Горна граница във възрастта за СУМПС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: и си свирка

Мнение от AIWERA » 10 Ное 2008, 12:42

----------------------
Последна промяна AIWERA на 10 Ное 2008, 13:33, променена общо 1 път
Изображение

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 10 Ное 2008, 12:48

Еми колеги, тука пак опираме до самосъзнанието... Ние ако нямаме съзнание да се пазим и да пазим другите около нас, няма закон, който да ни спре. На тея дето не бива да карат, и да им вземат книжките като са си катили (с извинение) пак ще карат поне докато ги спрат. Затова не закон, а самосъзнание ни трябва.
На всички възрасти, полове и нива в обществото им липсва самосъзнанието. Това вече е проблема!!! :help:
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 10 Ное 2008, 12:49

AIWERA написа:Всички му говорят, но той е като бавноразвиващ се - не приема! Ще вземе най-накрая някой да му подпали колата и да предодврати белята преди да е станала :evil:

Е...??? Те хората са казали, стар човек е като малко дете......
Чакай ти той сам да се осъзнае и да прецени че е опасен и за себе си и за околните.....нали гледам и аз дядо ми....шофирал цял живот....ама като профучи някой джип покрай него и "отмести" колата, 10 мин цъка след него и не може да се начуди как карат тия хора....задръства си движението доволно, завоите полу в насрещното.......няма да ви разправям. И това е човек със шофьорски стаж цял живот! И никой от нас не може да го убеди, че не е добра идея да ходи с Москвича до Пампорово..... той си има достойнство, засегнат е, не дава да му се казва и така.....
Затова казвам, не че просто си приказвам.....

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 10 Ное 2008, 12:53

mladen4o, те тия със сините талони на предния джам нали са точно за това... превозване на хора със затруднено придвижване или в нужда (казва им се "инвалиди", еди коя си категория).... масово такива автомобили ги има по центъра спряли... ма някой си изкарал син талон за "Синя Зона" да си спира безплатно... обаче НЕ вози инвалид.. а точно това е идеята...

Аз бая мислех да му пукна гумите на тоя дъртанян, който междувпрочем си раздра вратите на Xantia-та от дясно в мойта кола, но за щастие закачи "пъпките" на държача на номера на предната броня... още 2-3см по-вдясно и щеше да е отнесъл бронята... е тогава вече не ми се мисли кво щеше да му се случи... нямаше да го бия, щото после трябваше да го лежа, ма щеше да му "дефектират" личната карта, книжката, талони-малони, документи, гуми на колата и квото още се сетя... пък куките после нека го питат кво е станало...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 10 Ное 2008, 13:05

и аз се чудя, има ли сила, кат ли, модератори ли, дето да стопират малко простотията в тоя форум, а ... :evil:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 10 Ное 2008, 13:11

Мишел написа:
AIWERA написа:Всички му говорят, но той е като бавноразвиващ се - не приема! Ще вземе най-накрая някой да му подпали колата и да предодврати белята преди да е станала :evil:

Чакай ти той сам да се осъзнае и да прецени че е опасен и за себе си и за околните.....нали гледам и аз дядо ми....шофирал цял живот....ама като профучи някой джип покрай него и "отмести" колата, 10 мин цъка след него и не може да се начуди как карат тия хора....задръства си движението доволно, завоите полу в насрещното.......няма да ви разправям. И това е човек със шофьорски стаж цял живот! И никой от нас не може да го убеди, че не е добра идея да ходи с Москвича до Пампорово..... той си има достойнство, засегнат е, не дава да му се казва и така.....
Затова казвам, не че просто си приказвам.....

Глей сега к'во ще ти кажа!!! Дядо ми декември месец тази година навършва 80 години :!: и март месец си поднови книжката,която му беше изтекла преди 20г. :shock: .К'вото и да му ховорехме вкъши и колкото да бяхме против той е непреклонен!!Намери си сам връзки в кат да не се разправя той и да ходи да подава документи,а само отиде да си вземе книжката.Аз го закарах и аз се редя на гишето за презаверка на акт,той се реди на гишето с 18 годишните за получаване на книжка :mhihi: :mhihi: с бастуна :ahah: .Април месец си купи мотор :!: щото вече го мързи да върти педалите на колелото .Откачихме !!! Ама нищо не може да направим.Ако му отнема мотора,ще му отнема достойнството :confused: .Той живее на село и от тук с нищо не мога да му попреча.Знам ,че не е нормално,но ако имахме нормални закони нямаше да му треперим вкъщи,защото там никой няма да му иска книжка ама той иска да си е изряден.И ако му беше забранено немаше да се червя в КАТ :uups: и нямаше да застрашава собствения си и нечий друг живот!!

