Смятане на обем за бас каса - формула?
Модератор: Icco
37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
Смятане на обем за бас каса - формула?
Решил съм да си направя бас каса за малката кола. Някой ще ме ориентира ли как да сметна обема. Има ли формула или някакви тънкости. Баса ще е 10". Благодаря предварително.
- Icco
- Музикално деформиран
-
- Кара: 330ci
Ако знаеш колко литра обем трябва да докараш е лесно
смяташ като за кубик и местиш запетаята 3 знака напред
Ако не знаеш точния обем си има даже готови програмки по които става аритметиката но трябва да знаеш спецификациите на говорителя.
Тоест вместо да кажеш баса ще е 10' трябва да си купил съответния бас и по неговите характеристики а не на ум
абе и на ум става примерно ти трябват за 10' говорител около 25 литра обем

смяташ като за кубик и местиш запетаята 3 знака напред
Ако не знаеш точния обем си има даже готови програмки по които става аритметиката но трябва да знаеш спецификациите на говорителя.
Тоест вместо да кажеш баса ще е 10' трябва да си купил съответния бас и по неговите характеристики а не на ум

- Vlados
- с две лица
-
Точно такава програмка ми трябва, въпреки че ме устройва и приблизителния обем. Проблема е, че бягах от часовете по алгебра и геометрия и ми е трудно с тези фигури, обеми и т.н
- Icco
- Музикално деформиран
-
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
Не му трябва да го купува. Ако има софтуера може да си смята кутията по заводските параметри, не вярвам да тръгне да ги мери.
Кутия се смята за конкретен говорител.
За затвеорен обем:
Qr = Qtc/Qts
Vr = Qr^2-1
Vb = Vas/Vr
Fb = Qr*Fs
F3 = Fb*((1/Qtc^2-2+((1/Qtc^2-2)^2+4)^0.5)/2)^0.5
If Qtc>(1/2)^.5
then dBpeak = 20*log(Qtc^2/(Qtc^2-0.25)^0.5)
Else dBpeak = 0
where,
Vb = net box volume (litres)
Fb = box resonant frequency (Hz)
F3 = -3dB frequency (Hz)
dBpeak = maximum peak or dip in system response

За затвеорен обем:
Qr = Qtc/Qts
Vr = Qr^2-1
Vb = Vas/Vr
Fb = Qr*Fs
If Qtc>(1/2)^.5
Else dBpeak = 0
where,
F3 = -3dB frequency (Hz)
- Icco
- Музикално деформиран
-
BaNiTZaKiNG написа:Кутия се смята за конкретен говорител.![]()
За затвеорен обем:
Qr = Qtc/Qts
Vr = Qr^2-1
Vb = Vas/Vr
Fb = Qr*Fs
If Qtc>(1/2)^.5
Else dBpeak = 0
where,
F3 = -3dB frequency (Hz)
Ей сега вече отказа човечеца

Човека иска формула...
Има всякакви онлайн калкулатори, както и екселски модел. Да искаш да смяташ...
За затворен обем например трябва да са известни Vas, Qts и Fs на говорителя. Ако някой иска да направи нещо като хората трябва задължително да:
- измери параметрите на говорителя,
- донастрои кутията на слух.
Ако има някой, който знае какво точно иска да направи, но не може да си измери параметрите сам, мога да помогна с меренето.
Ще ми се разсърдиш ли ако си го сложа това в подписа..?
За затворен обем например трябва да са известни Vas, Qts и Fs на говорителя. Ако някой иска да направи нещо като хората трябва задължително да:
Ако има някой, който знае какво точно иска да направи, но не може да си измери параметрите сам, мога да помогна с меренето.
Icco® написа:абе и на ум става примерно ти трябват за 10' говорител около 25 литра обем
![]()

Последна промяна Braikov на 18 Сеп 2008, 19:43, променена общо 1 път
- Vlados
- с две лица
-
Верно ще се откажа да смятам
Прави сте, че първо трябва да си взема говорителя, за да се сметне както трябва, но друг е въпроса, че не търся идеално качество. Взех една корса на жена ми и искам да й сложа някаква що годе прилична музика (та като я карам аз да ми е кеф). Не гоня високо качество, така че не е проблем (не)точността на цифрите.
За по-накратко някой може ли да ми каже горе-долу (ориентировъчно) колко литра трябва да е касата.

За по-накратко някой може ли да ми каже горе-долу (ориентировъчно) колко литра трябва да е касата.
- Vlados
- с две лица
-
BaNiTZaKiNG написа:Аз тези неща ги пиша за онези, които искат качество. За твоите изисквания има всякакви техно-мехно маркети и полиси...
Не ме устройват, защото искам да направя касата да се събира от едната страна на багажника, за да остане място за багажче. За това ми трябват ориентировъчни размери (литри), за да си измисля най-подходящата форма, като се придържам към необходимия обем.
- Icco
- Музикално деформиран
-
BaNiTZaKiNG написа:Човека иска формула...
Ако има някой, който знае какво точно иска да направи, но не може да си измери параметрите сам, мога да помогна с меренето.Icco® написа:абе и на ум става примерно ти трябват за 10' говорител около 25 литра обем
![]()
Естествено че няма да се сърдя

Това за обема го родих супер на бързо ей така кот ми дойде хахах абе майстор съм на късия разказ
Интересно обаче ако тръгнеш да смяташ да речем някой пайнер там 10' дали ще уцелиш по обем , говорим за бокс без фазоинвертор

И за финал ще ти кажа че съм бил прав в предварителната си преценка която съм направил за колегата
Пича просто иска басче за корсата на жена му

Ей така да му дрънка

Едит:
Колега Vlados колкото и бос да си по математика ние ще ти помогнем ,само срещу една бира дет се вика на панаира догодина
НО трябва да си помогнеш и ти, и единственото нещо което трябва да направиш е да си купиш говорител ,след това кажи какво си си купил и нямаш никакви грижи ама никакви !
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
sorry nemam kirilica a kredora ne mi zarejda
haresai si govoritel v internet s po-malak Vas, nai mnogo 10". vkarai si parametrite dadeni ot proizvoditelia v bassbox programata i tia she ti smetne nekva priblizitelna kutia. sled tva mojesh da si donastroish fazoinvertora i obema, kato 4estotata na trabata ne trebva da e pod rezonansnata na govoritelia. zaebi gi tia s mereneto i nastroikata na sluh, za kola ne vajat
haresai si govoritel v internet s po-malak Vas, nai mnogo 10". vkarai si parametrite dadeni ot proizvoditelia v bassbox programata i tia she ti smetne nekva priblizitelna kutia. sled tva mojesh da si donastroish fazoinvertora i obema, kato 4estotata na trabata ne trebva da e pod rezonansnata na govoritelia. zaebi gi tia s mereneto i nastroikata na sluh, za kola ne vajat

- Vlados
- с две лица
-
Добер де, ако си го купя от Техномаркет например, откъде ще му взема характеристиките (сигурно тъп въпрос за някои, ама аз като не знам...)
37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3