Плащане с чек
Модератор: Общи модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
Плащане с чек
Колеги , предстои ми платят едно нещо с чек. Казаха ми , че ще ми испратят чек с парите. Всичко ок , ама аз като досега не съм получавал такова плащане не ми е много ясно какво да го правя. Отивам в банката давам чека и взимам кеша или си има някви тънкости ? Моля някои ако е работил , ако може да разясни малко , че ми е много чужда работа тая.
Последна промяна Evelin Cotsev на 07 Ное 2008, 0:54, променена общо 2 пъти
It`s party time !
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Нормално колега.
Общо взето дереджето е следното.
Носиш го в банката. Има комисионна.
В зависимост от вида на чека. От малко до към 2-3%.
Най - добре ако чекът е от същата банка, в която го осребряваш.
Оттам нататък вече в зависимост дали чекът е поименен, пътнически и т.н. - предполагам твоят е поименен, има срокове за изпълнението.
Ако е малка сумата, имаш шанса да стане веднага.
Ако не, ще чакаш.
Общо взето това е.
В сайта на почти всяка банка има тарифи и условия за чекове, просто потърси твоята банка!
Поздрави!
Общо взето дереджето е следното.
Носиш го в банката. Има комисионна.
В зависимост от вида на чека. От малко до към 2-3%.
Най - добре ако чекът е от същата банка, в която го осребряваш.
Оттам нататък вече в зависимост дали чекът е поименен, пътнически и т.н. - предполагам твоят е поименен, има срокове за изпълнението.
Ако е малка сумата, имаш шанса да стане веднага.
Ако не, ще чакаш.
Общо взето това е.
В сайта на почти всяка банка има тарифи и условия за чекове, просто потърси твоята банка!
Поздрави!
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
аха ясно значи не е мн сложна работата. Сега видях в саита на пиб , че като имам сметка при тях ( а аз имам ) такстата е 0.2 % от сумата , като минимум 10 евро и максимум 100 ( става въпрос за суми над 100 евро) .
It`s party time !
Понеже съм получавал доста чекови плащания...
Каквото ти пише Дзвера е така, но...
Ако е международно разплащане, чековия клирънс отнема около месец.
Комисионната беше фиксирана преди няколко години около 10$. (и/или някакъв процент). Идеята е банката да потвърди наличното салдо на наредителя, затова е и забавянето. Целта е да се потвърди през отчетен месец, че има достатъчна наличност по сметката на наредителя да покрие всичките му авансови плащания (ако има такива) + стойността на чека.
Това е отнася за международни чекови плащания.
За пътнически чекове, това не важи, понеже имат статут на конвертируема валута и са обезпечени предварително.
Успех.
Каквото ти пише Дзвера е така, но...
Ако е международно разплащане, чековия клирънс отнема около месец.
Комисионната беше фиксирана преди няколко години около 10$. (и/или някакъв процент). Идеята е банката да потвърди наличното салдо на наредителя, затова е и забавянето. Целта е да се потвърди през отчетен месец, че има достатъчна наличност по сметката на наредителя да покрие всичките му авансови плащания (ако има такива) + стойността на чека.
Това е отнася за международни чекови плащания.
За пътнически чекове, това не важи, понеже имат статут на конвертируема валута и са обезпечени предварително.
Успех.
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
Ами става въпрос , че продавам една стока на човек в англия , които сме се разбрали да ми плати чрез чек , каза , че ще ми го прати на адреса на които съм му дал , после мога да отида да си го отсребря в банката . Сумата е 25 000 евро , не вярвам да ме карат да чакам.
It`s party time !
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
За такава сума и то международно плащане.... Почти сигурно ще чакаш според мен. Да не те разочаровам.
Даже мисля, че с тази сума има шансове в някои банки и за над месец срок. Питай и провери де. Срокът и комисионната зависят от вида на чека, от държавата, от твоята банка, че даже и от подателя - дали е банка, физическо лице, как е гарантирал чековете....
Зависи как го уредите...
Даже мисля, че с тази сума има шансове в някои банки и за над месец срок. Питай и провери де. Срокът и комисионната зависят от вида на чека, от държавата, от твоята банка, че даже и от подателя - дали е банка, физическо лице, как е гарантирал чековете....
Зависи как го уредите...
Хубав бизнес си направил, дай едно ЛС да се включвам, че мозъка в главата е ОК, ама ми куцат идеите напоследък.
Първо провери с колко ще те одерат, нищо че сме в ЕС, но се съмнявам, че може да те надупят с една кофа комисионни, които са повече от банков трансфер.
Също, ще те карат вероятно да доказваш произход на пари, не вероятно, ами 99% сигурно
Ако неговата банка откаже плащането, ти оставаш с пръстче в носа, това също го имай предвид. М/ународно съдебно дело ще се проточи много, въпреки иначе добрата английска съдебна система. Тези неща при тях отнемат много време...
Вържи си шортите, да не ти ги свалят набързо...
