Финансовата криза....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 17 Сеп 2008, 23:09

SKISA написа:маре пука ми на мене да печелим-аз гледам как да не загубим!!!
хич не ща да печеля от падащ пазар...!!тя работата е ясна!!
просто питах кво мислите по въпроса!!а за започването и свършването имаше една приказка-....нали.... ше има и бърсане накрая ,ма се си мисля ,че тва пищене не е само пищене ,а и си фалират като стой та глей...!! и ние понеже сме много отворени ше ни изненада зимата или снега или почналата криза отпреди една година...!!! интересно е неква информация дали нема от вътрешни хора в банки!?!? дали се подочува нещо!! и мисля ,че гарантираните пари в банка са 20хил евра -не лева...

лева са колега 99% съм сигурен.
It`s party time !

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 18 Сеп 2008, 0:05

iv0 написа:Попринцип има начини да се печели от падащ пазар.

има то... сега особено като забраниха "нейкед шортс" по скоро ще си загубиш шортите от колкото да направиш пари със шортинг.. за опции дори не споменавам щото там хазарта е .. вегас ряпа да яде...

за световната криза... дръвцето тепърва започваме да го хапваме.

причината е само една- основния механизъм за регулиране на пазарите не работи- хода на основната лихва не отговаря на хода на междубанковата такава. от там и управлението е невъзможно. мисли го товарен влак без спирачки. другото всичкото е следствие.

ма аз кво ги разбирам... си натискам парцалките и ша си карам трабанта...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 Е38
Детайли за колата: Не бие много на очи

Мнение от Transportera » 18 Сеп 2008, 0:10

Не че нещо,ама финансовата криза една тепарва ще започва за съжаление :confused:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 535d

Мнение от iv0 » 18 Сеп 2008, 0:19

Transportera написа:Не че нещо,ама финансовата криза една тепарва ще започва за съжаление :confused:
точно така

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 18 Сеп 2008, 0:41

И аз да си изкажа аматьорското мнение. Кризата вярно почна преди година, но е далеч от свършване. Много банки (в Щатите и Европа) въобще не са декларирали реалното си състояние. До миналата седмица и Lehman са твърдяли, че са в топ форма. Но аз банките ги следя само косвено, покрай състоянието на така наречената голяма тройка - GM, Ford и Chrysler. Те от около 5 години търпят яки загуби, последните две нещата се ускориха, а откакто миналата година бензина тръгна нагоре, положението им е направо трагично (ако някой се интересува мога да кача линк към продажбите за август - нещо ми е умрял външния нет в моммента). В момента се борят за по 25 милиарда на компания за "обновявяне на машините". Всъщност очакват bail out точно като банките и застрахователите. Само че след толкова пари налети във финансовия сектор, въобще не е ясно дали ще получат нещо, а и да получат това няма да ги спаси - те изгубиха много повече пари последните 2 години.
И обратно към финансовата криза - представете си фалирала голямата тройка + доставчиците им + медийте, които се издържат от техни реклами. И в момента потреблението в Щатите се е свило много и няколко стотин хиляди безработни и семействата им още повече ще влошат ситуацията и ще докарат до фалит фирми във всякакви браншове извън автомобилния. На Европа тази картинка е ясно как ще се отрази - в момента има проблеми със кредитите, при свиване на американския пазар и износа ще отиде по дяволите, а той и без това не е добър при слабия долар.
За България идея нямам какво ще стане - при нас физичните закони не важат като в останалата част на Вселената, какво остава за някакви си пазарни механизми.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 18 Сеп 2008, 0:50

Аз се чудя защо не вземете да помислите първо, да не говорим за ненужния спам...
Никой не ви кара да сте чели учебница по макро/микро-икономика, ама поне ... нали...
Дайте го малко по-сериозно...
Не карате орели или народни коли, очаква се поне малко...
MORE BEER!

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 18 Сеп 2008, 8:03

аз имам едно крайно аматьорско и крайно мое си мнение ,което за мен обяснянава цялото загробване на тия икономики и проблемите в тях! може и да не съм прав,ма в мойта практика съм се убедил ,че е по-добре така ,отколкото инак....
та думата ми е за кредитите и не толкова за кредитите ,а за непрекъснатата експанзия на банките да кредитират и на хората да взимат без да мислят...!! знам ,че много народ е на обратното мнение,знам че няма голям бизнес без кредит или бързо развитие без чужди пари ,но при нас ,а май и при американците тва се е превърнало в неква пандемия!!! хората теглят-щот дават лесно и после се чудят как да ги връщат!!!
както всяка стока -така и парите са стока и имат цена!!тая цена е лихвата и всички такси и таксички ,дето текат отдолу с малък шрифт на рекламите. и понеже много малко се замислят върху това-дърпат парите и викат: са да зема ,да си купя,па после ше видим...!! да ама послето идва,не винаги изчислено както трябва и всякакви странични условия се намесват и става бау!! тегли се друг кредит - да се покрие старият,после карта и спиралата се завърта...!!и понеже тва е масово,купува се жилище,праи се неква бакалска сметка със заплатата от днеска,ма те нещата се променят!! и после олеле....!! и понеже банките продават пари , а не имоти или вещи като си ги земат ,заради необслужвани кредити и си ги чукат у главите и се забатачват и фалират!!!а и се на некой требва да ги продадат на добра цена ,а то некой не остава !! та идеята ми е ,че тва масово теглене на кредити според мен е голямата беля!! сигурно ще ме оплюят с факти и доказатлества и термини ,ма ....!! щото най-добре е човек да си се разпростира според чергата и ако не му стига да дръпне-нема лошо ,ма да седне и да мисли и да смета и да предвиди 1001 неща и чак тогава да тъгли...!! и като тегли най-добрият кредит е да вземе ,за да изкара ,а не да вземе ,за да си купи!! в сми -като вземе пари да ги вземе за бизнес ,а не за покупки!! щото верно:"са ше си имам колата и пералната ,а не докато събера",ама ако нещо стане ше има трънци!!!
ма кво ли па разбирам и аз...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Re: Финансовата криза....

