Z3 - забравен, но все още жив

Останалите BMW-та.

Модератор: Технически модератори

За или Против Z3?

За, без значение от модификацията
38
45%
За, но само coupe!
12
14%
За, но само roadster...
10
12%
По-добре да се търси Z4 или друго
7
8%
Нямам мнение по въпроса... дори аз самият се чудя защо гласувах!?
4
5%
Против - неподходящи са за България (малка, ниска, лека!)
2
2%
Против - некачествени, слаби двигатели и окачване
1
1%
Против като цяло! Автомобилът не е от добрите модели на BMW
11
13%

Общо гласове : 85
Потребител
Аватар

Z3 - забравен, но все още жив

Мнение от estilian » 11 Сеп 2008, 16:33

Първо ще започна с това, че съм фен и колега от форума на Мицубиши и искрено се надявам да успея да получа някой съвети и мнения от вас, относно автмобил BMW. От известно време мой близък човек се е захласнал по BWM Z3, вариращи в годините около 1999г... аз, по традиция, се опитах да го приобщя към диамантите, но той е упорит докрай ;) Ето защо влязох да прочета във вашия форум, кой какво е казал, какви са отзивите, кои са слабите страни на модела, кои са силните му страни, как е на ниво обслужване, надежден ли е двигателят, кой двигател е добър и т.н.

За мое голямо съжаление, обаче, последната тема за Z3, която открих, базирана на дискусия относно цялостно усещане за колата (а не обсъждане на конкретен детайл или особеност) е от преди 2 години. Тоест - явно няма интерес към колите, или пък няма ваши колеги, с подобни автомобили... или просто не се говори за това ;)

Както и да е. Имало-нямало, в крайна сметка за това се регистрирах при вас и затова питам за съвет. Споделете вашите впечатления относно автомобила... но нека бъде нещо сериозно и по-технически подкрепено, а не "това е женски автомобил", защото това мнение го прочетох поне 30 пъти! Интересува ме поведение на пътя, здравина на купето, цени на части, има ли достатъчни експерти-техници, които да сервизират подобен автомобил, как е положението с разхода на гориво, какво най-често се чупи, кое е най-важно да се гледа, при покупката на Z3 на старо и какви са цените, които трябва да очаква човек, при търсене на Z3 около 1999г, двигател 1.9?

Това последното, за цените, е важно, защото намират интересни неща... в mobile.bg се намират около 14000лв, което ми се вижда горе-долу добре, стига да са в добро състояние колите! В mobile.de пак са на подобни цени и има много малко като избор, което е обезпокоително! В Англия и Латвия се намират по-евтини, но пък с докарването и евентуалният обратен волан не са малки минуси.

Това е от мен ;) Предварително благодаря на сериозните отговори. Пожелавам ви милиони безаварийни километри на всички.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 11 Сеп 2008, 16:47

Първо здравеи,и мерси за пожеланията и доброто отношение!!!

Чсно казано автмобила не е лош,преди време един приятел караше едно Z3 бензинка кабрио возил съм се и доста добр впечатление ми направи.Знам за един колега от форума кото има Z3 ролдсър и е направил от него доста яка машина.Като поддръжка наи добре е в официален представител.Друго няма какво да кажа за автомобила,нека се изкажат имащите такъв ексемпляр.
Изображение

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 11 Сеп 2008, 17:44

Аз карам такава кола от скоро. Моята е Z3 Roadster 1.9 и е средата на 1998г. Мотора е М44, колата е с М седалки и волан, има подгряване на седалките и ASC. Като впечатленията ми от нея са страхотни... Като усещане колата е изключително приятна за каране, със страхотно управление, много директен и информативен волан и отлично поведение на пътя благодарение на отличния баланс и спортно настроеното окачване, много динамичен автомобил дори и с 4цилиндровия мотор тъй като е много лека. В интериора всичко е качествено и не поражда никакви шумове при движение по неравности, както и окачването не допуска неприятни поклащания или сътресения. Позицията на седене е отлична, ергономията също, но водачи с ръст над 185см . ще имат проблеми с височината на автомобила. Оборудването не е разхитително но е напълно достатъчно за такъв тип автомобил, и доста функционално. От техническа гледна точка всичко е до болка познато от други, доказали себе си модели на BMW. Детайлите от предното окачване са от моделното семейство Е36, задното пък е от Е30, двигателите пък също са от Е36 и Е46. Интериорните детайли също са взаимствани от тези модели. Всичко изброено до тук е добре позната и доказала себе си техника, от която трудно може да се очакват изненади по отношение на надеждността. Различни са детайлите по купето и външните панели,които са редки и не много евтини.
В общи линии това са важните неща за които се сещам.
Препоръчителни екстри, които вършат работа са WindShot-a , HardTop-a, ASCто е важна за сигурността опция за по-неопитни шофьори и при ежедневно каране, подгряването на седалките е глезотия която при нашия климат е приятна, хубаво е колата да е с кожа (въпреки че запарва малко) тъй като платнените седалки се набиват с мърсотия при открит автомобил.
Аз за около 1000км. пробег в посока Гърция и обратно съм направил около 200км. градско с разходо около 12л./100км но при много газ, около 200км. извънградско много леко каране с около 6л./100км. , около 500 км. смесено с разход около 8 и още 100км. градско с 10/100.
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
Мечтае да кара: ///M6

