Бас бокс с или без РЕФЛЕКС...
Модератор: Icco
10 мнения
• Страница 1 от 1
- TazzMann
- младши ентусиаст
-
Бас бокс с или без РЕФЛЕКС...
Колеги, каква е разликата м/у двата вариянта бокс за суб; с бас рефлекс или без. Какво има едната а другата не и обратно, и коя е за предпочитане и защо ???
Powered By BMW !!!
Sounded By Pioneer & Hertz !!!
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
- Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини
Аз предпочитам без по-приятно звучене има поне моя Pioneer не блъска толко грубо
А и за БМВ е супер
изкарваш рефлекса горе на кората и баса си седи в багажника

изкарваш рефлекса горе на кората и баса си седи в багажника

I'm slowly drifting

- TazzMann
- младши ентусиаст
-
...имам желанието да направя нещо подобно на http://www.hifimobile.fr/installation-b ... nst11.html (само баса бокса, последните снимки) и понеже този на снимките е без бас рефлек затова питам за да си направя сметка за обема дали да е за рефлекс или не !!!
Powered By BMW !!!
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Дали ще има бас рефлексен тунел зависи най-вече от това, какъв е говорителя, за отворен или за затворен обем.
По принцип един и същи говорител в отворен и затворен обем се държи малко различно а именно ако си представим че Fs на говоритела е 45 херца и го оставим в затворен обем, то налягането ще започне да пада някъде откъм 60 херца с по 3 децибела на октава, ако обаче го направим отворен, то тогава затухването ще е примерно ор 50 херца, но с по 6 децибела на октава. Че се постига по-качествен и т.н. звук са митове и легенди за затворения обем. При правилно изчислена и изпълнена кутия, за бас отворения обем като цяло е по-добър. Има и говорители, които тотално не стават за отворен или затворен обем, ама в кар аудиото рядко се срещат да не казвам че аз лично не съм виждал
Ако искаш да слушаш класическа музика и smooth jazz които да ти галаят нежно ухото си направим затворен обем с нещо около 17-20см като говорител. Ако исшках да ти падне номера от баса в багажника ви вземи нещо над 10 инча и го остави в отворен обем
само да не забравиш усилвател да му купиш и гледай да не е thunder 
По принцип един и същи говорител в отворен и затворен обем се държи малко различно а именно ако си представим че Fs на говоритела е 45 херца и го оставим в затворен обем, то налягането ще започне да пада някъде откъм 60 херца с по 3 децибела на октава, ако обаче го направим отворен, то тогава затухването ще е примерно ор 50 херца, но с по 6 децибела на октава. Че се постига по-качествен и т.н. звук са митове и легенди за затворения обем. При правилно изчислена и изпълнена кутия, за бас отворения обем като цяло е по-добър. Има и говорители, които тотално не стават за отворен или затворен обем, ама в кар аудиото рядко се срещат да не казвам че аз лично не съм виждал

- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
- Кара: M40B18 '93
Cyberloner написа:Дали ще има бас рефлексен тунел зависи най-вече от това, какъв е говорителя, за отворен или за затворен обем.
По принцип един и същи говорител в отворен и затворен обем се държи малко различно а именно ако си представим че Fs на говоритела е 45 херца и го оставим в затворен обем, то налягането ще започне да пада някъде откъм 60 херца с по 3 децибела на октава, ако обаче го направим отворен, то тогава затухването ще е примерно ор 50 херца, но с по 6 децибела на октава.
Това не го разбрах

А относно темата от басрефлексната конструкция може да ''изцицаш'' повече джънгър.Има и по голямо Кпд, ако е сметната както требе де иначе става...

Cyberloner написа:...ако си представим че Fs на говоритела е 45 херца и го оставим в затворен обем, то налягането ще започне да пада някъде откъм 60 херца с по 3 децибела на октава, ако обаче го направим отворен, то тогава затухването ще е примерно ор 50 херца, но с по 6 децибела на октава...
Сигурен ли си?
Щото аз си мисля, че в затворен обем стръмността е 12 децибела на октава, а при басрефлекса - 24.
А от къде ще започне да пада зависи от настройката.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
BaNiTZaKiNG написа:Cyberloner написа:...ако си представим че Fs на говоритела е 45 херца и го оставим в затворен обем, то налягането ще започне да пада някъде откъм 60 херца с по 3 децибела на октава, ако обаче го направим отворен, то тогава затухването ще е примерно ор 50 херца, но с по 6 децибела на октава...
Сигурен ли си?
Щото аз си мисля, че в затворен обем стръмността е 12 децибела на октава, а при басрефлекса - 24.
А от къде ще започне да пада зависи от настройката.
обикновено при така наречените bandpass кутии падането е толкова стръмно...
ЕDIT сега проверих и се оказа, че и двамата не сме прави

- TazzMann
- младши ентусиаст
-
...това е много добре, ако съм го разбрал правилно !!! Значи; С рефлекс имам мекичък бас но не толкова мощен а БЕЗ рефлекс имам мощен но твърд бас. Така ли е или греша щот съм кух като лейкаMario Pankov написа:Това откъде ще започне да се променя АЧХ на един басов говорител зависи от настройката на порта, когато е с фазоинвертор.
Когато T/S параметрите на един говорител определят използването му в затворен обем конструкция, резултата е динамика, която отворен обем от какъвто и да е тип не може да постигне. Освен това при използването на оформления с фазоинвертор се губи дефиниция тъй като хода на говорителя се контролира от скоростта на въздуха в порт-а и движението на въздуха в него може да предизвика по-бавно затихване отколкото при затвореният обем и ще изисква по-дълбока обратна връзка в усилвателя. Обратната връка от своя страна влияе негативно на звука.
Фазоинвертора ще позволи на говорителя ( стига да е подходящ за отворен обем ) да свири по-плътно около резонансната си честота, т.е. ще получиш "по-дълбок" бас.