Проблем с клапана на парното E36, 318 TDS!
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с клапана на парното E36, 318 TDS!
Колеги!!! Моля помагайте!!! Не искам втора зима да се возя с шапка в колата държейки с едната ръка волана а с другата гюдерията...
Прецакан ми е двойният клапан на парното, с климатроник е. Налага се да купя най-вероятно втора ръка клапан. Та кажете как да разбера дали клапанът е работещ? Има една буксичка на него....ама как да разбера дали работи? Като местя вътре врътката на парното ли? Колата трябва ли да е на контакт? Врътката ли командва клапанът да отваря и затваря??? Дайте ми компетентно мнение по въпросът моля Ви! 

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Клапана представлява електромагнитен винтил,като му подадеш ток 12в. затваря,без подадено напрежение е отворен.
Ако си с климатроника с врътките ,клапана се контролира от врътката топло студено,когато тя е в крайно ляво положение в синята зона ,клапана е затворен и не пропуска вода, има леко поетапно действие с врътката обаче - когато я мръднеш леко в ляво клапана почва да отваря и затваря на импулси,които зависят от това в кое положение е врътката - колкото по към топло толкова по отворен седи.
Ако си с климатроника с врътките ,клапана се контролира от врътката топло студено,когато тя е в крайно ляво положение в синята зона ,клапана е затворен и не пропуска вода, има леко поетапно действие с врътката обаче - когато я мръднеш леко в ляво клапана почва да отваря и затваря на импулси,които зависят от това в кое положение е врътката - колкото по към топло толкова по отворен седи.

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
bobolink написа:Значи искаш да кажеш че като сложа буксичката и мърдам врътката вътре така ще разбера работи или не? Така ли? Колата трябва предполагам да е на контакт?Може ли да има друга повреда за да не се мърда?
Да колата трябва да е на контакт.
Повредата е или изгоряла бобинка или силно клеясъл клапан.
но закачен за системата и пълен с вода едва ли ще го чуеш как отваря и затваря.
В свалено състояние му пускаш ток 12в. и ще видиш дали бачка.
А кабела който влиза в него можеш да го провериш с един мултицет,като извадиш буксата и дадеш после на контакт и врътката на студено ,трябва да дава 12в.

- valeto
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11
Има и друг начин да разбереш,пусни климата да бачка и започни да местиш клапите,ако примерно пуснеш да духа на краката и по средата заедно,ако е развален от едното място ще духа студеното на климата а от другото ще си духа топло от парното.
На мен лично едната бубинка се беше прекъснала,2 пъти я запоявах и пак се късаше след седмица.Купих нов от дару за 240 лв,изкара една година и пак си е*а мамата,така ще карам зимата пък лятото ще му мисля...

подобен проблем
имам сьщата колица и проблем
никаквотопло от никьде , а вече е студено ... можете ли да ми кажете кьде мога да отида да погледне някои да знам точно какво му е .. защото един казва от клапите друг от друго .благодаря предварително
никаквотопло от никьде , а вече е студено ... можете ли да ми кажете кьде мога да отида да погледне някои да знам точно какво му е .. защото един казва от клапите друг от друго .благодаря предварително
аз и мойто комби 

- ///M3-E36
- младши ентусиаст
-
- Кара: Third E36 :)
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: За тез пари...
7 мнения
• Страница 1 от 1