Та твърдо съм ЗА да има някакви ограничения след определена възраст шофирнето да е забранено !!!!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: и си свирка

Мнение от AIWERA » 10 Ное 2008, 13:44

Мишел написа:

Чакай ти той сам да се осъзнае и да прецени че е опасен и за себе си и за околните.....

Е че какво мога аз да направя??? :evil: Говоря за човек, който освен, че не е добре с главата е и с парализирана ръка! Всички се възмущават, но освен да си стоя и да гледам какво да правя - има си права, има си документ, кара си!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 10 Ное 2008, 14:05

Затова говорим...трябва да има Закон, който да го забранява това.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Мнение от ITK » 10 Ное 2008, 14:21

Ми то по тая логика трябва да им се отнеме и правото на глас на възрастните :shock:
Щото ако вече не са с всичкия си защо да гласуват :mhihi:

Много крайни мнения....всичко опира до самосъзнанието и реалната преценка на възможностите...и това важи за абсолютно всички възрасти според мен...
F**k them all!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 10 Ное 2008, 14:33

ITK написа:Ми то по тая логика трябва да им се отнеме и правото на глас на възрастните :shock:
Щото ако вече не са с всичкия си защо да гласуват :mhihi:

Правото на глас не води до евентуална предпоставка за непредумишлено убийство....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 10 Ное 2008, 14:34

Mollov написа:Според мен не само, че не трябва да се дават книжки над определена възраст (примерно 60г), НО и трябва да се правят ПРОВЕРОВЪЧНИ над 55г примерно... на всеки 5г или нещо такова... много голяма част от тия "Некролози" над 60-65г НЕ МОГАТ да карат и не знат правилника... преди седмица един такъв щеше да ми отнесе предницата на спрялата кола, щото не можеше да прецени разстоянието... като отидох да го видя кое - ми някъв 70+ годишен дъртанян и гледаше като натровен... тва ни да го удариш, ни нищо...

ТРЯБВА да се викат на проверовъчни и като трябва да се преиздава книжката или нещо такова ако е достигнал възрастта да се проверява задължително... тия са по-зле и от неопитните шофьори...

:mhihi: :mhihi:
нали се сещаш, че в твоя пост, спокойно може да замениш цифрите 60-65 г. с 18-22г.

Иначе за таз тема една картинка, която (както се казва) говори повече от 100 думи :lol: :lol:

Изображение

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 10 Ное 2008, 15:03

Всяко СУМПС има срок на валидност. При изтичане на срока, за който е издадена книжката, трябва да представиш пред КАТ медицинско свидетелство, че си годен за водач на МПС за съответната категория. Има гранични или особени случаи, в които катаджиите те прещат на комисия в транспортна болница. Има си и наредба, която определя медицинските изисквания към водачите. Така че нещата са уредени в съответните правилници и наредби.

Сега ще кажете, че всички знаем как се издават медицинските, ама това е съвсем друга тема, свързана с докторите и корупцията в тази среди.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от savski » 10 Ное 2008, 19:29

Държа да отбележа, че не съм пуснал темата, за да дискриминирам някого! Просто исках да видя вие какво мислите!

someone написа:Всяко СУМПС има срок на валидност. При изтичане на срока, за който е издадена книжката, трябва да представиш пред КАТ медицинско свидетелство, че си годен за водач на МПС за съответната категория. Има гранични или особени случаи, в които катаджиите те прещат на комисия в транспортна болница. Има си и наредба, която определя медицинските изисквания към водачите. Така че нещата са уредени в съответните правилници и наредби.

И в този ред на мисли, защо мислиш, че медицинско биха взели само годни за водачи. Някъде някой колега беше написал, че е ставал свидетел как глух човек взима книжка. Пак казвам, не искам да дискриминирам никого, наистина, просто си мисля, че е за доброто на безопасността на движението да има някой по-строги критерии... и то не само за възрастните, но сега това е темата!