Мнение от vanioboy » 12 Сеп 2008, 6:51

:D добре се е ориентирало мом4ето,само да незабравя 4е ще му трябва и втори автомобил,карам такова ве4е 5-6 години и единствените неща който съм правил са да сменям маслото и накладки :mhihi: .единствения минус е 4е за около десет годишна кола ще и трябва нов покрив който се намира в ebay за малко пове4е от 500 лева.Моя екземпляр беше слаби4ък М43 мотор и пак беше пъргав(225км) за пове4е нямаше сили с 18-ки но и разхода си го бива :mhihi: постранното е 4е с 2.8 мотора свали разхода драсти4но. П.С. за мом4ето погоре във форума с М салона,предлагам бакет салон 4ерен + доплащане от моя страна :)

Потребител
Аватар

Мнение от estilian » 12 Сеп 2008, 19:23

Благодаря ви за позитивните отговори колеги, информацията ми беше наистина много полезна. Ще се върна само на няколко въпроса, които остават неразкрити:
1. Колко висока/ниска е колата? В смисъл - верен ли е митът за това, че едва ли не не може да минава през спящи полицаи а в дупките чупиш колата?
2. Колега vanioboy спомена нещо за висок разход - колко горе-долу гори? Има ли проблем с горенето на масло, тъй като при някои двигатели на БМВ това е често срещан проблем?
3. Какви пари е нормално да се приготвят за Z3 около 1999г, с 1.9 двигателя?

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 12 Сеп 2008, 19:49

Е да ниска е колата,но БМВ и то тоя клас по спортнички сичките са ниски,но това е за по добра стабилност и аеро динамика,нема се плашиш с спящите полицаи :winky:
За маслото читав ли е двигатела няма проблем,това е маслото е много рядко при по старите модели,а за разхода сигурно градско около 9-11/100
Изображение

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 12 Сеп 2008, 23:03

Вчера вечерта покарах количката на DrivinGGoD и се впечатлих адски много :shock: Чувството в нея е като в никой друг автомобил за мен , управлението и поведението ми харесаха адски много а на детелината на Бояна без тракшън и повече газ ,дори при хлъзгане колата остана страшно предвидима ... абе мълния с една дума :!:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 12 Сеп 2008, 23:26

за мен з3 е един доста добър автомобил , но да е с по голям мотор от 1.9 , някак си не ми се връзва роудстър и 1,9 мотор :)
It`s party time !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
Мечтае да кара: ///M6

Мнение от vanioboy » 13 Сеп 2008, 8:53

:( да разхода е според шофирането,на мен ли4но градско с пуснат климатик борд.компа ми показва 17.1лт. на 100км и никога ама никога неслиза под 11 ако ще и с 2000 оборота да я карам което някак неми се връзва с тая кола а и говоря за 115коня окакто минах на 2.8 да си призная свали драсти4но градския но навън пак си гори.за масло никога несъм имал проблеми въпреки 4е взех колата от софавто и гаранция незнам какви са и реалните километри.Става дума все пак за само 1.8 с 18-ки и меко казано ръ4кане затова е малко фрапиращ разхода,така си мисля поне.И да внимава с покрива мом4ето,при мен се полу4и така,4е при дъжд влизаха капки докато него смених.

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 15 Сеп 2008, 9:17

estilian написа:1. Колко висока/ниска е колата? В смисъл - верен ли е митът за това, че едва ли не не може да минава през спящи полицаи а в дупките чупиш колата?
2. Колега vanioboy спомена нещо за висок разход - колко горе-долу гори? Има ли проблем с горенето на масло, тъй като при някои двигатели на БМВ това е често срещан проблем?
3. Какви пари е нормално да се приготвят за Z3 около 1999г, с 1.9 двигателя?

1.С височината няма проблеми, ако е стандартно окачването даже е прекалено висока :uups: Не е по-ниска от нормално Е36 или Е46... Така че не се коси...
При мен както написах по-горе:

Аз за около 1000км. пробег в посока Гърция и обратно съм направил около 200км. градско с разходо около 12л./100км но при много газ, около 200км. извънградско много леко каране с около 6л./100км. , около 500 км. смесено с разход около 8 и още 100км. градско с 10/100.

