радиостанции и честоти на разрешителен....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

радиостанции и честоти на разрешителен....

Мнение от SKISA » 18 Сеп 2008, 10:00

някой знае ли тва нещо тука разрешено ли е !?
http://www.uniden.com/products/productd ... 28%20Miles
почти съм сигурен ,че не е щото са много мощни и работят в некъв GMRS режим ,ма да питам!!

станциите са тествани и фащат от алеко до александър невски!! просто ас невероятни!! искам да знам/владос да не чете :mhihi: / дали ако ми ги видят ченгетата ше искат да ми ги земат или некви удостоверения от комисията по честотите или нещо си....

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 18 Сеп 2008, 16:38

Свободните /разрешени за гражданско ползване в БГ/са CB на 27 мхз, PMR на 446мхз и LPD на 433мхз, всички останали обхвати бандове са незакони или се ползват по специфичен начин курс, лицензия и др.
Първо законовото положение, полицаите нямат списък с честотите, но всяка радиостанция има "документ". В смисъл, че ако си радиолюбител имаш документ, така наречената лицензия, която в повечето случаи е достатъчна. Винаги може да се заяде/по закон, макар да не съм чувал да се е случвало/и да изиска документ за сертифициране на станцията, демек че комисията по разпределяне на честотния план /или както сега се казва там/ я е прегледала и удостоверила че тя работи на тия честоти, които са посочни в лицензията,ако нямаш документ или ксерокопие на лицензията станцията се ИЗЕМВА с протокол и в рамките на 45 дни/мисля че беше толкоз/ може да отидеш в районното с документите и да си я получиш обратно след тоя сркок се КОНФИСКУВА в полза на държавата.
Сега за тия по магазните на свободните бандове. За тях е достатъчна и касовата бележка или гаранционна карта, демек да се вижда че е купена от магазин и продавача носи отговорност, ако станцията не е на тия честоти, на които трябва. Друг е въпроса че има разни Хамерикански "боклуци" по магазините, дето едно не са закони в Еврпа и БГ, едно че се "мешат" там дето ХЕПТЕН нямат работи и набарат ли те оттам конфискацията е най-малкия проблем.
Шанса да те гепат е доста голем.Има десетина петнайсет микробуса и джипове ,спринтери,Г класи и МЛ оборудвани с мноо съвременна апаратура,която може да пеленгова /засича/ радио обмен и съответно мястото на р/станцията.При откриването на нарушитела се испраща екип на МВР за иземване на техниката.Ако наистина искаш да го пробваш иди до някое летище или база на ВВС и си правете с някой лабави моабети,ама редовно няколко дена. :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 18 Сеп 2008, 16:57

Ами ако си в планината или за риба някъде пак ли могат да те засекат?
Имам предвид ако не си в града?

SKISA, вчера ми мина през акъла това ама забравих да те питам. Навремето обаче имаше един такъв проблем с някакви радио телефони и помня че ако те хванат бяха доста сериозни глобите. Мисля, че точно тези телефони също се бъркаха в забранените честоти и за това. Ако има спомен някой да коментира.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 18 Сеп 2008, 17:07

Имам едн приятел горски и има баш същите да се разбира с колегите.
Неговите маи ги използва с специален лиценз щото е горски иначе нестава!

п.с.Верно това нещо лови от ебати растоянието
Изображение

Аватар

Мнение от SKISA » 18 Сеп 2008, 17:24

и са некой ако ми намери копирано или скенирано тоя лиценз....простооо....!!! касите с бири стават много!!!
ако има от къде да се свали или някой има такъв лиценз-само ш еси го копна и после след 2ч на фотошопа ше имам по-истински от истниският лиценз.....!! то нали сичко ни е наред ,та са и за тва требва да вада лиценз....!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 18 Сеп 2008, 18:30

В гората ако си далече няма как да те засекът,а и случайно ако те прихванат интереса от тяхна страна ще е почти никакъв.Проблема е в града,разликата в стандарта с америка е проблем,честоти които там са позволени тук могат да се окажат забранени,примирно използвани от полиция ,пожарна или някаква друга служба.Могат и да бъдат и в чистоти на летищата и самите те да бъдат използвани там,но една такава попаднала в чужди ръце става опасна,и то без никаква умисъл.Единствения начи е да си земеш комплекн локи-токи и при случайна проверка да показваш фактурата на тях,но при по-задълбочена проверка захапваш бибата.Тук може да се разчита на незнанието на провериаващия.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Сеп 2008, 19:26

а какво е тяхното предимство пред обикновените телефони? :shock:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 18 Сеп 2008, 19:29

Плащаш си само тока :mhihi:
In Ban We Trust!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 18 Сеп 2008, 19:37

не зависят от обхвата

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528iA

Мнение от IAV » 18 Сеп 2008, 20:48

абе пичове то в опътването им дават28 мили или 44 километра :shock: :shock: :shock:

Аватар

Мнение от SKISA » 18 Сеп 2008, 20:59

тва е само при пряка видимост и единият да е на връх,а другият доло в низина...!!! иначе реално ако се ползват в планина стъпват на около 15-20км!! което обаче пак не е малко!!
по тоя случай си продавам старите станции-фърлят на около 8км,ползвани са в коли,които се движат по магистрала и се чувахме на 4-5км ,а в града са до 2км!! станциите са три на брой с две зарядни .
модела е : Uniden - GMR635-2CK.
http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DG

ценичка-120 кинта! ;) като нови са!
щех да забравя-тия със сигурност са разрешени!!!имам сертификат .

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Сеп 2008, 22:13

колко плащаш за разговори в група? те таксите за телефоните така или иначе си вървят

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 18 Сеп 2008, 22:43

Не виждам особен смисъл да държиш един 2ри телефон, който никой не ползва и като ти потрябва да го връчваш на някой, че да имате връзка ... :)
In Ban We Trust!

Назад към Извън Темата