Първо провери с колко ще те одерат, нищо че сме в ЕС, но се съмнявам, че може да те надупят с една кофа комисионни, които са повече от банков трансфер.
Също, ще те карат вероятно да доказваш произход на пари, не вероятно, ами 99% сигурно
Ако неговата банка откаже плащането, ти оставаш с пръстче в носа, това също го имай предвид. М/ународно съдебно дело ще се проточи много, въпреки иначе добрата английска съдебна система. Тези неща при тях отнемат много време...
Вържи си шортите, да не ти ги свалят набързо...
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
тцтцтц , за тва наи си е добре в кеш . Иначе уговорката е , че когато си взема парите в джоба тогава пращам това което чакам, така , че ме боли фара , няма кво да изгоря , само дано не ме мотат много.
It`s party time !
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
а няма ли да стане , на 25 чека по 999 евро
без да ме проверяват и без да чакам
скоро с един приятел плащахме една кола , и всеки ден им превеждахме по 9999 лева 

It`s party time !
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Мисля(но не съм сигурен), че това с проверката не се дава на икономическа полиция, а си е чисто върешна политика на някои банки - попълва се декларация за произхода, която не вижда бял свят и служи по - скоро да те проверят дали "не ставаш" за друг тип операция и комисионна.
И също тъй мисля, че все още има банки, в които не се практикува, вероятно обаче комисионните са по - високи.
Казвам го като несигурна информация, само да го имаш предвид като взможност. Банките не дават информация на полицията свободно, нито регулярно. Процедурата е извънредна, иначе важи банковата тайна.
И също тъй мисля, че все още има банки, в които не се практикува, вероятно обаче комисионните са по - високи.
Казвам го като несигурна информация, само да го имаш предвид като взможност. Банките не дават информация на полицията свободно, нито регулярно. Процедурата е извънредна, иначе важи банковата тайна.
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
аха ясно. Е аз преди да искам да тегля парите ще проверя в 2-3 банки какви комисионни ще поискат. Мерси на всички ви за помощта , сега са ми ясни нещата.
сега е време за малко
стига с тая работа кое време стана още не съм заседнал 

It`s party time !
- Babuna
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 316, е36 328, ф30 335, ф32 428
- Мечтае да кара: и да му е спокойно
Малко е странно, че иска да ти се разплати в чек.
По принцип легитимните бизнеси се разплащат чрез класическите банкови преводи, който отнемат максимално 2-4 работни дни, има и експресни, който струват около 60 евро, но парите пристигат за няколко часа.
По принцип легитимните бизнеси се разплащат чрез класическите банкови преводи, който отнемат максимално 2-4 работни дни, има и експресни, който струват около 60 евро, но парите пристигат за няколко часа.
CCFL и LED ангелски очи, М пакети за е36/е39/е46/е60/е61/е90/е91/е93/е93/f10/f30/x5 спортни окачвания, спортни генерации, колектори и много други!
OРИГИНАЛНИ ПАРКИНГ СЕНЗОРИ по 39 лв!
Стъкла за фаровете на BMW e46 всички модификации - 45 лв, за BMW e39 фейслифт 79 лева - край на проблема с мътните напукани фарове
М-tec броня пълен за БМВ е36 пълен комплект - 129 лв
M-tec 2 предна броня за БМВ е46 седан,туринг - 189 лв
M-tec предна броня за БМВ е39 - 189 лв
MOTUL 6100 10w-40 Synergie 5 литра - 49.99 лева - МОТУЛ И КАСТРОЛ 100% оригинални на най-ниски цени в БГ
CCFL ANGEL EYES - 49,99 лв
0889 22 66 88
OРИГИНАЛНИ ПАРКИНГ СЕНЗОРИ по 39 лв!
Стъкла за фаровете на BMW e46 всички модификации - 45 лв, за BMW e39 фейслифт 79 лева - край на проблема с мътните напукани фарове
М-tec броня пълен за БМВ е36 пълен комплект - 129 лв
M-tec 2 предна броня за БМВ е46 седан,туринг - 189 лв
M-tec предна броня за БМВ е39 - 189 лв
MOTUL 6100 10w-40 Synergie 5 литра - 49.99 лева - МОТУЛ И КАСТРОЛ 100% оригинални на най-ниски цени в БГ
CCFL ANGEL EYES - 49,99 лв
0889 22 66 88
D3BEP написа:....Процедурата е извънредна, иначе важи банковата тайна.
Прав си, за това служи този праг от няколко хиляди Евро. Ако си бизнес клиент, ти си гарантирал пред държавата собствен капитал и не се налага, но при частни клиенти е задължително.
Пак казвам, прочети закона за банковото дело, да не плачеш после. Дори и да са напълно редовни пари, могат да ти причинят доволно количество грижи за нищо. (блокиране на авоари, разследване на кредитно досие (напълно сериозно), данъчна проверка и т.н.)
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
дам , само че купувача не го устроивало по друг начин освен чек , кво да правим чек чек пари да дава ако иска и жена му да прати на крака да ми ги донесе.
It`s party time !
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2