Ръководство за филтъра на климатика/парното

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Ръководство за филтъра на климатика/парното

Мнение от Giovanni » 16 Сеп 2008, 21:13

Вечната тема както казват някои, едни казват зад жабката, други зад централната конзола. А истината е че местоположението на филтъра е зад централната конзола, НО за смяната не се ровичка през централната конзола а се сваля жабката. Изнамерих материалче из програмите и сега ще ви го документирам в снимки

Изображение

Така ..... както виждаме от документа отгоре филтърът се намира от ляво на въздуховодите които духат в краката от пасажерската страна, т.е. зад централната конзола. На кутията на този филтър има издължено тяло с два палеца отгоре, който се отваря след като завъртите палците по часовниковата или обратно(до колкото си спомням май двъстранно се затваряше), ще го усетите когато щракне и го вадите надясно. Филтърът има гънки на две места(може да заеме трапецовидна форма) за да може да го извадите/сложите без да махате всичките модули и кабели които щяха да пречат ако този филтър не можеше да се огъва. За да можете да направите смяната както е показано на снимката трябва да махнете въздуховодите. Натиснете леко левия въздуховод надолу за да го освободите от щипката която е в близост до кутията на фитъра и след издърпайте централния отвор на въздуховодите надясно за да излезе от съединението. Това е цялата работа,смяната му е елементарна и лесна.

Ето още малко снимки да ви покажа в какво състояние е филтърът който не е сменян не знам и аз колко време.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Това което виждате нищо не е, аз го поизтупах доста, виждате колко е мизерен от външната страна и колко е чист от вътрешната.

Препоръчвам преди да слагате новия филтър да пуснете въздуха да издуха боклуците които са се насъбрали в централния въздуховод, после ще си изчистите колата, не е проблем. Проблем ще е ако ги оставите вътре и като си пуснете да духа, да се набият тея боклуци в новия филтър и да ускори замърсяването му.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 17 Сеп 2008, 21:50

Mнoго хубава тема. И ти ли си с италиански климатик, филтъра ти прилича на Опелски от Корса/Тигра ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Giovanni » 17 Сеп 2008, 22:04

не съм с италианка, филтъра прилича на такъв защото е на SCT. :mhihi:
ако беше на бмв .... нямаше да е точно такъв ... или феби.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 99' Е39 520i M52B20TU

Мнение от thunderl » 19 Сеп 2008, 11:32

Сега ако намерите и ръководство за компакта...Пустия филтър е на друго място и не смея да го разръчквам без да знам какво се прави.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 19 Сеп 2008, 11:40

Е колко пъти трябва да се пишат едни и същи теми :?:
Мине не мине два три месеца ,някой ентусиаст с свободно време пуска тема със снимки как се сменява филтъра на климатика :mhihi:
И за компакта има писано и и за седаните и за тия дето са с допълнително вградените климатици на "дивиа", ма няма кой да чете явно ;)

Да не говорим че горе във важните теми го има качено със снимки и обяснение ;)
тук примерно: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=11820
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 19 Сеп 2008, 11:47

vld написа:Е колко пъти трябва да се пишат едни и същи теми :?:
Мине не мине два три месеца ,някой ентусиаст с свободно време пуска тема със снимки как се сменява филтъра на климатика :mhihi:
И за компакта има писано и и за седаните и за тия дето са с допълнително вградените климатици на "дивиа", ма няма кой да чете явно ;)

Радвам, че че искаш да се пази ред във форума, но снимките за компакт в единствената тема, която има снимки на линка който ми прати, отдавна ги няма. Освен това си спомням, че съм ги гледал по-рано и бяха с изключително ниско качество, за да свършат някаква работа.

Трябва ми ръководство за тези филтри : http://picbg.net/img.php?file=afc5ef42568ba5be.jpg

Ако има такова и не съм го открил, моля насочете ме в правилната посока :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 19 Сеп 2008, 11:50

Какво ръководство по-точно ти трябва, ти даже виждаш къде са.

Като си купиш новите филтри (от Филтрон примерно) има схема стъпка по стъпка как се сменя, както колегата е снимал по-горе неговите. Не е сложно, ако не се чувстваш сигурен, ходи в някой сервиз и си готов.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 19 Сеп 2008, 11:54

thunderl написа:
vld написа:Е колко пъти трябва да се пишат едни и същи теми :?:

Радвам, че че искаш да се пази ред във форума, но снимките за компакт в единствената тема, която има снимки на линка който ми прати, отдавна ги няма. Освен това си спомням, че съм ги гледал по-рано и бяха с изключително ниско качество, за да свършат някаква работа.

Трябва ми ръководство за тези филтри : http://picbg.net/img.php?file=afc5ef42568ba5be.jpg

Ако има такова и не съм го открил, моля насочете ме в правилната посока :)

Ето ти снимка нагледно :
Изображение

Колега отвори капака,махни гуменото уплътнение,махни пластасовата решетка,отвойб двете рапидки които държат "легенчето", подръпни го малко напред за да можеш да бъркаш с ръце .
После събираш по обратния ред ;)
Последна промяна vld на 19 Сеп 2008, 11:59, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 19 Сеп 2008, 11:58

Ясно, ще взема едни и ще гледам ръководството към тях. Струваше ми се бая разглобяване докато се стигне до положението от снимката по-горе, за това мислех, че има някакво step by step ръководство. Благодаря ви.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 19 Сеп 2008, 12:01

thunderl написа:Ясно, ще взема едни и ще гледам ръководството към тях. Струваше ми се бая разглобяване докато се стигне до положението от снимката по-горе, за това мислех, че има някакво step by step ръководство. Благодаря ви.

Допълних си поста.
Елементарно е не се шашкай ;)

Понякога имам чувството че ви е шубе да отвиете каквото и да било по тия коли :roll: ,няма страшно поне модела е стар и части има колкото искате :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 19 Сеп 2008, 12:14

vld написа:
thunderl написа:Ясно, ще взема едни и ще гледам ръководството към тях. Струваше ми се бая разглобяване докато се стигне до положението от снимката по-горе, за това мислех, че има някакво step by step ръководство. Благодаря ви.

Допълних си поста.
Елементарно е не се шашкай ;)

Понякога имам чувството че ви е шубе да отвиете каквото и да било по тия коли :roll: ,няма страшно поне модела е стар и части има колкото искате :mhihi:

Ми то човек като не разбира... :) Благодаря отново.

Назад към E36