катализатор...

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 06 Сеп 2008, 21:29

ауспуси Лазаров написа:
Archangel написа:Аз събрах парички и ще ги налея в чисто нови катализатори, пък макар да съм вече на Е46. Според мен е една добра инвестиция, зависи обаче от много фактори. Например колко км изминава колата годишно и колко години се мисли да се кара.
Аз например за 6 месеца направих има-няма 15000 км с колата, а планувам да я карам още поне 5 години, така че с едни нови катализатори ще я накарам да се чувства добре.
Имам си тези проблеми(стига да не си внушавам) - при палене леко дрънчи, при увеличаване на оборотите и т.н. Също така ми горят ламбда-сондите, за което ми казаха, че е възможно причината да е запушен катализатор/и.

Колега ако не ви представлява трудност направете един съвсем елементарен тест. При загасен двигател и автомобил на място хванете изхода на ауспуха и го разклатете енергично - чува ли се в последното гърне тракане и дрънкане все едно има шепа съчми?
Ако е така, проблема вече може да не ви е само в катализатора.

Може ли малко повече информация, какво може да е? Защото ми се стори че чух нещо такова при разклащане на крайното гърне, само дето бях на една бензиностанция на магистрала и не мога да кажа със сигурност :)
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ауспуси Лазаров » 06 Сеп 2008, 23:47

Колега най-вероятно катализатора е започнал да се раздробява. Колкото повече карате автомобила в това положение толкова по-лошо. Каквото и да сте решили да предприемете съветвам ви да бъде колкото се може по-бързо, не се знае парчетата къде ще влязат и може да се наложи да сменявате и здрави гърнета. А най-лошият вариянт е ако започне да се отчупват едри парчета, които по-време на движение се прехвърлят от камера в камера в задното гърне, едно че ще почне да дрънкат още по-силно а и автомобила ту ще се отпушва, ту ще се запушва в зависимост от положението в което застанат парчетата и ще се чудите откъде е . Може да ви скъсат нервите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 07 Сеп 2008, 13:12

ауспуси Лазаров написа:Колега най-вероятно катализатора е започнал да се раздробява. Колкото повече карате автомобила в това положение толкова по-лошо. Каквото и да сте решили да предприемете съветвам ви да бъде колкото се може по-бързо, не се знае парчетата къде ще влязат и може да се наложи да сменявате и здрави гърнета. А най-лошият вариянт е ако започне да се отчупват едри парчета, които по-време на движение се прехвърлят от камера в камера в задното гърне, едно че ще почне да дрънкат още по-силно а и автомобила ту ще се отпушва, ту ще се запушва в зависимост от положението в което застанат парчетата и ще се чудите откъде е . Може да ви скъсат нервите.

Благодаря много за полезната информация. Колата така или иначе влиза утре в ДаруКар за новите катализатори, така че ще им кажа да прегледат и крайното гърне.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miro20 » 20 Сеп 2008, 23:12

бе да питам един мн елементарен въпрос :)
как трябва да мирише отзад при запушен катализатор, и при добре работещ ??
от ладата ми е ясно ко мирише... а от бмв-то е определено една друга,коренно различна,но по приятна според мен миризма :) ама съм от Русе, тей че съм пристрастен към обгазяванията ... и затова питам.
(последното е шега :) )

и още един практичен въпрос - все пак на какви цени се "изкупуват" или се подаряват катализаторите, ако реша да го сменя ?
ако сложа заместител , резонатор , или не знам какво ще реша , на каква цена го правят сервизите.
щото до сега от цялата тема (която си е доста полезна) не видях конкеретни числа, или горе долу.
мерси.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
Мечтае да кара: Всичко що започва с М

Мнение от insane_v » 22 Сеп 2008, 18:20

miro20 написа:и още един практичен въпрос - все пак на какви цени се "изкупуват" или се подаряват катализаторите, ако реша да го сменя ?
ако сложа заместител , резонатор , или не знам какво ще реша , на каква цена го правят сервизите.
щото до сега от цялата тема (която си е доста полезна) не видях конкеретни числа, или горе долу.
мерси.

До преди месец-два ги изкупуваха по около 150 лв (ако всички "пити" са цели), но сега цената на платината паднала и германците май не искали да ги купуват. Затова цената сега е наполовина (50-60 лв/кг). Във Варна на някои места дори изобщо не ги изкупуват. Преди 2 седмици за моя ми дадаха 70 лв (при положение че всички "пити" бяха цели).

За резонатора дадах 42 лв (Италиянски е, взех го от Еuro07 във Варна) и после дадах 20 лв за монтаж.

Както казах по-горе, звука на колата стана по-дрезгав, което не ми харесва много, но няма как :( Какъвто и резонатор да сложиш, все ще е такъв като го няма к-ра :(

Предишна

Назад към E36