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 10 Ное 2008, 19:55

savski написа:И в този ред на мисли, защо мислиш, че медицинско биха взели само годни за водачи.

Напротив, не мисля така.

Даже сам казах, че всички знаем как се вземат медицински, болнични листове и т.н. и т.н. Но според мен не е правилно заради една система, която трябва да работи, а не работи, да се слагат абсолютни ограничения в една друга система. Просто мисля, че е крайно време в България да започне да се бърка в раните, а не да се правят някакви козметични промени, които не решават никакви проблеми, а даже напротив - създават нови такива. Ако имаме проблем с лекарите, би трябвало да решим проблема с лекарите, а не да създаваме необмислени и несправедливи правила. Като пример мога да дам ограничението само магистър фармацевтите да имат право да притежават аптеки - вместо да се упражни адекватен контрол от КЗК за доминиращо положение на пазара, ние създаваме правило, с което вземаме бизнеса на много хора, които си изкарват съвсем честно и съвестно прехраната.

Това е същото като да се забрани движението на автомобили по стари от 10 години, тъй като годишните технически прегледи се минават формално. А има 20 годишни автомобили, които са перфектно поддържани и са в много по-добро техническо състояние от някой лашкан 3 години корейски дрънгел.

Ако системата на т.нар. доболнична медицинска помощ работеше както трябва и ако лекарите не бяха склонни за 100-200 лв. (а често и за много по-малко) да си сложат главата в торбата и осъзнаваха отговорността си при издаването на подобно медицинско нещата нямаше да стоят така. Още повече, че в самия закон за българските документи за самоличност е предвидено, че за хората с физически недостатъци срокът на валидност на СУМПС (много тъпо име) е 5, а не 10 години. Значи законът е предвидил форма на контрол.

Мнението ми е, че има създадени правила, които са насочени към това хора, които нямат физическата възможност да управляват автомобил, да не получават правото да го правят. Проблемът е в това, че тези правила се заобикалят и то с помощта на една система, която иначе би трябвало да е насочена към опазване на здравето и живота на хората.

Същото е и с ГТП - готов съм да се обзаложа, че ако догодина TUV дойдат да правят ГТП в България по правилата, които важат в Германия, най малко 75% от автомобилите, които тази година са минали ГТП ще бъдат спрени от движение...а в главата ми се върти и много по-голямо число.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от savski » 10 Ное 2008, 20:16

Абсолютно си прав. И аз не мисля, че всички възрастни шофьори, както и всички млади например, трябва да се слагат под общ знаменател. Не трябва годините да са показател затова дали можеш да караш или не. От тази гледна точка наистина наистина е добре да се въведе някакъв контрол, проверовъчни казаха колегите. Може би. Медицинското си е хава-гъза контрол. Всеки може да го вземе ако е на "ти" с личния си лекар.
Ще дам един пример, който ми направи много силно впечатление. Баща ми е на 62 години. Наскоро ни се наложи да ходим някъде с двете коли - аз с мойта и той с неговата. На едно от кръстовищата на булевард "България" стоим аз и той един до друг в лентите за направо. Светва ни зелено, тръгваме и двамата, но някакъв, перпендикулярно на нас, е използвал последните секунди от жълтото. И аз и баща ми го видяхме по едно и също време, съдейки по трепването му в неговата кола, но аз реагирах много по-бързо със спирачката. Замислих се, че го познавам като много добър шофьор, дал ми първите уроци по каране в 6-ти клас и на моменти изумявайки ме със светкавичните си реакции, които неведнъж са спасявали мен и семейството ми от катастрофи.
Да, но... ето, вече е по-възрастен, аз пак се чувствам спокоен като се возя при него, но после обсъдихме случая и той си призна, че усеща, че реакциите му са започнали да се забавят.
Нормално е, и ние като станем на толкова, живот и здраве, и ние сигурно ще бъдем обсъждани така от нашите деца, но лично аз предпочитам, ако по някакъв начин бъда опасен за движението, то друг да ме вози. И когато усетя някакво забавяне в реакциите, аз сам ще свеждам шофирането си до минимум.
Затова - не трябва да се поставят всички възрастни под общ знаменател, но не трябва и да има заобиколки на закона.
П.П. СУМПС наистина е много тъпо име ;)
Поздрави! :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата