Боядисване на ляти джанти, материали списък >>>>

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 318IS
Мечтае да кара: BMW E60
Детайли за колата: BMW E36 318IS

Боядисване на ляти джанти, материали списък >>>>

Мнение от skate » 29 Окт 2008, 11:21

Така, мисля да боядисам джантите, лака е изпаднал зверски на две от тях... >>

Изображение

Попрочетох доста в темите из форумите (тук и тунинг.бг) и получих доста ЛСи с обяснения, но тъй като всички предложения се различаваха малко или много -> от всички си изготвих една обща спецификация на нужните материали и исках да ги споделя с Вас за да не объркам нещо преди ходенето в магазина >

Значи:

Шкурки по няколко броя (едра и ситна(водна)): 120, 150 и 800 водна

Спрей :

3 броя: Спрей CAR`S за джанти сребърен 600мл. Арт№30606
Код : ХИ0169

Изображение

http://www.servina.net/index.php?c=view ... &stID=5490

2 броя: Спрей CAR'S Безцветен лак 600мл. Арт№30601
Код : ХИ0164

Изображение

http://www.servina.net/index.php?c=view ... &stID=5485

2 броя Грунд: Спрей Very Well Грунд Арт№30299
Код : ХИ0157

Изображение

http://www.servina.net/index.php?c=view ... &stID=5478

Въпросите ми са следните:

1. Достатъчно ли ще са тези количества за 4-те джанти?

2. Трябва ли да променя някое от тях?

3. Две от джантите имат по няколко дълбоки "фуги" от одраскано по ръбовете, това май няма да се заличи с грунда такаче има ли нещо друго което може да взема и тези каналчета да ги запълня с него и после да го изшкуркам отгоре за да се изглади ?

Няколко други линка на материали:
http://www.esklips99.com/prod_carchemie-a_06.htm (( тези материали ми изглеждат една идея по качествени от тези на ДУПЛИ-КОЛОР и мисля да им звънна и да искам ценова оферта за същите продукти ))

http://www.kupilisi.com/product_info.ph ... ts_id=8069

Благодаря Ви.
:arrow:

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 29 Окт 2008, 15:30

Ми то е елементарно бе баце.Взимаш шкурка 150 суха и изтъркваш хубаво джантите.Резките и язвите нали се сещаш,че без кит няма да стане.Та почистваш местата където ще се китва с корселин,забъркваш малко кит и с шпаклата го нанасяш равномерно като гледаш да сложиш нужното количество.След исъхване търкаш равномерно,да не претъркаш кита и пак да си стане същото :mhihi: Ако е нужно прекитваш втори път.Забърши хубаво джантата и нанеси грунда.Като исъхне започва търкането с шкурка 800 водна.Прегледай хубаво джантите и някъде ако е останала някоя малка резка или язва ги запълваш с шпахтел и го зашлайфаш.Преди бойдисването избърсваш хубаво джантата с обезмаслител.тъй като ще използваш спрей трябва да внимаваш при нанасянето на боята и лака.Разклати хубаво спрея и почни да пръскаш равномерно от около 30-40 см.,мини два или три пъти като внимаваш от единия до другия слой да има малко време за да не се стече.Като се има предвид ,че спрея дърпа бързо след около 4-5 минути трябва да пръснеш и лака.Но,убеди се ,че боята която пръскаш после може да се лакира,иначе след това лака се люпи.
Успех
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skate » 29 Окт 2008, 16:38

Ясно, разбрах го това,
и на края се чудех дали ще ми стигнат тези материали за операцията.,

Като мисля да нанеса по 3 ръце боя на джанта и 1 или 2 ръце лак на джанта.

>

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 29 Окт 2008, 16:49

С тези спрейчета дето мислиш да правиш работа,става от ден до пладне.Когато идеш да си монтираш гумите и при най лекото одиране от страна на гумаджията,ще се почне една одисея....

Заводско джантите са боядисани прахово,и затова наистина боята издърже доста време.
Тези спрейове,които смяташ да използваш са еднокомпоненти(в смисъл без катализатор-втърдител)и нямат абсолютно никаква трайност и здравина,а и ефекта е само в началото после блясъка изчезва доста бързо.Шприца от този спрей дори се отмива с кореселин без никакъв проблем и ако ненесеш базата по дебело първата ръка рискуваш да ти се подфуши всико до основата.

