Горна граница във възрастта за СУМПС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Горна граница във възрастта за СУМПС

Мнение от savski » 10 Ное 2008, 3:39

Приятели, доста порових в търсачката, но не открих подобна тема (може би не съм написал правилна формулировка), та затова реших да ви попитам: Според вас редно ли е КАТ или друг орган на реда да постави някакъв лимит за възраст, в която човек може да има шофьорска книжка.
Лично познавам шофьори, които са държали волана цял живот, още по времето, когато да имаш кола в България е било като по времето на Жул Верн да съществува подводница. От друга страна обаче идва един момент, в който реакциите стават забавени, преценките грешни, а цветовете на светофарите размазани...
Какво мислите?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от WOLFCUD » 10 Ное 2008, 9:55

мислиме,че клониш към варианта след 55 да не дават! хубаво ще е да прочетеш този си пост като станеш на 54.
има си закон и ако той се спазва няма да има нито хора,които не могат или не трябва да карат коли,нито хора ,на които пък въобще не трябва да им се дава книжка. за съжаление закона не се спазва и тва е резултата. и без две очи и с паркинсон ако дам определена сума ще имам книжка и ще карам в българия...
Lud umora nemaaaa.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 10 Ное 2008, 10:24

WOLFCUD написа:мислиме,че клониш към варианта след 55 да не дават! хубаво ще е да прочетеш този си пост като станеш на 54.
има си закон и ако той се спазва няма да има нито хора,които не могат или не трябва да карат коли,нито хора ,на които пък въобще не трябва да им се дава книжка. за съжаление закона не се спазва и тва е резултата. и без две очи и с паркинсон ако дам определена сума ще имам книжка и ще карам в българия...

Е дано не сме около тебе.....
Разбира се, че над определена възраст трябва да се изземват книжките по някакъв начин и на възрастните хора да не им позволяват да карат. Нито реакции имат, нито нищо....докато намести очилата белята станала. Не става въпрос за закон. Него е ясно че всички трябва да го спазват. Става въпрос за дядото с мускала, дето още си мисли че кара през комунизма и че винаги има предимство и другите се съобразяват с него- Само че в момента шофьорите са такива, че ще ти е от помощ повече да си адекватен, отколкото да спазваш закона.
Не трябва да карат! Както има долна граница на възрастта, защото закона е преценил , че хората са малки и не могат да преценяват, решават, носят отговорност и т.н, така трбява да има и горна граница по същите причини.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drift » 10 Ное 2008, 11:10

Нека карат,защото има хора които още се справят с движението,но да има проверовъчни изпити !!!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 10 Ное 2008, 11:23

Според мен не само, че не трябва да се дават книжки над определена възраст (примерно 60г), НО и трябва да се правят ПРОВЕРОВЪЧНИ над 55г примерно... на всеки 5г или нещо такова... много голяма част от тия "Некролози" над 60-65г НЕ МОГАТ да карат и не знат правилника... преди седмица един такъв щеше да ми отнесе предницата на спрялата кола, щото не можеше да прецени разстоянието... като отидох да го видя кое - ми някъв 70+ годишен дъртанян и гледаше като натровен... тва ни да го удариш, ни нищо...

ТРЯБВА да се викат на проверовъчни и като трябва да се преиздава книжката или нещо такова ако е достигнал възрастта да се проверява задължително... тия са по-зле и от неопитните шофьори...

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 10 Ное 2008, 11:58

Имаше на скоро една подобна тема...

Но...Трудно е да се даде еднозначен отоговор. Вярно е, че възрастните хора, да речем над 60-65 може би имат малко по забавени реакци, по-лошо зрение и т.н. Но пък от друга страна нищо не пречи да си на толкова и да си много по ориентиран от някой "млад" да речем... Сега повечето от нас говорим така, защото сме много млади, ама я си представете като станем на по толкова години (дай боже да доживеем), как ли ще се чувстваме? Ще ви се иска ли да оставите колата на трупчета в гаража? Щото на мен няма да ми се иска. Мисля, че е редно всеки сам да преценява възможностите си и да решава кога да "сдаде" книжката. А междувременно, не е зле като идея да се провеждат някакви опреснителни курсове, поне да са наясно с новите правила и т.н.

При всички положения мисля че мнения от сорта на " убиите ги тея дъртаци" и т.н. не са много в добрия тон. Все пак под слънцето има място за всички :winky:
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

ентусиаст
Аватар
Кара: самолет
Мечтае да кара: НЛО

Мнение от DiDi » 10 Ное 2008, 12:08

Mollov написа:ТРЯБВА да се викат на проверовъчни и като трябва да се преиздава книжката или нещо такова ако е достигнал възрастта да се проверява задължително...

И автоматици, че някои забравят да превключат..

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 10 Ное 2008, 12:26

kOnPuBkA написа:
При всички положения мисля че мнения от сорта на " убиите ги тея дъртаци" и т.н. не са много в добрия тон. Все пак под слънцето има място за всички :winky:

Така е... аз не го оспорвам това.... една проверка когато си трябва не пречи на никой... трябва ли да му се позволи да продължи да шофира, въпреки че вече не може, ма щото и той е човек и има права?

Някъде беше написано, че след 60-65г+ шофьорите имат реакции като на млад човек, употребил 0.5 алкохол... не говоря за всички 60-65г+ (щото има професионални шофьори, дето не можем и на малкото пръстче да им стъпим), но голям % са точно така... и такъв какво да го правиш, ако те удари или недай си Боже - блъсне човек? КАКВО?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 10 Ное 2008, 12:31

Mollov написа:
kOnPuBkA написа:

Така е... аз не го оспорвам това.... една проверка когато си трябва не пречи на никой... трябва ли да му се позволи да продължи да шофира, въпреки че вече не може, ма щото и той е човек и има права?

Някъде беше написано, че след 60-65г+ шофьорите имат реакции като на млад човек, употребил 0.5 алкохол... не говоря за всички 60-65г+ (щото има професионални шофьори, дето не можем и на малкото пръстче да им стъпим), но голям % са точно така... и такъв какво да го правиш, ако те удари или недай си Боже - блъсне човек? КАКВО?

Спора е повече от безмислен.....
Нека да влезе да напише мнението си човек, ударен от дъртак с адекватно поведение.....
Mollov видяхме , че е щял да го удари.... много ми е интересно тези, които смятате че имат права, утре ако ви удари същия тоя, дали все още така ще мислите....
И ако проверовърчните им са такива, каквито са прегледите на автомобилите, по-добре да не ги проверяват....излишно е да се озаконява корупцията под каквато и да е форма :!:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от WOLFCUD » 10 Ное 2008, 12:32

те искаха и млад шофьор да вдига по-малко по закон или да кара с придружител ,ма рипнахте като ужилени...! няма такав класация стар-млад! има проверен и ставащ и нестващ! джеки стюърт е над 60 и със сигурност може да кара по-добре от мен.
Lud umora nemaaaa.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 10 Ное 2008, 12:37

WOLFCUD написа:те искаха и млад шофьор да вдига по-малко по закон или да кара с придружител ,ма рипнахте като ужилени...! няма такав класация стар-млад! има проверен и ставащ и нестващ! джеки стюърт е над 60 и със сигурност може да кара по-добре от мен.

Дай го тоя Джеки тука.....без значение къде, пусни го в Сф в 18.00ч и ми кажи къде е, искам да отида да гледам :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Ibox » 10 Ное 2008, 12:38

Принципно колегата е прав за малд и стар баща ми ме учи да карам от 5 ти клас в 10 вече карах всичко което се кара ... както се казва книжката не кара колата ... колкото до възрастните , че си губат рефлекса при шофиране те ако стигнат до такава възраст само ще се осетят че немогат да оправляват като едно време и ще си карат по бавно и внимателно лично аз след като живи и здрави сина ми изкара книжка не мисля да карам повече ;)

Потребител
Аватар

Мнение от Ibox » 10 Ное 2008, 12:40

Мишел написа:
WOLFCUD написа:те искаха и млад шофьор да вдига по-малко по закон или да кара с придружител ,ма рипнахте като ужилени...! няма такав класация стар-млад! има проверен и ставащ и нестващ! джеки стюърт е над 60 и със сигурност може да кара по-добре от мен.

Дай го тоя Джеки тука.....без значение къде, пусни го в Сф в 18.00ч и ми кажи къде е, искам да отида да гледам :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Има огромна разлика между шофиране и шофиране в София живущите в столицата знаят за какво става въпрос по пиковите часове ..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: и си свирка

Мнение от AIWERA » 10 Ное 2008, 12:41

Mollov написа:Така е... аз не го оспорвам това.... една проверка когато си трябва не пречи на никой... трябва ли да му се позволи да продължи да шофира, въпреки че вече не може, ма щото и той е човек и има права?

Така е бе! Трябва да има проверки за хората в напреднала възраст!
Пък и за претърпелите инфаркти, инсулти и тн също (не съм запознат има ли сега, но от това, което виждам явно НЕ!).
Имам познат на 60 и няколко години, на който в следствие на инсулт едната му ръка е парализирана напълно, мозъкът му не мисли изобщо адекватно, а си кара. Нека си мре където ще, ама нали и някой с него ще си иде :evil: Всички му говорят, но той е като бавноразвиващ се - не приема! Ще вземе най-накрая някой да му подпали колата и да предодврати белята преди да е станала :evil:
Последна промяна AIWERA на 10 Ное 2008, 12:46, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mladen4o » 10 Ное 2008, 12:41

Над определена възраст задължително се минават медицински прегледи и по резултатите се определя дали си способен да шофираш.
Имайте предвид, че точно възрастни и по трудно подвижни хора имат най голяма нужда от личен транспорт ;) .

Следваща

Назад към Извън Темата