Една бас каса или две?
Модератор: Icco
8 мнения
• Страница 1 от 1
- Triforce
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530XD, 2015
- Детайли за колата: 530XD, 2015
Една бас каса или две?
Здравейте! Брат ми учи за инженер и днес го бъзикнах, да ми сметне при две бас каси каква ще е силата на звука в децибели и той ми каза, че не знае как се смята акустика. Та въпроса ми е дали някой от вас се е замислял дали две малки бас каси в затворени кутии по 21 литра (примерно JBL P1024 - 400W, 100dB, 40Hz) ще свирят по-добре от 1 голяма 50 литра (JBL P1224 - 400W, 110dB 40Hz). Ако има някой наистина много запознат тука, ще съм му много благодарен, ако отговори. Дадох тези за примери, защото съм намислил или два по-малки в по-малки кутии, без бас рефлекси, или 1 голяма, с кутия с бас рефлекс. Ще се радвам да чуя нещо, което наистина си заслужава, а не на кой бай х*й пайнера в багажника колко му тресял и че Кенууда бил мнооо як
Мисля да ги слагам в БМВ Е39, модел 2002-ра 525 дизел. Дано не го раздрънкам много
Благодаря Ви от името на всички, които се интересуват също като мен и ще могат да си направят сметката при покупката.

Благодаря Ви от името на всички, които се интересуват също като мен и ще могат да си направят сметката при покупката.
- Triforce
- кандидат ентусиаст
-
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
- Кара: M40B18 '93
Смята се трудно.Има СПЛ калкулатори които смятат по мощност и 4увствителност на говорителя,ама за идеален слу4аи(без загуби от вибрации,звукопоглъщане и т.н.) Най-добре е да се направи симулация на някой продукт за из4исляване на боксове.Да се сглоби и да се измери после с шумомер,ако те интерсува ве4е де.
За мен 2-те 10" е по добре от една 12".12-ката е 94дБ,а 10-ките са по 92 което в паралел е +3дБ и ве4е стават 95
Освен това двете 10'' имат много по голяма активна площ на мембраните от колкото една 12.Проблем е оба4е 4е ще ти трябват два яки канала на стапало, вместо един мостов за 12''.И все пак на кантар са нещата и това е само на теория.Аз не бих сложил 10-ки 
За мен 2-те 10" е по добре от една 12".12-ката е 94дБ,а 10-ките са по 92 което в паралел е +3дБ и ве4е стават 95

- Triforce
- кандидат ентусиаст
-
А някой да е пробвал някой от двата баса:
JBL P1224 12"
Alpine Alpine SWR-1522D
Благодаря за помощта на отзовалите се
JBL P1224 12"
Alpine Alpine SWR-1522D
Благодаря за помощта на отзовалите се

R серията на Alpine е ненадмината, сложили сме над 10 SWR-1242D и 2 SWR-1542D и всички бяха ужасно доволни от резултатите.
За първия ти въпрос мога да кажа, че освен площа на говорителя, от голямо значение е и конструкцията на кутията. Първо защото различните видове кутии могат да прибавят по 10-15dB към чувствителността, някои може да отнемат 2-3dB.
Другото което е и линейността на АЧХ, да не се окаже така, че примерно на 40 хертца наистина имаш пик на 10" говорители, но в 50 си на минус 3 децибела, също така от голямо значение са груповите закъснения, защото те могат да развалят звука до безобразие.
JBL-ите които си избрал не струват, както и да го сучеш. Aко не си безобразен фен на SPL-a, а просто искаш да имаш музика приятна за слушане в колата, аз бих ти препоръчал 1хDLS OA12 или 1x Alpine SWR-1242D, като и двата може да си ги закупиш от нас и да получиш отстъпка за направата на бокса за говорителя и монтажа.
http://ellusive.net/dest ако имаш интерес или въпроси питай, ще се радвам да съм ти полезен.
За първия ти въпрос мога да кажа, че освен площа на говорителя, от голямо значение е и конструкцията на кутията. Първо защото различните видове кутии могат да прибавят по 10-15dB към чувствителността, някои може да отнемат 2-3dB.
Другото което е и линейността на АЧХ, да не се окаже така, че примерно на 40 хертца наистина имаш пик на 10" говорители, но в 50 си на минус 3 децибела, също така от голямо значение са груповите закъснения, защото те могат да развалят звука до безобразие.
JBL-ите които си избрал не струват, както и да го сучеш. Aко не си безобразен фен на SPL-a, а просто искаш да имаш музика приятна за слушане в колата, аз бих ти препоръчал 1хDLS OA12 или 1x Alpine SWR-1242D, като и двата може да си ги закупиш от нас и да получиш отстъпка за направата на бокса за говорителя и монтажа.
http://ellusive.net/dest ако имаш интерес или въпроси питай, ще се радвам да съм ти полезен.
- BeXTMaN
- младши ентусиаст
-
- Кара: е34
- Мечтае да кара: е32
щом караш Бмв би следвало да знаеш че са яко изолирани !
решението 15 инчов говорител прикрепен към задните седалки само така се чува яко бас аз така и направих и съм много доволен докато като бях с бас каса никав ефект нямаше
решението 15 инчов говорител прикрепен към задните седалки само така се чува яко бас аз така и направих и съм много доволен докато като бях с бас каса никав ефект нямаше

басс
Здр.колега значи преди и аз имах е36 компотче и мога да ти кажа,4е му сложих една бас каса с 2-а говорителя херц 12" не е истина за какво ставаше реч
ако проявяваш интерес пиши на скайпа ще ти прятя снимки да видиш за какво става дума.
Поздрави.

Поздрави.
НЕ СЕ СРАМУВАЙ ДА КАЖЕШ ТОВА,КОЕТО НЕ СЕ СРАМУВАШ ДА СИ ПОМИСЛИШ !
- BeXTMaN
- младши ентусиаст
-
- Кара: е34
- Мечтае да кара: е32
8 мнения
• Страница 1 от 1