Един съвет от мен:направи си джантите с хубави и професионални материали.
Както следва,използвай спецален полиестерн кит който е за алуминий.
След това използвай двукомпонентен Фюлер(шприц кит с втърдител).
После използвай качествена база-цвят(мога да ти дам един номер на СПЕЙС ХЕКЕР,който е само за джанти и стои прекрасно),и накрая запечатая с безцветен двукомпоентен лак от новите HS,които са за бои на водна основа.В тяхното съдържание има мн.голямо количество на сухо вещество,благодарение на което се отличават с изключителна здравина и великоилепен блясък в сравнение със старите лакове,които се водят MS.
Това ти гарантира поне три години безпроблемно търкаляна на тези джанти.

Като начало,изчисти старата боя до основа със суха скурка но не много едра за да не надраскаш дълбоко алуминият.
После със обезмаслител(Антисил)избърши и почисти цялата повърхност която ще се обработва.
там където имаш дълбоки драскотини изпозвай полиестерния кит докато се получи гладка повърхнос.(Колега горе е обеснил как става тази процедура).
като приклюш с китосването,преминаваш към шприцоването като пак си обезмаслил повърхноста“нанеси два или ако е необходимо повече слоя фюлер(шприц кит)като е добре да имаш търпение и изчакваш между самите слоеве поне 15-20мин.
Като си готов с тези процедури,изчакай поне един два дена да попие добре шприца и почно да го търкаш със водна шкурка 800-1000 до получаване на идеално гладка повърхност без драскотини.Ако необходимо използвай и по финна шкурка но мисля,че няма да се наложи.
Сега идва и най интересната част:подсушаваш идеално джантите и отново ги третираш с Антислиа(обезмаслител),издухваш ги със сгъстен въздух и започваш нанасянето на базовия цвят,като първата ръка почти е правиш на мъгла и оставяш цвета да прозира.Втората ръка е нанасяш сравнително по дебело за да покриеш нацяло шприц кита(ако е необходимо и трета).Последната ръка е нансяш от малко по голямо разтояние за да стане на всякъде цвета равномерен,като между самите слоеве изчакваш базата да исъхне(при допир с пръс не трябва да лепи).
След като си сигорен,че базистния цвят е исъхнал,нанасяш лака като внимаваш де не улееш,там където има ръбове пръскай с по голяма скорост на движението на ръката.Нанеси поне два слоя лак за да има здравина и трайност.
За цялата тази работа ще ти трябва бояджийдки пистолет и сгъстен въздух.
Мисля,че всеки има на тавана или в мазето си поне един макар по обикновен,ако ли на железариите има по 30-40лв.които ще свърши работа.
За сгъстен въздух може да използваш бутилка със сгъстен кислород(не е скъпа)или просто намери от някъда един компресор.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skate » 29 Окт 2008, 16:57

ОК, дотук добре, компресор имам,

Проблема ми е че само тези материали намерих из интернет (явно са доста популярни), кажи откъде да си набавя всичките материали който изброй ?
Тоест искам да е от едно място за да не се лутам тук и там :/

Борис_Малинов дай го този номер на СПЕЙС ХЕКЕР , искам да е същия цвят като сегашния, сив ...,

И номер или инфо за този безцветен двукомпоентен лак от новите HS

Благодаря.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Борис_Малинов » 29 Окт 2008, 17:14

Номера на боята не си го спомням,но мисля,че имах към 200гр.в гаража.
Ще го проверя и ще ти съобщя.
А относно другите материали отиди в някой магазин за авто-бои,ако исакш мога да изпратя списък с всичко необходимо за да съживиш джантите си.
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skate » 29 Окт 2008, 17:15

Борис_Малинов написа:............,ако исакш мога да изпратя списък с всичко необходимо за да съживиш джантите си.

Ще бъда много благодарен.....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Борис_Малинов » 29 Окт 2008, 17:46

Имаш Л.С. ;)

Успех.
ИзображениеИзображение

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 29 Окт 2008, 20:35

Борис_Малинов написа:Имаш Л.С. ;)

Успех.

Копирай го и на мен, моля :roll:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 29 Окт 2008, 20:50

Колега,човека иска да си ги направи сам и нали се сещаш ,че не разполага с профисионални иструменти.Са пича каза ,че има компресор,добре де ами с какъв пистолет ще пръска,предполагам няма да даде 1000 + лв. за САТА а и никой майстор няма да му даде да ползва.Другия вариант е да си ги подготви до боя и да ги занесе при някой бояджия да ги вейне.
Споменахте нещо за боята.Ето това са цветовете и номерата на боите които използва БМВ при джантите.Успех.
FELGENSILBER MET 144
FELGENSILBER NEU MET 20083
REFLEXSILBER MET A44
и най новата SILVER MET но още нямам номер за нея.
Изображение

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 29 Окт 2008, 21:18

Аз имам една питанка...утре мисля да си изчистя джантите със пясъкоструйка и после да ги оставя за прахово...трябва ли нещо да ги обработвам или да подбирам максимално ситен пясък?
И аз сега прохождам на тази тема
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

Матрицата на SuPeR_FLY
Аватар
Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
Мечтае да кара: и да е жив и здрав!

Мнение от POL_Starshi » 29 Окт 2008, 21:27

///MapTo написа:Аз имам една питанка...утре мисля да си изчистя джантите със пясъкоструйка и после да ги оставя за прахово...трябва ли нещо да ги обработвам или да подбирам максимално ситен пясък?
И аз сега прохождам на тази тема

Ако имат някъде яки бразди или са ги "гризали" бордюрите ще играе кит предварително ако искаш да станат перфектни! :winky:
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skate » 29 Окт 2008, 23:01

Vlados написа:
Борис_Малинов написа:Имаш Л.С. ;)

Успех.

Копирай го и на мен, моля :roll:

Борис_Малинов написа:1.суха шкурка нр.320-500около 1мтр.към 2,30лв.
2.Кореселин за да почистваш шпаклите 1лтр. 4,00лв.
3.Полиестерен кит с алуминиев прах,вземи възможно най малката опаковка 7-8,00лв.
4.Шприц кит(фюлер)300-400гр.продава се и наливен,не повече от 5-6,0лв.
5.Водна шкурка,един два листа 1000 или 800,по 0,50стотинки е броя.
6.Антисил(обезмаслител)8-10лв.продава се само на литър,но на теб ще ти трява не повече от 100гр.(ако можеш да си намериш от някой познат бояджия,че на да не копуваш цял литър).
7.Базизтният цвят 300-400гр.(100гр.е около 7,50лв. на Мобихел на Спейс хекер е около 14,00лв.
8.Безцветн лак със втърдител 300-400гр.(100гр.е около 10-12лв)

Е става си сумичка но ти гарантира дълго спокойствие относно джантите и завистливи погледи повярвай ми ;)

Мда , нещо се замислям за песъкоструйка и прахово боядисване, получих що годе добра оферта от ето тези >>> PBG > http://www.pbg.bg/bg/

45-50лв на Джанта 17" , за 2-3 дни.

Утре ще им се обадя да ги питам няколко въпросчета, иначе ако не се навия да са те , да нямам пистолет и т.н. за компресора такаче като взема материалите ще ходя при приятел бояджия и на него ще възложа задачата да ги пръсне като ще му дам някой лев за услугата.
:arrow:

Low Is A Lifestyle
Аватар
Кара: ниско на земята

Мнение от SuPeR_FLY » 29 Окт 2008, 23:05

В НИКАКЪВ случай не ги пръскай с тея гадни спрейове... Изобщо не става хубаво и е супер нетрайно... Колегата Борис_Малинов го е обяснил много добре. Най-добре ги пръсни с боя - има страшна за джанти с огромни перли като стружки направо и става лудница :twisted:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skate » 29 Окт 2008, 23:08

SuPeR_FLY написа:В НИКАКЪВ случай не ги пръскай с тея гадни спрейове... Изобщо не става хубаво и е супер нетрайно... Колегата Борис_Малинов го е обяснил много добре. Най-добре ги пръсни с боя - има страшна за джанти с огромни перли като стружки направо и става лудница :twisted:

Да да това вече си го избих от главата със спрейчетата, или ще е с боята и материалите който ми препоръча Борис_Малинов или ще е прахово и песъкоструй, излиза към 100лв. повече, но е по малко занимавка и сигурен и добър резултат .....

Утре ще го измисля ;)

Следваща

Назад към Извън Темата