 550i xDrive

Мнение от lester » 12 Ное 2008, 21:40

Днес карах колата при доста тежък трафик и нямаше никакви проблеми... Обаче преди малко погледнах нивото на антифриза (на вече изстинал двигател) и пак беше почти на дъното. :roll: Долях още около 0,7 литра и ще видя какво ще стане при следващото каране...

П.С. Защо не е добре да се налива концентрат?
ıYı
[Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft]

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e34 M50B20 touring

Мнение от panchev88 » 13 Ное 2008, 1:39

Колега за да ти е студен радиатора или нещо термостата не ти работи както трябва или имаш въздух. А това че нивото се е покачило като си отворил капачката на казанчето е нормално - налягането в системта е по-голямо от атмосферното. Между другого и аз имах такива проблеми с обезвъздушаването, на тези коли това си е доста пипкава работа. За да доливаш толкова много течност, провери да нямаш течове, ако не имаш въздух. Погледни дане би да ти е спукан радиатора(моят беше на най-горните клетки от предната страна и от там ми хващаше въздух и губеше охладителна течност). Между другото те съветвам да си смениш капачката на разширителното казанче ако не си го правил, много проблеми може да си сперстиш по този начин(като в моя пример - спукване на радиатора :uups: ). В дару кар бяха около 30лв. Успех !!!

Предишна

Назад към E34