За последните няколко дни е малко над 10 с много газ...

3. За читаво 1.9 от '99 с екстри в германско ще ти трябват около 8-9000 евро, дори и повече, докато за по-старичко, в не толкова добро състояние и с по-малко екстри колите се намират и за около 6500-7000
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: iL

Мнение от JordanV8 » 15 Сеп 2008, 10:48

Май и аз ще взема такава кола... :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 3.0

Мнение от hangman » 16 Сеп 2008, 13:26

Съгласен съм с колегите по-горе.
Само ще добавя, че пред мен стоеше дилемата Z3 roadster или E46 кабрио.
И това, че цените на ремонта при Е46-та са почти два пъти по-големи, май наклони везните в полза на Z3.
В крайна сметка не съжалявам нито за миг, защото няма такъв кеф както от любимата лагерна количка :winky: !
Само където разхода ми не слиза под 15л/100км :confused: ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 3.0, E39 2.0, E66 2006
Мечтае да кара: Само BMW

Мнение от Lilo Dochev » 18 Сеп 2008, 2:01

Здравейте колеги. От няколко месеца съм се засилил да взимам Z3 и къде ли не гледах обяви, с колко ли хора говорих...в крайна сметка реших да си я взема от тук. Попаднах на обявичка в мобилето.бг за Z3 1997год. 1.9 двигател, на 95 000км (кой знае всъшност колко са) пълен ел. пакет, червен кожен салон с доста екстри. Тавана в доста добро състояние. Има няколко драскотини по огледарата, но това са бели кахъри. Та другата седмица ще я капарирам, но преди да я капарирам мисля да я разходя до някой сервиз за един пълен технически преглед. Въпроса ми е ако можете да ми прероръчате сервиз в София където професионално ще се отнесът с колата и където си разбират от БМВта. И другото което е е за какви евентуални проблеми да се оглеждам при купуването й. Аз съм я гледал на място. Палили са я за да я чуя, сваляхме тавана, качвахме го. Това което ми направи впечатление, е че на изгасена кола, скоростите не влизаха много леко :roll: Тръгваш да вкарваш предавката, има едно запиряне след което влиза. Дори на 4та скорост имам чувството, че изобщо не влезна. В момента съм с Рено Клио Уилиямс и предавките влизат супер леко...Е, ще се разбере напълно като я покарам до сервиза. Модела 1.9 1997 год. фабрично има ли шпер? Защото все пак шперчето е хубаво нещо :D

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 18 Сеп 2008, 7:24

Lilo Dochev написа: .....................

Дару кар

ж.к. Дружба
1592 София, България

Камор Ауто

ж.к. Дружба
1592 София, България
Изображение

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 18 Сеп 2008, 10:13

Lilo Dochev написа:Здравейте колеги. От няколко месеца съм се засилил да взимам Z3 и къде ли не гледах обяви, с колко ли хора говорих...в крайна сметка реших да си я взема от тук. Попаднах на обявичка в мобилето.бг за Z3 1997год. 1.9 двигател, на 95 000км (кой знае всъшност колко са) пълен ел. пакет, червен кожен салон с доста екстри. Тавана в доста добро състояние. Има няколко драскотини по огледарата, но това са бели кахъри. Та другата седмица ще я капарирам, но преди да я капарирам мисля да я разходя до някой сервиз за един пълен технически преглед. Въпроса ми е ако можете да ми прероръчате сервиз в София където професионално ще се отнесът с колата и където си разбират от БМВта. И другото което е е за какви евентуални проблеми да се оглеждам при купуването й. Аз съм я гледал на място. Палили са я за да я чуя, сваляхме тавана, качвахме го. Това което ми направи впечатление, е че на изгасена кола, скоростите не влизаха много леко :roll: Тръгваш да вкарваш предавката, има едно запиряне след което влиза. Дори на 4та скорост имам чувството, че изобщо не влезна. В момента съм с Рено Клио Уилиямс и предавките влизат супер леко...Е, ще се разбере напълно като я покарам до сервиза. Модела 1.9 1997 год. фабрично има ли шпер? Защото все пак шперчето е хубаво нещо :D

Недей да си мислиш че скоростите на място трябва да влизат леко... Когато скоростната кутия не се върти нищо в нея не работи... Когато зъбите на муфите са спрели едни срещу други след като е загасена колата може въобще не да не може да вкараш предавката... Където и да закараш колата може и да не ти открият всичко което има по нея, но нека все пак да я погледнат... Успех и да се похвалиш като я купиш...
Изображение

Следваща

Назад към Други модели