Мнение от ///peter » 18 Сеп 2008, 8:56

SKISA написа:...щото то май става лавинка неква там с тия банки,а наще сичките са купени от такива потенциални мъртъвци!!!

Ааа не така, ПИБ си е чисто Българска банка и съответно си е стабилна в момента, ама нали щеше да фалира, та са некой гризат дръвцето :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 18 Сеп 2008, 9:16

кризата се усеща в цял свят, не само в БГ. Например Пенсионните фондове до сега имаха една прилична за БГ стандарта доходност, но в момента се съзтезават кой ще постигне по МАЛКО загуби от доходността си :mhihi:
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 535d

Мнение от iv0 » 18 Сеп 2008, 9:17

SKISA написа:аз имам едно крайно аматьорско и крайно мое си мнение ,което за мен обяснянава цялото загробване на тия икономики и проблемите в тях! може и да не съм прав,ма в мойта практика съм се убедил ,че е по-добре така ,отколкото инак....
та думата ми е за кредитите и не толкова за кредитите ,а за непрекъснатата експанзия на банките да кредитират и на хората да взимат без да мислят...!! знам ,че много народ е на обратното мнение,знам че няма голям бизнес без кредит или бързо развитие без чужди пари ,но при нас ,а май и при американците тва се е превърнало в неква пандемия!!! хората теглят-щот дават лесно и после се чудят как да ги връщат!!!
както всяка стока -така и парите са стока и имат цена!!тая цена е лихвата и всички такси и таксички ,дето текат отдолу с малък шрифт на рекламите. и понеже много малко се замислят върху това-дърпат парите и викат: са да зема ,да си купя,па после ше видим...!! да ама послето идва,не винаги изчислено както трябва и всякакви странични условия се намесват и става бау!! тегли се друг кредит - да се покрие старият,после карта и спиралата се завърта...!!и понеже тва е масово,купува се жилище,праи се неква бакалска сметка със заплатата от днеска,ма те нещата се променят!! и после олеле....!! и понеже банките продават пари , а не имоти или вещи като си ги земат ,заради необслужвани кредити и си ги чукат у главите и се забатачват и фалират!!!а и се на некой требва да ги продадат на добра цена ,а то некой не остава !! та идеята ми е ,че тва масово теглене на кредити според мен е голямата беля!! сигурно ще ме оплюят с факти и доказатлества и термини ,ма ....!! щото най-добре е човек да си се разпростира според чергата и ако не му стига да дръпне-нема лошо ,ма да седне и да мисли и да смета и да предвиди 1001 неща и чак тогава да тъгли...!! и като тегли най-добрият кредит е да вземе ,за да изкара ,а не да вземе ,за да си купи!! в сми -като вземе пари да ги вземе за бизнес ,а не за покупки!! щото верно:"са ше си имам колата и пералната ,а не докато събера",ама ако нещо стане ше има трънци!!!
ма кво ли па разбирам и аз...

Според мен, точно това е причината за състоянието на Америка в момента. Кредитите... В България масово се теглят кредити за имоти.. нашите банки се кредитират от централни банки.. изобщо всичко е толкова навързано, че едно да падне и всичко след това пада след него

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 18 Сеп 2008, 9:21

iv0 написа:Според мен, точно това е причината за състоянието на Америка в момента. Кредитите...

По скоро непредвидените разходи от 2000г. насам ;) Сега кой колко спечелил ще има малка криза докато резерва си вземе лихвите :mhihi:

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 18 Сеп 2008, 10:20

Аз пък покрай цялата тази работа се чудя какво става ако човекът Х има заем от банката Y, а тя пък вземе, че фалира?

Мисълта ми е: да ме притеснява ли фактът, че теоретично банката, която ми е отпуснала кредит може да фалира?

Аватар

Мнение от SKISA » 18 Сеп 2008, 10:25

ми се некой е кредитирал фалирата банка и със сигурност ше си търси парите,така че нема да те остават да ти забравят кредита!! ше го връщаш на некой друг! проблема е ако тоя друг тръгне да променя условията и да си иска повече лихва или нещо такова....

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 18 Сеп 2008, 10:27

Фалит на банки няма как да стане, ако трчбва БНБ ще пусне заем, и пак няма да има фалит :)

Аватар

Мнение от SKISA » 18 Сеп 2008, 10:29

///peter написа:Фалит на банки няма как да стане, ако трчбва БНБ ще пусне заем, и пак няма да има фалит :)

ъхъ ....така викаха и за хамериканските банки....!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата