Евтин въздушен филтър за купето!!!

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Евтин въздушен филтър за купето!!!

Мнение от Joro2004 » 22 Ное 2004, 16:02

Здравейте. Отдавна се каня да споделя последното си нововъведение. Днес видях, че е отворена нова тема по този въпрос, та реших да отворя друга, така че всички да я видят. Става въпрос за това, че филтъра за купето е скъп, обаче никак не е сложен да се направи. Аз гордо мога да кажа, че вече такъв филтър няма да купувам. Много е лесно да си го направи всеки. Ето как става:
Нужен ни е един оригинален филтър, на който му изтърбушваме хартията и оставяме само рамката. По вътрешния размер на рамката изрязваме 2 метални мрежи. Хубаво е мрежата да е с растер 1х1 см, за да не създава пречка на въздушната струя. За филтър се използва най-обикновена вата, която се купува от магазин за платове и струва стотинки. Идеята е ватата да е опъната между двете мрежи. Просто и ефективно. Всички климатици работят с такава филтърна вата. Ефекта е поразителен. Аз карам с такъв филтър и съм предоволен. А имайки предвид цената, мога да си го сменявам всеки месец. Ако някой се интересува да пита. С удоволствие ще помогна. Или ще му го направя. Жоро
Лесно е да се жертваш за приятел, но е трудно да намериш приятел, за когото да се жертваш!

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 22 Ное 2004, 16:07

Странно, моя е с вата - в сервиз ми го сменяха последно. От тогава съм го прал 2 пъти и си работи чудно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Joro2004 » 22 Ное 2004, 16:14

Оригиналния е с филтърна хартия. Не съм виждал такъв с вата.
Лесно е да се жертваш за приятел, но е трудно да намериш приятел, за когото да се жертваш!

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 22 Ное 2004, 16:28

:dunno:

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Мнение от Vasilen » 22 Ное 2004, 16:59

Joro2004 написа:Оригиналния е с филтърна хартия. Не съм виждал такъв с вата.

И аз така, Joro2004 и аз мисля да си направя филтър :P но мисля да използвам хартия за абсобратори :roll:
May the BMW force be with you!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e63 3.0 i, Х1 е84 35 i
Мечтае да кара: м5

Мнение от popai » 22 Ное 2004, 18:48

А без климатик е 34 дали има пак филтър, и как да стигна до него трябва да свалям капака на жабката май, но после не знам, лесно ли става да кажете ако може :help: :D

кандидат ентусиаст
Аватар

По въпроса за филтъра...

Мнение от koko » 22 Ное 2004, 19:11

....оказа се че моето М20Б20 модел 02'1990г. НЯМА филтър за климатика.
Някой знае ли нещо по въпроса ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 22 Ное 2004, 21:03

Аз не знам какъв е филтърът на Е 34, но моят е плосък (VW Sharan) и действително е, като от вата, пере се, не мирише и всъщност е някаква суперматерия на 3М, нямаща нищо общо с филтърната хартия. Проверете задължително във фирма "Братя Хаджиеви" - фирменият магазин е по бул "Гоце Делчев" м/у "Цар Борис ІІІ" и "Дойран", веднага след "Фантастикото" на красноселския пазар вдясно има паркинг и до него няколко магазинчета. Там има много евтини немски филтри и за БМВ и не са ментета, но само въздушни. Въобще много сериозни хора са!! :yes: :yes:
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Re: Евтин въздушен филтър за купето!!!

Мнение от TheBoss » 23 Ное 2004, 10:09

Joro2004 написа:..... Много е лесно да си го направи всеки. Ето как става:
Нужен ни е един оригинален филтър, на който му изтърбушваме хартията и оставяме само рамката. По вътрешния размер на рамката изрязваме 2 метални мрежи. Хубаво е мрежата да е с растер 1х1 см, за да не създава пречка на въздушната струя. За филтър се използва най-обикновена вата, която се купува от магазин за платове и струва стотинки. Идеята е ватата да е опъната между двете мрежи. .......

Идеята е суперска, сам дето не си се сетил да снимаш процеса на изработване. Но като гледам интреса май ще предложа на Василен да направиме един такъв като документираме етапите :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Филтър.

Мнение от Joro2004 » 23 Ное 2004, 15:47

Значи досега и аз си купувах филтри от същия магазин до пазара на Красно село. Обаче и там филтъра е около 25лв. Аз мисля, че не си заслужава. направеният от мен пречиства по същия начин и както казах можеш да си го сменяш всеки месец. Себестойността му е около 10ст.!!!!! А не съм документирал изработването му, защото нямам цифров фотоапарат, но с удоволствие ще участвам.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Филтър.

Мнение от Фидел Кастро » 23 Ное 2004, 17:15

Joro2004 написа:Значи досега и аз си купувах филтри от същия магазин до пазара на Красно село. Обаче и там филтъра е около 25лв. Аз мисля, че не си заслужава. направеният от мен пречиства по същия начин и както казах можеш да си го сменяш всеки месец. Себестойността му е около 10ст.!!!!! А не съм документирал изработването му, защото нямам цифров фотоапарат, но с удоволствие ще участвам.

Значи за БМВ са големи скъпари!!! Благодаря ти за допълнението, иначе щях да подведа колегите. Между впрочем си спомних, че едно приятелче се оплака, че въздушният филтър за Фордчето му бил само с 1.50 лв по-евтин от Мото-Пфое. Явно са тънки само на определени позиции. :roll: :roll:
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Re: Евтин въздушен филтър за купето!!!

Мнение от Vasilen » 23 Ное 2004, 17:59

TheBoss написа:Идеята е суперска, сам дето не си се сетил да снимаш процеса на изработване. Но като гледам интреса май ще предложа на Василен да направиме един такъв като документираме етапите :)

Аз си направих момчета идея си нямате колко е лесно излезе ми 2.50 щото купувах късно вечерта от Фантастико филтърната хартия :twisted: ама пред 25 лв си е супер 8)
За около 1/2 час стана даже и го нагънах както е оригиналния хартията е досущ като оригиналната.
Бос събота-неделя взимай фотоапарата и да снимаме че ще го слагам вече не се издържа на студа :P
May the BMW force be with you!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Joro2004 » 24 Ное 2004, 15:25

Е, щастлив съм , че помагам с нещо. Василене, как ти се струва? Добре е нали? Сигурно и други неща можем да си направим не по-зле, така че който има идеи да споделя и заедно ще ги мислим. За заснемането ще помагам и аз. Моя доста съм го изпипал, така че е добра база. Успех.

Назад към E34